• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    No jistě jste, vaše veličenstvo:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: proto jsme tak zdravá a krásná... ou wait. :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    Odvar z makovic to je taková ta tradiční klasika, ale makový olej jako pravidelně užívaná medicína nebo doplněk, který je "na všechno"?
    MAR_TINA:
    Jo, to si umím představit:-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    AIJA: makový odvar, který myslí Brkodlak je odvar ze zelených makovic a vyrábí se za účelem maštění, naproti tomu makový olej se vyrábí ze semínek a proto žádné opiáty neobsahuje. Ještě se dělá makové mléko, které je také opiátoprosté a je to defakto semeno maku vylouhované ve vodě. To se v lidovém léčitelství používalo jako mírné narkotikum, zejména pro děti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: makový olej mám v kredenci a dávám ho na salát
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRKODLAK:
    Makový odvar? Mně včera nutila jedna známá makový olej.
    Víte o tom někdo něco? To je zase něco na všechno i proti smrti?
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    CORNELA: ja teda nikdy neblil, ani nemel pnuti k tomu z zadnyho opiatu, ale je fakt, ze se ridim filozofii nejmensi funkcni davky, coz pak prinasi velkou psychickou pohodu a mirnou stimulaci. jakekoliv cinnosti se mi pak delaji lip nez po k tomu urcenych stimulantech. klidne se necham podrobit zkoumani :D
    vim o spouste lidech zavislych na oxykodonu, stejna motivace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BRKODLAK: me bylo po opiu celkem fajn, akorat me sralo zvraceni. to si radsi zahulim travu, po ni se nepobliju. ale jinak si uz zkusenej mastak, takze bys mel mit toleranci tam, kde ji jini nemaj :D
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    CORNELA: ja pri svych prvnich zkušenostech s makovym odvarem mel stabilizovanou naladu dva az tri dny. zadna uzkost, zadna neuroticky projevy, proste maximalni zen.
    moje babicka, celej zivot tezce negativni clovek, od te doby, co ma buprenorfinovy naplasti ma najednou úplně jiný přístup nez tlacila celý život.
    co si pak ma clovek s temahle zkusenostma myslet, kdyz pak nekde cte teorie, ze tohle opiaty neumí?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRKODLAK: Mno, vzhledem k tomu, ze to ani neutisilo uspokojive ty bolesti, tak pochybuju, ze by davka byla moc velka.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MOODYCAT: neni možný, ze to bylo moc velkym dávkováním? ja mam s morfinem a dalsima uz celkem bohatý zkušenosti a antidepresivni a anxiolityckej ucinek je moje motivace. a vim, ze je slusny mnozstvi lidi, kteri se sebemedikuji ze stejneho důvodu. to jen takovy maly hlaseni z praxe.
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: Ja jsem bohuzel tu fazi dobry nalady nejak preskocila a presla rovnou ke zvraceni :D.
    CNV
    CNV --- ---
    CORNELA: K morfinu se skoro automaticky dává nějaký antiemetikum, ne?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRKODLAK: Ja jsem opiat mela, konkretne morfin, a ze by mi to teda zpusobilo nejakou supr naladu, to ani nahodou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JAZZZ: nojo, jenomže když na to slovíčkaření nejsi, tak se nediv, že si občas holt naběhneš, protože prostě pro běžného jedince závislost = feťák (alkáš apod.). Může se ti to nelíbit, můžeš s tím nesouhlasit a vůbec ti to nepomůže a těm uživatelům čehosi taky ne.

A závislost podle té tvé definice je vlastně cokoli. Předpokládám, že nežiješ v hromadě listí a neživíš se veverkama - tažkže jsi nějak závislý na naší dosti složitíé společnosti. A že je občas to chození do práce setsakra otravné...

To, že se má platit za uzdravené pacienty, je takové... mno, když přijdu o ledvinu, tak mi můžeš nabídnout dialýzu, což nevypadá jako čítankové zdraví, nebo transplantaci a doživotní braní imunosupresiv taky nepovažuju za úplné uzdravení. Takže asi zbývá nechat mě chcípnout, což, pravda, bude levné a rychle mě to dostane z kolonky nemocný do jiné kolonky, jedno jaké, protože kdo není nemocný, je zdravý per definitionem. Tak mi teď vysvětli, proč mi to přijde jako nepříliš lákavý nápad.

Co se holek z FAMU týče, tak mě napadá pár věcí. Holka bere antidepresiva, ale nedělají jí dobře - ale nebraní jí nedělá dobře ještě víc, takže je zase začne brát. Takže, antidepresiva jsou na předpis, z čehož logicky vyplývá, že s depresí šla k doktorovi, který jí ty léky nasadil. Taky na základě své zkušenosti se cvokařema předpokládám, že proběhla nějaká debata, že trvá, než to zabere, může to mít vedlejší účinky, kdybyste to nezvládala, hned se ozvěte, nějak to vymyslíme. Takže, proč holka neřeší problém se svým lékařem? Proč zkusila vysadit ta antidepresiva, ale nějak to nefungovalo, tak je nasadila znova, ale furt to neřeší s doktorem? Mně to tak trošíčku zavání, že antidepresiva jsou neurol a děvče si je kupuje na internetu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GENTIANA: já na to slovíčkaření taky moc nejsem. závislost pro mně znamená, že se něčeho nechci vzdát i když mě to nějak zatěžuje a může to být auto, člověk, internet, nebo chemická látka od kafe až po opium. že mají lidi tendenci ostatní stigmatizovat pejorativními označeními je škoda, ale pointou toho, co se tu snažím říct je, že i pacient na předepsaných práškách může být "feťák" (viz. ta opioid cirisis) a člověk co si pěstuje pro vlastní potřebu konopí, může být s touhle sebemedikací celkem úspěšný, pokud jeho problém je vysoký tlak nebo nechutenství.

znám i člověka, co by bez AD vůbec nefungoval a proti holkám z FAMU je tam vidět rozdíl na první pohled. netroufám si hodnotit, jestli je musí brát, ale samy říkají, že jim to škodí, ale nemůžou přestat. jsem si celkem jistý, že kdyby zdravotnické performance idikátory nebyly podle počtu výkonů, ale podle uzdravenýh pacientů, kteří další péči nepotřebují, zbylo by víc peněz na efektivní péči a takových excesů by bylo méně. je tam ale riziko, že by pěči někdo nedostal. je větší, než riziko, že někoho péče zabije třeba skrz opiáty? v USA asi ano, v ČR spíš ne, ale k tomu čísla nemám. prvním krokem je, aby si to alespoň část lékařské komunity přiznala a v zájmu pacientů to zkoušela řešit. to mi připadá, že tady náznak vidím, tak jsem vlastně spokojen :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRKODLAK: jo. A to si piš, že jsem měla lepší náladu, mohla jsem kupříkladu dýchat.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JAZZZ: pokud je mi povědomo, tak v běžné řeči se za psychoaktivní látky označují v podstatě věci, kterými je obvyklé se sjíždět. Tedy zhruba to, čím běžný občan rozumí drogy.

gggggggggggggggggggggg¨Dsewž Kocour pozdravuje :)

Takže odhlédnu-li od toho, že spousta regulačních mechanismů je tak složitá, že nějakým způsobem zasahují i do fungování CNS, jakožto letitý psychiatrický pacient bych taky dodala, že v té běžné rovině, kde se nejede na slovníkové definice, drogy užívá feťák nebo teda možná nějaká mánička, co jezdí do džungle olizovat žáby. A ono e stigmatizace beztak dost, takže jak řeči o návykovosti antidepresiv, tak tenhle překryv slovníkové definice s realitou můžou někomu ublížit. Třeba jenom tím, že nepůjde k doktorovi, protože se bojí návykových léků a že z něho bude ten feťák, nebo že ho lidi pomluví.
    Což je jeden z mechanismů, jak se lidem nedostane péče, kterou by potřebovali. Další je to, že zrovna deprese v běžném povědomí splývá s nějakou blbou náladou. Takže buďto světabol má občas každý a není potřeba léky - nebo naopak, světabol je depréze, depréze je přece nemoc, potřebuju prášky. Soudím, že zrovna v psychiatrii bude dost těch, co psychoprášky berou zbytečně, ale taky těch, co je zbytečně neberou. A vlastně i u léčby bolesti, protože ta je do nějaké míry taky subjektivně prožívaná, vjemy se hodně liší kus od kusu, verifikovat se to nedá... kdežto u léků na vysoký tlak lze snadno zjistit, jestli zabírají a jestli nezabírají moc.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    ale taky bych opiaty s antidepresivama nesrovnaval, opiaty jsou mnohem lepsi antidepresiva nez antidepresiva, babicka by mohla vypravet.
    nicméně, to se vsichni ti lidi zavisli na AD proste spletli?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam