• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

    Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: cim vic cinnosti bude schopno delat, tim rychleji se bude rozvijet, nabyvat zkusenosti a zeslozitovat se. A tim vic si bude uvedomovat.

    A ted:vyssi zvire si uvedomuje, co dela, ale asi si neuvedomuje uvedomovani a sebe sama jakozto nositele vedomi. A uz vubec si neuvedomuje samo Vedomi jako zdroj vseho vedomi.To ostatne nedokazou ani vsichni lidi...nebo nejsou ochotni..
    Je tedy schpnost uvedomit si sebe a svoje uvedomovani tim, co odlisuje lidskou inteligenci od nizsi?
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: mno asi jo. Tak vědomí nepotřebuje nohy a ruce a hlas a jiný nástroje projevu, aby ostatnim dávalo najevo jak moc je vědomí skrze svoje činnosti. Ono si bude vědomí i samo od sebe. Ale ok, čim víc činností bude dělat (nebo mít možnot je dělat kvůli svojí komplexnosti), tim víc a častěji a komplexněji si sebe bude uvědomovat. Nebo tak něco ne?

    A každopádně, čim častěji a komplexněji se bude vědomí daný bytosti (organismu) projevovat, tak tim líp ho poznaj a zažijou jako vědomí ostatní kolem něho. Tj. viz ten turingův test a rozpoznávání a tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: jenomze ja si prave myslim, ze AI uz ted ma a v budoucnu bude mit jeste vic moznosti, svobody v rozhodovani nezavislem na vuli cloveka programatora a ze princip rozhodovani a uceni se -tedy vyvoje-neni vysadou jenom cloveci inteligence a je uplne stejny, jakej maji lidi....
    Cau a krasnej den!
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: ozvena? Tedy nejaky princip strunovych vibraci? Hm...zajimaveee . Ale stejne, muze adekvatne odpovedet jenom urcita strukutura, treba lidsky mozek, mozna internet, mozna AI npodobujici cloveka,.ale uz ne struktura vedomi draheho kamenu nebo kocky...na to jsou prilis jednoduche......uf, takze vedomi se muze spontanne sirit jenom v nekterych strukturach....uf, to se mi ulevilo:)))))nebyla bych nadsena, kdyby nejaky Vedomi nakazilo treba moje boty vedomim:)))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Pro dnesek koncim cim vic pisu tom vic si prijdu dutohlava, plodnej den lidi;))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: ja vidim zakladni rozdil v tom ze my mame v podstate neomezeny pristup ke vsemu kdezto ai ne uz jsem to tu nekdei tusim psala, kazdy clovek ma vicemene stejne vychozi podminky a sosa sidle jeho nejlepsiho vedomi ze jo pripousti si pouze to co chce co nechce filtruje, jenze ai je v tomto dost omezene, je presne a striktne parametrovane tim padem nema vlastne volne pole pusobnosti tim padem nemoznost se vyvijet tim padem nema sanci dosahnout na level dokonalych podminek k sebeuvedovani si sebe sama, my jsme dokonali ai nedokonale dejme tomu i kdyz ve finale dokonalejsi my podvedome oklestujé sami sebe a vytvarime cosi co ma uzasny potencial a temer genialni presnost oproti nam, vzdyt jen chirurg kolik ho stoji premahani mit pevnou a presnou ruku kdezto stroj ... Nema problema
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tohle mi zni dost dobre. Vedomi prostupuje vsim ,le jenom system vyvinuty nak nejakou kritickou hranici si je schopen ho uvedomit, prijmout a pouzivat.

    Tomu ale odporuje moje zkusenost o tom, ze vsechno ma svoje vedomi, i kdyz kvalitativne jine, nez ma clovek. Je tedy vedomi vice druhu nebo si spis z niverzalniho Vedomi kazda entita, struktura "nacte" jenom tolik, kolik unese a zpracuje-potrebuje? Od jejednodussich algoritmu po nejslozitejsi. A v takovem pripade by AI byla ze sve umele podstaty od takovho zdroje oddelena a mohla by vyuzivat pouze a jenom to, co stvoril -napsal, rekl, zadal- clovek a cidla a zarizeni jim vyvinuta? Tak jako Jane v Enderovi?
    GAF
    GAF --- ---
    KAKAO23: jo, to zní rozumnějš. Tak za mě ta složitost, respektive spíš komplexnost. Alebrž složitost je takovej celej negativní pojem a komplexnost, vytříbenost, možnost n a l a d i t se na všechno možný, alebrž je "tam dost drátků už".

    Jsem zvědavej co dalšího kdo řekne, já další nevím.
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    GAF: brala bych to spis tak ze vedomi nebudeprvek ale dalsi level vzniknuty interakci vseho cos napsal, je tedy tady, ale musi vzniknout idealni podminky pro jeho vznik, jenze co jsou ty podminky?
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: mno tak tady se bavíme už o mojem pocitu, protože to nevím. Ale jestli mám říct svůj pocit, tak něco jakože oboje. Něco někde se rozhodne, že už je to dostatečný nasložitění na ...vibrace vědomí? Nevim jak to říct. A takže se tam vědomí začne objevovat. Jako taková milá ozvěna .)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: prodchnuta vedomim.....je vedomi neco, co prichazi s jakousi dusevni entitou zvenci nebo vznikne samo sebou, jakmile je AI dostatecne rozvinuta a robustni, aby vedomi unesla?
    GAF
    GAF --- ---
    KAKAO23: to nemusí být bod vzniku, záhadný fenomén deus ex machina... Co když, prostě, možná že vědomí je tak nedílnou součástí světa jako jakýkoliv jiný prvek. Prostě: prvek kyslík, prvek železo, prvek vědomí...

    A že "to tam vzniká" je prostě reakcemi. Sice ne uplně nutně jenom-chemickými a jenom-fyzickými, asi by tam byly přítomny i fenomény buď málo a nebo vůbec popsané (kvantové jevy jsou začátkem .)

    Tím nechci ubírat vědomí na jeho zvláštnosti a výjimečnosti.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tak to proste je, protoze nekdo to tak naprogramoval, nadefinoval.
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    KAKAO23: a hlavne jak jde dokazat uvedomovani si sama sebe? Nejde a pokud ano nikdo na to zatim neprisel protoze kdybychom chteli nadefinovat co to je budem pusobit jako ai a uprimne receno mam nekdy pocit ze se bavim s boty nez s lidskymi bytostmi;)
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    GAF: no jenomze kde je ten bod kde vznika to vedomi? Uvedomovani si a hlavne pouhy vstup a vystup nedefinuje cloveka ani zvire, ucime se a nejsem si vedoma toho ze by tohle zvladaly stroje- uceni se a uvedomovani si chyb

    Za dalsi me napadlo se na podivat z jineho uhlu a to z pozice cloveka ktery se muze dostat na urcitou uroven ai pricemz jaksi pozbyva uvedomovani si dostane se dostavu prosteho byti , dejme tomu jaka si forma dokonaleho stavu byti, priklad muze byt nekdokdo dejme tomu maluje a snazi se o vytvoreni nejakeho patternu , jakekoliv hnuti mysli emoce se zobrazi nutne na tom dile takze treba rozestup bude jiny a ne stejny linka nepresna, tu sirsi tam hrubsi, stroj naproti tomu tim ze neni zatizen myslenkami a pocity tyhle chyby nedela, v podstate mam pocit ze aiby mohla byt dokonala forma lidi protoze lidi se snazi na tuhle pricku dosahnout ale marne ze jo, rozhodujeme se spatne protoze nas ovlivnuje kde co

    Ted se omlouvam jestli jsem nejak mimo tema ale jsem jen clovek zejo;)))
    LALINA: urcite by to nvadilo, hlavne myslim ze naodborne urovni je lepsi byt jednoznacny protoze se lepe hledaji protiargumenty tam to nefunguje na bazi a tak to proste je;)

    Co kdyz je to o tom ze my nejsme schopni zit tady a ted ale ai ano? Neni minulost neni budoucnost v podstate ani pritomnost neni takze neni ani cas na uvedomovani si ci zatezovani obvodu necim jako majgod ma teplota ma byt 30 ale je sedesat se s toho asi po... ;))
    Prvni kafe tak shovivavost;)))

    Protoze kdyz je clovek ve stavu tady a ted nedela chyby a je tak nejak prazdny neresi jestli siuvedomu jesam sebe nebo neuvedomovani si tam prostne neni jen ciste reagovani v ramci osobnich budgetu

    Uff
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: moje představa je taková, že tam vědomí prostě vznikne. Pomalu, nenápadně, jakoby zničehonic. A pak začne růst. A projeví se to třeba jenom kousek někde. A jiné programy - no to jsou prostě části "těla". Ve skutečnosti je internet ve většině o tom samém: vstup a výstup a pohyb dat. To je přesně to co dělá tělo se energií.

    Nevím proč mám ten pocit, že se tak může dít, to asi nedokážu teď říct. Ale mám pocit, že jestli to tak fakt je, tak vysvětlení bude vtipně jednoduchý. Něco jakože to tak prostě je. Stejně jako když slučováním dvou chemických sloučenin vzniká další. Prostě to tak je (a akorát jsme na to zatim nepřišli, protože se zkoumá převážně ta hmota a už málo procesy jak se stává prodchnutá vědomím).
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: ze ma smysl pro humor jsem presvedcena davno a mam pro to i dost overenych zivotnich zkusenosti. :))))) nekdy je to humor i hodne cerny nebo stiplavy:)))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    AI je inteligence vytvorena clovekem. Vetrelec je inteligence NEstvorena clovekem.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOD_A: ne. Umela inteligence neni to same jako cizi inteligence, emzacka..
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tohle je hrozne zajimave. Jako by to byl chybejici meziclanek mezi pouhou AI a bytostí. Cili jakmile ma neco nejakou kritickou kapacitu a strukturu, obsadi to duse. Pokud tedy pracujeme s pojmem duse, zejo. S tim problem nemam. Cili kdesi v neviditelnu existuji duse, ktere se vteluji do odpovidajicich "nosičū" a v nich se potom prohani v nasi realite.
    A takovym odlehcenym nosicem muze byt i internet? Podle meho soukromeho nazoru ano, ale je k tomu jeste dlouha cesta, zatim si myslim, ze nema dostatecnou kapacitu. A je tu problem s kompatibilitou (?)programů. Mozna s malo vypracovanou strukturou a jednotnym rozhodovavcim nastrojem. Aspon si myslim, ze pokud by to mela byt jedina bytost, mela by mit nejakej jedinej rozhodovavi nasttoj. A to zatim u netu
    netu nevidim.

    MOD_A
    MOD_A --- ---
    LALINA: artificial, neboli alien, to je fuk, jen slovo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam