VOZKA: Jo, přesně - čím míň peněz jsem měla, tím větší sklony jsem měla hromadit věci, protože jsem věděla, že když je budu potřebovat, nemůžu si je dovolit koupit. A moje nevlastní babička před časem probírala věci v domě a vyhazovala spoustu na dnešní dobu blbostí - ale jak za komunismu dost věcí nebylo k sehnání, tak třeba plastové sáčky od mlíka prý tehdy umývali a schovávali k dalšímu použití.
Jinak teda minimalista nejsem, spíš hromadič - ale jednou za čas si něco přečtu o minimalismu a inspiruje mě to vždycky vyházet nějaké věci, které fakt nepotřebuju. A jak je to příjemné:)
V průběhu času se to lepší, ale zjistila jsem, že minimalista ze mě i tak nebude - když mám kolem sebe málo věcí, necítím se "zabydleně" a vadí mi to. A taky mě rozčiluje, že nemůžu sáhnout a vytáhnout to, co zrovna potřebuju (šroubovák, svíčku, samolepící štítky, krabici, kousek drátu... asi s tím souvisí to, že jsem dost kutil a mám hromady výtvarných potřeb a materiálů) a místo toho to musím jít shánět do obchodu, a většinou trvá, než se dokopu... :)
Ověřila jsem si to důkladně během života na koleji, kde věci postupně přibývaly, a čím víc jsem tam toho měla, tím "zabydlenějš" jsem se cítila... Taky jsem měsíc nebo dva žila prakticky jen s obsahem jednoho batohu a notebookem, ale šťastná jsem z toho nebyla, stále mi něco chybělo. Na dovolenou nebo výlet jsem schopná vyrazit s málo věcmi (když se donutím) a nevadí mi to, ale v běžném fungování mě to štve. Přála bych si jednou dosáhnout stadia, kdy toho nebudu potřebovat tolik, ale znám se :) Ale právě proto je minimalismus inspirující!