• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    Ban?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: díky, já se s ním taky v drtivé většině názorů nestotožňuju, ba mi ten jeho sektářský byznys i vadí. jenom sem hledal, v čem konkrétně tkví ten výkřik "maaaa goooor", když jenom jinými slovy (pro spoustu lidí bohužel neuchopitelnými - a to je to, proč je tak populární) propaguje prevenci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Muž měl po hrudní operaci předepsané nějaké rehabilitační cviky, jednou se ptal doktorky, co mu ten papír s tím dala, jak má přesně něco provádět, že mu to není úplně jasný. "Hmm, víte, já taky moc nevím, my jsme tu na to měli rehabilitační sestru, ale už tady nedělá. Víte, že jste za celou dobu první, kdo se na to ptá?" "A to oni to všichni ostatní chápou?" "To ne, to on to asi nikdo jinej necvičí". Tak asi tak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAZZZ: tys prostě tu babku už jsem viděl zpopelnenou a ona ne. Je živá a potřebuje víc péče. Smůla.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: Dušek je zodpovědný a dělá něco pro sebe. A neskolily ho geny. Že to hlásá je jeho věc. Jak to lidi pochopí je jejich věc. Pokud si z toho vezmou nezobat zlé prášky a nevěřit doktorů nýbrž ezoherci, prosím. Kdyby si z toho vzali procházky, zdravé jídlo a relax a odmavli jeho ezokecy, udělalo by jim to lépe.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAZZZ: já se stresuju a přetěžuju. Vím to a něco s tím dělám. Je to na dlouho, chce to jisto snahu a motivaci a seberozvoj mě stojí u terapeutka 800 Kč za hodinu dvakrát měsíčně. Myslíš, že lidem pomůže ráda nestresovat a oni hned přestanou? Já ne.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    GEISHA: doktor možná ne, ale pojištovnu by to rozhodně zajímat mělo.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GEISHA: a proc ne? zrovna tam je prevence dulezita. a pokud by nedodrzel prochazkovy rezim, tak by dostal nizsi uhradu od pojistovny.

    chapu ze lekari maji malo casu, malo penez a nekdy i motivace, ale ty penize ve zdravotnictvi jsou, jen je rozkrada management a system je nastaveny tak, ze casem lekaru plytva. pacient, co by opravdu chodil na prochazky, by doktora nezdrzoval v ordinaci.

    OMNIHASH: a dari se ti jim to nejak vysvetlit? tihle lidi jsou uz mimo a radikalni hubnuti by jim v tuhke chvilimohlo i ublizit. ja nerozporuju ze ten chemickej koktejl dokaze udrzet na zivu nekoho, kdo tu uz nemusel byt. chyba nastala pred 20ti lety, ted uz muze byt pozde to resit.
    pokud se v CR nekdo snazi dat lekarsky ramec tomu "misto stresu z koukani na zpravy si jdete zabehat" tak dostane bludny balvan a to mi vadi.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JAZZZ: si trochu pleteš doktory a rodiče. Sem přesvědčenej, že každej tlustej člověk ví, že by měl zhubnout, pokud se chce cejtit líp, tohle fakt neni utajená iluminátská informace distribuovaná jenom při zakoupení pernamentky do fitka. Já mám taky rodinný důchoce vyžraný do koulí se stejným odůvodněním, že za války maso nebylo. Válka ale skončila před 70 rokama a zas takový trauma, že by tu lidi jedli pět let kořínky s moučnema červama to nebylo, aby bylo nutný neustále skákat na tuhle vějičku.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CORNELA: duchodci jsou specificky v tom, ze doktor u nich autoritu ma, protoze predepisuje prasky, kdezto rada od vnoucat nema zadnou vahu.

    nezpochybnuju schopnost zapadni mediciny udrzet nemocny zombiky dlouho zive. je ale nesporne, ze kvalita zivota spociva v prevenci a zdravem zivotnim stylu a proto dehonestovani Hnizdila povazuju za silne kontraproduktivni a velky ulet radobyracionalnich skeptiku, kteri na druhe strane uplne prehlizi problem naduzivani leku.

    ta "prochazka na predpis" klidne i s kontrolou turistickych znamek by byla ve spouste pripadu lepsi reseni, nez hromada prasku predepsana o deset let pozdeji. na tom neni nic divneho, ale ocekavat od lidi naucenych delegovat odpovednost za svoje zdravi, ze to budou delat sami od sebe, to je na dnesni dobu prilis odvazne.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GEISHA: Hele, nam nosi i snidane z Paula! Asi ze ty nase cytostatika jsou drazsi :D!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    dvě otázky:
    jak to všechno souvisí s duškem, co nechce polykat prášky?
    kdo z vás dělá doktora na venkově?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: A hlavne, jak dlouho se tady kricelo po tom, aby doktori “neprikazovali” a brali pacienta jako partnera...a ted kdyz to delaji a nechavaji zodpovednost za vlastni zdravi na pacientovi, tak je to problem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAZZZ: A proc bys je presvedcoval? Nerikam, ze neexistujou doktori kreteni, ale vetsina lekaru v ramci svych moznosti vysvetli pacientovi odpovidajicim zpusobem smysl lecby s navrhovaneho postupu.
    To ze se na to pak ten clovek vysere, s tim doktor vazne nic neudela.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CORNELA: MOODYCAT: doktor ma autoritu. proto lidi chodi k lidem jako je hnizdil a proto mi pripada spatne kdyz zrovna jemu daji bludny balvan a ne doktorce, ktera ti predepise antibiotika i na chripku.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MOODYCAT: nutit je nemuzes, ale muzes si dat tu praci je citlive presvedcit. asi to pacientum nerikas nakvasenym tonem "no tak si to neberte, ale pak mi sem nechodte s metastazama po celym tele".
    rakovinu prochazkou nevylecis, ale u vetsiny civilizacnich chorob je mozne reseni zmenou zivotnich navyku, ktere cloveka ochrani pred retezcem vedlejsich ucinku.
    na tom neni nic tjemneho ani ezoterickeho, takze povazuju za velmi nebezpecne a iracionalni pausalni obvinovani tech "celostnich lekaru" z nejakeho sarlatanstvi. vetsina soucasnych pacientu potrebuje, aby jim nekdo sroxumitelne a prijatelne vysvetlil, ze se nemaji stresovat, enmaji jist odpadky a maji jit na prochazku.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAZZZ: Hele a ty myslis, ze ji zadnej doktor nerekl, ze ma zhubnout? Ze rekl “jste sice tlusta a budete mit metabolickej syndrom, ale tady mate 18 prasku, protoze mne za jejich predepisovani dava farma firma propisky”? Vazne?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MOODYCAT: jo requim for a dream jsem videl taky. to by byl asi jediny zpusob jak by mohla opravdu zhubnout.

    ale proc se vubec namahat neco vysvetlovat. proste kdo lidem doporuci chodit na prochazky, ten je ezous. polykat prasky je o tolik snazsi a hlavne neupozornovat na ekonomicke zajmy nebo lenosti doktoru, ktere muzou stat za jejich naduzivanim. nase obvodacka prakticky bez vysetreni predepisuje antibiotika a neschopenku, ale to je fajn. hlavne do toho nerejt, protoze racionalni je dlabat prasky. achjo.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAZZZ: Doktor ale po nikom spolupraci vyzadovat nebude. Nabidne moznosti, ale pacient si musi vybrat sam.
    Snizena compliance k lecbe je veci pacienta a jeho nejblizsiho okoli.
    Myslis, ze ja nekoho budu nutit, aby si nechal davat chemoterapii? Ne. Mne to muze byt jedno. Ja jim reknu, o cem jsem presvedcena, ze je pro ne nejlepsi, ale budu je nutit? Nebudu. Je to jejich zivot a zdravi.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GEISHA: tohle je ale ukazkova trolli reakce. ta statistika naduzivani antidepresiv je alarmujici zvlast v porovnani s jinymi staty. mas pocit, ze nejakym zazrakem zrovna v USA je o tolik vic pacientu, kteri ty prasky fakt fyzicky potrbeuji pro boj s depresi? vazne nemas pocit, ze tohle je priklad selhavani systemu a misto rozumne odpovedi si od tebe zaslouzim takove ubohe obvineni?

    CORNELA: totez plati pro tebe. fakt nepotrebuju odvinovat od internetovych chytracku. myslis, ze jsem se nesnazil? jak chces pomoct starymu cloveku proti jeho vuli? zdravotni problemy prinasy po desetilet udrzovany spatny zivotni styl. po ni nikdy zadny doktor spolupraci nevyzadoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam