• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: tak to víš, ti co tam teď sedí, se do života budou montovat, to se dalo čekat, nezbývá než doufat, že příšít volby dopadnou lépe nebo zvednout kotvy. Ale díky za osvětu, moc zajímavé.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Ještě něco k diskusi o vzdělávání. Vlastně mi tento text pomohl více pochopit současný stav. Jsem se dozvěděl, že prej má být povinný předškolní ročník. Fucking shit. Fakt nechápu, proč se nám Chládek montuje do života:

    Dovolím si malé ohlédnutí do historie. Když se řekne císařovna Marie Terezie, většina z nás si vybaví zavedení povinné školní docházky, která otevřela všeobecné vzdělání veškerému obyvatelstvu a znamenala pozitivní a základní změnu ve vývoji vzdělanosti českého národa. Chci ale ocitovat její výrok, že „škola je politikum“. V tehdejší době vyjadřoval skutečnost, že problematika vzdělání se musí stát především zájmem státu a záležitostí státní politiky. Byla to reakce na ekonomickou nutnost a potřebnost, na nezbytný požadavek obecného vzdělání, které by zabezpečovalo další hospodářský rozvoj státu.
    Myšlenka bezesporu pokroková a osvícená, ale přesto je dobré si připomenout, že naši předkové považovali právě obecnou znalost, či lépe řečeno výklad tohoto výroku „za příčinu mnohých neduhů školství“. Vedl podle nich k tomu, že o odborných školských otázkách rozhodovali často spíše politici než na slovo vzatí odborníci. Prosazovali proto zásadu, že „škola je pedagogium“ a požadovali, aby veškeré problémy školství byly řešeny v těsné spolupráci s odborníky, jejichž hlasů a názorů by se mělo vždy dbát.

    Učitelské noviny
    Učitelské noviny
    http://www.ucitelskenoviny.cz/?archiv&clanek=7636.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Ale bylo to pro mně znamení, že ta kniha je dobrá.
    Pak jsem ji náhodně otevřel a promítla se mi situace ze včerejšího podvečera a to co tam bylo napsané tak přesně sedělo. :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Nojo, pro člověka je někdy těžký si přiznat, že něco dělá/dělal špatně. Ego no. Taky znám.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: Díky za tip. Objednal sem si ji a nechal poslat do práce. Okamžitě se ke mně slétly kolegyně 50+ (stará výchova) a začali hustit o tom, jak je nutné dám děcka hranice, zliskat spat, nechat vybečet a zavřít pokoj a je klid....Tvl a jak se vzájemně podporovali. Patrně si nedokážou připustit, že ta jejich výchova měla svoje vady.....Volná výchova jsou prej kecy a uvedli příklady kamarádek, které si s děckem neví rady.
    No začínám být na tyhle řeči už alergický, zvláště když je mi se zápalem vysvětlováno, že bych neměl věřit knížkám apod. Tak jsem knihu radši bez řečí sbalil a odnesl ji oprávněné osobě - ženě.:-)
    Skoro bych to přirovnal k dogmatům zakořeněným např. mezi katolíky. O dogmatech a správné výchově se nediskutuje a pokud ano, tak jsou hned ve hře emoce a odmítavé pohledy.
    TIMA
    TIMA --- ---
    MALA_MISIA: Jenze ty zastupujes urcitou cast spolecnosti, ktera neni vetsinova. Vetsinu tvori ti, co se perou v kauflandu o kurata a vecer sjizdi zpravy na nove. Hlavne pro ne plati tyhle normy a zakony. Protoze kdyz si Mana z Horni Dolni usmysli, ze ucitelka je krava a prestane dite posilat do skoly, vysledkem budou zastupy nepracujicich vyzirku, se kterymi si stat musi poradit.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MALA_MISIA: Nasraná sice být můžeš, ale dejme tomu když začne válka a odvedou ti 17-ti letého chlapce, tak s tím nic neuděláš. Zacházím do extrému, já jen že ta otázka není tak jednoduchá. Jinak se na to díváš jako matka a se dívá jinak jako někdo kdo je zodpovědný za komunitu.

    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    KEIKIN: Fíha, tak pro mně je to zcela jasné, o dítěti pouze rodič(ka), .. tedy, za sebe musím říct, že ikdyž jsem vysokoškolsy vzdělaná, často i racionální žena, tak od doby, co se mi narodilo první dítě, a někdo by na něj chtěl šáhnout (nebo rohodovat jinak, než se mi líbí), tak budu jak nasraná prasnice, co jí někdo leze do prostoru..
    A na mě žádně kecy typu " kolektivní odpovědnost založená na občanství k určitému státu" neplatí :-),.. tady teda malá ukázka. Neber si to osobně :) to se jen právě přesně projevily ty pocity u představ, že se to bude dít. A nejspíš i bude. Ale na to se mám doufám ješte čas připřavit.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    YMLADRIS: Tak já mám pocit, že ministerstvo chce vylít vaničku i s dítětem.
    Nejde podle mého o "legalizaci" unschoolingu ale o odstranění těch nesmyslných norem. Oni mají strach z toho, že vzdělávání mimo školy bude živnou půdou pro sekty a pod. Ale zároveň tímto omezují ty alternativní proudy, které už dnes jsou a nelze je přehlížet.

    Teď k otázce kdo má právo rozhodovat o dětech a za děti, zda jejich rodiče nebo stát. Tady už se dostáváme do filosofické roviny. Cítíme, že spíše rodiče mají rozhodovat, ale sami víme, jak rodiče mohou špatným rozhodnutím zmrvit děcku život a státní instituce to pak musí řešit. Taky je tu nějaká kolektivní odpovědnost založená na občanství k určitému státu. Rádi využíváme kolektivních výhod, ale jak máme přispět my ke kolektivnímu prospěchu, tak se začnem cukat.
    V případě očkování se jedná zdravotní riziko populace, v případě školního vzdělávání vstupují do hry jiné tlaky - společensko-historicko-náboženské.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    plus ty unschoolovane deti jsou proste zvykle ridit se samy (napr se tu fyziku doucit), oproti detem, ktete jsou podvedome presvedcene ze samy nemuzou, musi cekat az co rozhodne ucitel

    ale byt ministr, urcite bych unschooling plosne nezavadela. muze se ukazat ze to funguje jen detem z vysperlych rodin, kde decka vidi ze rodice jsou samostatni zvidavi zodpovedni atd. Kdyz tata je na davkach a mama na pokladne se nemuze pomalu ani jit vycurat tak je dosz chabe si myslet zi dite samo od sebe bude resit nejake 'projekty' atd...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    VIKY_K: Nejen, že se nad tím zamýšlí, ve světě už spousta dětí, které základní, někdy i střední školu absolvovaly tímto způsobem, existuje. Řada z nich vystudovala vysokou školu nebo se jiným způsobem dál vzdělává a jsou ve svých oborech úspěšní.
    On jaksi unschooling neznamená, že to dítě v životě neuvidí knihu a neposlechne si klasicky strukturovanou přednášku nebo výklad.

    KEIKIN: Já třeba osobně s očkováním jako takovým taky problém nemám, vadí mi jenom příliš nahuštěný očkovací kalendář a i to je zjevně pro stát problém. A podle mě to není jiné téma, v principu je to totéž - jde o to, kdo má právo rozhodovat o dětech a za děti, zda jejich rodiče nebo stát. Klasickou školu taky valná většina lidí akceptuje jako (mnohdy dokonce jedinou) správnou formu vzdělávání a spousta jich nevěří, že jiné metody můžou fungovat. Z tohoto pohledu je povinná škola v klasické podobě taky "kolektivní ochrana" úrovně vzdělanosti celé společnosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VIKY_K: studie nejsou, jen pripady, ale v zasade kdyz v patnacti zjistis, ze nevis vubec nic formalniho o fyzice ale chces byt inzenyr, tak se to za nekolik mesicu doucis. protoze jsi motivovany a protoze kdyz si projdes ucebnice na zakladce, tak ono toho zas tak moc neni...
    je to posun od predstavy ze skola te vybavi pro celozivotni praci k pristupu ze ucit se je potreba cely zivot, i v dospelosti atd
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VIKY_K: Na to už jsou studie. Děti vzdělávané unschoolingem nemají problémy studovat střední i vysokou.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Mno a zamýšlí se unschooling/access/whatever praktikanti nad tím, co budou jejich alternativně vzdělané děti dělat, až půjdou na střední školu a budou po nich vyžadovány naučené znalosti a schopnost je vstřebat školní formou? Jako hezký nechat dítě vzdělávat se samo a jen mu vyvtvářet podmínky, ale co pak, až nebude chtít být metařem, ale něčím, na co je potřeba nějaké formální vzdělání?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: Tak problematika očkování je trochu jiné téma. Mám za to, že základní očkování akceptuje většina z nás jako kolektivní ochranu.
    Je tu tedy trend alternativních směrů ve výchově jak píšeš. Myslíš, že rodiče, kteří chtějí svoje děcka vychovávat jinak odradí nějaké normy ? Není snad český člověk pověstný tím, že si dycky nějakou skulinku či mezírku najde ? Vše se dá obejít při dobré vůli aktérů. Myslím, že více než o dítěti je to o statečnosti nás rodičů a vlastně i alternativních učitelů, abychom ustály např. tlaky okolí.
    Ale vím jak to myslíš, já také žiju v realitě a naše malá nastupuje v září do klasické školy. :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN: Jenomže doplatí na to ve výsledku dítě :-/
    V posledních letech přibývá "pankáčů", kteří odkládají povinná očkování nebo je dokonce odmítají úplně a je snad výsledkem změna v povinných očkovacích plánech, jejich uvolnění nebo aspoň rozvolnění? Ne, výsledkem je návrh, že neočkované děti nebudou smět do kolektivu a rodiče a lékaři budou platit mastné pokuty.
    V posledních letech přibývá různých alternativních směrů a možností v předškolní výchově, vznikají lesní školky a různé dětské kluby fungující na bázi dobrovolnosti a spolupráci rodičů. A je snad výsledkem podpora jejich aktivit? Ne, výsledkem je zákon o dětských skupinách, který je nesmyslně přísnými hygienickými normami a dalšími požadavky prakticky likviduje.
    Bohužel, musela bych být úplně slepá a přehlížet realitu kolem sebe, abych si v tomhle mohla dělat iluze.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    INUSHKA: a proto si o to víc vážím rodičů, kteří jdou proti tomu systému i za cenu jakéhosi rizika. Čím více takových "pankáčů" bude, tím bude vytvořen větší tlak na změnu k lepšímu.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MARKYSHA: No, s tím, jaké má názory a co předvádí pan ministr Chládek se obávám, že případné změny budou spíš k horšímu :-/
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: zas máš naději, že než bude Malvína školou povinná, tak se to třeba změní ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KEIKIN:
    ELLINOR: S tím sice do jisté míry souhlasím, ale bohužel to nic nemění na tom, že ty jejich očekávané výstupy jsou ze zákona povinné a škola, kde je dítě zapsané, musí zajistit, aby jich dítě dosáhlo. Jako rodiči se mi unschooling může líbit sebevíc, ale když se mi nepodaří najít školu, která si tenhle přístup vezme na triko a smíří se s tím, že dítě některé z těch předepsaných témat třeba úplně mine, tak mám dost smůlu. Resp. riskuju špatné hodnocení při přezkoušení a nucený nástup k normální školní docházce.

    Bavila jsem se o tom na podzim po semináři o svobodném vdělávání s Gabrielou Ježkovou z Ježka bez klece a i ta mi právě říkala, že i když se snažila svůj školní vzdělávací plán udělat co nejvolnější, opravdový unschooling to prostě být nemůže, protože by nesplnila legislativní požadavky a nedostala akreditaci. Jsem velmi zvědavá, jak se s tímhle popere Šteffl v té svojí Scio škole.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam