• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CYLAHDIY pěstební systémy - rady, tipy, zkušenosti
    Vítejte v diskuzi o DIY pěstebních systémech. Ať už přicházíte jako začátečníci nebo zkušení pěstitelé, tady je prostor pro sdílení nápadů, rad a výsledků vaší práce. Sdílejte své úspěchy či neúspěchy, diskutujte o technikách, o rostlinách, nebo se jenom tak přijďte inspirovat. Přeju ať nám to pěkně roste 🌱
    rozbalit záhlaví
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    KWJET: Pěkný, díky :) o tom hnojivu jsem přemýšlela, jak moc to řešit. Vzhledem k tomu, že dneska takovejhle mlhovač stojí od číňana 80 Kč i s dopravou, to asi moc řešit nebudu. Třeba by šla prodloužit životnost membrány občasným vymácháním ve vodě s trochou octa. Nevím, jak dlouho tomu octu vydrží odolávat dráty vevnitř, pokud se k nim voda časem dostane, ale jestli ten mlhovač vydrží fungovat alespoň rok, tak to bude paráda.
    KWJET
    KWJET --- ---
    CYLAH: já jsem kdysi dělal aero propagátor z nebleru, bez hnojiv (zakořeňování) to šlape celkem dobře, na růst by to chtělo asi upravovat vodu pomocí reverzní osmózy a dávat minimální koncentrace hnojiv (kvůli zasírání membrány)..
    ::Foggaponic propagator - DIY:: ~ Grower.cz
    http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=33360
    ale nějak hloub jsem se tomu nevěnoval, mám spíš nějaký zkušenosti s nízkotlakou aeroponií s rotačníma tryskama od Gardeny..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    OMNIHASH: 4*600 kW v místnosti? :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOKKTOR:
    1.)známej pěstuje více/velkoformátově a tvrdí, že kytky v nevětraný místosti sežerou tolik CO2, že zpomalej/zastavěj růst. dokážu si to představit v místnosti, kde jede 4*600kw apd, ale přesvědčuje mě, že se to týká i malejch growů, což mi příjde blbost, na druhou stranu, je to člověk, co udělal x-sklizní a já indoor přesně nula.
    2.)Když jsem před dvěma rokama stavěl akvárium, tak byly LEDky víceméně na stejným poměru lux/watt jako HPS, troch míň měly topit, ale byly dražší na pořízení, tak sem doufal, že už se to otočilo, no přinejhorším tam příjde CFL/HPS. Obecně, je nějaká doporučovaná intezita osvětlení na pěst, dopočítat už jsem si to schopnej sám.
    3.)chtěl jsem to dát na pojezd pro šuplíky, ale cena roste v závislosti na dýlce a nosnosti poměrně dost, ale ve finále skejt zní rozumě a vyměním dva pojezdy za čtyři kolečka čtvrtinový ceny.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OMNIHASH: nazdar, jestli chápu, kam míříš, tak 200W CFL nijak extra netopí, ale taky to pod tím nijak extra nekvete ;)
    1) určitě bych otevřel aspon ventilačku kvuli vlhkosti v místnosti.
    2) miris ted dával zajímavý odkaz [ MYRYS @ GROWER ]
    3) myslíš jako celý pěstební systém dát na pojezd? to bych šel spíš cestou dát to na skejt a tahat to po zemi než to na neco věšet. pak ti odpadne trabl s váhou
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Pár blbejch dotazů od začínající lamy
    1.)jak je to s odtahem? Plánuju 200W+-, známej mě straší, že bez odtahu do světlíku to nepůjde, plánuju jenom vnitřní cirkulaci po pokoji 5*3metry
    2.)LED diody - už jsou na úrovni HPS nebo se ještě pořád vyplatí klasika?
    3.)váha hydra/aera - mám debilní prostor 60*120 přístupnej jenom z kratší strany, chtěl bych dát celej systém na pojezd, stačí mi odně hrubej odhad, jestli 10kg nebo 60 :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ad voda v pěstební komoře - je ještě jeden takový nešvar, že kořeny zarostou odtok a voda tam pak zůstává, což, pokud v tom chceš jenom klonovat, by neměl byt problém. řeší se to bud přepadem, což ti celý systém zase zatíží (to jak říkáš nechceš) nebo by se tam dala dat třeba netkanka, ale to nemám vyzkoušené. každopádně pokud neplánuješ dlouhé kořeny, tak se tím asi netrap.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    DOKKTOR: Mlhovače mám objednaný tyhle [1], [2], [3], ty na hladině neplavou, ale i kdyby se použil plovací, tak mi to jako úskalí nepřijde, na celém systému se tím nic nezmění, ne? Na schémátku jsem, to je pravda, mohla nakreslit mlhovač do menší hloubky pod hladinu, ne úplně na dno. Jinak všechno se časem bude trochu zanášet kamenem a náhradní membrány do mlhovače nejsou vůbec drahý (všechno beru z ebay.com).

Ventilátory na vlhkej vzduch nejsou problém - cokoliv s motorem mimo proud vzduchu (používají se ve vzduchotechnice, plynových kotlích, webastu a podobně). Jen bych AC motor nahradila mnohem slabším BLDC motorem, protože tam bude potřeba o řády menší průtok :) Ale máš pravdu, že je to technicky komplikovanější, asi navrhnu variantu se suchým ventilátorem.
    BURAN: Do zavlažovací komory to nechci dávat proto, že musí být lehká (litry vody by to zbytečně zatížily) a v dalších iteracích projektu bude i velmi tenká - nevešlo by se to tam.

Varianta B vychází z varianty A, má pořád nízkotlaký trysky. V těch systémech bude vždycky něco dělat hluk, víc či míň. Hluk od kapek se dá z velký části izolovat obalením tubusu třeba minerální vatou. To, co popisuješ jako "nejakou variantou A s jedním zásobníkem" atd., to je přesně varianta B a takovým uvažováním vznikla.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THERIDANE: jo, napsal sem to blbě. pamatuju si, že se to dávalo na polystyrenový plovák kus pod hladinu, tak sem se asi trochu zmátl
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BURAN: aha, já znám ty klasická OEM moduly bez plováku a podobných high tech vymožeností :) v datasheetu se uvede minimální a maximální hladina a je na tobě, jak to zajistíš
    BURAN
    BURAN --- ---
    CYLAH: i C mi prijde porad dost komplikovany. hlaven se mi tam nelibi ten vetilator zenouci mlhu.

co dat ten mlhovac primo do ty zavlazovaci komory, ve ktery by se udrzovala stala hladina vody pomoci cerpadla a prepadu?
    BURAN
    BURAN --- ---
    THERIDANE: ty mlhovace co znam ja jsou asi ty same co zna DOKKTOR, protoze ty jsou na kruhovem plovacku, jejich stred je skutecne pod hladinou, ale zaroven taky plavou :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DOKKTOR: mlhovače neplavou, naopak vyžadují určitou minimální hloubku ponoru, jinak nepracujou (od toho tam je snímač hladiny)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ad c - dvě úskalí - mlhovač musí plavat na hladině, aby dělal mlhu,to je jenom detail a pak hlavně, musíš vybrat ventilátor, kerý ustojí provoz v nonstop 100% vlhkosti. joa třetí úskalí - pokud budeš mět ve vodě hnojivo, tak ten mlhovač se bude dost rychle zanášet kamenem (což na klonování asi hnojivo nedáváš, ale i tak počítej s tím, že se ten mlhovač bude zanášet kamenem z vody). jinak je to rozhodně nejtišší varianta z těch tří. béčko je asi konstrukčně a provozně nejjednodušší, akorát abys dokázala plnit vysokotlaké trysky, tak budeš potřebovat brutální čerpadlo, keré bude taky brutálně hlasité, a taky to neni uplně levná záležitost. kdybys tam zas dala jenom rotační trysky, tak už to sice neni uplně aeroponie, ale hlasité to bude taky dost - jak ty kapky dopadají na stěny nádoby, tak to dělá solidní randál.
    možná bych se zamyslel nad nejakou variantou A s jedním zásobníkem, který nafoukneš libovolným kompresorem a při určitém tlaku se otevře klapka a nažene roztok do trysek. muselo by se to vymyslet tak, aby kompresor byl dostatečně výkonný aby intervaly mezi zalitíma nebyly moc dlouhé, aby kytky nesesychaly.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    DOKKTOR: Taky jsem od svýho posledního příspěvku změnila plán. Teď jsem u třetí varianty. Začínalo to takhle:

Varianta A - nízkotlaký čerpadlo, kompresor a dva zásobníky na vodu. Kompresor natlakuje hlavní zásobník s kapalinou, timer jednou za N minut otevře ventil, tím pustí kapalinu do trysek a přebytečná voda stéká do druhýho zásobníku. Když v hlavním zásobníku voda dojde, tak se přečerpá z druhýho a hlavní zásobník se znova natlakuje. Nevýhodou je, že ten systém má v podstatě dva motorky, což bude dost hlučn a nebude to moc levný, a taky ty zásobníky zaberou víc místa.

Varianta B - kompresor a jeden zásobník na vodu. Tady to funguje podobně jako u varianty A, akorát není potřeba druhej zásobník, protože se přebytečná voda nějakou dobu zdržuje v zavlažovací komoře a po jejím dně se vrací samospádem zpátky do hlavního zásobníku. Výhodou je, že odpadl jeden extra zásobník na vodu a jeden čerpací motor, takže se uspoří nějakej prostor kolem a hlavně peníze.

Varianta C - zásobník na vodu s ultrazvukovým mlhovačem a ventilátorem. V nádrži s vodou je na dně ponořenej ultrazvukovej mlhovač, kterej vytváří mlhu a ta je odtahovým ventilátorem hnaná do trubice, která ji vede skoro až ke konci zavlažovací (tady spíš teda mlhovací) komory, odkud se zase vrací (spolu s kondenzátem) zpátky do zásobníku. Přijde mi to jako nejjednodušší a nejlevnější varianta.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CYLAH: jaký systém konkrétně? aeroponie je celkem hlasitá záležitost.
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    Ahoj všichni, vítám vás :)

SYSTEMTERROR: Paráda :) nemáš teď nějaké fotky?

Já se chystám brzo stavět svůj první takovej systém vůbec. Bude aeroponickej, instalovanej do bytu do pracovny. Teď ještě sháním konkrétní součásti a dělám plány.
    Hrozně mě baví klonovat potos :)) dělá mi radost, jak rychle roste. Mám teď úplně prázdnou stěnu nad pracovním stolem, přímo naproti oknu, tak se ji budu snažit ozelenit v ploše cca 1,5 x 1.2 m. Je to maličká místnost 2 x 3 m, tak jsem zvědavá, jestli poznám nějaký zlepšení kvality vzduchu, až to tím potosem pořádně zaroste.
    GREFY
    GREFY --- ---
    Záplavu jako hydro jo??
    SYSTEMTERROR
    SYSTEMTERROR --- ---
    Čáo, ja si teď dal do kupy homemade záplavu. Snad bude šlapat...pak poreferuji;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam