• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: nejslabsi clanek muzes byt ty, delat tu joriku. hrat s malvinou hry typu "ja si tu stavim, doufam ze malvina mi to nesebere/nerozbije" a pak se dramaticky valet az se tak stane. nebo nevim jaky mas nazor na mocenske hry, porad to opakuju, ty bez reakce, beru to tak ze se ti to nelibi.. ale tak pro jistotu pisu no
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNAWA:
    LUCKYSWEETY: Jo, to je ono, co se snažím vysvětlit. Mně to právě nepřijde vyloženě jako žárlivost (jako že by jí šlo o mě bebo o její prostor bebo tak), ale spíš jako snaha dokázat si svou převahu, upevnit si "pozici ve smečce", ujistit se, že ten nejslabší článek není ona. Usuzuju tak z toho, že to nevypadá jako obrana svého (hraček, prostoru...), ale spíš jako cílené jako škodění miminu (přijde za miminem do JEHO prostoru a sebere mu JEHO hračky).
    Takže asi spíš než směrem ještě více nedělené pozornosti půjdu po té linii zdůrazňování výsad prvorozené "velké" holky. Zkusím na to upozorňovat i tam, kde ty výsady přirozeně sice má, ale asi si je neuvědomuje.

    Díky všem za postřehy.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LUCKYSWEETY: skoro jo, nebo svým způsobem jo, protože ještě mladší holčička byla jen u maminky.
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    ANNAWA: a nebyla tam nejmladsi? deti na hristi taky vzdycky prijdou za Adamem, jakozto za nejmladsim a rikaj dej mi to a kdyz rikam, ze ted si s tim ale hraje A., tak oni odveti, ze jsou ale starsi.. jdou po neslabsim clanku a vezmou si, co chtej
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    INUSHKA: jen bokem, asi je to projev žárlivosti nebo nenaplněných potřeb nebo čeho, přičemž Bart to dělá taky. Nicméně teď jsme se vrátili oslavy narozenin B spolužačky ze školky, kde byly i mladší děti, přičemž kdykoli si Josefína začala s něčím hrát, dvě až tři ní skočily a začaly jí to brát. Hačku, stejně jako kus igelitu. Ty přece nežárlily.
    P_AVEL
    P_AVEL --- ---
    YMLADRIS:
    INUSHKA:

    U našich holek, vzdálených od sebe dvacet měsíců, taky začal být problém, až když se mladší rozlezla. Z toho co popisuje YMLADRIS, fungovala vyvýšená postel, když se pak později naučila mladší lézt i na postel, to nejhorší už měly za sebou. Taky doporučuju, aby si mladší vzal muž a starší měla s tebou čas jen pro vás dvě. Co se mi naopak nezdá, je to sezení mezi dveřmi. Jednak by to bylo naprosto nefunkční (každá by ztratila zájem o hračky a za řevu by tahala mámu z každý strany), jednak mi naopak fungovalo a přišlo mi smysluplnější, vzít mladší a dělat s ní domácí práce, druhá se k nám pak přidala nebo ne. Ale je možné, že u mámy bude ta dynamika trochu jiná než u táty. Manželce sice nefungovaly domácí práce, ale v zásadě dělat si něco aktivně ano.

    Taky považuju za dobré ponechat starší výsadní postavení a mladší chránit až když jde o zdraví. Holky se časem nějak srovnaly a ta mladší rozhodně nezůstává starší nic dlužna. Docela dnes holky slyší na potřebu střídání se, na to, že každá má něco a pak si to vymění. Chce to dát tomu čas. Ony se potřebují naučit spolu vycházet, spolupracovat a bezbolestné to není pro nikoho z rodiny. Pokud vím, tak se mezi sebou řežou snad všichni sourozenci z rodin co znám. Manželka děti od začátku vedla k tomu, aby se sobě omluvily (pofoukáním, pohlazením, promiň) a mně to pro život přijde mnohem důležitější, než kdyby se nikdy ničím nemajzly po hlavě.

    Já osobně mám příliš velkou tendenci děti kontrolovat a ochraňovat a holky mě možná tímhle trochu učí nezasahovat jim do všeho, důvěřovat jim... Možná.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: napis jeste vic, oc malvine jde. co to je za potreby. mne to presne jasne neni.
    (a kolik casu travi jen s tebou?)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Já teda jak víš nemám s tímhle zkušenosti, anžto jen jedno dítě...ale zamýšlím se, jak bych to asi tak dělala já, a napadá mě akorát to, co už asi děláš a co je známé... Tedy starší zapojovat do aktivit pro starší děti, a dávat jí najevo, že tohle miminko dělat nemůže. Určila bych taky velmi jasně, co je čí, tedy rozdělit nějak viditelně ty hračky, do krabic třeba, a hračky starší dát (dočasně) někam mimo dosah miminka. Dát starší výsadní právo se o své hračky dělit (či nedělit). A erární hračky, to může být problém, protože dokud nebylo miminko (nebo dokud nejevilo o hračky zájem), tak erární nebyly, že? Malvína to asi vnímá trochu jinak, že je prostě ten byt její, hračky její a najednou se tam ukázal vetřelec, kterého ona ještě neakceptovala, ale navíc vidí, že ty ho akceptuješ a určuješ, že věci, co byly pouze Malvíny, jsou teď i Joriky a to ona nejspíš nechápe.
    Zkusila bych asi starší chvíli nadržovat, ujistit ji jakoby o jejím postavení a dát jí vidět jeho výhody (co může narozdíl od miminka). Jak píšeš, starší se snaží mít navrch, tak jí to nějak poskytnout v pozitivním smyslu, aby to nebylo v kompetici s mladší.
    Ale třeba to už děláš...takže jen takové úvahy moje, nezasvěcené...
    Když čtu tvůj poslední post, tak vidím, že toho hodně děláš, ale třeba to co píšeš že říká tvůj muž, tedy odeslat Malvínu pryč, když "zlobí", tak to bych vůbec nenavrhovala, to je prostě trest odnětí lásky (tvé pozornosti), ona to tak může chápat a tohle žárlivé chování by to imho spíš jen posílilo.
    Neměj pocit, že selháváš (no to se řekne viď), kolik že je Malvíně? Jako vždycky to bude jen přechodné období, než začnou holky víc kooperovat, než Malvína pochopí, že mimino není jen obtížný domácí mazlíček atd. Vydrž, myslím, že to v rámci možností děláš dobře...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Tak na řešení dle Naomi Aldort teda nemám, takový extrémista nejsem a nehodlám podřizovat celý svůj život dětem a všechno ostatní hodit za hlavu. To bych se zbláznila. Nehledě na to, že fakt nevím, jak bych Malvínu bez násilí donutila hrát si jen v jedné místnosti. Místo, kam se mimino nedostane, výměna za jinou hračku i nějaká podoba střídání fungují, když jde opravdu o tu hračku. S tím si celkem poradit dokážu a Malvína obvykle i spolupracuje.
    S čím si nevím rady, jsou ty situace, kdy o hračku ve skutečnosti nejde. Kdy se Malvína prostě snaží mít nad miminem navrch a hračky k tomu využívá - opravdu vyloženě naschvál bere Jorice před nosem přesně to, po čem ona natáhne ruku, a to dost často poté, co si sama sedne vedle ní na zem k hromadě miminích hraček, ne že by jí Jorika brala její panenky a hračky "pro velké". Nebo když sedím s Jorikou na gauči/na zemi a ona po mě a kolem mě leze a Malvína, která dosud byla zabraná do vlastní hry, přijde za námi, usadí se těsně vedle a pak se rozčiluje, že jí tam Jorika překáží, že do ní strká (jasně, leze i po ní), že jí bere hračky (bodejď by ne, když jí je přinese pod nos). Prostě vyloženě se snaží mít navrch a Joriku vyštípat, o hračky vůbec nejde. Já to samozřejmě chápu, že žárlí, jak říkám, podle svých možností a schopností se s tím snažím pracovat, ale to neznamená, že budu chápavě tolerovat šikanu nebo že se v Malvínině přítomnosti nebudu miminu vůbec věnovat, případně ho násilím držet na vykázaném místě. Muž říká, ať prostě Malvínu odešlu pryč, když tohle dělá. To je mi ale taky trochu proti srsti, protože nechci posilovat tu její frustraci. Prostě zatím je to vždycky situace, kterou prohrávají všichni a mně se přes veškerou snahu nedaří najít žádné win-win řešení, což mě deptá a mám pocit, že jako máma selhávám :-(
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: no ehm...my to máme doteď (5 let a 2,5), já jsem najela na starý známý odpočítávač, dvě minuty jeden, dvě minuty druhá...furt dokola, ale jestli je to ideál? Když byla Alenka mimino, tak jí to prostě dal něco jinýho, ale to tyhle problémy nebyly, on totiž mimina a batolata miluje, takže tyhle problémy vrcholí, když už jsou na podobné úrovni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: tipy z literatury: 1) vyvysene misto (napr patrova postel), kam mimino nevyleze, kde prvorozena muze v klidu si skladat tvorit atd kdyz potrebuje klid od mimina 2) aldort dane obdobi resila tak, ze oznamila chlapovi ze pres den nebude v dome nic udelano, jedno dite dala do jedne mistnosti, druhe do druhe, sedela mezi dverma jako takova prehrada mezi nimi, aby si kazdy hral na svem. nenechavala je samotne spolu kdyz nezvladali se nemajznout po hlave. 3) chvilky pro prvorozenou ano, aspon 20min v tahu, mocenske hry, symbolicke hry. mimino posilat s tatou pryc.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    INUSHKA: tohle resim aktualne taky, u nás to teda asi není az tak dramaticke jako popisujes ty, ale spory o hračky jsou na denním pořádku. Lada zase Johane ubližuje nevědomky, kdy si na ni třeba sedne a dela, že jede na koníčkovi a nebo po ni hází hračky a hrozne se tomu směje a čim vic se ja zlobim, tak tim vic má Lada potřebu to dělat. Proste je ted nemuzu nechat ani chvilinku o samotě a jsem jak hlídací pes a jen doufám, že to brzo přejde, protoze se obávám,ze to je asi tak to jediny co muzu dělat
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: napada me, ze tohle nas ceka taky :-)
    U nas zatim starsi mlati mimino "bezduvodne"... Jsem z toho dost zoufala, protoze pak musim ja branit mimino vlastnim telem a starsi na me utoci dokud se o neco neprasti. Kdyz se ptam, tak na me proste chce bejt oskliva :-(
    Rada "odneste ublizovaneho do bezpeci a promluvte s agresorem" je dost blbe realizovatelna, protoze to znamena nechat mimino nekde brecet a utesovat starsi.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Koukám, že mi téma jezky navazuje...
    Sourozenecké spory o hračky. Jorika se začala víc pohybovat a přišlo to, před čím mě všichni varovali. "Bere" Malvíně hračky a ta se pak vzteká, strki do ni, brečí, chce po mě, abycg si Joriku vzala k sobě... Nemůžu a nechci Joriku zavírat do nějaké ohrádky, nutit ji sedět v židličce, u mě na klíbě nebo ji neustále odnášet. Jednak je to dost nepohodlné a nepraktické a jednak si myslím, že i ona má nárok si volně hrát a zkoumat. Když se sápe po něčem, co je vyloženě Malvinino (osobní dárky, oblíbené hračky, výtvarné potřeby...) nebo co je snadno rozbitné, tak jí v tom zabráním, odnesu ji, nebo se s Malvínou domluvím, že si to vezme jinam ona. Problém je, že Malvina si uzorpuje i hračky Joričiny (miminkovská chrastítka, pěnové kostky, muchláčky...) a "erární" (lego, nádobíčko a jídlo z kuchyňky...), ba dokonce i věci, které hračky vůbec nejsou (igelitky, vařečky, letáky na trhání...). Stačí, aby o danou věc Jorika projevila zájem a Malvína se po ní vrhne, před nosem jí to sebere a řve, že s tím si hraje ona, přestože dosud si toho nijak nevšímala. Když Jorika přesměruje pozornost na jiný předmět, scénář se opakuje, až to skonči tím, že Malvína má před sebou hromadu věcí, které si chrání vlastním tělem, a když si Jorika chce něco vzít, odstrkuje ji a řve. Vyloženě schválně jí brání si s čímkoliv hrát. Po mé intervenci Malvína obvykle vybere jednu hračku, kterou teda Jorice přenechá, ale to samozřejmě zabere jen na chvíli, Jorika se vzápětí sápe po té hromadě.
    Nějak nevím, jak tohle řešit. Je mi jasné, že o ty hračky ve skutečnosti nejde, že jsou jen zástupným předmětem, že je to prostě ventil emocí, s těmi se snažím pracovat, dělám si s Malvínou chvilky jen pro ni, snažím se neupřednostňovat vždycky Joriku (i když je to těžké, holt ji někdy nechám chvíli brečet, abych mohla vyřešit Malvíninu aktuální potřebu) a tak podobně, ale zjevně to nestačí. Hlavně ale nevím, co s tím v tu chvíli, kdy se to děje. I když chápu, že je to projev žárlivosti nebo nenaplněných potřeb nebo čeho, tak to nemůžu přecházet a nechat mimino šikanovat. Dneska ji Malvína odstrčila tak, že Jorika spadla hlavou na sloupek schodiště... To prostě nemůžu ignorovat, dostala vynadáno, že takhle teda ne. Já to s ní vždycky potom proberu, vysvětlím, proč se zlobím, navrhnu jak to má řešit, ona mi řekne, že už to dělat nebude, ale samozřejmě to udělá zas. Když se jí ptám, co by potřebovala nebo proč jí vadí, že si Jorika bere ty hračky, tak z ní nevypadne ani slovo. Po dnešku jsem z toho už docela rozhozená, mám pocit, že to absolutně nezvládám :-(
    Nějaké komenty nebo nápady?
    PETPET
    PETPET --- ---
    Pekny clanek o sourozencich:
    Narození ségry? Nejhorší den v životě...
    http://petrahanelova.cz/nejhorsi-den-v-zivote/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: :D Nevšimla jsem si. Nicméně na tom videu popravdě není nic tak převratnýho, a rozhodně nic, kvůli čemu bych ještě potřebovala kupovat knihu.
    JON
    JON --- ---
    TORUVIEL: hele za videama, ktery kresly stejnej kreslir jako videa enlarge your penis in three easy steps, nebo bring every woman to a squirting orgasm for dummies bych nehledal nic jinyho, nez hromadu bullshitu, kterou se ti nekdo pokusi prodat. A taky ze jo - http://fmediocrity.com/reading-list/ - odkazy na konci vedou ne seznam velmi pochybnejch publikaci.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EVERYTHING THAT'S WRONG WITH YOUR BEHAVIOR AND WHY - THE TRUTH BY NEIL STRAUSS
    https://www.youtube.com/watch?v=DQA0ec39HNc
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    /////_T_Á_B_O_R_Y_/////

    komu se líbí náš přístup k dětem, budu moc ráda, když vaše dítko u nás v létě pobude, vděčná budu i za sdílení :)

    4.7. - 8.7. Netradiční tábor, kde se děti baví a vzdělávají (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/643762552428206/
    (obsazeno) 11.7. - 15.7. Netradiční příměstský tábor se zaměřením na robotiku a kreativní tvoření (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/195966164094047/
    18.7. - 22.7. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/728898000580085/
    25.7. - 29.7. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/1701078216776386/
    8.8. - 12.8. PECKOVÝ příměstský tábor s Táňou Tobolovou
    https://www.facebook.com/events/1659442050973410/
    15.8. - 19.8. Netradiční příměstský tábor - LEGO Mindstorm a fotografická dílna (Intellectus)
    https://www.facebook.com/events/1688377828071435/

    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SANCHA: Podporuju dceru, zastanu se jí, řeknu jí, že to strejda myslel třeba jen z legrace (ale že to byla poměrně hloupá legrace a že to není pravda), řeknu jí, že to je jen jeho názor a že třeba já mám názor jiný (a další lidi taky). Prostě aby měla někoho na své straně. Ty lidi už nezměním,... Co teda ještě dělám je to, že zpochybňuju ty výroky těch lidí, třeba že s nimi rozebírám význam slova "zlobivá", "neposlušná" nebo třeba i "šikovná" apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam