NEMESISS: Podle mě neexistuje univerzální pravda. Od mojí starší dcery se MUSÍ odejít, jinak ani neusne. Teda teď, ve třech a půl letech, už to sem tam, když je hodně unavená, zvládne, ale když byla menší, tak to prostě nešlo. Ona je ten typ, který čím víc je unavený, tím víc řádí, a když má společnost, tak o to víc. Naopak mladší dcera (10 měsíců) usíná zásadně v náručí, dlouho se nedala ani moc odložit, natož od ní odejít. Když jsem nechtěla být zalezlá v peřinách s ní, tak jsem ji prostě nechala usnout u sebe v obýváku na gauči a tam jsem si dělala něco svého (četla, koukala na film, kreslila...), zatímco ona se mě lehce dotýkala. Musela jsem se na to vždycky dobře př́ipravit, předem si dojít na záchod, nachystat si k ruce pití a všechny potřebné věci, sednout si pohodlně... protože i jen nadzvednutí z gauče, abych se natáhla pro ovladač od televize, znamenalo téměř jistotu, že se dcera probudí. Trochu opruz, ale oproti té starší obrovská výhoda, když si CHCI jít lehnout taky. Prostě zalezu do postele, mimino se po mě chvíli plazí a pak v nějaké krkolomné pozici vytuhne. Já ho jen opatrně sesunu ze sebe, aby se nám leželo pohodlněji, a spíme. Tohle se starší nikdy nešlo, ta by se po mě plazila třeba celou noc, řvala by únavou, byla by agresivní a protivná, ale prostě by neusnula.
Teď už (asi tak poslední dva měsíce) i s mladší lze provozovat styl "uspím v náručí, položím do postýlky a jdu si po svých" a taky to tak dělám. Se starším dítětem v domácnosti to prostě jinak nejde, nemůžu se přes poledne na dvě hodiny zavřít s miminem v ložnici a třiletou nechat osudu. A nechat mimino spát v obýváku zas znamená, že ho tříletá vzbudí. Tohle šlo, dokud mimino spalo každé dvě hodiny po 30 minutách, ne když už má celkem pevný režim dvou denních spánků v délce jedné až dvou hodin.
Naomi Aldort mi celkově přijde dost mimo realitu, její přístup je pro mě extrémní, nelíbí se mi tak drastické popírání potřeb rodičů a podřizování všeho dětem. Kdybych měla jen mladší dceru, možná bych přesto věřila, že v tomhle má pravdu. Ale jelikož mám i tu starši, říkám, že je to individuální dítě od dítěte, každé to může potřebovat jinak.