• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    Jako že lékař sehraje komedii, že tahle injekce je ve skutečnosti homeopatická?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    skeptici hledají dobrovolníky.
    Zapojte se | Sisyfos - Český klub skeptiků
    https://www.sisyfos.cz/clanek/1222-zapojte-se

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: no, kdyby ses podíval na ten článek na jinejidlo, tak někdo, kdo píše takové žvásty, může linkovat na něco smysluplného a ještě v relevantním kontextu jenom omylem. Víšjak, i pokažené hodiny dvakrát denně ukážou správný čas.
    Přičemž na pubmed vedou jiné odkazy (které pak dokazují, že na pubmedu je indexovaný i totální šrot), takže tuto vymoženost znají a nedali si těch pět vteřin práce.

    Na základě své odborné zkušenosti soudím, že když někdo píše takhle blbě, není potřeba ho brát vážně a že stejná blbost bude i to, na co odkazuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: no vidíš, jak to dopadá, když nezvládáš důstojné nereagování ♥
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    XBAHNO: s tim souhlasim, ale pokud nemas chut tu "studii" cist, tak mi tve pripominky prijdou bezpredmetne
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ZUZKAOU: s tebou se nikdo nebavil
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESTEDMAN: dvěma větama - hádáš se tu o své vlastní ego za použití studie, kterou si četl až ex post a zjistil si, že se jaksi netýká tématu, o kterém se hádáš.

    To nejdůstojnější, co můžeš udělat je už to konečně přestat rozmazávat.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    JESTEDMAN: Chyba v metodologii je prominutelna pouze ve zvlastnich, velmi dobre oduvodnenych pripadech - treba chybu vyberu vzorku muzu prominout, pokud pro muj pripad zrovna vybiram vzorky stejne jako ve studii - to je ale fakt vyjimka potvrzujici pravidlo. Jinak je takova chyba zasadni, tak zasadni ze je duvodem to zahodit a zacit znova a na vysledky nebrat zretel.
    Ma poznamka je prave ciste metodologicka, s danou studii(kterou jsem necetl a cist nehodlam) nema nic spolecnyho.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    GENTIANA: jo díky, souhlasím s tebou, myslím si, že jsem nic neimplikoval, to je tvůj pocit. já jen nevěděl, proč mám automaticky odsoudit zdroj, jen kvůli tomu, že se na něj odvolává nějaká profláklá alternativní Ajka.

    A zlá šemije, no podívej, můj názor je takovej, že ty parabeny rozhodně škodlivé jsou, někdo tu připomínal jejich kontrolu, testování a regulaci, ale asi bych nezapomínal na synergie s jinými látkami, kterými se dle mého vědecké kruhy zabývají nedostatečně.

    Když jsem to našel a přečetl, tak jsem došel k podobným závěrům na tu konkrétní studii, jako ty v druhém příspěvku.

    Ono by to stačilo napsat dvěma větama, ale chápu, že někdo má diskutérství na nyxu jako svůj koníček a styl života ;)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Pro všechny, komu se to nechce číst, svodka:
    Ta studie má základní premisu, že informace mají vliv na spotřebitelské chování. Takže se výzkumníci domluvili s nějakým spolkem pro mládež, aby dostali vědu mezi veřejnost, vytipovali si 100 děvčat hispánského původu ze spíše nízkopříjmových rodin, všechny z jednoho městečka. Předpokládali, že budou používat hodně kosmetiky ve srovnání s dospělými a že nebude kdovíjak kvalitní, ekobio a podobně.
    Vysvětlili těm holkám, jak parabeny atd. škodí. Pak nafotili jejich běžnou kosmetiku, nechali je vyplnit dotazník, co za posledních 48 hodin použily (dotazníky vyplňované ex post jsou notoricky nespolehlivé, i když dva dny se snad ještě dají.) Pak jim změřili hladinu parabenů v moči, dali jim kosmetiku bez parabenů atd. a nechali je, ať si zapisujou, co používaly. Tři dny. Pak jim znova změřili hladinu parabenů etc. v moči a bylo jich tam míň. Měli to srovnané s nějakou jinou studií, prováděnou na jiné populaci za jiným účelem.
    Závěr byly tabulky, kde měli spočítané, jak moc holky používaly tu bezparabenovou kosmetiku a proč případně ne.
    A taky se ptali těch holek, co na to říkají, jak se jim kosmetika líbila a podobně. Holkám se pokus líbil, ano, dozvěděly se něco zajímavého o chemii a o kosmetice - zde účel studie splněn, ověřeno, že informace mění chování spotřebitele.

    No, a moje námitky:
    žádné zaslepení, žádná kontrolní skupina. Zaslepení asi nemá vliv na parabeny v moči, ale o ty tam nešlo, šlo o informovanost spotřebitele, kde se s tím dá docela slušně pohrát. Třeba i s tou premisou, že lidi se bojí zlých šemikálijí, ale ne přírody, takže když se jim řekne chamazulen a limonellal, tak to budou vnímat jinak než jako heřmánkový a citronový olej. Takže dvě skupiny, jedna zlé šemikálije, druhá přírodní extrakty. A třetí stejně dlouhé školení o tom, jak se pěkně nalíčit a čtvrtá nic. Z toho by se daly odvodit docela hezké výsledky.
    Prostě mi tam přijde to hraní si s parabeny jako jaksi navíc. Na to, aby zjišťovalo nějaký skutečný vliv na zdraví, fakt třídenní studie a změny hladiny čehosi v moči nestačí - a navíc to ta studie nějak neřešila, protože jinak by si našli nějaké maximální dávky a toxicitu a takové ty věci a prostě je v té studii uvedli.

    Když tu studii budu brát jako sociologickou nebo pedagogickou, tak palec hore s drobnými výhradami. Zážitková pedagogika tohoto typu funguje výtečně. Bodejť by si holky nepamatovaly něco o složení kosmetiky a o chemii, když se s nima baví opravdoví vědci, vysvětlí jim, jak to či ono funguje, co se z té moči dá zjistit apod. (A když ještě k tomu dostanou stovku a pytlík kosmetiky.) Myslím, že se dala pojmout důsledněji, fakt tam chybí kontrolní skupina, ale řekněme, že se dá dost spolehlivě usoudit, že kdyby vše zůstalo při starém, zůstalo by vše při starém. Vadí mi, že předstírá. Že do toho plantá ty zlé šemikálije tak, aby z toho vylezly ještě zlejší a prostě odvádí pozornost kamsi jinam, pravděpodobně proto, aby získala víc pozornosti.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: Já teda nevím, kde jsem projevila nějakou prudérnost, protože o morálce a mravnosti tady žádná debata nešla.

    A sorryjako, ale když nemůžeš najít studii, kterou platila UoB a sám říkáš, že UoB je solidní instituce... tak první, co teda udělám, kouknu se na pubmed, protože je to UoB a pubmed indexuje snad i věstník slovinské zahradnické asociace. A "hermosa study" byl třetí výsledek, páč dost lidí se jmenuje Hermosa a tak. Pět vteřin.
    Ano, nechat tě, ať bojuješ, byla moje malá zlomyslnost. Odpusť mi to.

    Nicméně, tys tady celou dobu implikoval, že ta studie nějak jako řeší toxicitu endokrinních disruptorů v mejdle. Neřeší. Neřeší vůbec žádnou toxicitu. Ne, není tam žádné šarlatánství ani alternativa, je to podle mě trošičku, ale jenom trošičku špatná sociologická studie, která ovšem zneužívá toho, že zlé šemikálije získají pozornost, když se do té sociologie přimíchají.

    Šarlatánství z toho činí až ty ezobiopíče, které ji používají jako argument.

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: Impact factor bláta potěšil :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    XBAHNO: zcela vážně, pokud se ti něco na tom vyjádření nezdá, klidně mi sděl tvůj názor.

    já jen na počátku chtěl vědět, kdo je tím manipulátorem, jestli ona alternativní osoba, vystupující pod pseudonymem Ajka, která nás dle BERUSKA_CA "oblažuje na FB velmi alternativním náhledem" a nebo je manipulace už v tý studii. Já bohužel žádnou Ajku neznám a ani mě nikde neoblažuje. Neměl jsem moc času na hledání, Ajka žádný odkazy neuvedla a všechny cesty mě vedly na stránku, kterou jsem linkoval zde
    JESTEDMAN: kde není na první ani druhý pohled viditelná jakákoliv alternativa/šarlatánství.

    A nakonec díky prudérnosti a povýšeneckému jednání GENTIANY jsem studii dohledal a osobně jí shledal jako bezpečnou, resp. rozhodně ne zavádějící či "moc alternativní". Tímto jí děkuji, ale nepovažuji ji za vhodného adepta pro další diskuze na úrovni.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: a o cem teda je ta studie? A proc ty diry v metodologii nejsou podstatny problem?

    Ja si z tebe delam srandu, protoze neumis tu studii najit. Dokonce ani neni v platku s impakt faktorem blata. Jenomze ty implikujes na zaklade nepricetneho clanku a tiskove zpravy, ze ta studie nejak doklada toxicitu neceho. Jenomze ta studie je o necem uplne jinem. Coz bys vedel, kdybys ji cetl. Je to I v te tiskove zprave, akorat vzdycky trochu schovane ve druhem odstavci, ten prvni je pokazde chemofobni hype - a jako namezdny pisalek musim rict, ze takova tiskova zprava je dobre napsana pro svuj ucel. Ale o te studii informuje pokrivene, PR ma upoutat pozornost novinaru, ne vzdelavat lid.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    XBAHNO: Ta poslední věta je zase dokonalý bizárek
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    JESTEDMAN: Uff, ta prvni veta je fakt sila - bez ohledu na cokoliv dalsiho. Mysleno vazne?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    GENTIANA: takze se asi shodnem na tom, ze ta studie neni zavadejici ani alternativni, mozna jen trochu pokulhava v metodologii, ale to neni nic, na cem bychom museli u takoveto studie bazirovat.

    Tak co prudis a machrujes? Dela ti dobre honit si triko na netu? S tebou bych nechtel dvojdomek.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: Tak závěry studie odpovídají cíli studie, tam není s čím nesouhlasit. A vzhledem k provedení studie, tedy k té metodologické děravosti, se vůbec nedivím, že závěry odpovídají cíli studie.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //bulvarek

    „Einstein i Darwin se mýlili.“ Indie podporuje pseudovědu a nadřazenost hinduistů | info.cz
    https://www.info.cz/...arwin-se-mylili-indie-podporuje-pseudovedu-a-nadrazenost-hinduistu-39382.html
    Organizace s anglickým názvem The Indian Science Congress Association je jedním z nejdůležitějších vědeckých sdružení v Indii s více než stoletou tradicí sdružující přes 30 tisíc vědců a na jejích výročních shromážděních mluvívali držitelé Nobelových cen za vědu z Indie i ze zahraničí. Letos ale pozornost nevzbudily vědecké hvězdy, nýbrž dva jiní řečníci s neobvyklými prohlášeními.

    Prvním byl vicekancléř Andraha Univerzity z jihoindického státu Tamilnádu Nageshwar Rao, který prohlásil, že výzkum zárodečných buněk začal v Indii už před tisíci lety. Dokazuje to prý hinduistický epos Mahábhárata, podle kterého měl král Kuru sto potomků stvořených z kusu masa, který porodila jeho žena. Navíc podle Raa Indové už před tisícovkami let vynalezli letadla a samonaváděcí střely, uvádí britský list The Guardian.

    Na zasedání vystoupil i Kannan Jegathala Krishnan také z Tamilnádu, který zase tvrdil, že gravitační teorie Isaca Newtona a teorie relativity a prostoru Alberta Einsteina jsou chybné a je třeba je nahradit jeho teorií gravitačních vln, které by se měly napříště nazývat „Módího vlny“. Podle současného indického nacionalistického premiéra Nárendry Módího, který zasedání zahájil.
    ...
    Jenže v širším měřítku pseudověda začíná v Indii bujet a má zastání na nejvyšších politických místech. Již zmíněný premiér Módí například v roce 2014 prohlásil před lékaři v nemocnici v Bombaji, že existence hinduistického boha Ganéši, člověka se sloní hlavou, dokazuje existenci plastické chirurgie už v dávných časech. Hlava slona byla prý Ganéšovi přioperována.

    Satjapal Singh, ministr jeho vlády pro lidské zdroje, který má na starosti také vyšší vzdělávání, zase tvrdí, že indický vynálezce sestrojil letadlo devět let před prvním oficiálním letem bratří Wrightů. Nehledě na to, že letadla jsou dle něj zmiňována v indickém hinduistickém eposu Rámájana, jehož poslední příběhy vznikly ve třetím století našeho letopočtu. Ministr Singh také prohlásil, že z učebnic by mělo být odstraněny zmínky o evoluční teorii Charlese Darwina protože „v žádných knihách a příbězích vyprávěných našimi předky“ není zmínka o tom, že „opice se vyvinula v člověka“.

    V roce 2014 Módího vláda povýšila oddělení, které zkoumalo tradiční hinduistickou medicínu a další neověřené a nevědecké metody včetně homeopatie a naturopatie (přírodní léčba zaměřen na údajné odstranění toxinů z těla), na úroveň ministerstva. V Indii jsou nyní populární představy, že Indové už před tisíci lety vynalezli a běžně používali baterie a elektrickou energii, cestování ve vesmíru, jaderné zbraně a že hinduistické uctívání krav má vědecký základ. Všechny tyto vědomosti se pak prý nějak ztratily. Mnozí indičtí vědci jsou tím znepokojeni, uvádí například článek na americkém serveru Undark zabývajícím se vědou.
    ...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    dik za plodnou diskuzi, muzes mi prosim rict, s jakymi zavery studie nesouhlasis?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam