• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MERMAIDACo práve teď čtete? Nebo co jste nedávno zajímavého četli a doporučili byste ostatním?
    Pochlubte se, co za knížku práve teď čtete :-)
    Jakou máte na nočním stolku, v kabelce či baťohu, nebo kdekoliv jinde :-) Popřípadě, kterou máte rozečtenou na Vaší čtečce?
    Jaká kniha na Vás čeká v (domácí) knihovně? K jaké knize se nemůžete probojovat, nebo naopak kterou čtete opakovaně? A kolik knih jste schopni mít rozečtené?

Doporučte knihu, která Vás zaujala... Nesmějme se Ničemu a Nikomu, za to co čte! :-) Každý má svůj žánr! Místo i pro ženské romány!

rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ATELIER: Při současné úrovni poznání a zároveň vysoké dostupnosti informací včetně možnosti si to projet překladačem mi přijde jediná možnost, jak číst Dänikena, ho brát jako zajímavý a vtipný výlet do našich devadesátek (v zahraničí publikoval mnohem dříve) a poučení o jenom zrodu hoaxů a zároveň poučení o spisovatelském marketingu.
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    ZCR: Jak říkám, jsou to jeho osobní úvahy a teorie. Beru to jako jednu z mnoha vysvětlujících možností. Samozřejmě se tomu 100% věřit nedá, ale líbí se mi jeho úvahy a konstrukce, jakkoli jsou odvážné či šílené. ☺
    Ale jako takový zvláštní cestopis je to dobrý, čtenář se alespoň dozví, kde je co na Zemi zajímavého k vidění. ☺
    ~
    "Svou neuvěřitelností se pravda zbavuje možnosti, aby byla poznána."
    Herakleitos
    ZCR
    ZCR --- ---
    ATELIER: nu, řeklo by se, že to všechno v úhrnu je dobrý důvod, proč ho nebrat vážně - zejména ne z hlediska (vědecko)metodologického (a do svědomí mu nevidíme, žejo)
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    ZCR: Pokud vím, tak on svoje teorie nikdy nenazýval nějakými absolutními závěry, v knihách vždycky říkal, že jsou to jeho subjektivní názory a teorie. Takové to věčně "co když..."
    Otázky, které předkládal, jsou směrovány celému lidstvu. Je dost možný, že výzkum pokročil, většina těch knih je 20 a více let stará. Za patlala bych ho zas nepovažoval, měl jen prostě hodně fantazie a odvahy s tím vyjít ven. 😊
    ZCR
    ZCR --- ---
    ATELIER: já to moc nesleduju, ale imho leccos vyvrácené dávno je - viz třeba soupis na en wiki... celkově ho myslím už nikdo moc vážně nebere, a nejspíš plným právem.
    No a otázka za milion eur samozřejmě zní, zda nalít milion eur do tvrzení nějakého patlala, co se umí prodat a spíš ochotně plní poptávku laické veřejnosti po tajemnu a senzacích, než že by nějak seriózně bádal.
    Paleoastronautika ovšem samozřejmě žije dál svým životem a imho by se tam našlo i dost poctivého výzkumu.
    (já mám teda nejradši tu Lemovu verzi z jedné povídky - že tu přistáli nějací flákači, vylili biologický odpad, zamíchali ho hráblem zatočeným doleva - a bylo vymalováno... (odkud to je? v té povídce je s nimi soudní proces, protože zavinili lidstvo... možná z Hvězdných deníků? líno hledat, když kolem chodí encyklopedické hlavy!))
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    ZCR: Däniken mě vždycky bavil. V téhle literatuře se rád vrtám dodnes, a proč ne. Jestli někomu EvD přijde směšnej, tak ať ty jeho knihy vyvrátí. 😀 Rozhodně bych teda radši nalil milion eur do archeologie, než do zbraní. 😊
    ZCR
    ZCR --- ---
    ATELIER: Däniken má dneska (aspoň pro mne) takový srandovně nemrtvý mašíblovitý odér - vždycky když narazím v knihobudce na nějakou ufologickou publikaci z devadesátek, rozjede to ambivalentní nostalgii - je roztomilé, jak těmi rozostřenými fotkami a zásadními otázkami kladenými dramatickou dikcí (Svět tajemných sil!) všichni žili... takhle nějak musel vypadat třeba nástup dobového prožívání okultních nauk někdy na přelomu 19. a 20. století...
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    Erich Von Däniken - Strategie bohů
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    Erich Von Däniken - Zpět ke hvězdám
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    NALLE
    NALLE --- ---
    Vynikajici satira a o zhulenym uciteli vytvarky co si nakrade hlinu a udela si pak doma doma golema, ktery chce zachranovat zidy. Kouka na Curb your enthusiasm (pozdeji je dokonce na zoomu s Larry Davidem), sjizdi se acidem nebo jede na sraz white supremacy do Kentucky. Priznam se, ze hodne veci o judaismu jsem si musel googlit :) Doporucuju.

ATELIER
    ATELIER --- ---
    ZCR: Jo, z toho jsem měl taky oči navrch hlavy. Ta jejich "betrizace" mi trochu připomněla Huxleyho Konec civilizace. Co mě odrovnalo, byl ten nářek vyřazených robotů na šrotišti, to jsem opravdu nečekal.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ATELIER: ten začátek je asi nejsilnější část knihy, imho se Lemovi úplně neuvěřitelně podařilo zachytit ten zmatek - dojem cizoty, novosti a neznámého, když hlavní hrdina dorazí do světa "budoucnosti", to je ostatně vždycky Lemovo forte. Dobře si pamatuju, že jsem z toho měl oči navrch hlavy.
    ATELIER
    ATELIER --- ---
    Dočetl jsem Návrat z hvězd od Stanislawa Lema. Po trochu chaotickém začátku se příběh pěkně rozjel, ale ke konci to nějak ztratilo tah a závěr v podstatě nemastný neslaný, trochu jsem byl zklamán. Ale jsou tam velmi zajímavé myšlenky. ☺
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    NALLE
    NALLE --- ---
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    LILITH213
    LILITH213 --- ---