MAJKA: Něco ode mě:
- každej papír je jinej, záleží hlavně na gramáži a na povrchu. Čím větší bude mít model plochy, tím by měl mít papír větší gramáž, ale zase se s tím hůř dělá, já teď dělám na 180g a připadá mi to celkem dost. Jestli bys chtěla navrhnutej model tisknout, tak bych doporučil inkoustovou tiskárnu a hlazený papír, něco jako je tohle:
https://www.czc.cz/xerox-papir-colotech-a4-250-ks-160g-m2/175419/produkt
Na podobnej papír by šlo i kreslit model, má hladší povrch než klasický skicáky.
- Přeložení dělám tak, že ohyby přejedu podle pravítka na tvrdým stole tupou jehlou. Ostrá by mohla potrhat povrch papíru a to se pak musí retušovat vodovkama. Jsem línej a tak to dělám jen z lícový strany i když ve všech návodech se píše, že hrany, které se ohýbají k sobě se mají rýhovat z rubu.
- Lakovat nebo barvit model není problém, je to ale potřeba dělat opatrně, aby se papír moc nenamočil a barva stíhala uschnout. Nejlepší je použít airbrush, ale to je drahý zařízení, lakem ve spreji bych stříkal spíš z dálky. A je to třeba vyzkoušet někde vedle, taky se může pod lakem rozpíjet barva, tonery z inkoustovejch tiskáren to dělaj.