• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PERSEEIDA: aha 200km. Skoda. Je velka pomoc, pokud je po poporodu k dispozici nekdo, kdo udela co je aktualne potreba (domacnost...), coz predem tezko resit.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Od Kiedroňové existuje i video, kde je ta manipulace s miminem ukázaná, jsou tam ty její "zvířárkové" polohy a tak, ale není tam tolik toho balastu okolo. To mi přišlo užitečné. Před čtyřmi lety se dalo stáhnout z ulož.to (jak teď, netuším).
    JON
    JON --- ---
    TRISSIE: tak je pravda, ze ja to necet, jen koukal na obrazky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PERSEEIDA: ono je v té knížce spousta dobrých rad, ale bohužel zabalených v omáčce fanatismu, který na spoustu lidí působí dost děsivě. Je dobré umět s dítětem manipulovat správně, ale neznamená to, že když to neděláš dokonale, tak to dítěti ublíží. A v praxi je pro dítě vždycky lepší nevystresovaná matka a suboptimální manipulace (od ní i od okolí, aby si třeba mohla trochu odpočinout nebo aspoň umýt vlasy), než vystresovaná a vyděšená matka, která navíc se bojí dítě někomu dát do ruky, že to bude dělat špatně.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    TRISSIE: Vlastně jsem tu knížku nikdy nečetla, když se mi narodily děti, ještě nevyšla. Ale používala jsem ty její způsoby držení a manipulaci s děckem, naučila mě to lektorka plavání, bylo to užitečné. Jen jsem od ní četla brožuru o otužování a z toho jsem si vzala to, že dítě se má oblíkat přiměřeně a vydrží víc, než si myslíme.:) Takže Něžnou náruč raději ne.

    YMLADRIS: Tady je lehký zádrhel, neteř bydlí 200km ode mě. Ale má tam moc šikovnou kamarádku s čerstvým miminem, tak snad najde radu i tam. Neteř je velmi pečlivá, praktická, výkonná, má život skvěle uspořádaný. (Vlastně si vůbec nejsme podobné.) Na hlídání mých malých dětí se vůbec nedala použít, když začly brečet, tak si vůbec nedokázala poradit a ten pláč ji hrozně rozčiloval. Neměla tu empatii. Ale je to už dost let a vlastní dítě je něco úplně jiného. Ten kurz šátkování by ji mohl pomoct - a díky za praktický návod.:)

    LALUDMI: Takhle nějak jsem k rodičovství přistupovala já, není to žádná věda a problémy se řeší, až když nastanou. A dítě které má dostatek péče, spánku, mlíka, čerstvého vzduchu a zážitků je šťastné a prospívá dobře. :)

    TORUVIEL: Díky, zkusím.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    PERSEEIDA: Mně přijde taková sympatická knížka od Catherine Gueguen Cesta ke šťastnému dětství http://neoluxor.cz/ucebnice/cesta-ke-stastnemu-detstvi--218637/
    LALUDMI
    LALUDMI --- ---
    PERSEEIDA: Já, když jsem se jako nastávající matka ptala, jsem dostala od své sestry tři rady:
    1) nahoře se do dítěte lije mléko
    2) dole se to snaž udržet čisté a suché
    3) drž hlavičku
    Vzala jsem si z toho, že starost o novorozeně není věda a že to určitě zvládnu.
    Diskuze na téma výchovy, nošení dětí, bezplenkové metody, stravy,... přišly až později (podle toho na co jsem se konkrétně ptala).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jinak já dávám obšírný seznam, ale dostala jsem v Psychice značný pojeb, že to není možné vstřebat atd, asi holt jak kdo. až budu na PC kdyztak najdu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PERSEEIDA: pokud jste z velkého města, ať spíš omrkne kurz satkovani, i kdyby šátek nechtěla, mají věrohodné panenky a manipulaci ukážou. kiedronova je out

    co se týče literatury: jaký je neteř typ? jak moc studijní, úzkostna, svobodomyslná, praktická, idealistická, ... ? takhle obecné těžko radit. pokud se ptá na miminko, ať si sežene kontakt na důvěryhodnou laktační (když by byl problém). karp - nejšťastnější miminko v okolí - spánek. jinak novorozeně nepotřebuje nic, jen matku která nemusí nic řešit. pokud se tě ptá i na výchovu, tam fakt těžko říct, za mne společně s chlapem přečíst naomi aldort a dohodnout se co je ok, co je přes čáru, jak to chtějí delat
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: přesně, Kiedroňová je fanatička
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PERSEEIDA: ta Něžná náruč je trochu sporná, zvlášť u matek bez korekce v okolí to vyvolává hrůzu z toho, že když sáhnou na dítě blbě, tak ho nevratně poškodí...
    JON
    JON --- ---
    PERSEEIDA: krome nezne naruce nejlip nic? a rict ji at hlavne necte kdejaky blbosti z internetu, a at hodne chodi ven s kymkoli kamkoli s ditetem i bez, cim vic tim lip?
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Můžete mi prosím někdo poradit vhodnou literaturu pro nastávající rodiče? Moje drahá neteř otěhotněla a požádala mě, jestli bych jí pomohla v začátcích s miminkem (takže budu prateta!!!). Velmi mě to těší, beru ji jako svoji dceru, už nemá maminku. A teď nějak nevím kde začít, vychovávala jsem prudce intuitivně, přečetla co mi padlo pod ruku a vždycky si z toho vybrala co se mi hodilo. Průšvih je, že neteř vůbec nemá zkušenost s malými dětmi, je jedináček, její manžel taky, a když se narodily moje miminka, už bydlela jinde...
    Asi jí koupím od Kiedroňové Něžnou náruč, aby se naučila bezlečně miminko držet, ale co dál?:)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    DISIMA: resime to ted taky, synovi je necelych 2,5 roku. v pondeli rano doma vysklil hrackou sklo u dveri. byl u toho jeho tata, ja vedle v mistnosti. pro me je tohle hodne, ale opravdu hodne pres caru. rvala jsem na nej. tatova reakce neutralni, z myho pohledu uplne mimozni. syna jsem dala do nositka na zada (to ve vypjatych situacich delavam) a natvrdo nastoupila na otce, zda si fakt mysli, ze tohle je v normalu. po chvili vazne komunikace (uz bez revu) mi musel dat za pravdu, ze tohle ne a zacal synovi vysvetlovat, proc se tohle nedela.
    citim, ze syn byva vztekly, protoze vi, ze tata je neduslednej a ve vztahu k nemu fakt mekkej. proto dela sceny nejvic v jeho pritomnosti, nekdy se tomu ale nevyhnu ani ja.
    YMLADRIS: to je prave ten problem, ze vlastne nevim, co cekam, ze bude delat, aby se odventiloval...nabizela jsem mu moznost prastit do polstare, vysvetluju, ze muze hodit plysakem, protoze jim nikomu neublizi a plysak se nerozbije, ale s kovovym hracim mlynkem tohle neplati.

    trochu pomaha pravidelne hrani mocenskych her. v tomhle je zas jeho otec uzasnej...

    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    TORUVIEL: Díky za tip, to je přesne něco pro me :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Btw pro všechny, objevila jsem teď velmi dobré čtení, které může být zajímavé právě i pro rodiče. Je to o józe a čakrách, ale velmi dobře uchopené a skutečně do hloubky propracované pochopení čaker, včetně jejich vývoje a která údobí v životě jsou např. významná pro vývoj té které čakry (energie). Autorka skutečně nemá žádné povrchní znalosti, není to výčet co která čakra a jak na ni cvičit, jak znám z jiných knih. Tak pokud někdo máte rád jógu, tak by to mohlo být pro vás...
    Teorie čakra jógy - Fontána
    http://www.fontana.ws/home/1180-teorie-cakra-jogy.html
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DISIMA: Brala bych to jako fakt, syn má tuto energii agrese, tak jak s tím pracovat, jako to usměrnit, jaké směry mu nabídnout, kudy by mohl svou agresi vést. Jsou vývojová období v životě, kdy se více nebo méně zpracovává určité téma, tvůj syn teď např. zpracovává téma agrese. Je to velká síla, máme ji každý, teď jde o to jak a kudy je vést. Určitě bych ji nepotlačovala, spíš pomohla pochopit a uchopit, aby ji uměl využívat dobře. Pro kluky je tohle silnější téma (i když pro holky taky, ale mají to malinko jinak) a bohužel se často u nich agrese potlačuje, ale ona nezmizí, jen se nějak transformuje. Ale jak tě čtu dál, tak vidím, že způsoby synovi nabízíš, je otázka, co by mu vyhovovalo, teď mě nic nenapadá. Řešíš to s ním spíš ty, nebo i muž?
    DISIMA
    DISIMA --- ---
    YMLADRIS: to je presne neco co se mu snazim ukazat, ze muze kricet, plakat, usila jsem mu vztekaci postar ( do ktereho jsem mu ukazalovala, ze muze kopat, busit, kricet), ale nemelo to uspech. Ale nejak ho to nezaujalo, proste kdyz ho neco rozcili nebo rozrusi (napriklad se necekane hlasite zasmeju a on nechape cemu) tak me nebo tatu bouchne/kopne. On je takovy hodne na tu rec, pomaha mu vsechno pojmenovat. Takze se ho snazim nasmerovat k tomu aby umel pojmenovat co se mu deje a tim se s tim lepe vyrovnat, tak aby me nepotreboval vzit kostkou do tvare
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam