KOTENCE:
Existenci Boha jsi nijak nerozporovala, ale existenci certa jo - prej je to vylhane monstrum - ja to tak nevidim. Neni lez napsat na papir slovo "voda", i kdyz vsichni vime, ze to doopravdy voda neni. Nevnimam jako lez ani cloveka v masce certa, i kdyz vime ze je to soused, dokonce i kdyz vime ze ona "odplata za spatny zivot" asi nevypada jako pan s rohama - ale nejaka je, a to staci.
Vete s Marenkou a certem sousedem normalne nerozumim - bud jsem se ztratil v kontextu, nebo je tam nejakej preklep kterej mi nejde prokouknout. Muzes to, prosim, rozvest ?
Pro me je snadne strasit (protoze si myslim, ze strach je normalni soucasti zivota a je potreba s nim umet pracovat) certem, protoze pro me to neni vylhane monstrum, je to jen nejake zaobaleni a znazorneni natolik komplikovanych a dulezitych principu, ze si myslim, ze to za to stoji.
Nemyslim si, ze bych certa pouzival az tak utilitarne jako "bez si vycistit zuby nebo te veme cert" ale v situaci kdy na certy a zlobeni prijde rec jsem urcite neco podobneho jako necisteni zubu zminil. A samozrejme ze
Myslim, ze tu navstevu mikulase, andela a certa vnimas pouze v rovine straseni ditete - ano, strach tam je pritomny, ale rozhodne to pro me neni ta nejdulezitejsi vec.