• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Přitulení k pupku. ;-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS: U nás pak zabíralo pohlazení po hlavě a ten dudlík (ten téměř magicky, zadudlala a usnula).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS: Tak není to ideální. A taky to dítě ten dudlík nemusí vůbec přijmout (jako tvoje). Ale pokud ano, a bude to jediné východisko, tak proč ne. Psychické a fyzické zdraví matky/otce je přednější. A někdo to nevyspání holt snáší prostě blbě (když je to ještě navíc v kombinaci s už tak dost labilní psychikou, třeba - já se z toho psychicky léčila ještě 2 roky, a doteď mám někdy tik, že večer musim honem honem jít spát v 8, jinak se nevyspím). Někdo to snáší naprosto v pohodě, jasně.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MARKYSHA: jasny, ja tam prave nemam ten prechod mezi postylkou a velkou posteli, protoze spime spolecne na velky, nizky posteli a tudiz jedinej zpusob, jak se dostat ke mne bliz, je pricucnout se k prsu. takze ja mam z toho nocniho odstavu trochu strach, abychom pak nebyli odkazani na jinej, treba narocnejsi a mene efektivni zpusob nocniho utesovani...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NEMESISS: Někdy stačí pohladit a posedět u postýlky, jindy si je vezmu do postele.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ARGANNAH: je stejne starej jako syn Noity, tedy 15 mesicu. chystame se na odbourani nocniho kojeni, mame plan, ale porad se k tomu ne a ne odhodlat, porad necitim, ze je ten "spravnej cas" (mozna na to nemam koule :D)
    vim, ze ma luxus, chci mu ho doprat (asi mu tim neco kompenzuju)

    jak utesujete v noci dite, ktery neni kojeny, ani v noci nepije UM a boli ho treba zuby? tuleni? chovani?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NEMESISS: Hele, pokud ses víc než rok nevyspala v noci v kuse déle jak tři čtyři hodiny, tak se to na tvém zdraví nějak promítne - v lepším případě jen krátkodobě a odstranitelně. Nicméně je to samozřejmě o rozhodnutí každé z nás, jestli nám to stojí za to. Nevím samozřejmě, jak staré je tvoje dítě. Je-li mu pár týdnů nebo měsíců, je noční kojení nezbytnost. Je-li mu přes rok, jako synovi Noity, dopřáváš mu v podobě nočního kojení luxusní služby. Na radu ses tu neptala, tak ti ji nebudu vnucovat, nicméně myslím, že není na škodu si uvědomit, jak si situace stojí, a z jakého důvodu to vlastně dobrovolně ubíráš z nějakého vlastního zdravého režimu nutného k minimální fyzické a psychické pohodě.

    KLEVKA: Tak pokud je roční dítě stále bez příkrmů a plně kojeno, např. kvůli alergiím nebo tak něco, ok, to je jiná situace. Z toho, co Noita psala, to nebylo moc jasné, ale já to pochopila tak, že malého přikrmuje. Je-li tomu tak, má se roční dítě najíst normálně přes den, protože už do sebe dokáže v normální stravě dostat všechnu energii, kterou potřebuje. Je to samozřejmě rozhodnutí každé matky, jestli ještě kojí po nocích, někomu to vyhovuje právě kvůli fyzickému kontaktu a mazlení, někdo nemá koule na to odvykat, protože se hrozí toho řevu. Nicméně já si opravdu myslím, že ve chvíli, kdy to (plně pracující!) matce natolik nevyhovuje, že to řeší na nyxu, je čas s tím přestat. Jak píšu nahoře, v téhle chvíli už je to luxus a ne nezbytnost a tudíž ano, dítě "nemá nárok". Neříkám, že je to nutně špatně, to je asi individuální, ale "nárok" opravdu nemá.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    TORUVIEL: je to na zvazeni, prijde mi skoda zvykat takhle stary dite na dudlik, ale i tohle muze bejt reseni. ja teda chtela aby syn mel dudlik, ale darilo se nam ho pouzivat jen od cca 2 do 4 mesicu, pak ho uz nikdy nevzal na milost, cert vi proc...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ARGANNAH: vim, o cem mluvis a je pravda, ze i na mem zdravi se to, co popisujes podepisuje, ale nemyslim si, ze je to dusledek nocniho kojeni, nybrz moje prace+reseni x neprijemnejch byrokratickejch a legalnich veci ohledne prace myho muze, kterej neni z Eu a navic neumi cesky+veci, ktery se holt deji ted nejakou blbou nahodou (jakuztotakbyva)+ nocni kojeni a pece o dite. pritom si uvedomuju, ze to, co jsem uvedla na poslednim miste, mam vlastne na miste prvnim a ano, sama se v tom placam, ale nemyslim si, ze by dite melo "odnaset" to, ze ja jsem emancipovana a zrovna se nam, s prominutim, sere vic veci najednou. nevim proc bych mela odstavovat dite jen kvuli tomu, ze jsem sama pretizena vsim. (kojeni je jen 1 priklad za vsechny, obdobne bysme se tu mohly bavit o nedeleny pozornosti, traveni volnyho casu atp.). chapu, ze nekdy to muze bejt reseni, jen popisuju, jak to vnitrne citim. na tenhle zivotni styl tady dojizdi dost matek, pece o dite pro nas holt neni (nemuze byt?) jedinou naplni dne.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KLEVKA: Moje dítě v roce chtělo kojit určitě víckrát. V tý době to zrovna bylo snad nejvíc, myslím, že to souvisí s tím osamostatňováním během dne. Ale kojit na pomazlení, určitě bych nevstávala a nedělala UM.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ostatně je to i v názvu klubu, šťastný rodič ⇔ šťastné dítě :-) Tedy jak to udělat, abychom spolu mohli žít, a být spokojení, aby bylo dítě dostatečně najedené, rodič dostatečně odpočatý, za nějakých daných podmínek (které si stanovíme, že nelze měnit, třeba práce).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KLEVKA: Hele, pokud to rodičům nevyhovuje? Nebo se maj ničit, když by to přitom šlo udělat jinak, a dítě by pak mělo i odpočatější a spokojenější rodiče?
    A 3x za noc kojení ještě ok, ale 3x za noc 170ml UM?
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    NOITA: zkusila bych posunout to denni spani tak, aby nikdy odpoledne nespal po 16h, proste vzbudit, idealne do 15:30. Pak bude taky lip jist vecer a na noc bude vic 1) unavenej i 2) najedenej. Par dni prechodu na novej rezim pretrpet (odpoledne kdy je unavenej ho nenechat spat ale zabavit) a dat ho spat kratce po ty veceri. Pokud by se dva denni spanky uz nedaly do dne nacpat, tak zredukovat na jeden.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    ARGANNAH: rocni dite nema co vztavat 3krat za noc pro mliko? achjo holky je mu tu z toho moc smutno...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ARGANNAH:
    TORUVIEL:
    Souhlas dámy.

    Ač vím, že jste tady všechny zastánkyně kojení, možná bych NOITě z vlastní zkušenosti doporučil odstavit děcko od prsu. Nechat UM před spaním a v průběhu noci případně doplnit 50 - 100 ml. To pak zvládají oba rodiče 50 - 50 můžou se střídat v tom kdo vstane. Jak píše TORUVIEL, nerozsvěcovat, mít nachystané teplé mléko v termosce. Po odstavení dítěte od prsu se spací návyky děcka návyky zlepší.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEMESISS: Z bláta do louže, jak u koho :-) Když bude pro mě louže znamenat nepřerušovaný spánek, volím louži :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    NEMESISS: Tak myslím, že je to třeba vidět v perspektivě. Jedna věc je, jestli dítě touží třikrát za noc pomuchlat, to je jakoby fajn a zdánlivě není důvod mu nevyjít vstříc. Jenže na druhou stranu Noita pracuje na plný úvazek, živí rodinu, stará se o dítě, dělá domácí práce a k tomu se ani pořádně nevyspí, protože po nocích ňuchňá prtě. Zažila jsem, co to je starat se o rodinu, domácnost a mímo a k tomu nepřestat pracovat. V tu chvíli si člověk říká, ok, jsem utahaná, ale ono to přejde, já to zvládnu, žádné kompromisy, bla bla. Jenže všechno má nějakou cenu a já na několik let těžce zaplatila vlastním zdravím (včetně nevratných věcí). A to jsem v tom, stejně jako Noita, nebyla sama - muž participoval fifty-fifty. I tehdy, pokud je v rodině dítě na absolutně prvním místě, pak dlouho nic a až někde daleko teprve rodiče (tenhle přístup nezastávám, ale ani neodsuzuju, to je každého věc), je potřeba položit si otázku, jestli je pro dítě vůbec prospěšné, aby se matka zdravotně odrovnala tak, že se pak o ně x týdnů nebude moci starat, protože bude ležet v nemocnici na kapačkách. True story.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    jinak já synovi před asi 2 týdny objevila v puse 2 nové zuby, takže vím, proč byly ty noci uplynulých týdnů náročné. nemyslím si, že pije z hladu/žízně, ale jsem naprosto přesvědčená o tom, že cumlání prsa trochu eliminuje bolest. cítím, že na to má stále nárok. je na zvážení, zda je vhodné dítěti v tomhle věku nabízet dudlík jako alternativu prsa, moc se k tomu nepřikláním, z bláta do louže.
    NOITA: máme taky dost akční dítě a je pravda, že se spaní dost zhoršilo před 1. rokem věku. určitě to souvisí i s rychlostí vývoje - dítě to třeba úplně nepobírá a tu frustraci si prostě ventiluje v noci u mámy, to je přirozené. souhlasím s názorem, že dítě v tomhle věku "nemá nárok" na uspokojování potřeb hladu několikrát za noc, ale jak jsem napsala výš, cítím, že na tlumení bolesti, popř. řešení frustrací prsem "nárok stále má", já jsem ale asi docela měkká matka.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Pro ilustraci třeba: dávala jsem ještě dlouho (do 8m) dceři po obědovém příkrmu mléko (pozůstatek z počátků zavádění příkrmů, kdy se dalo pár lžiček, a pak se dítě "dopilo" lahví mléka). No, nečekaně, dcera odmítala jíst příkrm, těšila se na mléko. Já se bála, že když jí mléko nedám, "nenají se" a bude trpět hlady :D Jakmile se mléko omezilo, začala víc jíst příkrmy. Voila :-)
    (že pak ale nechtěla pít jiné tekutiny, to už je jiná story! :D)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ARGANNAH: Jako jo, nechtěla jsem to psát takhle naplno...ale ano. Dítě bude vyžadovat jen to, co mu člověk dovolí/poskytuje. Kdyby UM nebylo, tak co? Zemře hlady? Zemře na vyčerpání řevem? Ne...Dost možná bude jen líp spát.
    A to není nějaký rytí, já spíš obdivuju ženy, co jsou schopny se takto dětem věnovat, obětovat jim tolik fyzických sil (i psychických), a ještě k tomu pracovat, já toho schopna nejsem, tudíž jsem dobrá v tom hledat si ty cestičky, jak to či ono udělat tak, aby to vyhovovalo hlavně mně (ale i dítěti samozřejmě, protože když něco nevyhovuje dítěti = řev = a ten VELMI nevyhovuje mně). Ale je dobrý si pamatovat, že i v tomhle věku (1-2r) dětí platí respektovat a být respektován. I když se to maskuje za to, že je to fyzická potřeba toho dítěte (ano, u miminka byla, tady už se to přehupuje jinam)...je třeba rozlišovat, kdy ano, a kdy už ne. I když z toho co píše NOITA, tak mám pocit, že si myslí, že to fyzická potřeba je, dítě je hodně aktivní == má velkou potřebu jídla. Tak pak asi nějak zapracovat na tom, aby se ta strava, kterou pro svou aktivitu potřebuje, přesunula do té části dne, kdy se nespí. A v noci se prostě spí. V noci jsem dělala vždy "mrtvou", prostě nic se mnou nehnulo (samozřejmě nemluvím o období cca prvních 6ti měsíců - ale i tehdy jsem se snažila v noci vést jiný režim, žádné velké svícení, přebalování, aktivování dítěte, kojení jen v posteli atd.). Dítě není hloupé, jakmile se omezí potrava v noci, bude se snažit se najíst víc ve dne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam