JESTEDMAN: Me to neda. Ja ten svuj prispevek napisu jeste sem - psal jsem ho jeste do auditka co me sere :D
[ PETER_PAN @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni ]
Me tohle sere totalne. Ovsem ma to z meho uhlu pohledu vice rovin. Mnohem horsi nez tohle jsou situace kdy do podobneho schematu je zavlecene dite. To je hyenismus uplne totalni. Prave s ohledem na zanedbanou prevenci (ockovani, srdecni vady co jsou resit do urciteho veku, deformity pohyboveho aparatu, ultra veganska strava u deti co bez suplementace vede az k nenapravitelnym deformitam, milion dalsich veci) kdy ty deti pak (z dnesniho pohledu) s trivialnima vecma maji celozivotni hendikep.
Ty lidi maji totalne hrosi kuzi, oni po letech co nacitaji ruzne knizky o okyselovani, esencialnich olejich, zlych farmafirmach jsou v situaci ze sami veri ze problematice rozumi. Ze chapou jak funguje telo a ze umi poradit, pomoc, lecit. Oni prece studovali. Je to uplne neuveritelny.
Ja sice nejsem lekar, delam ve vyzkumu s medicinalnim presahem (bioorganicka chemie, molekularni biologie), ale leta jsem delal ciste medicinalni chemii. A protoze se snazim vsemozne o osvetu a jsem tim znamy - bezne mi pak volaji ruzni lide, ci znami ze stredolskolskych let. Ja vzdycky cumim a lapam po dechu. Treba znama co vystudovala (!) Ajurvedskou medicinu (dalkovy, korespondencni kurz za par mesicu BTW) a ted pomaha lidem (za petikilo na hodinu) a cpe jim do hlavy totalni hovadiny (tim nezpochybnuji ze urcity empiricky zaklad Ajurvedska medicina ma, ale je poplatny dobe sveho vzniku) se me ptala asi pred 3 roky - coze je to ta "slezina".
Ma to ale jeste dalsi rovinu. Nektere zanedbane veci se pak kdyz uz to neni udrzitelne (hrat si hru na cervenou repu a detoxikacni kury) vyjdou resit radove draz nez je resit preventivne, nebo v zarodku. Drazsi jednak medikaci, ale druhak i nutnou peci. Na medikaci se daji sehnat penize, ale na lidi co pecuji na denni bazi je omezene mnozstvi a chybi pak tam kde je "opravdu" potreba.
Tohle ale neni jenom problem alternativcu. Bezne lide s metabolickym syndromem jsou 10, nebo 20 let konfrontovani s tim ze s danou urovni zivotospravy to pude dohajzlu. Ale ne, a pak maji takovyhle drug list :
[ MILTIKI @ MEDICINA ] a cumej.
Ma to ale i druhou stranu mince. Fytomedicina je dneska strasne prehlizeny obor, je povazovan za prekonany, byt se na farmaceutickych fakultach bezne uci. V praci pak ale komercni politika lekarny radsi donuti farmaceuty doporucit nejaky nefunkcni potravinovy doplnek za 2000 CZK za krabicku. Ale to ma jine priciny.
Dalsi cast je u lekaru kdy proste v tom brutalnim mnozstvi faktografickych dat nemaji sanci se jeste se zajmem venovat necemu mene ratingovanemu (v ramci studia i praxe). Minuly rok jsem sporadicky doucoval kamose pred atestaci okolo nejakych virovych prenosu na povrchu bunek a v ramci diskuze se divil vysledkum studie kde latky z cesneku v nejakem uz zajimavem mnozstvi snizovaly po sledovane dobe koncentraci cholesterolu v seru o 8%. Tak je to chirurg, tohle nepotrebuje vedet, ale stejne.
Pro me je tohle fakt tema ze mam uzkost z toho jak jsou lidi blby.