• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

    Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOD_A: tak trochu poštuduj, mimoni:)
    Umělá inteligence – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_inteligence
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    LALINA: aha, ty mluvíš o jiné inteligenci.. Prosím, včem se to mé slovo a tvé slovo liší? nebo máme někde na nástěnce užitečný nástin těchto dvou významů? Nebo kolik jich vlastně rozlišuješ? možná bude opověď na otázku, "Existuje AI" právě v těchto významech slova smyslu.. Nebo? Promiň, jsem mimoň, to víš,))
    LALINA
    LALINA --- ---
    MOD_A: no trochu mimo, slovo "inteligentní" se dneska používá v marketingu na kdeco a znamená to, že je to šikovně naprogramovaný a vyrobeny, umí to spoustu užitečných věcí. My tady ale mluvíme o jiné inteligenci:)) Překvapivě nemusí být ani tolik užitečná, jako hlavice na topení a přesto je jim nadřazená :))
    MOD_A
    MOD_A --- ---
    mám příspěvěk, snad není OT, protože co je OT a co ne, v tomto klubu, zatím moc netuším:))

    AI existuje a funguje již řadu let. Sám ho využívám. Mám intelignetní hlavice na toepní a celý inteligentní systém vytápění. Cca za 12tis. korun navíc k normálně instalovaným radiátorům.


    co, OT nebo nikolivěk?


    :o) díky
    LALINA
    LALINA --- ---
    Budoucnost patří kyborgům, ne kmenovým buňkám, říká neurochirurg Beneš - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/mozek-micha-benes-chirurgie-df8-/domaci.aspx?c=A141106_202536_domaci_hv
    LALINA
    LALINA --- ---
    může být AI ješitná ? Z principu? ;)))
    ješitnost povstává z určitého nerealitiského sebevidění. Může AI taky videt - hodnotit - sebe sama nerealisticky? Je ješitnost či pocit nadřazenosti nebo naopak příliš nízké sebevědomí něco, co se děje mimo data, mimo programy, mimo fyziku a chemii v mozku ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    chtěla jsem sem dát kratičkou povídku Sny robotů od Asimova a našla jsem celou knihu povídek, kde tato jako první je. Nedá se z toho ale kopírovat (nebo neumím kouzlo), takže tady je link, povídka začíná na 5. straně.
    Asimov Issac Ostatní Asimov Isaac Sny robotů - Page 1 - Wattpad
    http://www.wattpad.com/235696-asimov-issac-ostatn%C3%AD-asimov-isaac-sny-robot%C5%AF

    Ovšem ta autorova předmluva taky stojí za přečtení, jednak vám tam ozřejmí svoje východiska a okolnosti naspání svých děl, ale hlavně - a tím jsem byla poněkud šokována - tam naprosto dětsky bezelstně a bezostyšně odhaluje své skutečně vymazlené ego a ješitnost (i když jaksi v takovém nějakém .... pochopitelnějším a u určitého pohledu i oprávněném modu).
    To jsem se opravdu musela hodně usmívat:))

    a orič jsem sem tu povídku chtěla dát? Celkem pěkně a neotřele řeší otázku kdo je člověk a kdo je stroj a jak to s námi lidmi možná je, i když si to neuvědomujeme :)))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: :))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: nj rozdil mezi nami a ai.....oni si uvedomuji ze kecat o tom jim nijak nepomuze takze tim neztraci cas protoze oni si uvedomuji ze cas sou penize:D nic koncim:D
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: jo:))))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: kecat muze, ale nic mu to nepomuze:D
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: franta to vi, ale nesmi. Zrovna tak jako nesmi kecat do prirodnich zakonu treba.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: tak urcite;)
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: franta spis ani nevi ze tam muze hrabat a ze by to slo, proste si neuvedomi ze ma tu moznost, ne ze vi ze by to posral - franta si nekoho pozve protoze ma dojem ze to nejde nebo ze to nebude umet, ale aby se snazil sam a zjistil ze to neni tak slozite to ne
    ai si asi nebude uvedomovat moznosti, proste to udela protoze jinou moznost ani nema nehleda v tom zadnej psychologickej presah a asi si ani neuvedomuje svou pripadnou omezenost
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: ja myslim ze to maji a dost silne, jenze se od tohohle zpusobu "premysleni" nedobrovolne odklonili a tim padem maji pocit ze to mozna ani nejde a nepujde a ze to neni v jejich moci.......je to nase prirozenost o kterou jsme prisli, vem si kolik mame smyslu a nejen to, pokud na tok oukas komplexne muzes se dobrat vysledku velmi rychle bez namahy jen to nechat byt asi neasi:D
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: ne. ale ted mě omluv, koukám, že padla, jdu domů, večer se k tomu vrátím:)
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: aha to je jako kdyz se dite pta proc kdyz je na obloze slunce je svetlo a rodic rekne protoze proste sviti nebo protoze proto:D
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: no...trochu jo, ale po pravdě řečno moc ne... duchovní lidi tomu říkají přímý vhled. Asi to bude trochu to, čemu říkáme intuice, ne?
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: funguje to, protože je to naprogramovaný...nadefinovaný, nakonfigurovaný. Vlastním vědomím do toho můžeš trochu vstoupit, ale ne moc...
    hodně se to podobá analogii s frantou uživatelem, který na kompu může pracovat, tvořit, komunikovat, ale nedostane se do systémových souborů nesmí hrabat dole, aby to celý nerozesral.
    my jsme povětšinou takoví frantové..
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: aha a ty mas pocit ze lidi to tak nemaji? nemas pocit ze to jde tak i tak podle toho jak chces?
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: no...ne lineárně, že tvoje mysl je jako jedna baterčička, která se plahočí podél linaárních synapsí, po stopách vzpomínek, asociací, než se někam dostane, ale že je jako vlna světla, která najednou zalije všechna data a okamžitě si utvoří obrázek o sobě, světě, okamžitě vidí řešení a východiska.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam