• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    YEETKA: promin za minus, jsem na mobilu a nejde to zrusit ;)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    BILAKOBRA: jj necháme teď další kontakt na nich.. případně jak děti.. většinou chtějí jezdit za mojí mamkou, která s nimi vyráží do města a podniká všechno možné.. tuším, že si taky budou od nás chtít odpočinout..

    MONI: jasný no, jak jsem psala pro muže je dost těžké jakékoliv řešení s nimi.. oni prostě ostatní lidi moc necítí a muž se za své dospívání naučil obcházet po cestách po kterých oni chodit odmítají..
    navíc rezignoval a ozve se ve chvíli kdy je to i na něj moc (nutno říct, že muž je neskutečně trpělivý a asertivní)..
    takže jsem to já, kdo jde do konfrontace a nastavování hranic.. teď mám ale před zkouškami, takže mám do května od komunikace pohov:))
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    YEETKA: a co varianta, ze k nim pojede jen jedno dite? aspon obcas treba to tak udelat...
    a ted si urcite muzes dat oraz a uvidis jak to taky bude dal a jak se treba oni ozvou, ci jak deti se budou dozadovat
    MONI
    MONI --- ---
    YEETKA: tak ať s nima komunikuje muž, jsou to jeho rodiče...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    TORUVIEL: jj, no celkem to byl posun.. kdybychom měli ještě pár dní třeba bychom se dostali dál..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    _BENNY: nezní to hnusně, rozumím..
    mně přijde, že se ten špagát konečně trhá..
    finanční a materiální háček tam nějaký je, ale nic bez čeho bychom se neobešlí, vše je limitováno mírou naší "přizpůsobivosti" a pokud žádáme pomoc někde, kde se ideově naprosto míjíme (což je vlastně všude) tak stejně žádná nepřichází..
    a s časem je to stejné, vlastně pokud se neozveme my, tak se klidně s dětma nevidí měsíc..

    ale narazil jsi tady na docela podstatný problém.. a totiž to, že docela po této dovolené s nimi řeším, jak s nimi dál komunikovat.. nechci právě vůbec sklouznout do toho, že nebudou vídat děcka (protože když se k nim jede, tak s jedním z nás, obstarat dvě děti na delší dobu než jsou dvě hodiny je příliš) a zároveň si teď potřebuju dát klídek a trochu se porovnat s tím jak věci jsou..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KOTENCE: tezko se lidem chova respekt k nekomu, koho maji "v hrsti", jsou uz proste takovi
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    _BENNY: jak to souvisi s respektujicim chovanim?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YEETKA: Hmmm, tak to mi nepřijde jako moc zlepšení, ale já tam nebyla, záleží jak to vnímáte vy... Třeba se jim to ještě rozleží v hlavě, až si odpočinou doma po tom pobytu... Přeci jen asi to byla rána pro ego :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YEETKA: nerad bych aby to vyznelo nejak hnusne, ale... kdo tam taha za ten kratsi konec spagatu, kdo koho potrebuje vic? jste to spis vy, kteri potrebujete jejich zdroje (financni, materialni, casove, lidske atd), anebo jsou to spis oni, kteri maji vicemene vsechno, az na svoje vnoucata?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SEVERINE: po této rozmluvě vyjel tchán s dcerkou opět lyžovat.. nevrátila se zkroušená, ale nadšená, že to bylo dobrý..
    další den kritika značně ustoupila, ale nejsem si jistá zda to nebylo tím, že už to lyžování prostě bylo podle jeho představ..
    ale když holčičky malovaly, tak namísto "když budeš takhle škaredě držet tužku, budeš mít škaredý obrázek" se neozývalo NIC, tak se snad něco pohnulo.. u oběda dokonce babička okřikla dědečka sama, ať nechá děti v klidu najíst a neustále je "nenapravuje"..
    což mě moc těší.. takže trpělivost růže přináší a příště do toho půjdu zase, jenom se do té doby musím smířit s tím, že
    náš vzájemný vztah je asi úplně v čándru.. když tchánovci odjížděli místo rozloučení se ke mě otočili zády a odešli.. čímž jasně vyjádřili, jak to se mnou mají.. pro ekoteroristky, lesany a kdoví co ještě prostě nemají ve svém důležitém světě místo.. což zase tak nevadí, hlavní je, že se ostatní posouvá..
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    YEETKA: tak to gratuluju a přeju, ať to má dlouhodobější účinek, než že jen chvíli seděl zadumán.
    KAI
    KAI --- ---
    YMLADRIS: prestoze sve byvale kolegy hodne respektuju, tak to urcite nejsou me autority :)) jsou to lidi z oboru, kteri jsou zkusenejsi jak ja a hodne jsem se od nich naucila. O MBTI jsem se vsak s nikym z nich nikdy nebavila a realne si myslim, ze by to znal jen jeden z nich, protoze ten taky studoval psychologii (i kdyz MBTI se na psych. neuci, je to popularni, ne vedecke, ale vetsina studujicich to zna). Me MBTI bavi hodne, pri praci s predskolnimi detmi to vyuzivam omezene, pac osobnost ditete v tomto veku se teprve tvaruje a vetsina deti jeste neni vyhranena (jsou ale vyjimky). Nemam nic proti tomu, pokud nekdo ma brzy pocit, ze vi, jaky typ je jeho dite a prizpusobi tomu pristup k nemu. Ostatne to je cele me evangelium, ktere se tu prave snazim sirit - ze kazde dite je odlisne a je potreba tomu prispusobit styl vychovy. Takze jen tak dal! :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARKYSHA: tak predbezna obrana proti Zas ta ymladris otravuje s tema typama
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: že vám to do toho lezu, proč mánie? Podle mě nejen děti, ale každý tvor je originál, i třeba psi, co jsem měla, byla každý povahově trochu jiný a potřeboval jiný přístup k výcviku, natož co se týče výchovy dětí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAI: rozumim. to je bezva. A resily tvoje autority inspirativni neco ohledne te me aktualni manie, tj deti jsou ruzne typy a potrebuji to ruzne? Mas na to ty nejaky nazor?
    KAI
    KAI --- ---
    YMLADRIS: blbe jsem to napsala, ne ze z principu nectu ZADNE knihy, to by bylo nemozny, kdyz jsem studovala psychologii, studuju pedagogiku a obor vychovy a vzdelavani je moje velka vasen. Jen ze me minula vlna poslednich let, kdy se hodne rozsirily alternativni Koncepty kontinua, Nevychovy a podobné. Treba si to jednou prectu a treba me to i obohati, ale zatim je muj seznam titulu k precteni tak dlouhy a plny knih, ktere me momentalne pritahuji vic, ze to odsouvam na neurcito.
    Kazdopadne je ale pravda, ze jsem knihy o vychove a vzdelavani zacla cist az roky pote, co uz jsem s detmi pracovala (vcetne tech se specialnimi potrebami-to uz jsem ale studovala psych.) Zda se, ze na moji intuici a prirozene kladny vztah k detem je docela spoleh, spoustu veci jsem si v knihach jen potvrdila. Ale ted uz tezko rozlisit co je co, je to takovy stream zkusenosti a teorie. Plus jsem mela hlavne v Anglii hodne stesti na spolupracovniky, ve vsech mych skolach jsem pracovala pod hodne inspirativnimi a zkusenymi uciteli a z toho taky doted cerpam.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAI: prave! teda jako ze emusaci jsou fajn :)

    cimz se ptam, jak jsi psala ze z principu teorie a knihy a pristupy nectes, spolehas se na svou zkusenost... nemas dojem, ze kdyz bys cetla, mohla bys neco zjistit a uplatnit rychleji, nez ti to behem let vykrystalizuje z te zkusenosti?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    WITCHIE: To mi povídej, stojí to moře energie, já byla takovýto mlýnský kámen mezi otcem a matkou. Oni si nebyli schopni své spory vyřešit mezi sebou, tahali do toho mě a já to musela řešit. Proto k nim už skoro nejezdím, nechci je vidět spolu. Matku ráda vidím, ale dohromady je ne...
    Takže chápu no, bohužel moc dobře...asi to může těžko někdo pochopit, když nezažil takovou míru prudy...U mě jde třeba o 15 let hádek s otcem...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    WITCHIE: Tak ono to obvykle večer je spíš "našlo by se pár much, některé kecy si všichni mohli odpustit, ale celkově to byl moc fajn den, pobavili jsme se, zasmáli jsme se, odpočinuli si a příště už to třeba zvládneme úplně bez hádek". Kdyby mi každý den strávený s rodinou připadal "úplně posranej", tak bych asi o společném bydlení neuvažovala. Jestli to někdo má tak, že se se svými blízkými nikdy a o ničem nehádá, je to jeho plus. Mně se to zkrátka stává, protože ani oni ani já nejsme dokonalí, ale to pro mě není důvod si držet odstup.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    INUSHKA: prima. Kazdymu co jeho jest. Ja mam rada lidi, se kteryma je mi dobre, ktery me respektujou, ktery neprekracujou hranice myho osobniho prostoru, pokud jim nedam najevo, ze o to stojim (kam radim napriklad nuceni nevyzadanych rad nebo zachazeni s mym ditetem proti mym zasadam apod), atd atp - proste lidi, ktere si vybiram za sve pratele.
    Neni mi jasny jak to muze dlouhodobe prijatelne fungovat v praxi, takhle vecer pred spanim si rikat "to jsme se zas dneska ale prima vyprudili a pohadali, uplne posranej den, ALE jsou to mi rodice a ja je mam prece rada, tak je vsechno v nejlepsim poradku a je to vlastne cely moc fajn" - no proc ne, kdyz to nekomu vyhovuje a je v tom spokojenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam