LYDI:
TORUVIEL: cestu ke stastnemu detstvi jsem necetla, ale slysela hodne chvaly, tak snad budu mit cas take precist. mne hodne pomohly knihy od rebecy wildove (vydala dharma gaia), kde jsou take popsany vyvojove faze deti a ve dvou letech teda jeste dite vazne neni pripravene se rozdelit. je tam nejaka egocentricka faze, kterou si dite proste musi projit - podbne jako zavislost na matce/rodici - aby se pak mohlo zacit delit, osamostatnit :)
ale co se mi libilo nejvic je, ze by se detem proste nemelo vysvetlovat veci podle naseho. nemaji kapacitu ani zajem poslouchat nase litanie a dospele vysvetlovani. jednoduse proste rict jo, ne, ale proc, to proste spolknout. wildova hezky popisuje jak nastavovat hranice, ktere jsou potreba, aby se dite citilo jiste. mne to davalo smysl.
mam rocniho kluka, takze jesete tenjeho egocentrismus moc nepocituju, teda, kdyz mu nedam neco, co by chtel, tak uz to teda oplace, ale jeste to neni o tom, ze je to MOJE.
a jinak LYDI, mam to stejne, s mymi rodici, s tchyni/tchanem, svagrovou, brachou a v podstate s kymkoli, kdo neni na stejne vlne... nejsem schopna jim rict, ze ja to vnimam jinak. ucim se :) ale je to tezky. je to dost asi o sebeprijeti, ktery resim snad od puberty.
a k tomu "moje", tady je peknej clanek. ja to tak zavedu, az ta chvile prijde:
http://www.duverujsveintuici.cz/to-je-moje/