• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Klasický nerespektování dítěte no...Na to člověk bohužel naráží dnes a denně. Já beru jako svůj úkol rodiče se svého dítěte zastat, aby v tom nebylo samo. A jdu třeba proti všem, když myslím, že je to tak správné. Já jsem třeba ráda, že se dcera naučila přijít se potulit, když je smutná, pochová se tak 10s a je hned v pohodě a zas si jde po svých. Jednou jí třeba tchán nacpal když plakala (a chovala se u mě) do pusy bonbon (zjevil se s ním zničehonic, nestihla jsem ani mrknout) se slovy "na, a už je po křiku"... No comment :-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Tak já se přidám a upustím páru... Mě zase sejří, když se třeba syn naštve (18 m, začal teď mít opravdu vzteklé pláče) a okolí to shazuje - vždyť se nic nestalo, copak se zase stalo za křivdu (ironicky) nebo klasika odvádění pozornosti. Nebo on se chce třeba vyplakat u mě a někdo ho vezme, syn za mnou vztahuje ruce a ten, kdo ho drží říká, nemůže přece plakat jen u tebe. Jo, jasně nemusí, ale když si to vyloženě žádá tím, že vztahuje ruce?
    On si docela umí vybrat u koho chce být (a to jsem ho z ruky nikomu fakt nedávala dost dlouho. Jou dny, když jsme třeba u prarodičů, kdy u mě skoro být nechce...). Myslím, že žádnej "mamánek", jak se všichni báli, z něj neroste... No nic.
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    SANCHA: To mi připomělo jak moje maminka vzala holčičku (za týden 2měsíce) kočárkem a řekla jsem jí a nebudeš přecházet na červenou že ne? A dneska jí brala na zahradu a říkám a dáš jí do stínu, viď? Mamka se směje jaká jsem mamina a že s bráchou jsme přežily :D Vím, že se na mamku můžu spolehnout, ale i tak mě někde vzadu hlodají obavy...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Jo, tohle mě taky štve...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SANCHA:
    ANNAWA: Mně podobně vytáčí, když mi starší dceru někdo "zachraňuje" z prolízaček, vysazuje na židli, sundavá z lavičky, chytá ji, aby nespadla, zakazuje šplhat po stromech a lézt do stráně a podobně. Dělá to celé široké příbuzenstvo. A když nezachraňují, tak mají aspoň průpovídky typu "nelez tam, spadneš". Ano, do jisté míry chápu, že ji třeba neznají tak dobře a neodhadnou, co zvládne, tak raději zasahují dřív. Ale, kruci, když se nalézám metr od ní a s klidem ji pozoruju, tak by snad mohli věřit, že je to OK, ne?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SANCHA:
    SEVERINE: mně některý věci podobného ražení vadí i u čtvrtého dítěte ;-) Třeba včera, taková blbost, oběd u rodičů manžela, jsou skveli, ale šli jsme jíst - a tchán, že podrzi Josefínu, myslel to dobře, ale já říkám, ne, není potřeba, můžu ji mít na klíně, je na to zvyklá atd. A nedal mi ji. Získala jsem ji až na druhý jídlo. On to myslel dobře, fakt, najíst se s volnými rukama není marný, akorát se mohl zeptat, ne to říct direktivne, jsem na to taky nějaká citlivá.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    uf, husotlačení mi nikdo nedělal, to je takový dobře maskovaný násilí, co?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SANCHA: Tohle dela tchyne, krmi ji jak husu. Ale teda vadilo mi to i u batolete, u sedmimesicni mi to prijde hodne prehnany.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    KOTENCE: to chování starší k mladšímu - narušování krmení - bylo u nás jako přes kopírák a pomohl jen čas...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEVERINE: a jak jsi zvladla tech 7 let? Ja chtela tri deti brzy po sobe, ale ted s druhym dvoumesicnim si to nedovedu predstavit. Uz ted zarlim na manzela, ze chodi mezi lidi a ja ne a jeste tak dva roky budu kojit... Jako treba me to zase prejde az bude mimino hlidatelny, ale ted jsem z toho trochu v depresi. Taky si rikam, ze treti mimino treba neudela takovej zmatek v hlavickach tech starsich, protoze to me ted hrozne vycerpava.
    Coz me vede k dotazu, jak bojujete se vztekem, kdyz dite dela naschvaly? U nas klasicky odpoledne a k veceru, kdyz kojim nebo mimino breci a ja potrebuju rychle neco dodelat se starsi a venovat se mu. Chapu, ze zarli a je unavena, ale ja taky a casto na ni zakricim nebo ji hrube popadnu. Je lepsi ji uplne ignorovat napriklad? Ja mam casto chut ji utrhnout hlavu (kdyz placa prisaty mimino do hlavy a vresti mu do usi a podobne).. cist si a tulit se nechce, chce me vyprovokovat, abych mimino odlozila.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SANCHA: A bylo to jako proto, že ses bála, že tvojemu dítěti něco provede? Nebo ti vadilo hlavně to, že se nezeptala, jen to oznámila (to je pro mě jak rudej prapor pro býka)? A z kolikačlenný rodiny je ta, která si to dítě vzala? Nejspíš jí ani nenapadlo, že bys neuvítala chvíli klidu. Kdyby to bylo třetí dítě, tak mi věř, že nikam neběžíš :-) S prvním jsem měla - z dnešního pohledu - nepochopitelný strachy. A co mi tak přijde, tak to nebylo pro jeho dobro.

    Jinak jsem zpětně zjistila, že jsem měla po celou dobu, co jsem byla těhotná a kojila - což trvalo něco přes 7 let (ta půlroční přestávka, co jsem nekojila ani nebyla těhotná, byla zas z ne zcela zřejmýho důvodu depresivní, tak se ani jako přestávka kvalifikovat nedá) o dost komplikovanější vztah s matkou (až k hranici nesnesitelnosti) a ještě minimálně jednou kamarádkou. Co chci říct je, že s některýma z nás ty hormony dělaj ještě o něco větší divy než s jinýma.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: ano, mně se to taky stalo. Bylo mi fyzicky špatně a cítila jsem strašnou paniku...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Four Reasons Why You Shouldn't Ignore or Punish Toddler Tantrums | Sarah Ockwell-Smith
    http://www.huffingtonpost.co.uk/.../four-reasons-you-shouldnt-ignore-toddler-tantrums_b_9447624.html
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    YEETKA: promin za minus, jsem na mobilu a nejde to zrusit ;)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    YEETKA: je dobrý rozmyslet si jakej časovej rozestup je pro tebe snesitelnej a pak se chovat jako anglický gentleman mezi opilci - aspoň tak jsem se po zralé úvaze a několikaleté zkušenosti rozhodla podobnou situaci řešit já a vychází to zatím jako nejlepší řešení.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    BILAKOBRA: jj necháme teď další kontakt na nich.. případně jak děti.. většinou chtějí jezdit za mojí mamkou, která s nimi vyráží do města a podniká všechno možné.. tuším, že si taky budou od nás chtít odpočinout..

    MONI: jasný no, jak jsem psala pro muže je dost těžké jakékoliv řešení s nimi.. oni prostě ostatní lidi moc necítí a muž se za své dospívání naučil obcházet po cestách po kterých oni chodit odmítají..
    navíc rezignoval a ozve se ve chvíli kdy je to i na něj moc (nutno říct, že muž je neskutečně trpělivý a asertivní)..
    takže jsem to já, kdo jde do konfrontace a nastavování hranic.. teď mám ale před zkouškami, takže mám do května od komunikace pohov:))
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    YEETKA: a co varianta, ze k nim pojede jen jedno dite? aspon obcas treba to tak udelat...
    a ted si urcite muzes dat oraz a uvidis jak to taky bude dal a jak se treba oni ozvou, ci jak deti se budou dozadovat
    MONI
    MONI --- ---
    YEETKA: tak ať s nima komunikuje muž, jsou to jeho rodiče...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    TORUVIEL: jj, no celkem to byl posun.. kdybychom měli ještě pár dní třeba bychom se dostali dál..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam