• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AIM_FREEMANJai Kálí Ma! Jai mata Durgē!
    EKG
    EKG --- ---
    AIM_FREEMAN: Patri k dobremu bontonu se zrovna Platona na nic neptat;)

    Nicmene honour of the good klidne muze znamenat jistou rekneme naladu ve spolecnosti/v ramci loky, ktera zavazuje vsechny, aby vnimali spravne jako spravne, a take sami usilovali o spravne jednani. Tedy chran cest dobrych jednotlivcu jako manifestaci vseobecneho principu ochrany dobra jako takoveho.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    What a comedy God’s Lila is! What a lunatic asylum! He Himself is sporting with Himself! - Sri Sri Ma
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    OM AIM HRIM KLIM CHAMUNDAYE VICHCHE
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Jai Ma!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    AGRICULTEUR: Je důležité se soustředit na aspekty, v nichž se nám Bohyně zjevuje a odhaluje.. a vedle toho je dočista jedno, jestli v nějakém městě v severní Indii jí uctívali tak nebo onak.

    Autenticita duchovního prožitku brání "zvěcňování".
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    AIM_FREEMAN: Ale jo, mas vlasne pravdu s tim materskym principem a obecne. chce se mi k tomu ovsem namitnout, ze podle me takto, jak si popsal nebyla vnimana vzdy.. nebo ve vsech systemech ve kterych se objevuje.. ze v nekterych proste je primarne tim destruktivnim aspektem, ke kteremu verici se obraci v pripade potreby pomoci takrikajic z jejiho oboru.. bude-li potrebovat treba plodnost at uz zeny nebo pole.. zkusi to zase treba u Parvati nebo Laksmi (neni -li to jedno a totez). Ze totiz ta supremicita (nevim jestli tohle slovo existuje) je proste pozdejsi vyvojovou fazi, ktera souvisi s vyvojem religio/filosofickym. V tom modu vnimani jaks jí popsal ty mi prijde, ze by hodne sla vnimat jako paralela k Jinu.
    I kdyz naprosto souhlasim s pozn. že se jedná o různé pohledy, které jinak směrují život praktikujícího a vedou i k jinému prožívání světa..
    Cina s Indií podle me hooodne nejde dohromady, prave kvuli tomu ze oboji ma velmi starou, dlouho se vyvijejici, promenujici a formujici se myslenkovou tradici a kulturu vubec.
    A ten Bondy mi pomaha tridit myslenky a dost me to bavi. nazor na to mam ale podobnej jaks psal. Intelekt je dosti omezenej nastroj k poznavani Kosmíru.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    AIM_FREEMAN: OK. Já to vnímám jako dualitu projevu energie Jan.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    TEDDYBEDDY: já tam nějakou paralelu vidím jen v úplném základu. přijde mi, že se jedná o různé pohledy, které jinak směrují život praktikujícího a vedou i k jinému prožívání světa..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    AIM_FREEMAN: Tak, přesně takhle se to jeví. Super!
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Maska Kálí

    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AGRICULTEUR: Kálí skutečně JE Velká Matka - ochranitelka. Přirozeně, jako každá matka, hhrání své děti před nebezpečím, na jejich ... naší cestě. Destruktivně působí na síly nepřátelské poznání, destruktivně se také jeví tomu, co se staví její osvobozující Síle do cesty, těm, kteří vzdorují její Lásce, či jdou proti Ní...sami sobě si tak ubližují.. a to prostě bolí.)

    Když se podíváš na příběh Mahishasura Mardhini, který je o Durze, resp. Párvatí, dojdeš k části, kdy Durga bojuje s démonem s býčí hlavou, z jehož každé kapka krve dopadnuvší na zem se on celý znovu zrozuje. Na bojišti je brzy poněkud nepřehledně a tak Durga vyzáří ze svého čela Kálí, která krev pije než dopadne na zem a celkově má větší moc v nižších sférách. Přesto je stále plně Božská..
    Ozbrojená Durga jedoucí na tygru, "děsivá" Kálí, harmonizující a hojnost poskytující Lakšmí i moudrá a vznešená Sarasvatí a další a další její aspekty jsou stále ONA, paní neomezených možností, obrácena k nám některou ze svých tváří .;)

    AGRICULTEUR: Mě Bondyho indická filosofie kdysi docela sebrala - četl jsem jen první díl, dva a půlkrát asi. Spíš to u mě vedlo k pocitu proniknutí do něčeho do čeho jsem nepronikl a osoboval jsem se hodnotit duchovní soustavy jak filmy na čsfd. Je to zajímavý, mnohé to odhaluje, ale to neznamená, že to není zavádějící. Se všemi jógami je autor hotov pomalu v jednom odstavci coby s "vínem mysticismu" (parafrázuji) a přitom i "ó tak nedokonalá a rudimentární" sankhya staví továrnu jeho intelektuálních eskapád na pravé, to jest ne nejvyšší místo a její aparát stačil Paťandžalimu k rozvrhnutí cesty k Nejvyššímu, rozvinutí sil atd.

    Chápej mě dobře, mě to fakt bavilo a potřeboval jsem to projít..pak mě brala fenomenologie, obrat k Bytí a odklon od metafyziky...ale dnes si myslím, že dobrá metafyzika je jako pyramida se stupni.:)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    TEDDYBEDDY: ne. myslim ze to je az prilis zjednodusujici... Kali neni manifestaci zenske energie "in general" spise jejiho destruktivniho aspektu. kdyz reknes ze zenske energie, tak by tam bylo i materstvi pece... a to je domenou Parvati... coz je peaceful form... ne proste to podle me nejde rict ze je Siva Kali je obdobou Jin a Jang.
    lze hledat paralely a podobnosti, ale je to desne tenkej led a vestinou kdyz lidi toto delaji, neskonci to nikterak dobre a prinasi to jen a jen zmatek a neporozumeni. A michat Cinu s Indii... nevim no. A neni nahodou uceni o Jin/Jang domenou spise taoismu nez Konfucianstvi?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Jen laicky dovozuji. Kálí je manifestací ženské energie, resp. druhou polovinou Šivy, kdy je zobrazován ve své duální podobě. Čili obdoba Jin/ Jang v konfucianismu např.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    tojo tojo ja myslel konkretne , ono to stejne nejni dulezite ale dik za odkaz. sem se pustil do studia tedka a aktualne sem nekde v patym stoleti n.l. ale po budhismu a jeho rozmachu a konci dostanu se jiste k tantre. kdybyste nekdo doporucil nejake studijni materialy budu rad.
    este si dovolim mozna predcasnou otazku... Tyto kategorizace a deleni. velka kosmicka mocnost casu atd. je v tantre nejaky rozdil od njaji-vaisesiky? tam se taky rozebiral,tridil a kategorizoval svet az do posledka. zase, klidne odkazujte k pracem studiim atp.
    a nakonec pardon za spam: nemate nekdo indickou filosofii od Bondyho? sv.2?3?4?5?

    ano neni to jen o studiu, ale take o praxi a rozjimani... ale kazdej sme nejakej a me to fakt dela dobre i kdyz je to vlastne divny... mozna se to prehoupne... mozna jen potrebuju preklenout urcity diry... mozna bych jen nemel bastit tolik cukru abych tolik nemyslel a mozna by stacilo vice meditovat... kdovi kosovi to povi a on mi to vypipa az se zas budu hrabat v hline. Kdyby nekdo z pritomnych mel chut na nejakej jarni retreat muzu nabidnout maringotku na louce na krasnym miste na sumave. vymenou za povidani o tantre, prostor pro cviceni... venku neomezene vevnitr omezene.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Kálí - velká kosmická mocnost času
    http://www.jogin.cz/kali-velka-kosmicka-mocnost-casu/

    AGRICULTEUR: podle tygří kůže, aureoly a uctívání Božstva posvátným zvukem bych řekl, že to je nějaký siddha, pokročilý praktikující..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam