• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    SATAI
    SATAI --- ---
    MOD_A: ne, hologram nemyslim.

    MOD_A: Na zadne kolektivni nevedomi se neptam.
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    Hologramem jsme My. Do jisté doby. My jako celek již ne. Induviduálně ale ano, přeměnu/transformaci/ za Tebe nikdo jiný nevykoná. Můžeš si vybrat další "inkarnaci" pokud na ní věříš. Proč ne:)
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    SATAI: myslíš hologram, ale víš co je to??
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    SATAI: četl jsi něco od Grofa? autismus si nech doma kamarráde, z autisty je rázem generál a naopak, to je to kolektivní nevědomí, na které se ptáš. Promiň, ale tohle Tvé rýpání se nedá číst,)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KAKAO23: Koukam, ze je tu nejake zvlstni presvedceni, ze kdyz AI, tak to bude naprogramovane. Co trebas simulace cloveka, je to AI? Nebo neco, co ma zakladni algoritmy naprogramovane (predstav si pravidla chovani neuronove site) ale "inteligence" bude vicemene schovana v nejake postupne vyvinute subsymbolicke reprezentaci (predstav si vahy neuronove site)?
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    KAKAO23: úžasný, žádná změť, to je krásná jasná čeština, od srdce, přesně tak mluvím, poslouchám, koukám a cítím já. respektive, snažím se o to. kopie nevadí, je to nejlepší učitel, chce to jen ten správný směr a ten nás učili, již na hodinách, že čas je relativní:)) od srdeční čakry, levotočivým obloukem do páte, modré, konunikační a pak jak kdo dál, dokáže svůj kruh ve spirálu, vesmírnou šroubovici, sansáru ve fontánu proměnit. děkuji
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA:
    Clovek, co se chova +- racionalne a malo lidsky? V jistem smyslu autisticky konec spektra.

    Racionalni stroj, co se nechova lidsky, to je asi o dost snazsi otazka. V omezenych oblastech mas trebas sachove programy - ocividne nehraji "lidsky" ale urcite "racionalne". Lidskost se precenuje.

    To, co vyhrava neni zadny zazrak, ale on Warwick z Readingu potrebuje svuj dil pozornosti. Rozhodne ty programy nejsou nic, co by clovek povazoval za AI. Ale je pozoruhodne, jak presvedcive se da simulovat clovek bez nejake vetsi davky racionality.
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Ahoj, narazila jsem na tuhle debatu docela nedavno a musim rict ze me to cele nadchlo, predesilam ze nejsem nikdo z hlubsimi znalostmi.
    Nicmene jsem tuhle napsala Laline do posty svuj nazor protoze jsem se nejak necitila jit s kuzi na trh,protoze se obavam ze pri narocnejsich tematech mi dochazi spravna slova, ale i tak bych se rada pokusila:)

    zastavam nazor i kdyz jsem fanousek AI, ze neni mozne vytvorit ai tak aby byla dokonalou kopii cloveka, lidske bytosti, se vsemi jeho klady i zapory. Domnivam se ze ai bude navzdy jen "nedokonalou" kopii, s toho duvodu ze my naproti AI jsme pohaneni tvurci energii, ktera je zakladem celeho naseho vesmiru, nic neni stejne vsechno se neustale meni, my sami se od malicka ucime, koukame, hmatame, ukladame si vjemy, spojujeme si urcite veci s pocitem, umime citit, vnimame bolest, vnimame na pokozce dest, vime ze kdyz je zima mame husi kuzi, to same kdyz jsme vzruseni apod...tohle by ai chybelo, protoze ani nejnepravdepodobnejsi pocet vstupu by nezajistil POCIT, A TVURCI SILU ...jak naprogramovat ai tak aby vedelo co to je TVORIT A CITIT a co s vasni a pudem sebezachovy? jak je to s nimi? A co by bylo dukazem toho ze vnima? pri dobrem pocitu by byl jeho vystup co?

    jestli to je zmet blabolu tak me omluvte, mela jsem nutkani se vyjadrit:D
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    LALINA: může, pokud bude chtít, ale to já už tu nebudu, je to ztáta času, každej chytrej vědec ví, že slunce má taky svoji životnost a pokud to vše půjde hladce, má možnost a čas tak na to, aby si udělal pohodlnej lítací objekt a přehoupl se rychlostí nadsvětla, nebo já nevím, čím vším se to dá létat, a vybral se další, předem samozřejmě prozkoumanou, dobře vybranou, planetu/hvězdu, na které může rozmotávat svůj příběh po další tisíce či milióny let. pokud se bude zabývat vytvářením R.U.R, myslím, že je možný že nepřepraví dostatek lidí, potřebných k udržení rovnováhy v humanoidním rase/genu a mohl by selý vesmír začít vymírat. naštěstí o tomto nerozhodujeme, v určité míře, až tak moc my, a proto se není čeho obávat. nyní je rozmotán jeden svět, myšleno +-26000 let, a je namotáno na krásný další... co bude dál, ať zkouší novodobí NostraDámy:o) vyčuchávat. Vše, na co je "zaděláno" se dá číst dopředu, stejně tak dozadu. Já mám v plánu, ale umřít; jako svobodný a co možná nejsilnější člověk/nadčlověk - ve smyslu Freuda; ve věku, techonologicky vzato, 80-90 let, biologicky možno 120, pokud jdeš cestou zdraví. to současná věda ví. A proto nevymýšlím roboty, případně naprogramovaný biologický materiál, přijde mi to neetický, hnusný, vulgární a bez lásky. Zajímalo by mě, jak by implementovali, právě Ji.


    23*
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOD_A: :))))) takze jak, muze clovek vytvorit umelou inteligenci, ktera by byla jako clovek nebo ne? A proc?
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: diky.:)

    ono se to ale cist da, jenom se musi chtit. Ani tynejsi vzdycky pro kazdyho citelny. Kdosi mi psal do posty, ze se nedas cist, ze ti nerozumi. Ja chapu, ze kazdej ma nejaky jazyk, nejakou sadu, kterou ovlada, ale soucadti lidske(:) inteligence by mela byt i schopnost proniknout i do jinych jazyku a vyjadrovacich sad. Dobra vule a pripadne par dotazu, nebo jenom pozorovani o odhadovani ale nesmi chybet. Jinak bychom se lidi spolu nedomluvili.
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    SATAI: tak buď pozorný, bystrý, četbu zpomal a čti slova, spojení pak celé věty a nakonec třeba i celý celičký odstavec jednou, dvakrát třeba i vícekrát, nebo by to možná zvládl přeložit Google? ,o) Nezlob se, ale babylon je jedna věc a vědomí druhá. Informace je jasná, Turingův test neznám. Zabývám se spíše vývojovou psychologíí a to jen cestou života. Slovo škola, původně scholla /řecká terminologie/ znamená/znamenalo VOLNO. Děti se, po celodenní práci na poli s rodiči, ve svém volnu těšili na čas strávený v prosotru s dalšími dětmi, tam pak měli možnost dosáhnout vyššího vědění a stát se tak svobodnějšími, třeba více než sví rodiče, a nemuset tak dřít celý život na poli za almužnu, s pohledem dolů a ne nahoru, k nebi. Ráj je tu, mezi námi, vidíš v něm ale jen to, co si vybíráš. Cítit je přesnější. Můj příspěvek tedy ciť a ten mínus tam klidně nech. On si svou váhu najde:) pa*a*hoj, klínové písmo?
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: souhlas. Amuze byt clovek, ktery funguje racionalne a chova se jako stroj (?)
    Btw ono neco ty testy vyhrava? Me to spis prislo jako bulvarni vykriky...
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    LALINA: Krásně napsáno.
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: To mas jenom 1/4 problemu. Mas dve dimenze "jako co" a "co". V te "jako co" muzes mit "racionalne" a "jako clovek". V te "co" muzes mit "chova se" nebo "funguje". Vsechno to jsou legitimni cile a Turinguv test resi jenom jednu kombinaci - "chova se" a "jako clovek". A pritom "uvnitr funguje racionalne" je samo o sobe hodnotne a uzitecne, prestoze se to nemusi projevit navenek chovanim jako clovek. (A to, co dnes vyhrava turingotestovske souteze urcite neni podobne cloveku uvnitr a urcite neni nijak racionalni)
    LALINA
    LALINA --- ---
    Ono nejde o pohledy do minulosti, jde o to, jestli by clovek dokazal sestrojit mysl, kera by se chovala jako cloveci.
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: Ja. Primarne z formalnich duvodu, tohle se neda cist.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOD_A: aho a diky za prispevek....tenhle jazyk jsme tu zatim nemeli, ale nemeli bychom s nim mit problem v tom smyslu, ze bychom ho odmitli. Kdyz se budeme dotazovat na tvou terminologii, nebud prekvapen a mej trpelivost:)) Tvuj pohled je tu taky potrebny, abychom tu meli pokud mozno co nejsirsi spektrum.

    Takze rikas nebadat, mit pokoru ke stvorenemu a s vdecnosti a radosti zit, je to tak?
    LALINA
    LALINA --- ---
    Prosim toho, kdo dal minus, aby se vzmuzil a pokud ma vyhrady, rekl je neanonymne. Tahle diskuse neni hitparada a bylo by privetivejsi a slusnejsi, kdybychom se tu bez anonymnich minusu obesli.
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    čtu jen poslední příspevěk: něco jako "pavoučí babička" je to, čí engine/algoritmus chceš, nebo ptáš se naň. myslím si ale, že v tomto systému tkaní/rozhodování - tvé slovo - generování (v podobném či stejném; principielně či systémově) není to na co se ptáš. jinými slovy, minulost je v nás, ale zpětně nepřijdeš/nerozkóduješ, kdo za co mohl a jakou mírou, jaký akt rozhodnutí vedl k jaké reakci na něj a co vše z toho vzešlo, nebo sešlo. čistě dle mého náhledu, je právě proto tento přístup analýzy to, co nám od poznání nového - analogově dokonalého systému "pavoučí babičky" ves-míru, prostoru, dimenze, jsoucna, nicoty, tmy anebo světla / jakýkoliv jiný slovo, jež si dokážeš představit/ brání... syntéza a pohled dopředu je jediná cesta, cesta syntézy a tím pádem i pokora k času a žití a tím pádem nehledání minulosti a začátku ale jsoucna a pokračování. resume > -> po představě - myšlence - slovem vyjádřené /na Tvou strunu ve vesmíru vydrnkané/ máš pak i možnost být. ŽÍT, je to co tu teď a tady na Zemi chceš okoušet nejvíc; teoreticky to známe jasně, či pilně studujeme...

    v pár větách při jednom nádechu, jsem právě přijel ze super mejdanu a všiml si nové diskuze, do které jsem hned své sémě zasel:) omlouvám se za slohovost, stylistiku, zmatenost a náboj:) ale klidněji to zatím nedovedu, je to žhavé téma a díky zaň.

    jen můj subjektivní názor, moc se o to nezajímám, jakoby vědecky myšlěno:)

    díky pěknej den
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam