• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARDY: no tak s tím za Lídou nechoď :-D
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: na Hamplovou mám vzpomínku, jak v začátcích pro zdravotnický deník nám napsala na studentskej spolek, jestli by nemohla použít blog profesora Horáka, že se jí moc líbí, a ze který katedry profesor Horák je. Když zjistila, že profesor Horák je student, tak se ji už tolik nelíbil :-D Jo dobrý, já to beru, popularizace a tak, ale v poslední době už jsem na to nějak alergickej. Prostě dokud se bude furt rozdělovat na MY - racionální a intelgientní a ONI - hloupí, pomatení nebo alespoň podvedení, tak se bude dokola omílat to samé a k ničemu to nepovede.
    Za ty roky, co tohle auditko plníme docházím paradoxně k závěru, že ta krása (jestli se to tak dá nazvat) alternativní medicíny je právě v tom, jak myšlení alternativců (hle už rozděluji) není zas o tolik jinačí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARDY: tak ona je ta chytřejší :-D (mám je moc ráda oba) Ale zrovna ty hoaxy v medicíně jsou taky dost popularizační, takže spíš základní přehled.
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: nj, ale tak o tom má nechat mluvit religionistu... Ještě tu mám otevřenou záložku s Hamplovou o hoaxech v medicíně, tak jsem zvědav s čím přijde ona.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ale primárně je vypravěč, takže to chce zjednodušit na dobrej příběh.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HARDY: tak Leoš je primárně novinář. má žurnalistiku v Opavě a základy o magickém myšlení má z průzkumů ke knihám. A z Junga či poststrukturalistů ho nepodezírej.

Ovšem ani materialistu z něj neuděláš - je pravoslavnej.
    HARDY
    HARDY --- ---
    ZUZKAOU: Teď to sem jdu akorát dát. No za mě nic moc, Kyšův pokus o antropologii sice Lévi Straussem začíná, ale Meadovou a pojem medicínský materialismus evidentně nepotkal. Nekriticky vychází z definice, že magické myšlení = víra ve všudypřítomnou kauzalitu, ovšem autory, kteří řeší, proč naopak primitivní národy jinou naprosto evidentní kauzalitu ignorují, asi nezná (viz třeba JUNG Archaic man. In JUNG. Modern man in Search of soul, kde vychází z Lévy-Bruhla). Takže znovu a lépe! Já fakt nevím, jak na tom odborně Kyša je, ale celé to na mě působí tak, že si přečetl vybrané kapitoly z Kulturní antropologie for dummies, které se mu zrovna hodily, což ho ovšem mezi materialisticky založenými sysifáky kvalifikuje na dvorního vykladače magie.1
    Ten závěr, ve kterém považuje rituály sportovců a astronautů za magické myšlení je imho úplně mimo, jakoby si nebozí astronauti vážně mysleli, že když pochčijou autobus, že to něčemu pomůže. A stejný problém vidím ve spojení homeopatie s magií podobného. Běžte se zeptat lidí, co si kupují homeopatii a schválně2 kolik z nich vám odpoví, jaký mechanismus má homeopatie mít. Ti lidé při užívání homea nemyslí magicky, nýbrž naprosto racionálně, akorát vychází z iracionálních předpokladů, které jsou dány kulturně. A těmi kulturními předpoklady samozřejmě myslím hledání alternativního přístupu za každou cenu jako hledání opozice vůči mainstreamu, viz HANEGRAAF, W.J. The new age movement and western esotericism.
    Dokud budou v Sysifosu dělat z alternativců čarující blázny, tak je nepochopí nikdy...

[1] Nějaký kulturně antropologický základ stoprocentně musí mít, protože v Příliš dlouhý swingers párty je antropolog hlavní postavou a dělá si z nich docela dobrou prdel. Otázkou tedy zůstává, jestli je výkon podaný v přednášce laxnost nebo neznalost.
    [2] Bohužel na tohle hard data nemám a je to moje hypotéza nabytá praxí, ale hrozně rád bych na to čísla viděl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Leoš Kyša - Magické myšlení pro všední den (Pátečníci 13.7.2018)
    https://www.youtube.com/watch?v=9jH3kJFawmw

SANTAL
    SANTAL --- ---
    ENDER: Savo je v podstatě kámen mudrců. Jen nám to všichni tají! Až na svatého Otu, samozřejmě.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    https://www.zdravotnickydenik.cz/2019/06/sedmilety-chlapec-zemrel-protoze-lecen-homeopatiky

Jsem ráda, že už tohle soudí - teda v Itálii i toho léčitele, i rodiče...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    JAZZZ: autoimunitní onemocnění ladí (horší se, aktivují se) se stresem, takže jo, placebo efekt tam má význam.
    ENDER
    ENDER --- ---
    CNV: me na tomhle cloveku uplne desi to jak verne to podava a kdyz se nekdo zepta na nejake onemocneni, hned zna nekoho kdo to mel a pomoci toho sava si to vylecil...
    kdyz jsem to nejakou dobu procital, sam jsem si zacal rikat, ze na tom neco musi byt (samozrejme racionalni cast mozku se hned ozvala, abych se zas uklidnil)...
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZKAOU: Hlavně to "já jsem zedník s VŠŽ, kdo je víc"!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tedy fiktivní manželka RIP
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CNV: manželka RIP
    CNV
    CNV --- ---
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    SALVATOR: vsak vis, ze tihle lide si to lijou i do tela vsema moznyma otvorama, tak koho zajima nejala kuze
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CNV: A nikdo se nepozastaví nad tím, že PET plasty to leptá, ale na kůži je to ok. Fascinující.
    CNV
    CNV --- ---
    Fascinuje mě, jak má tu kravinu podrobně propracovanou...

TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Přitom zrovna ta kombinace demodex - Bravecto je přesně ta dokonalé terapie, po které všichni majitelé prahnou, přijít jednou a odejít s vyléčeným zvířetem. Dřív se to řešilo buď koupáním ve strašných sračkách, na které si majitel musel brát rukavice, nebo dlouhodobým podáváním tablet, které vyšly na tu nezbytnou dobu na tisíce až destitisíce. Dneska se podá jedna dávka a pes je z toho venku a jako bonus to už nikdy v životě nemůže dostat znovu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam