• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JAPANPapírové modelářství ✂︎
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    doporucili by jste mi nejaky auditko pro zacatecniky rad bych zkonzultoval nejaky postupy...
    TUMADZR
    TUMADZR --- ---
    JAPAN: diky ti ;-) nicmene uz jsem objednala ze stranky papirovemodelarstvi.cz oba, neb si chci odtahovku stejne predelat na obytnak, aby z ni byl maly braska meho realneho auta
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    TUMADZR
    TUMADZR --- ---
    zdravim, nemate nekdo prosim doma nebo naskenovan model odtahovky mercedes 608d a sanitku mercedes 210d? marne shanim, na netu jen zaheslovane... diky moc
    MAIDA
    MAIDA --- ---
    spitfire Mk.II

    ZIP79
    ZIP79 --- ---
    Díky, zatím jsem nainstaloval Blender což je "trochu" složitější soft něž bych potřeboval, má export do papirovýho modelu .
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Používám 3D MAX na model a Pepakura na "rozmotání", když člověk trochu hledá – a trochu se nestydí – tak ani od jednoho nepotřebuje trial :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: Pepakura*
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZIP79: Jakejkoliv 3d modelar v trialu? Nejjednodussi pro zacatecnika asi Sketchup pro, popr jako dalsi krok sketchup a papekura (jestli teda ma papekura trial, to netusim).
    ZIP79
    ZIP79 --- ---
    Zdravím, máte zkušenost s nějakým free 3d programem, kde se dají vymodelovat jednoduchý tvary a následně z nich získat 2d rozkres pro složení z papíru?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    HADIAK: jako teda moc....
    NOIK
    NOIK --- ---
    to si dělá prdel ne?
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Ja to delam pravitkem a hrotem starych, tupych, komunistickych nuzek. Papir to nenarezava a vrchni vrstvu netrha. Ryhy jsou ostre a prehnou se jednim pohybem.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    PRDELOID: Jezis, ale pisu to blbe , popletl jsem to a udelal zmatek. Ohybas-li k sobe, ryhujes lic, ohybas-li od sebe, ryhujes rub.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MAJKA: vezmi jednu čepelku z ulamováku a několikrát přejeď po porcelánu / keramice. Ztupí to akorát a zároveň budeš mít dostatečně tenký nástroj, který se dobře drží.

    "Inspirovala! mě k tomu má rodná matka, když takto spolehlivě zlikvidovala jakkoli kvalitně nabroušený kuchyňák :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PRDELOID: ja si zatim vystacila práve s tim rezakem, ale chtela bych mit jasneji definovane, ostřejší hrany. Ale vyzkouším teda, jak se liší i když to zkusím něčím tupým. Ta divná věc z manikůry zní vtipně :) děkuju
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    No,nevim jestli to Noik popsal uplne stastne. Dulezity je,ze kdyz chces mit cistej ohyb,musis ryhovat,ne rezat. Pokud ohybas k sobe,ryhujes z rubu za pomoci onech propichnutych direk spendlikem,pokud ohybas od sebe,ryhujes lic. Na ryhovani pouzivam takovy sikovny piplatko na nehty z manikury s velmi uzkou plochou a hlavne tupou spickou.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    MAJKA: Něco ode mě:
    - každej papír je jinej, záleží hlavně na gramáži a na povrchu. Čím větší bude mít model plochy, tím by měl mít papír větší gramáž, ale zase se s tím hůř dělá, já teď dělám na 180g a připadá mi to celkem dost. Jestli bys chtěla navrhnutej model tisknout, tak bych doporučil inkoustovou tiskárnu a hlazený papír, něco jako je tohle: https://www.czc.cz/xerox-papir-colotech-a4-250-ks-160g-m2/175419/produkt
    Na podobnej papír by šlo i kreslit model, má hladší povrch než klasický skicáky.

    - Přeložení dělám tak, že ohyby přejedu podle pravítka na tvrdým stole tupou jehlou. Ostrá by mohla potrhat povrch papíru a to se pak musí retušovat vodovkama. Jsem línej a tak to dělám jen z lícový strany i když ve všech návodech se píše, že hrany, které se ohýbají k sobě se mají rýhovat z rubu.

    - Lakovat nebo barvit model není problém, je to ale potřeba dělat opatrně, aby se papír moc nenamočil a barva stíhala uschnout. Nejlepší je použít airbrush, ale to je drahý zařízení, lakem ve spreji bych stříkal spíš z dálky. A je to třeba vyzkoušet někde vedle, taky se může pod lakem rozpíjet barva, tonery z inkoustovejch tiskáren to dělaj.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    NOIK: nene, podle ciziho navrhu, ale protoze vysledny produkt ma byt darek a vypadat co nejlip a zakoupeny nakres stal za nic, tak jsem si musela udelat zkušební prototyp a ozkoušet si na něm, co a jak dělat a nedělat.

    Což vyústilo v zakoupení jiného nákresu úplně jiné kočky :))

    každopádně děkuji za odpovědi, abíčkářskej trik zkusím, mě s ábíčka lezly příšerný olepený hrůzy :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam