• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: přesně. Já jsem doteď uspávala obě malé děti (5 let a 9 měsíců) najednou, ale teď už to prostě nejde. protože pětiletý chce, abych mu četla, což miluju a on taky, usíná kolem půl desáté max. Devítiměsíční údeem osmé deváté večer nabírá nový závan energie, leze a tančí u pelesti do jedenácti, bere mi knížku (trochu na to zabírá, když tu ze čtečky, ta je nudná), ale i tak. Čili musíme uspat každé dítě zvlášť.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: těším = řeším
    zatím nevím jak vypnout ten zatracený našeptávač na novém mobilu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    sikulkovani - a dáváte prarodičům nějaké tipy, co od nich CHCETE slyšet? "to co říkáš není vhodné" není moc konstruktivní

    oni chtějí dítě zahrnout pozitivními emocemi, láskou. to je super! co by přesně měla říkat, aby to vyhovělo? neprudim, zjišťují

    já to u nás neresim , ať sikulkuji, nevidím fatální efekt (jednou týdně), ale jako jo, děti jsou různé.
    naopak shazování těším vzdy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    já tu Naomi (neodcházej od spícího dítěte) chápu jako nějakou reakci na konkrétní situaci. jako ze mini dítě se furt budí s pláčem = ok neodcházej od něj. aldort to tak má, že dává protichůdné rady, podle situace. její princip je, prostě vykoumat co vyhovuje a to dělat.
    jak by "neodcházela" když by bylo více dětí, různé spících? atd
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEMESISS: Já v tom tu logiku aspoň u svých dětí právě moc nevidím. Jak říkám, jedno moje dítě odjakživa potřebovalo usínat samo a v půl roce spalo celou noc (rozuměj od půlnoci, kdy jsem ji před ulehnutím nakojila, do sedmi až osmi ráno). Druhé teď tedy usíná se mnou, ale po usnutí (kolem deváté) od ní odcházím, spát chodím kolem půlnoci a v tomto intervalu ona většinou naprosto klidně spí, na kojení se budí až potom, co já si lehnu vedle ní. A nejčastěji (každou hodinu) se teď budí mezi čtvrtou a sedmou ranní, čili v době, kdy jsem v té posteli VŽDY a naprosto nemá důvod mou přítomnost kontrolovat. Spíš to souvisí s tím, že už je v tom čase světlo, zvenku jsou slyšet ptáci a podobně.
    Malé dítě má mnohem větší potřebu spánku než dospělý člověk. Podle mě je prostě nemožné spát vždy celou dobu současně. Souhlasím s tím, že časté buzení "na kojení" je od určitého věku návyk, ale myslím, že spíš než o to, že by dítě hledalo matku, jde o to, že bez kojení neumí návazat spánkové cykly a znovu samo usnout. Během noci se několikrát vzbudí každý, málokdo spí celou dobu opravdu v kuse. Ale dospělý člověk vpodstatě okamžitě znovu usne. Mimino/batole, které není zvyklé usínat samo, k tomu potřebuje tu dopomoc. Takhle to přijde logické mně.
    PETPET
    PETPET --- ---
    SANCHA: to je dobry :-) mamce taky sem tam něco řeknu a občas se snaží. Teď jsme ale u tchýně. No a hodný je syn samozřejmě taky-když třeba sní oběd nebo spí. Asi se mám ještě na co těšit.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    INUSHKA: mně ten její pohled přijde logický proto, že mám ve svym okolí dost alternativních, řekněme, kontaktních rodičů (nevim, jak to jinak nazvat), který jedou podobnej styl jako my: dítě je kojený do několika let a u kojení usíná. spí s rodičema v posteli, ale rodiče většinou po usnutí dítěte na kratší či delší časový úsek odcházejí minimálně do vedlejší místnosti, do práce atp. no a všichni časem dospějeme do bodu, kdy je dítě větší batole, pořád "dost" kojený, i v noci a kdy jsme z toho více či méně unavený a řikáme si, že by bylo už fajn, když by dítě spalo aspoň delší časový úseky v kuse, ale děti se stále budí poměrně často. od těch dětí je to standardní, naučili jsme je tak. vidim v tom trochu neurotismu na straně těch dětí a přijde mi logický, že se prostě budí, aby zkontrolovaly, zda už tam máma je nebo ne, i když se třeba nebudí s pláčem (zvyknou si, že tam nebývá a přijde).
    fakt, že třeba pro mě je (a bylo) v praxi neproveditelný spát celou dobu s dítětem a že Naomi jde často do extrému nic nemění na tom, že může mít (i když třeba ne univerzální) "pravdu"...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEMESISS: Tedy stručně by se dalo říct, že (s druhou dcerou) jsem od spícího mimina prvních 8 měsíců neodcházela, ale nebylo to z přesvědčení, nýbrž z praktických důvodů.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEMESISS: Podle mě neexistuje univerzální pravda. Od mojí starší dcery se MUSÍ odejít, jinak ani neusne. Teda teď, ve třech a půl letech, už to sem tam, když je hodně unavená, zvládne, ale když byla menší, tak to prostě nešlo. Ona je ten typ, který čím víc je unavený, tím víc řádí, a když má společnost, tak o to víc. Naopak mladší dcera (10 měsíců) usíná zásadně v náručí, dlouho se nedala ani moc odložit, natož od ní odejít. Když jsem nechtěla být zalezlá v peřinách s ní, tak jsem ji prostě nechala usnout u sebe v obýváku na gauči a tam jsem si dělala něco svého (četla, koukala na film, kreslila...), zatímco ona se mě lehce dotýkala. Musela jsem se na to vždycky dobře př́ipravit, předem si dojít na záchod, nachystat si k ruce pití a všechny potřebné věci, sednout si pohodlně... protože i jen nadzvednutí z gauče, abych se natáhla pro ovladač od televize, znamenalo téměř jistotu, že se dcera probudí. Trochu opruz, ale oproti té starší obrovská výhoda, když si CHCI jít lehnout taky. Prostě zalezu do postele, mimino se po mě chvíli plazí a pak v nějaké krkolomné pozici vytuhne. Já ho jen opatrně sesunu ze sebe, aby se nám leželo pohodlněji, a spíme. Tohle se starší nikdy nešlo, ta by se po mě plazila třeba celou noc, řvala by únavou, byla by agresivní a protivná, ale prostě by neusnula.
    Teď už (asi tak poslední dva měsíce) i s mladší lze provozovat styl "uspím v náručí, položím do postýlky a jdu si po svých" a taky to tak dělám. Se starším dítětem v domácnosti to prostě jinak nejde, nemůžu se přes poledne na dvě hodiny zavřít s miminem v ložnici a třiletou nechat osudu. A nechat mimino spát v obýváku zas znamená, že ho tříletá vzbudí. Tohle šlo, dokud mimino spalo každé dvě hodiny po 30 minutách, ne když už má celkem pevný režim dvou denních spánků v délce jedné až dvou hodin.
    Naomi Aldort mi celkově přijde dost mimo realitu, její přístup je pro mě extrémní, nelíbí se mi tak drastické popírání potřeb rodičů a podřizování všeho dětem. Kdybych měla jen mladší dceru, možná bych přesto věřila, že v tomhle má pravdu. Ale jelikož mám i tu starši, říkám, že je to individuální dítě od dítěte, každé to může potřebovat jinak.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ANNAWA: taky nekdy spim pres den se synem, ale vecer zpravidla potrebuju tak hodinu az 2 "pro sebe", jinak mam problem usnout...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NEMESISS: tak já večer uspávám dceru v naší posteli a většinou usnu s ní. Přes den výjimečně, ale zrovna včera jo :-)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    souhlasite s nazorem Naomi na odchazeni od spiciho ditete (5 min.30.s.)...? Prijde mi to docela logicky, ale delam to - uspim u prsa ve spolecny posteli a odchazim. Moc by me zajimalo, zda se tady najde rodic, kterej neodchazi/neodchazel od spiciho ditete (mam na mysli mimina, popr. batolete)....
    PETPET
    PETPET --- ---
    GLOBALISTA: tak doufám, že to tak nějak pobere... Já se teda odhodlávám na to upozornit i partnera. Nechci ho poučovat, ale tohle mi přijde dost zásadní.
    Cítím i na sobě, jak toužím po pochvale a jak je mi mizerně, když žádná dlouho nepřichází.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    PETPET: Taky mi to trhá uši a občas se neudržím a něco řeknu. Taky první vnuk. Jak už jsem napsala, oni budou mít toho rozmazlence (často je bráno, že prarodiče jsou od toho), ať si to užijou, doma si jedu podle svého a dítě taky nijak nestrádá. Samozřejmě kdyby měli prarodiče na výchově větší podíl než těch pár dnů do měsíce, určitě bych to nějak řešila...
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    PETPET: To je jak u našich. Včetně toho chválení, jídla, padání... Ale jsme tam na víkend tak jednou za čtyři týdny, tak je nechávám. Jsem ráda, že hlídají a já mám čas pro sebe, tak ať si to zařídí, jak jim to vyhovuje. Děti nejsou blbé, chápou, že každý se chová jinak a pokud tam se nějak "pokazí", se mnou se zase rychle vrátí do normálu. Však oni časem přijdou na to, že i ta "hodná" babička (a ještě víc prababička) má svoje mouchy...
    PETPET
    PETPET --- ---
    KOTENCE: můžu vědět jak se to projevuje?
    PETPET
    PETPET --- ---
    Taky nechci dělat zbytečný dusno, ale na druhou stranu mi to úplně trha uši!
    Chválit ho za to, že se napije nebo sní jahodu? Je to první vnouče, tak se to snažím chápat, ale...
    Dá se to brát, jako respektovat a být respektován? Říkám si, že každý má svůj způsob, ale nechci ue syna mít rozmazlence.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KOTENCE: pokud je to takhle často, asi bych se to snažila mírnit, ale jelikož jestli to chápu dobře, babičku jednou týdně využíváte jak hlídání přes noc, chápu i jí, že se bude bránit. Protože buď jí věříte a dítě svěříte a nebo ne, že jo.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ANNAWA: a kdyby to bylo jednou tydne pres noc jako u nas?
    Me tohle nesmyslny chvaleni a shazovani/zastavovani negativnich emoci dost vadi. U nasich spis deda nesmyslne chvali, tchan zase zlehcuje duvody k placi a vzteku.
    Efekt chvaleni vidim u starsi (2,5) uz ted :-(

    Treba dcera poprve jela na odrazedle. Kolo ji spis prekazelo, ale odhodlane ho tahla mezi nohama a mela radost, ze jede na kole. A babicka hned spustila neskutecnou chvalu, jak ji to jde, jak je sikovna... + rady,;jak to ma delat. A taky prehanenej obdiv jakou ma krasnou helmu, jaky ma super kolo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam