Tak já se tady k tomu taky vyjádřím. Úplně upřímně, přístup některých lidí mi tady přijde trochu "hysterický". Všeho s mírou. Myslím, že minimalismus jako přístup k životu je vyloženě orientován na materiální stránku, takže bych to úplně neaplikoval na myšlení a hlavu obecně. Ne nadarmo se říká "uč se, jakobys měl žít věčně". Osobně nevidím nic špatného na vydatném příjmu informací z různých zdrojů. Rozšiřuje to rozhled, a rozšíření rozhledu zase "otevírá hlavu". Stejně tak mi přijdou jako blbost hlášky typu "mít pár jídel a jíst je pořád dokola". To je tak dobrý akorát na to, aby si člověk ublížil. A minimalismus, alespoň podle toho, jak tenhle směr chápu já, by jako hlavní efekt měl mít především to, že člověk bude šťastnější a bude se cítit lépe. Nemyslím, že je důležité nutně vyházet komplet celý byt, protože časem člověku prostě určité věci, které v návalu prvotního "hurá efektu" vyhodí, budou chybět. Je to jen můj názor, a možná s ním spousta z vás nebude souhlasit, ale cítím v některých příspěvcích určitou křeč, která by právě v minimalistickém způsobu života neměla být vůbec přítomna. Chci tím říct, že člověk by neměl sám sebe do ničeho nutit, pokud to tak necítí, ale možná to chápu špatně :)