• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: nene nenech se brzidt. Klidně pokračuj v tezi že kamení má DNA. Proč se tady bavíte o technologii postavené na vědeckém poznání, když do toho serete tyhle pseudospiritualistické bláboly. Vyber si...budeš se držet vědy a věřit na DNA a na to že je to kód určujcí jakým způsobem a jaké bílkoviny a strukturální prvky budou obsaženy v živém organismu, a která se vyvinula během evoluce, nebo se věnuj esoterice a kreacionismu a vědecké poznání zavrhni. Tvl tebe slyšet Dawkins tak si to hodí. A nebo ne, už toho asi vydržel víc.

    ZUULLUU: Bez znalosti by se neletalo


    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: :))) no tohle asi spolu nevyřešíme a možná už to ani nepatří k tomuhle tématu, takže ok, budeme se držet pověry, že život je jenom v něčem, aby se nám to zjednodušilo:)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Aha. Takže...on je vlastně celej vesmír plnej života takže proč se vlastně lidi pídí po nějakejch signálech. Tohle je nad moje síly.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: mantra života zní poeticky, alw nwvím, co si pod tím představuješ. Já rozhodně do pojmu "život" zahrnuju i anorganický svět :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MEJLA77: fascinuje mi přetrvávající fikce, že vědomosti jsou omezujícím faktorem inovace.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    JVMLOK: ad 5) asi nevznikne jen jedna AI, takže by si mohly předávat kulturní zvyklosti mezi sebou :)

    Děkuji za doporučení, zkusím si na to najít čas... zatím jen "hypotézuji" bez hlubších znalostí, tak občas asi trefím něco, co už se vyřešilo, ale zase nemám ještě zatížení fakty, tak mi fantazie pracuje naplno a nenechá se omezovat existujícími znalostmi :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MEJLA77:
    1) Je to velmi etické. Dřív se tomu říkalo eugenika. Výzkumu se okrajově věnoval i jeden z největtách lékažů 20. století, který se nebál jít tram, kam jeho kolegové nikdy nevkročili. Dr. Mengele se tuším jmenoval.
    2) ...
    3) Proč nenaimplantovat elektrody přímo lidem? Celoplanetární wet-work jako vrchol vývoje lidí, noosféra. V takovém případě nepotřebujeme AI. Jestli rád studuješ kybernetiku z kreslených seriálů, doporučuju PsychoPass.
    4) Probíhají pokusy s pouříváním molekul DNA jako paměti. (A ne Lalino, v DNA opravdu není fragment DNA minerálů a hornin. DNA je mantra řivota, ne anorganické chemie)
    5) Lidská a Nelidské je slovo. Pojem. Samozřejmě že je to dané socializací a identifikací vlastního stáda. AI se v každém případě bude vnímat jako cizí, a vyvíjet si vlastní kulturu, pokud si bude svou odlišnost uvědomovat (opět, doporučuju ke shlídnutí Daryl a Artifical Inteligence: AI). Co se převzetí týče, myslím že se uplatní běžný model kulturní difuze, kulturu bude tak jako tak budovat divergencí od lidské (nebo jiné známé), nevyvine si vlastní úplně od nuly. Kultura každopádně není dílo jednotlivce, je to soustava předávaných symbolů a forma kolektivního vědomí. To kalde zajímavé otázky. Bude si AI vyvíjet kulturu pokud bude nesmrtelná? Když nebude mít obsahy svého vědomí s kým sdílet a komu předat?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Pár myšlenek, které mě napadly po přečtení diskuze, kterou jsem tak trochu způsobil :)

    1) Umělá inteligence by nás možná dokázala po důkladnější analýze poskládat v nejefektivnější lidi - pokud předpokládám, že vyřeší problém transplantace jakéhokoli orgánu / části těla - případně by mohla umělá inteligence selektivně vybírat mezi genetickým materiálem např. při umělém oplodňování... a tak "šlechtit" lidi tím, že by záměrně vybírala jedince s určitými vlastnostmi, které bychom preferovali my nebo AI. Je to etické? Může to způsobit problémy?

    2) Když jsem zmiňoval ovlivnění AI chemicky, měl jsem na mysli celou škálu druhů působení, některé z nich bychom asi uměli napodobit i u elektronické AI např. snížením napětí a frekvence proudu nebo velikosti RAM (opiáty), zvýšením frekvence CPU (stimulanty), změnou propojení hw (psychedelika) až po ty mírnější jako jsou scripty, malware apod.

    2b) Jestli by se to AI líbilo a záměrně by to vyhledávala by asi taky záviselo na tom, jestli má vědomí a dokáže poznat, co způsobilo onu změnu a jestli má možnost se znovu uvést do tohoto stavu.
    (Mimochodem viděli jste díl Futuramy, kde Bender fetuje elektřinu? Tak a teď jsem prozradil, kde jsem na tu otázku přišel :))

    3) Tak, jako se dají ovládat zvířata elektrodami zapojenými přímo do mozku, tak by je nemuseli ovládat lidi, ale AI a hypoteticky velmi dobře napojená AI by tedy měla mít zprostředkovány i dojmy, které mají tito tvorové např. po konzumaci zkvašeného ovoce? :)

    4) IMO nemůžeme vyloučit, že budoucí počítače ve vzdálené budoucnosti nebudou na organické bázi nebo nebude běžné propojení elektroniky a lidského mozku a pak je zde možnost synergie naší inteligence a AI, ale taky to může být souboj inteligencí :)

    5) Jak by se "cítila" AI, kdybychom ji přenesli z normálního počítače např. na super počítač? A co třeba kvantový počítač? https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvantov%C3%BD_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D

    6) To, co považujeme za "lidské" nebo "nelidské" obvykle souvisí s naším kulturním vnímáním a ostatně ačkoliv na celé planetě žijí lidé, kteří si jsou svým "HW vybavením" velice blízcí (DNA se liší v necelém %?), tak vnější projevy a normy chování se často diametrálně liší... právě vlivem kultury - to je taky tak trochu to, že si myslíme A, ale společenství nás donutí udělat B :)

    7) Bude mít AI svou vlastní "nelidskou" kulturu nebo jen převezme "naši" :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    Britská firma rozbíjí kladivy tisíce oken. Pro umělou inteligenci budoucnosti | Prima ZOOM
    http://zoom.iprima.cz/...ritska-firma-rozbiji-kladivy-tisice-oken-pro-umelou-inteligenci-budoucnosti
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: hezky řečeno
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: třeba se to naučí sama :) prostě to pochopí, stejně tak, jako to pochopí člověk (alespoň některý)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Proto to dilema nema jasny reseni. A jak naucis AI ze na nektery otazky neexistuje odpoved a musi se rozhodovat ne na zaklade hodnoceni faktu, ale okamzityho pocitu bez jakehchkoliv dalsich vstupnich dat? Tezko.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Rád bych připoměl, že jsi to byla ty, kdo tady otevřel otázky etiky, do kterých byses nerada chytala.
    Je mi trochu smutno ze te musim upozornit na fakt, ze prave to, ze se lidi vyhybaji premysleni nad podobnymi tematy a dilematy, vyhybaji se slozitym uvaham a hledani sve vlastni vnitrni orientace, moralniho a etickyho kompasu a hledaji rychla a jednoducha reseni, neoveruji si informace a jejich zdroje a nehledaji motivace v pozadi, stavame se, cituji tebe: "lehce ovlivnitelnymi a ackoliv si myslime A ostatni nas donuti konat podle vzorce B, je to jednodussi, mene bolestive a neodsune nas to na okraj spolecnosti."
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: mj nevim jestli jsi si to dilema zkusila vyresit. Je spravne obetovat jedince ve prospech vetsiny? Co kdyby na te koleji stal mozny obevitel leku na rakovinu a na te druhe 10 veznu?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: mluvis o 80 procentech populace minimalne.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: k tve uvaze na tema etickeho rozhodovani, eistuje klasicke dilema, ktere by AI vyresila okamzite narozdil od cloveka, ale je to prave dobry priklad rizik:
    Tramvajové dilema – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tramvajov%C3%A9_dilema
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Lenin rikal, ze "nabozenstvi je opiatem lidstva". Takze informace mohou být pro vnímání reality naprosto stejně zavádějící/ovlivňující, jako substance.

    LALINA: Urcite neni mozne aby AI byla neomylna. Uz proto, ze dle aktualnich trendu se AI vyviji procesem strojoveho ucei, a v ramci uceni si muze vytvorit spatny navyk jako kdokoliv jiny, pripade odhadnout spatny vyvoj, ne vsecko je mozne predpovedet se 100% pravdepodobnosti a strategicke plany potrebuji urcite takticke a operativni korekce
    LALINA
    LALINA --- ---
    ZUULLUU: ta poslední vět mě inspirovala k zamyšlení, jestli je možné, aby AI byla dokonalejší, (méně chybující) než ten, kdo ji stvořil ?
    čiliže já jsem si kdysivá myslela, že počítač chyby nedělá, že ho lidi prostě naprogramovali tak, že chyby dělat nemůže. A možná na začátku ani nemohl, ale jak se zesložiťoval, tak najednou už asi tu absolutní bezchybovost ztrácel.
    A je možné si myslet, že jednou bude AI stejně ne/věrohodná, jako mozek jakýhokoli člověka?
    A pokud ano, je vůbec zajímavé na ní dál pracovat a dál ji rozvíjet?
    Je AI stvořená člověkem nedokonalá, protože ji stvořila nedokonalá bytost, že lidská inteligence už do základu umělé inteligence chtě nechtě vložila svoji vlastní chybovost?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU:
    "ovlivnovani mysli nebo umele inteligence byt nevedome neni nic zleho a viroidnih":
    Microsoft created artificial intelligence but she’s a racist homophobic Trump supporter · PinkNews
    http://www.pinknews.co.uk/...d-artificial-intelligence-but-shes-a-racist-homophobic-trump-supporter/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam