• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    REONA: tak drzim moc palce, aby nebyl zadny problem!
    ja tam zitra zavolam a proberu to s dr...
    a s tou pipinkou - si stezuje, kdyz ji chces utrit ted jen nebo celkove je citliva? dcerka to ma taky naky citlivy, kdyz bych ji neutrela, ma to hned opruzeny....
    REONA
    REONA --- ---
    Hm, tak ja vezmu radeji take starsi dcery moc k doktorovi, uz jsem tam volala. Pocurava se uz nekolik tydnu, obvykle si ucurne nez dobehne na zachod. Na zadne subjektivni potize si nestezuje, ale na pipinku je dost citliva (kdyz ji chci utrit a tak). Dnes se komplet pocurala v detskem pokoji.
    Souvislost s psychikou tez zvazuji, sestricce je sice uz 9 mesicu, ale posledni dobou mi prijde, ze jsem permanentne unavena a nemam na ni tolik casu. Kazdopadne vyloucit zanet nebude od veci.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    LADAVAZA: ja pevne verim, ze to odezni....uz jednou to mela a pak to zmizelo. no ale pro klid duse asi vezmu ten vzorek moci k dr, at vyloucim jeden z moznych problemu.
    no tak tam to bylo jasny, kdyz prislo mimi...:)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KAMPA: Dcera se treba v noci na curani neprobudi.Je schopna v tom lezet do rana.Jsou j cerstve tri a proste ji pred nasim spanim musime vysazovat.Tim nechci bagatelizovat psychiku,ale to nocni curani mi prijde obecne problemovejsi.Kdyz se ale zacala klidne 7x denne pocuravat po narozeni mimina,byl vztah s psychikou jasny.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    TRISSIE: ok, diky za rady....s tou moci uz zkusenosti mam, nastesti, jak uz je bez plinky, tak je to legrace, pamatuju doby, kdy jsem chudere musela lepit pytlicek na pipinku, to byla hruza...


    KOTENCE: snazim se ji vymyslet hezky program a celkove, kdyz jsme doma s partnerem, tak se hodne snazime. rekla bych, ze se asi nehadame nejak casteji, nez jiné pary, ale je tam ta tezsi atmosfera, partner se urazi, nebo boucha dverma..i pro me je to hodne neprijemny, ale naucila jsem k tomu nedavat velky vyznam. pak maly vysvetlim , ze jsme se doma pohadali, ale ze ona za to nemuze a ze ji mame moc radi...ze se taky treba s kamaradkou postuchuje o hracku. ale je pravda, ze ziju v permanentnim stresu...protoze v tomhle se vazne moc dobre nezije. ale je super vypadnout ven z bytu....kazdy den delam program nebo jsem v praci a mala je s tatou a on , at je jakykoliv, tak tata je dobry.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAMPA: jestli je to takhle krátce, tak bych fakt vzala vzorek moči k doktorce (ideálně sterilní, aby se dala udělat kultivace - sehnat si v lékárně sterilní zkumavku, umýt dítěti genitál a nabrat střední proud moči - zní to dost neproveditelně, taky jsem se toho strašně bála, ale zvládla jsem to i s ještě neodplenkovanými dvojčaty - základ je vytáhnout je polorozespalé z postele do vany, kdy jedou ještě na reflex) k doktorce (je lepší si zavolat, jestli je třeba nějaké omezení, u nás jezdí odběr v 10:00, a zrovna na tu kultivaci to musí být čerstvé a nedá se skladovat do druhého dne). Jestli je to zánět močových cest (a ten se jinak projevit nemusí), dostanete léky (a čím dřív se to odchytí, tím méně drastická je potřeba léčba).

    No a jestli moč vyjde čistá, tak máš dost jasno a víš, s čím máš pracovat.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KAMPA: To je tezky, protoze sama jsi asi taky ve stresu a prenasis to na ni. Ja bych zkousela vymyslet hodne aktivit, kde si muze hrat s detma nebo treba s babickou, aby si od tech vasich problemu trochu odpocinula.
    A vy dva se musite zklidnit. To se lip rekne, nez udela, ze...
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    KOTENCE: achjo...a ja jeste posledni dobou i na ni kricim, jako snazim se nekricet, vse ji vysvetluju , uprimne, ale ona ted tak desne "zlobi", treba v kramu mi zacala utikat pryc a takovy veci, ktery delala jako chodici mimino, tohle uz jsme meli fakt za sebou...vzdy si s ni promluvim po tom, omluvim se ji, vysvetluju.
    co delat?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KAMPA: Ja se teda priklanim spis k ty domaci nepohode. Ja myslim, ze (vsechny) nemoci jsou od psychiky. Navic pocuravani je hodne typicky. I kdyz asi nic nezkazis, kdyz vezmes vzorek moci k doktorce.
    Zamerila bych se na vas vztah s muzem, deti to vnimaj hrozne moc, ani se nemusite hadat pred nima. Nase dcera mela nehody jen v tezkejch obdobich (jako ze nebylo tezky domyslet, co ji stresuje).
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    TRISSIE: jako to pocuravani? ted asi ctyri pet dnu...Nemocna neni, je pravda, ze najednou i pres den jakoby nestiha dobehnout na nocnik a ucurava si, coz nedelala. ale nema ani rymu nic. rekla jsem si,ze pockam do nedele a pak bych volala pediatre.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAMPA: a jak dlouho to už trvá?
    Od psychiky to být samozřejmě může, ale nejdřív bych vyloučila "organické příčiny" - nachlazení (v tomhle počasí by nebylo divu!), zánět močových cest, nějaká jiná nemoc...
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    holky, mate , prosim, rady ohledne nocniho pomocovani? ja totiz nevim, jestli je to normalni nebo se neco deje...Dcerce budou v dubnu tri roky. na noc je odplinkovana od dvou let. ze zacatku sem tam nehoda - klasika.pak spoustu mesicu bez nehody, pak prisel zhruba tyden pomocovani, kdy to zase odeznelo. no a ted to prislo znova, ale ve velkym. detska postel a moje cast postele je zcurana takovym stylem, ze i ja mam nocni kosili mokrou, vsechno je citit moci. v noci slysim jak ucurava. no vic me ale trapi, jestli je to jen prechodny a zmizi to nebo jestli ji trapi to, ze nam to doma proste neklape. snazime se pred ni moc nehadat, ale nekdy nam to ujede. dokonce uz i rekla, ze se s tatinkem nemame radi....tak jestli to neni z toho. na netu jsem nasla informace , ze do peti let je to celkem normalni, ale co kdyz je to ovlivneny situaci doma? jak to vlastne muzu zjistit? mate nekdo zkusenost?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    PERSEEIDA: Mě teda pláč dítěte rozčiloval taky, ale teda jen mého dítěte :-) U cizích dětí je mi to nějak víc jedno. A první příležitost držet nějaké malé dítě v rukou a starat se o něj jsem měla až s vlastní dcerou, ale hlavu jsem jí neutrhla, naopak přišlo mi to tak nějak přirozené, a to i bez příručky :-) Ono spousta věcí přichází přirozeně. V té mnou doporučené knížce jsou pěkné vhledy do vývoje dítěte, vývoje jeho mozku a souvislosti s chováním atd., přitom psáno velmi čtivě a srozumitelně. Nejsou tam nějaké jednoznačné návody na výchovu atd., spíš takový drobný vhled do vývoje dítěte.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    YMLADRIS: To doufám na pár dní zvládnu. Není tak opuštěná, má ještě funkční tchýni, ale říkala, že by na první dny měla raději mě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PERSEEIDA: aha 200km. Skoda. Je velka pomoc, pokud je po poporodu k dispozici nekdo, kdo udela co je aktualne potreba (domacnost...), coz predem tezko resit.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Od Kiedroňové existuje i video, kde je ta manipulace s miminem ukázaná, jsou tam ty její "zvířárkové" polohy a tak, ale není tam tolik toho balastu okolo. To mi přišlo užitečné. Před čtyřmi lety se dalo stáhnout z ulož.to (jak teď, netuším).
    JON
    JON --- ---
    TRISSIE: tak je pravda, ze ja to necet, jen koukal na obrazky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PERSEEIDA: ono je v té knížce spousta dobrých rad, ale bohužel zabalených v omáčce fanatismu, který na spoustu lidí působí dost děsivě. Je dobré umět s dítětem manipulovat správně, ale neznamená to, že když to neděláš dokonale, tak to dítěti ublíží. A v praxi je pro dítě vždycky lepší nevystresovaná matka a suboptimální manipulace (od ní i od okolí, aby si třeba mohla trochu odpočinout nebo aspoň umýt vlasy), než vystresovaná a vyděšená matka, která navíc se bojí dítě někomu dát do ruky, že to bude dělat špatně.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    TRISSIE: Vlastně jsem tu knížku nikdy nečetla, když se mi narodily děti, ještě nevyšla. Ale používala jsem ty její způsoby držení a manipulaci s děckem, naučila mě to lektorka plavání, bylo to užitečné. Jen jsem od ní četla brožuru o otužování a z toho jsem si vzala to, že dítě se má oblíkat přiměřeně a vydrží víc, než si myslíme.:) Takže Něžnou náruč raději ne.

    YMLADRIS: Tady je lehký zádrhel, neteř bydlí 200km ode mě. Ale má tam moc šikovnou kamarádku s čerstvým miminem, tak snad najde radu i tam. Neteř je velmi pečlivá, praktická, výkonná, má život skvěle uspořádaný. (Vlastně si vůbec nejsme podobné.) Na hlídání mých malých dětí se vůbec nedala použít, když začly brečet, tak si vůbec nedokázala poradit a ten pláč ji hrozně rozčiloval. Neměla tu empatii. Ale je to už dost let a vlastní dítě je něco úplně jiného. Ten kurz šátkování by ji mohl pomoct - a díky za praktický návod.:)

    LALUDMI: Takhle nějak jsem k rodičovství přistupovala já, není to žádná věda a problémy se řeší, až když nastanou. A dítě které má dostatek péče, spánku, mlíka, čerstvého vzduchu a zážitků je šťastné a prospívá dobře. :)

    TORUVIEL: Díky, zkusím.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    PERSEEIDA: Mně přijde taková sympatická knížka od Catherine Gueguen Cesta ke šťastnému dětství http://neoluxor.cz/ucebnice/cesta-ke-stastnemu-detstvi--218637/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam