• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Mimochodem teď už se myslím všechny zásuvky dělají s takovou tou automatickou dětskou pojistkou
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: já teda Tondovi naplácala párkrát až ve třech letech a až když mi všechno ostatní selhalo, ale záslepky Toník vyndal během prvního dne a Alenka naštěstí slyší na ne a zajímají jí spíš kabely. Já na ty zásuvky přistrkala nábytek, ale stejně jsem ho musela neustále sledovat, on byl takový koumes. Ale plácat takhle malé dítě se mi příčí a mlátit starší vlastně taky a vždycky mě to mrzí víc než jeho. Doufám, že se mi to podaří eliminovat úplně, i muž, pro které ty "nové" výchovy jsou problém, od tělesných trestů ustoupil.
    STAROJDA: já u Tondy vždycky začínám "tebe něco trápí/zlobí, co" a on už většinou spustí sám. U Alenky to většinou vím a to většinou akorát říkám něco jako "už tě máma zase zlobí viď, tys měla strach, že se nevrátí" apod. Od malička to na ní zabírá zázračně.
    MALKE
    MALKE --- ---
    YMLADRIS: Zástupka, část za celek, neboli příklad. A tebe se opravdu neptám, tohle jsme už spolu řešily, odpovědi, která by smysluplně řešila větší množství nebezpečných situací, jsem se nedočkala, počítám, že tentokrát by to nebylo lepší.

    Ale nechci být považována za pouhého trolla, taky doufám, že se tady něco dozvím, jenom jsem měla potřebu nesouhlasit s tvým přístupem k jinak vychovávajícím rodičům.
    MALKE
    MALKE --- ---
    STAROJDA: Cituju: Podívejme se, jak by to probíhalo, kdybych „láskyplně a nenásilně" popírala, co říká. Zeptala bych se Lízy, která ležela na podlaze a vzlykala: „Proč pláčeš?" Otázka Proč
    dostává dítě do obranného postoje, vlastně tím říkáme, že není důvod k pláči. Dítě si ale
    vždycky myslí, že je úplně jasné, proč pláče. Proč také může plačící dítě cítit jako výčitku:
    „S tebou něco není v pořádku, dělat takovou scénu kvůli..."

    Nerozumím důvodu, pro který tvrdí, že otázka proč něco popírá. Proč je proč, ne "s tebou něco není v pořádku".

    Taky si nemyslím, že se děti nutně zmanipulovat nechají, ale to není důvod to zkoušet. Ad převaha: vysvětlím - jde v podstatě o metaforu používanou v pedagogice a rozdíl mezi pedagogickými přístupy: jeden se domnívá, že učitel je automaticky moudřejší než žák (žák je nádoba, která se musí naplnit připraveným obsahem), jiný, že je důležitá kooperace, společné docházení k výsledkům. Jakkoliv nejsem absolutním zastáncem druhého principu, přece jen mi otázka "proč" připadá jako řešení, jímž někomu méně nutím svou autoritu (jsem majitelem pravdy), než předpřipravené řešení. Dítě, kterého se zeptám "proč" může (a nemusí) kooperovat. Dítě, kterému řeknu, proč pláče, musí nejprve provést negaci, říct to "ne", vystoupit proti autoritě dospělého.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALKE: nerozumim co je pars pro toto, ale asi to nema cenu dal rozvadet, asi se na nic neptas zejo :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    YMLADRIS: Zásuvka je pars pro toto, kabely pryč nedám, stejně jako neodstraním silnice, do nichž dítě vbíhá.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MALKE: příklad se supermarketem vnímám trochu jinak a myslím že to i ona tak popisuje - když se zeptáš špatně (tj. důvod je jiný), tak to dítě ti odpoví "ne, ale zakutálel se mi míček". Tj. nenechá se manipulovat, ale kladně zareaguje na upřímný zájem. Děti imho nejsou tak nesvéprávné, aby se nechali manipulovat cizím člověkem po jedné větě. A taky mám pocit, že i otázka "proč pláčeš" je u N. "povolená", akorát není tak vhodná a prospěšná jako "je to tady dlouhý, viď" - nevím ale přesně, je to už delší dobu co jsem knihu četl.

    To mě přivádí k otázce - jsou tedy děti opravdu tak "slabé", že se nechají větou "je to tady dlouhý, viď" manipulovat, resp. že to vnímají jako převahu? Asi se nabízí odpověd typická, tedy že záleží na každém dítěti a tedy na jeho výchově. Podle mě ale děti, pokud nejsou opravdu už submisivní a zlomené, tak jsou hodně silné osobnosti, zvlášť čím blíž jsou pubertě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALKE: zaslepit zasuvku. Tj nenutit rocni dite, aby se donutilo zastavit svuj normalni vyvojovy impuls (strkat prsticek do direcky), ale upravit prostredi tak, aby neobsahovalo nebezpecne direcky.
    MALKE
    MALKE --- ---
    STAROJDA: Jasně... Ono je to vždycky složitější, než se dá napsat v pár řádkách na internetu... Naomi Aldortová na mě působí jako člověk, pro nějž je dítě "centrem světa" (ber trochu s rezervou, momentálně spíš nevím, jak líp to vyjádřit). Pro mě dítě centrem světa není: je to člen smečky, smečka má svá pravidla a svou hierarchii. Z toho pramení některé konkrétní důsledky (jako například nesouhlas s tím, že nikdy, za žádných okolností, nesmím dítě uhodit: naopak, já si myslím, že malé, nerozumné děti, kterým nic nevysvětlím, je možné plácnout - zdůrazňuju plácnout, ne řezat - a nikdo mi zatím nedokázal říct, jak jinak naučit roční dítě, že prsty do zásuvky nepatří).

    Plus nesouhlasím s konkrétními aplikacemi jejích tezí: vezměme si její příklad o cizí holčičce plačící v supermarketu: N. přijde a říká něco jako "je to tady dlouhý, viď", protože pro ni je otázka "proč pláčeš" popřením citů dítěte. Pro mě je tohle nesmysl: když se ptám proč, dávám najevo zájem. (Ostatně alespoň mé dítě mi většinou logicky odpoví, proč pláče.) Naopak, tím, že přijdu a ŘEKNU mu, co se mu děje, dávám najevo svou převahu a do něčeho ho manipuluju. Co když brečí, protože se jí zakutálel míček pod regál? V tomhle okamžiku je pro mě Naomi "nositelka pravdy", a dělá přesně to, co tvrdí, že nechce: manipuluje. Navíc nejenom to dítě, ale i dospělého (tedy mě - čtenáře). Jaký má pak smysl brát vážně její výchovné rady, jestliže se jimi vlastně sama neřídí?

    Jak už jsem řekla, některá její řešení aplikuju zcela spontánně (uznání vlastního omylu), ale co to potom vypovídá? Že je její přístup dobrý? Že jsou dobrá ta řešení? Jednak to obě můžeme svorně dělat úplně blbě (i když zrovna uznání vlastního omylu asi chyba nebude:c) ), jednak jde o takové základní věci, které lze sumarizovat pod "vaše dítě je taky člověk, chovejte se tak k němu", což mi nepřijde zrovna objevné.

    YMLADRIS: Mně přijde, že to strašně hrotíš. Na jedné straně báječná ne-výchova, na druhé ty obyčejné matky čekají s devítiocasou kočkou, aby mohly potomky zpráskat, hned jak ve svých šesti letech přispěchá po směně v továrně. Tady jsou všichni, řekla bych, normální...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Jasně no, je přirozený a "přirozený" (dalo by se snad použít vědomý a nevědomý). Je to o tom, jak to má kdo zpracovaný to svoje jednání. Někdo to tam střílí tak jak to odkoukal v rodině (a třeba je to dobře a funguje to, a třeba taky ne, ale taky to svým způsobem funguje...ale předávaj se tam určitý dědičný stresy a strachy...toho bych se taky chtěla vyvarovat, řeším jeden problém v naší ženské linii, ale to je zase jinej příběh...), a pak se to cyklí no, "dědičná karma".
    Nedávno jsem vyslechla nějaký dvě ženský, matka říkala dceři, která byla už zřejmě taky dávno dětná, "musíš ji třískat, ať nechodí za těma klukama!"...chjo, to jsou teda rady,...
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Mě osobně přístup YMLADRIS v ničím neuráží a ve spoustě věcí se s ní naprosto shoduji, ale je těžké mluvit z pozice matky, která vychovává teprve půlroční dítě, proto tu nechci psát nějaké soudy, ale vnitřně a povahově spíše tíhnu asi k větší alternativě než je normální.. Což ale neznamená, že odsuzuji jiné matky a směry, sama jsem byla vychována dost tradičně a s rodiči mám ohromný vztah,máma je moje nejlepší kamarádka a žádné šrámy na duši z dětství nemám, ale i přesto to chci dělat jinak z různých důvodů....
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MALKE: omlouvám se tedy za škatulku, přeci jenom zatím neznám tvoje názory a následující diskuze je v mnohém osvětlila. Jen ten příspěvek, na který jsem reagoval působil tak, že máš problém se všemi jejími názory a tedy s ní jako celkem.

    Je pravda, že její přístup je hodně radikální. Nicméně já jsem například připraven na to, že by byli děti učený doma místo školy - záleží na nich. Opět ale platí název tohoto klubu a musí být šťastný i rodič, respektive respekt by měl být vzájemný.

    A co se týče "vzájemného pekla", co si rodiče a děti dělají, tak to bych klidně taky tak nazval. Některé příběhy mě doslova děsí - jako kolega, který popisoval, jak musel syna denně řezat, aby konečně přestal "zlobit". Po pár měsících se "uklidnil" a už "je ok". Mladší syn se dostává do podobné fáze a tedy facky zas budou lítat. W T F!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Takhle mocenské hry jsou skvělé a mě se osvědčující, to přizpůsobování..imho kompromis, přizpůsobení se vzájemně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: jo minila jsem to tak, ze na TEBE neutocim :), vim ze badas zkousis zkoumas, otevrene dumas co kdo kde vymyslel a zda to tvemu decku svedci.

    puvodne reaguju zcela obecne na svou vleklou frustraci (puvodne nize zacala toruviel, reakce typu "hledani vychovnych postupu v knihach je neprirozene, prirozene je vychovavat podle sebe"), ze se mi furt opakuje, ze bud si nekdo stezuje / nebo vidim v realu, "fakan je nesnesitelnej", tak se snazim rict cojavim "dle Aldort jsou mocenske hry super lecive" a reakce je "co je to za vyctenou americkou blbost to bych si pripadala ze si neverim jako matka kdyz bych mela aplikovat nejake prirucky, moje mama taky zadne nepotrebovala", coz mne haze do zoufalstvi, asi z te bezmoci :)
    Z toho pristupu "decko se musi prizpusobit nam, ne my jemu, at se treba pozvraci"

    no nic, serte na mne :) neni to konstruktivni, jen se snazim si ulevit z ruznych zazitku
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Já nevím, koho přirozenou matkou myslíš nebo nemyslíš, ale tohle snad nemá s přirozeností nic společného.A tohle, co píšeš tam snad nikdo nepsal. Jestli narážíš na mě, tak já příčiny hledám, jen si myslím, že děti jsou individuality, takže obecný návod k použití není. Na některé platí Aldort, na jiné něco jiného. Já nevím, jestli jsem přirozená matka, ale knihy čtu,jen nic neaplikuju doslovně, pochybuju. Co se mi nelíbí na Aldort už jsem psala, ale celou jí nezavrhuju. Stejně jako nezavrhuju další věci.Někdy si uspořádat život nejde, třeba mě se ten zdravotní stav zhoršil až během těhotenství apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MALKE: tak psycholog by rekl ze kdyz mne to tak drasa (matky ktere nepremysli dopredu a neusporadaji si zivot co nejvic tak, aby to decka nefrustrovalo, a deti to pak nedavaji a matky to pak nedavaji, a nakonec budme radi kdyz je netlucou), tak je to neco o mne, presne zatim nevim. proste se mnohem vic solidarizuju s detma, nez s dospelyma, protoze dite je bezmocny a nemuze dejme tomu za to ze matka neprekousne pucit si prachy od tchana a misto toho "musi" po nocich pracovat atdatd, takze je utahana a ten spratek ji nenecha bejt copak nechape ze je tu miminko? pro mne je to proste predstava pekla, kdyz Mama, ta bytost ktera ma stat pri svem diteti, tak ho musi nutit, aby se potlacilo, aby bylo jiny nez je, aby Uz konecne prestalo!!!!!.
    je to tak normalni, tak bezny, nechte je vyrvat, strcte je pod sprchu, to si nesmej dovolovat!!! ze asi fakt pusobim jako magor ze mne to rve srdce...

    resdim to tak ze do mainstream diskusi vylevy nepisu, ale toto je pro-alternativni klub

    markysha: nejde o to zda se zdari aby decko melo vzdy klidek. zivot je tezkej. jde o to, zda kdyz dite ma trapeni, tak se k tomu "prirozena" matka stavi stylem ze to je normalni, neni co resit, musi se stim holt decko vyrovnat, kdyz bych patrala v cem muzou byt priciny friustrace a jak je odstranit, tak to by nebylo "prirozene", nedej boze zkouset neco dle nejake knizky, to uz jsem jednou zkousela a nic, takze hotovo, vrazim ho pred telku a pak mu ji zakazu, tak to delaji vsechny sousedky. Proti tomu se zcela obecne a zbytecne vymezuju...
    MALKE
    MALKE --- ---
    STAROJDA: A to je zase ono: já řeknu, že v konkrétních situacích mi nabízená řešení nevyhovují (typický příklad je rozhovor s dítětem, kterému se nelíbí ve škole - Aldortová navrhuje pohovořit, ok. Dalším krokem je "a další rok se Još učil doma" - tak určitě) a nesouhlasím s jejím přístupem, ale od zastánců Aldortové se mi okamžitě dostane nálepky "máš pocit, že na tebe útočí, proto nesouhlasíš". Ne, nemám pocit, že na mě útočí. Některá řešení jejích situací dělám - intuitivně - naprosto stejně - a přesto nemůžu převzít její styl za svůj.

    Když říkám, že konkrétní navržená rada nefunguje, tak proto, že to nefunguje, nikoliv proto, že bych to nevyzkoušela. Ale ty přesto víš naprosto jistě, z čeho pramení můj nesouhlas... zajímavé.

    MARKYSHA: Jen lehká oprava: já se proti Aldortové vymezuju, jen nikoliv předem, apriorně. Jak už jsem řekla, nesouhlasím s tím, co vím o jejím přístupu, a její řešení situací mi často připadají neaplikovatelná - není to ani způsob, jak bych děti chtěla vychovávat, ani jak bych je vychovávat mohla. (Viz třeba zde probírané odchody matky pryč - já si taky nemyslím, že bych se měla vždycky podřídit dítěti. Moje heslo, které dětem opakuju, je "maminky NĚKDY odcházejí a VŽDYCKY se zase vracejí" - a nemyslím si, že by proto moje dítě mělo pocit, že je méně milováno a uznáváno.)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    STAROJDA:Ale mně to přijde naopak Malke se proti Aldort nevymezuje, ale naopak Ymladris odsuzuje ty, co to cítí jinak, což se mi taky nelíbilo.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: Tak to bych se docela ohradila, já nevím, jak starý máš dítě, jestli už má období vzdoru. Ale je to opravdu období a také o osobnosti dítěte, některé jsou prostě dominantní a na ty hranice tlačí víc. A nemusí to být ničí chyba. Některé děti jsou vzteklé z povahy a nemusí to být z frustrace. Třeba Tonda měl období, kdy to bylo k nevydržení. Důvod byl nasnadě těhotenství a pak to upoutání na lůžko. Já jsem s ním stejně byla hodně, večer mu četla a pod. Ale nemohla jsem s ním být venku a vymýšlet náročný program. Bral to jako zradu, ale neobrátilo se to proti Alence a mají spolu hezký vztah, na což jsem hrdá. Stálo mě to v šestinedělí moc a moc sil, abych se mu věnovala, ale stálo to za to. Teď má období, kdy je prostě úžasný, pak třeba zas bude hrozný a není snadné se dopátrat jádra pudla i s uznáním pocitů, leckdy mi to dojde po čase. Ale já nikoho neodsuzuju, jak své děti vychovává, když to dělá podle svého nejlepšího svědomí. On druhý sourozenec je obrovský zásah do dětského světa, do koloběhu rodina, matka je nevyspalá, zesláblá, rozpolcená- já třeba trpěla, když měl Toník 40, volal mě a já kojila a nechtěla je dávat k sobě, aby se Alenka nenakazila. Prostě nejsme roboti a je to šílený období.
    YMLADRIS: Dává a naprosto souhlasím. Já bych rozhodně dítě neodrazovala od něčeho, na co podle mě nemá vlohy. Já byla tlusté dítě, s dysfunkcema ohledně šikivnosti, orientace v prostoru, ale milovala jsem sport. Všichni mě podceňovali, ale já se kousla a dokázala držet krk. Pevná vůle a odhodlání je leckdy víc než kopa talentu. A nadšení.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    YMLADRIS: smysl to dává a díky za ušetření času četby další knihy (Pět jazyků lásky) ;).

    MALKE: no já nevím, ale u nás ty "obecné rady" od Aldortové a dalších fungují v konkrétních situacích. Ono to není o tom slepě sledovat návody nějaký ženský, ale nechat se "osvítit" jiným pohledem a zjistit, že to je to, co máš jako rodič skutečně v sobě a za tím jít. Už si zdaleka nepamatuju všechny návody a rady a jediný pravdy - jedu podle sebe, vše jsem vstřebal. Takto se mají číst tyto knihy, platí to například i pro filosofii či náboženské texty.

    Tak jak to popisuješ, tak je to o tom, že Altdortová útočí na tvůj styl výchovy a ty se automaticky stavíš do obranné pozice a do protiútoku stylem "v konkrétní situaci to nefunguje". To je spíš znakem jisté uzavřenosti a zahleděnosti. Taky platí, že když je dítě nějak vychováváno a pak se rodič snaží aplikovat nové metody, tak to nefunguje a naopak to dítě je z toho zmateno - proto to u tebe fungovat nemusí. A o tom Altdortová taky mluví, takže to není nic proti jejím radám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam