• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://www.youtube.com/user/keeroyz/videos - zajímavý zdroj, ukazuje většinou využití AI v grafickém zpracování obrazu...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEJLA77: Whither project managers? AI will take 80 percent project management tasks, says Gartner
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: nejen slovník máme každý jiný:))) tak nic:)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA:
    Asi používáme každý jiný slovník...

    Co se týče otiskování do vody:

    "voda je schopná si uchovat otisk molekuly rozpuštěné látky řádově 0.000000000001 sekundy. Na tom se shodují spektroskopická měření i počítačové simulace. Homeopatika by tedy bylo třeba připravit a spolknout sakra rychle."
    viz https://www.respekt.cz/rozhovory/s-pavlem-jungwirthem-o-zahadne-vode

    Je to jeden z naších předních vědců - fyziků, pracuje v Akademii věd... Fakt s těmi otisky ve vodě je to blbost - si to někdy zkus - otiskni si něco třeba na hladinu a vezmi si stopky, jak dlouho ten otisk zůstane vidět... Ušli jsme kus špatným směrem - otiskování do vody nefunguje, homeopatika mají účinnost o něco nižší než placebo, které obsahuje jenom cukr.

    Pokud máš tvrzení, které je záměrně postavené tak, aby ověřit nešlo, tak důkazy si můžeš vyrobit a tvrdit, že je to přesně takhle, ale pravdivé a ověřitelné to nebude - na tom IMO funguje většina náboženství...

    Možná bychom při používání základních fyzikálních pojmů mohli zachovávat jejich původní význam - projevem hmoty může být jak látka (něco, na co si můžeš "sáhnout"), tak i pole (gravitační, magnetické) - v dnešní době už máme přístroje, které jsou přesnější než smysly - těmi například nezměříš gravitační vlny a neurčíš odkud přichází.

    Představy jsou fajn, ale kdyby hmota neexistovala, neexistují ani představy.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: "ověřit to nejde a nepůjde a musíte mě poslechnout a poslouchat i nadále a platit
    mi za to"
    úsměvné je hlavně to "nejde a nepůjde. " Ono když se neche, tak to nejde a kdo neche, klidně bude celý živozt zavírat oči i před ověřením, případně ohnivě bojovat proti důkazům. Tohle tady bylo vždycky a vždycky bude, lidé se příliš nemění.
    Já nemám problém si reálně představit informaci "otisknutou" do vody, podle mě je to i čistě fyzikálně střízlivé. Na ověřování této teze už jsme nějaký kus cesty ušli.
    Kromě toho je tu otázka, jakou ta informace má formu, nemusí to být nějaký kód, jaký umí vytvořit lidé.
    A další věcí je otázka hmoty vbůbec. Nemám problém si představit, že hmota jako taková skutečně neexistuje. Může to být jenom různě potencovaná a specifikovaná energie, která se ve vesmíru, který obýváme, nám, v něm žijícím bytostem, jeví díky našim smyslům jako hmotná (protože máme smysly naprogramované to tak vnímat)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: osobně vidím rozdíl mezi omezeností "neumíme to zatím zjistit, ale netvrdíme že je to nemožné, ani možné, případně - domníváme se, že by to mohlo být takto" a omezeností "já vím, že existuje něco víc, ověřit to nejde a nepůjde a musíte mě poslechnout a poslouchat i nadále a platit mi za to". Tak jako vědci mají hypotézy a po jejich vyvracení je opouštějí, tak něco takového mi u náboženství a ezoterických směrů chybí...

    Informace musí být vždy zakódována do nějaké formy hmoty - ale hmota není tou informací, taky abychom informaci dokázali zase získat, potřebujeme ji nějak interpretovat/přečíst (obvykle tak, že si uděláme kopii) a mít správný interpretr, který nám přeloží zápis do námi pochopitelné struktury... a i tak je pak ještě dlouhá cesta od přenosu, pochopení, akceptace k aplikaci a využití té informace ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Changing Sketches into Photorealistic Masterpieces
    http://www.youtube.com/watch?v=p5U4NgVGAwg

    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: To máš těžký, to je otázka stupně omezenosti každého jedince. Někdo se omezí absolutně jenom na hmotu a bude tvrdit, že i informace je hmota a ostatní teze bude považovat za pavěděcké.
    Každý má tu omezenost někde jinde.
    Osobně považuji vědce za užitečné a přínosné, ale ne za dokonalé a vševědoucí a život i historie samam mi dává za pravdu. A v každé době byli uznávaní a ctění vědci, kteří naprosto jasně věděli, že stupeň jejich poznání je konečný a nejvyšší a dál jít nelze. Jejich omezenost je lidsky pochopitelná a nemám to nikomu za zlé, ale nechávám je jejich uzavřenému a bezpečnému světu a zajímám se dál. Nejsem omezována jakýmikoli dogmaty ani nějakou aurou vědeckosti a serioznosti pánů vědců.
    Navíc už jsem v životě zažila mnohé, co vypovídá ve prospěch mého postoje.
    Jistěže je dobré snažit se co možná nejvíce omezit na druhou stranu fantasmagorie, ale zrovna informace a její podstata a působení mezi fantasmagorie určitě nepatří. Lidé z Institutu infomatiky a kybernetiky se tomu věnují naplno a erudovaně a jistě se dobírají určitých tezí a názorů, které je možné brát vážně, přestože víme, že jsou zatím jenom hrubé a kusé.
    A já si asi dokonce myslím, že je to jenom dobře a že by se asi tímto směrem dál vůbec jít nemělo, protože stupeň zneužití je strašnější, než zneužití štěpení jádra.
    Ale známe to: když to jde, člověk tam jde ať to stojí co to stojí...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: ne, bojím se pavědeckých žvástů...
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: a bojíš se proč? Aby ses nedozvěděl, co nechceš? :))
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    http://www.osel.cz/...-sni.html?fbclid=IwAR0fHsqouEGLlthByg_xuIEoJBAZXA0E18zwa7UXyu0zGrrPwJkAKDyc6Ko - tady zajímavý link od kamaráda (id HADERACH) - tímto díky za obohacení naší diskuze :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: částečně to vypadá skoro esotericky... když vidím paměť vody, homeopatie apod., až se skoro bojím si to koupit :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: není tady moc provoz a aktuálně jsem docela hodně vytížený, ale zájem o diskuzi bych měl :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    mimochodem nám paní Martinásková doporučila knihu Informace o informaci - která je spíše pro začátečníky, ale jak vidím, rozvíjí se právě i dosud ne zcela akceptovaným směrem.

    Informace o informaci
    http://shop.ben.cz/cz/290093-informace-o-informaci.aspx

    "V dnešní době je slovo "INFORMACE" užíváno doslova na každém kroku. Málo kdo však ví, co tento pojem přesně znamená. Kniha "Informace o informaci" vás s tímto pojmem důvěrně seznámí, aniž by si činila nároky na nějaké vysoké předchozí znalosti.
    Pochopení toho, že "informace" je fyzikální pojem podobně jako "energie", umožní čtenářům zcela nový úhel pohledu na věci, které se odehrávají kolem něj a to nejen v rovině technické, ale má to také hluboké dopady jak na pochopení některých metod alternativní medicíny, úlohy vody v našem životě i některé nové pohledy filozofické a náboženské.
    Doufáme, že si toto dobrodružství poznání, které zejména ve své druhé části může vypadat jako sci-fi, ale stojí na fyzikálních základech, nenecháte ujít. "
    LALINA
    LALINA --- ---
    mohli bychom se podívat sem:
    Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky - Veřejný web - České vysoké učení technické v Praze
    https://www.cvut.cz/cesky-institut-informatiky-robotiky-a-kybernetiky
    a taky s někým odtamtud pohovořit...
    LALINA
    LALINA --- ---
    jinak měla docela dost postřehů z praxe, které ale skeptik odmávne svižně rukou, nicmémě na AI se dívá poměrně dost s nedůvěrou a zažila prý, jak ovlivňuje mentální pole lidí, kteří se jí dlouhodně zabývají a jak tito lidé dokážou manipulovat druhými líp, než když se AI nezabývali... Je to trochu paranormální, ale kdopak ví, co všechno v tom elektromagnetickém poli působí a že elektromagnetické vlny ovlivňují mozek, myšlení a psychiku lidí, je asi už nezpochybnitelné... nebo ne? Nevím teď zrovna, kde a na čem se momentálně zasekla oficiální materialistická věda, nicméně my se musíme posunout i za hranice materialismu, máme-li mluvit o psychice a AI.
    LALINA
    LALINA --- ---
    koukám, že zájem není
    LALINA
    LALINA --- ---
    dneska jsem se potkala s jednou inženýrkou ze strojní fakulty ČVUT přes počítače, co má kolegy věnující se čistě jenom AI a říkala jsem jí, že bych se s ní ráda setkala a že bych přivedla i zájemce z tohoto klubu. Mohli bychom zajít někdy někam na oběd či večeři a popovídat si, co vy na to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam