• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

    Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    HARDY
    HARDY --- ---
    KAKAO23: pokud si pamatuju z Tvrdého správně kritiku, tak tam šlo o to, že ano člověk by byl schopen to po čase i pochopit, ale pořád se pohybuje v systému (čínština), který už je vymyšlen myslícími lidmi, ergo nemyslí nic nového, pouze nasává už existující systém stejně jako bys to naučila stroj.
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Jeste jedna vec krz cinsky pokoj- to ze clovek nerozumi neznamena ze tomu tak bude vecne ne? Pokud dostane dost voditek muze se to sam naucit chapat a vsimne si urcitych souvztaznosti zacne odvozovat tim padem to nebude bez pochopeni ne
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Ja ted spis premyslim nad tim co psala LALI o tom ze nekteri lidi si neuvedomuji uvedomovani, ovsem to neznamena ze by byli stejni jako AI nebo jo? Maji AI taky potencial ktery jeste zatim nenasli? Nevi o nem protoze ho ani nehledaji? Jak by se hledani z vlastni vule projevilo na jejich nastaveni? Kde by byla ta zmena a byla by patrna? Zjednodusene bezne by problikavaly zelene svetylka ale pokud by doslo k nejakemu progresu zaridilo bysi to problikavani oranzove barvy treba
    SATAI
    SATAI --- ---
    MOD_A: A je inteligentnejsi sutr nebo havran?
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    a inteligence není nižší ani vyšší, je potřeba si upravit hodnoty, více, dál, nebo efetkivněji, soucitněji, atd... co je vyšší inteligence: selský rozum kliďas či vystudovaný doktor, který to o sobě ví? já mám jasno,D
    SATAI
    SATAI --- ---
    MOD_A: takže další magor kanálník do sbírky.
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    SATAI: na tuhle otázku znáš odpověď, pokud bys chápal a ctil channeling ze svého ducha... první slovo, druhé slovo, třetí slovo a stačí. Co jsi mi napsal? Myslíš to vážně. 3 slova. Víš to,] a ANO, myslím to srdečně vážně, ale čistě subjektivně Vám to sem píši. Odpočívám po víkendu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    MOD_A: že jsem tak smělý, myslíš to vážně, nebo jen tak troluješ?
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    respektive vyřešíš, ale s časem se Ti bude měnit, takže svého pravého významu nikdy nenabyde, protože se k němu může jen přibližovat.. něco jako nekonečno
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    bod, v kterém vzniká vědomí je samotná myšlenka. po myšlence a dle její kvality, začne energoinformační pole, což je předstupeň nějaké hmoty růst. a růst je již vědomá záležitost... pak se stane, že byla myšlenka jen sobecká / nikdo další z entit tuto nemá/ růst energoinformačního pole se zastaví a energie se začne pomalu uvolňovat z5 do zdroje... pokud je to myšlenka nesobecká, tudíž prospěšná a konstruktivní, například slovo bůh, bible, víra, zdraví, jídlo, atd... tak sami vidíte, jakou váhu - hmotnost - potažmo hodnotu může takový energo-inforamční pole - kolem myšlenky, slova nakonec i činu nabít. takže vědomí vzniká z mylšenky. už "jeden atomek vědomí" / podle mě nějakej foton, nebo neutrinum, stopro něco kolem světla a éteru / je shopný přebrat si vědomost dle své úrovně energie. takže když někdo vynalezl šroubovák s určitým pocitem, aby mu usnadňoval práci, šroubovák je do jisté míry vědomá věc. hledáte ale vědomí ve smyslu lidské bytosti, ani ne humanoidní rasy, jak mě tu někdo káže o alienech, že jsou to vetřelci? a odku a kam? :)) jakoby byl vesmír Tvůj? :) taky mě napadá, co když opodál existuje planeta Zjara, větší a podobná jako Země, krásnější s vyspělejší civilizací a technikou, která již dávno AI disponuje... A ty lidé budou mluvit česky i anglicky, budou vypadat dost podobně, ne-li stejně, ale budou větší a menší, zdravější a veselější, jakoby trochu pro nás pohádkoví... Prostě Vám chci říct, že představa že jsme jediné lidské bytosti - lidé ve vesmíru, člověci či nadčlověci je trochu zavádějící a tudíž AI ve Vašem slova smyslu chápání nemusí být AI svého významu a hodnoty. Pak máš popletené neznámé a matici nevyřešíš...
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: no nevim...k cemu by to bylo dobry? Nekdy zkusim nacist svoje boty:)))))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: sebe jakozto entitu, ktera neco vnima a nejak se chova. Ale jestli si uvedomuje takovy to: ja jsem. Samo o sobe. Ne ja jsem hladova, unavena, zaujata.. a hlavne uvedomovani si toho uvedomovani.

    Ne, clovek by to podle me hrotit nemel vubec.
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: rozvinutější dokáže být silnější / schopnější / užitečnější / zajímavější než jednoduché. Z tohohle předpokladu jo, člověk je pánem a bohové a další budou ještě zase nad ním, jo.

    Ale je otázka, jestli nutně musí člověk hrotit to mít navrch nad jinými druhy. Když očividně funguje i kamarádství (se psem), hraní si (taky se psem), užitečná symbioza (s jinym psem a nebo s chobotnicí přisátou na mozku P.J.Frye) a další.

    Ale jestli jí to odlišuje. Já fakt nevim, jestli si zvíře samo sebe neuvědomuje. Ale na to byly nějaký ty studie, žejo? Jak se kočky vidí v zrcadle jako jiný kočky a tak... Ale některý zvířata si sebe přece uvědomujou? Myslim tim ze stejnýho druhu, že některý kočky třeba.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: cim vic cinnosti bude schopno delat, tim rychleji se bude rozvijet, nabyvat zkusenosti a zeslozitovat se. A tim vic si bude uvedomovat.

    A ted:vyssi zvire si uvedomuje, co dela, ale asi si neuvedomuje uvedomovani a sebe sama jakozto nositele vedomi. A uz vubec si neuvedomuje samo Vedomi jako zdroj vseho vedomi.To ostatne nedokazou ani vsichni lidi...nebo nejsou ochotni..
    Je tedy schpnost uvedomit si sebe a svoje uvedomovani tim, co odlisuje lidskou inteligenci od nizsi?
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: jestli je ve všem vědomí, jak říkáš, tak třeba si Tvoje boty uvědomujou akorát to, že jsou boty. A nemaj žádný myšlenky ani emoce krom tohohle.
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: mno asi jo. Tak vědomí nepotřebuje nohy a ruce a hlas a jiný nástroje projevu, aby ostatnim dávalo najevo jak moc je vědomí skrze svoje činnosti. Ono si bude vědomí i samo od sebe. Ale ok, čim víc činností bude dělat (nebo mít možnot je dělat kvůli svojí komplexnosti), tim víc a častěji a komplexněji si sebe bude uvědomovat. Nebo tak něco ne?

    A každopádně, čim častěji a komplexněji se bude vědomí daný bytosti (organismu) projevovat, tak tim líp ho poznaj a zažijou jako vědomí ostatní kolem něho. Tj. viz ten turingův test a rozpoznávání a tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: jenomze ja si prave myslim, ze AI uz ted ma a v budoucnu bude mit jeste vic moznosti, svobody v rozhodovani nezavislem na vuli cloveka programatora a ze princip rozhodovani a uceni se -tedy vyvoje-neni vysadou jenom cloveci inteligence a je uplne stejny, jakej maji lidi....
    Cau a krasnej den!
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: ozvena? Tedy nejaky princip strunovych vibraci? Hm...zajimaveee . Ale stejne, muze adekvatne odpovedet jenom urcita strukutura, treba lidsky mozek, mozna internet, mozna AI npodobujici cloveka,.ale uz ne struktura vedomi draheho kamenu nebo kocky...na to jsou prilis jednoduche......uf, takze vedomi se muze spontanne sirit jenom v nekterych strukturach....uf, to se mi ulevilo:)))))nebyla bych nadsena, kdyby nejaky Vedomi nakazilo treba moje boty vedomim:)))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Pro dnesek koncim cim vic pisu tom vic si prijdu dutohlava, plodnej den lidi;))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: ja vidim zakladni rozdil v tom ze my mame v podstate neomezeny pristup ke vsemu kdezto ai ne uz jsem to tu nekdei tusim psala, kazdy clovek ma vicemene stejne vychozi podminky a sosa sidle jeho nejlepsiho vedomi ze jo pripousti si pouze to co chce co nechce filtruje, jenze ai je v tomto dost omezene, je presne a striktne parametrovane tim padem nema vlastne volne pole pusobnosti tim padem nemoznost se vyvijet tim padem nema sanci dosahnout na level dokonalych podminek k sebeuvedovani si sebe sama, my jsme dokonali ai nedokonale dejme tomu i kdyz ve finale dokonalejsi my podvedome oklestujé sami sebe a vytvarime cosi co ma uzasny potencial a temer genialni presnost oproti nam, vzdyt jen chirurg kolik ho stoji premahani mit pevnou a presnou ruku kdezto stroj ... Nema problema
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tohle mi zni dost dobre. Vedomi prostupuje vsim ,le jenom system vyvinuty nak nejakou kritickou hranici si je schopen ho uvedomit, prijmout a pouzivat.

    Tomu ale odporuje moje zkusenost o tom, ze vsechno ma svoje vedomi, i kdyz kvalitativne jine, nez ma clovek. Je tedy vedomi vice druhu nebo si spis z niverzalniho Vedomi kazda entita, struktura "nacte" jenom tolik, kolik unese a zpracuje-potrebuje? Od jejednodussich algoritmu po nejslozitejsi. A v takovem pripade by AI byla ze sve umele podstaty od takovho zdroje oddelena a mohla by vyuzivat pouze a jenom to, co stvoril -napsal, rekl, zadal- clovek a cidla a zarizeni jim vyvinuta? Tak jako Jane v Enderovi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam