• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THERIONProject Chiron
    THERION
    THERION --- ---
    Tak je dotestováno a právě byly zahájeny přípravy ostrého běhu hry. Takže možnost zapojení jistě bude.
    ROWEN
    ROWEN --- ---
    To jsem prokaucoval... Tak doufam ze bude další moznost zapojeni
    THERION
    THERION --- ---
    Na stránkách hry je možné najít reálie herního světa a aktuální znění pravidel. Taky došlo k rozšíření organizátorského týmu, zejména v oblasti tvorby herních eventů.
    THERION
    THERION --- ---
    Informace o závěrečném testu můžete najít na stránkách Projektu.
    Budeme rádi, pokud se zúčastníte.
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    Stránky hry s pravidly

    pchiron
    http://zverinalukas.wixsite.com/pchiron
    THERION
    THERION --- ---
    Pokud máte zájem nám pomoci s otestováním některých systému a vyzkoušet si role hráčů Projektu Chiron pořádáme 2. test. Základní informace jsou dostupné na webu akce
    pchiron
    http://zverinalukas.wixsite.com/pchiron
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    KAZMA: Vítej vítej:-)
    Pro rozepisování informací pro vaší skupinu se přesouváme do extra diskuse (ať je to hezky pohromadě).
    KAZMA
    KAZMA --- ---
    Tak já se hlásím jako první došlá oběť, zbytek už jed na cestě a dorazí během dneška-zítřka
    THERION
    THERION --- ---
    Hlavní výhoda takto dlouhodobé hry je, že postava se daleko více formuje v důsledku herních interakcí a reakcí na vývoj herního světa. Alespoň je tedy taková představa našeho konceptu.
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    EYRIK: Nemusíš mít obavy, že bys dostal postavu, která ti nebude sedět a ke které si nebudeš moct udělat vztah. Pouze se budeme snažit nastavit postavu (a hru koneckonců také) tak, aby do do sebe vše zapadalo a ideálně dál indukovalo zajímavé situace.

    Máš pravdu, že je rozdíl v tom "dávat smysl" a "hodit se," ale já osobně dávám přednost tomu "Hodí se".
    Ve hře by třeba dávalo smysl, když by sis vytvořil postavu účetního. Pro někoho může být zajímavé řešit účetní "hádanky" či se zabývat administrativními otázkami, a zcela jistě to zapadne do světa (i u nás budou určitě účetní), ale pokud hra není zaměřena na korporátní finance a švindly v daňovém přiznání, činnost této postavy bude trošku drhnout. Zkrátka tam pro ní není dostatek herní náplně. Z toho důvodu si třeba myslím, že taková postava se nehodí.
    Pokud bys ale postavu účetního postavil tak, že účetní už nechce být účetní a chce se od "cifršpiónství" dostat co nejdál, chce zažít nové věci a navíc po něm třeba někdo jde, protože v minulosti šel na ruku špatným lidem, bylo by to něco zcela jiného. Bylo by pochopitelné, když by sis nechal účetního jako vhodné civilní krytí a následně se věnoval herní náplni, která už ale může být o zcela jiných věcech, než je "saldování účtu". Taková postava by se podle mého měřítka hodila a při registraci bychom pouze doladili věci, které by jí více zasadili do herního světa.

    Pozn: tímto se v žádném případě nechci dotknout účetních ani důležitosti jejich práce
    EYRIK
    EYRIK --- ---
    S4MUEL: Ale to zas neříkám, někdy to může být i k lepšímu, že si vyzvedneš prefabrikát. Já na druhou stranu jsem ten typ hráče, který si ke svým postavám a alter egům tvoří vcelku silný vztah a de facto jim dávám život. Takže si pak dovedeš představit, jak nadšenej bych z toho byl ve chvíli, kdy prostě vyšperkuju ten charakter, ale organizaci se víc hodí, abych hrál něco o 180 stupňů jinýho.

    Na spolupráci v téhle fázi nevidím nic závadného. Naopak jsem to zastával s tím, že neni v zájmu nikoho, aby ta postava nedávala smysl v rámci univerza. Ale už je podstatnej rozdíl mezi "dávat smysl" a "hodit se". A jak tohle filtrovat už spíš záleží na tom, jakému osazenstvu chceš tuhle hru nabídnout.
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    CYAN: Velice zjednodušeně ano. Aukce je taková ta veřejná soutěž. V ní může figurovat každý. V závislosti na tom, jak se ti bude dařit, jakou si získáš pověst atd. ti může být nabídnuta nějaká další smlouva.
    Cíl je dvojí 1) chceme hráče motivovat k hraní a vstupování do hry v co největší míře. Tam si hráči osahají hru zvyknou si na prostředí a stanou se těmi "profíky". A až profíkům se následně zadávají kontrakty přesně podle toho, jací jsou, co umí a jak se předvedli.
    2) Mise budou lehce propojovány. Ať už to bude tím, že si získáte známého nebo nepřítele, nebo tak, že se dostanete k informacím, ke kterým ostatní ne. My následně budeme moct připravovat akce právě podle toho, kdo s kým kamarádí, komu kdo jde po krku a kdo se v daném prostředí nejlépe orientuje. Pokud bych to měl říct ve zkratce, přímo zadané mise budou osobnějšího rázu a budou dimenzované na nějakou osobu/-y, za nějakým účelem.

    Vydražené a zadávané mise a kampaně nebudou ale jedinými druhy, ale zatím nechci prozrazovat příliš.
    S4MUEL
    S4MUEL --- ---
    EYRIK: tedy... mně třeba velmi vyhovuje, když je org do tvorby postavy zainteresován - a to klidně i do té míry, že mi řekne "nechceš si zahrát to a to?"

    protože v takovém případě si pak říkám, že daná role má své konkrétní místo v příběhu, bude mít v daném světě smysl a navíc org může přijít s něčím zajímavým, co by mne třeba samotného vůbec nenapadlo.

    naopak co se vstupů organizace do tvorby postav týče, tak za mne jen houšť a větší kapky.

    ostatně velká část larpů už dnes stojí na de facto kompletně připravených a provázaných rolích, do kterých hráč vnáší svou invenci max. vlastní hrou - a taky to funguje (to jen k tomu, že hry nehrajeme, aby...)
    CYAN
    CYAN --- ---
    Jenom jestli jsem to pochopila - krom aukce budou i úkoly zadané konkrétnímu hráči, podle toho, jak se prokázal doteď?
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    EYRIK: Automatické generování? Můžeš to prosím trošku rozvést? Neumím si to představit.
    Když vezmeš v potaz, že bude potřeba zajistit prostory, nějaká NPC, rekvizity atd. Osobně si myslím, že je potřeba mít věci připraveny a až následně je vyhlásit. Možná ale máš nějaký nápad, který nevidím.

    Neměj strach, nikterak se s tím tajit nebudeme:-) zatím to je tak trošku v plenkách, takže to bude postupně přibývat.
    EYRIK
    EYRIK --- ---
    DANAKETH:

    3.2) Tak dlouhodobým řešením by mohlo být automatické generování kontraktů s tím, že organizace by dostala ping ve chvíli, kdy by se začalo na kontrakt přihazovat. Ale to už je technická vyšší dívčí.

    Až zas bude něco nového, co nebude spadat pod NDA, tak to sem hoďte, rád vám to ofeedbackuju.
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    EYRIK:

    1) Jako organizátoři se budeme na tvorbě postav podílet, protože bychom rádi a) předešli stereotypu postav (a la všichni jsou bývalí agenti CIA) b) budeme zapracovávat typy postav do světa. Vkládat prožitky, zkušenosti, informace, kontakty, konflikty v minulosti a tak dále. Není potřeba se toho nikterak drasticky obávat. Prvořadá bude domluva a komunikace už v počátku. Tak jako hráč ví, co nechce/chce hrát, my jak organizátoři zase víme, co nechceme/chceme ve hře mít. Když si tohle obě strany připustí, můžeme začít hledat způsob, jak se vzájemně domluvit a být spokojení.

    2) Zmíněná ekonomika je pochopitelně pouze kulisou, v níž budou hráči hrát. V daném textu se nehovoří o herní ekonomice.
    Ve hře se budou pohybovat peníze, zboží, informace a kontrakty, ale rozhodně nechceme předstírat, že by se jednalo o nezávislou a soběstačnou ekonomiku. Spíš bych to přirovnal k určité části subekonomického systému.

    3) S těmi kontrakty máš naprostou pravdu. V současné době vymýšlíme způsob, jak zajistit, aby bylo kontraktů dostatek, ale na druhou stranu aby nezahlcovaly nebo hráčům důležité (zajímavé) kontrakty zbytečně neutíkaly.
    Rozhodně o dalších systémech budeme dál informovat. Navíc si myslím, že se mnohé objasní až spustíme nějaký ostřejší alfatest.
    Ve hře je třeba i jakési neoficiální objednávání kontraktů dopředu, ale zatím to není ve fázi, kdy bych to chtěl veřejně publikovat.
    EYRIK
    EYRIK --- ---
    DANAKETH: Dokument přečten, pár věcí bych k tomu asi měl.

    1) Tvorba postavy - že na tvorbě postavy musí organizace spolupracovat s hráčem, aby nepřišel do hry najednou čaroděj, který prostě v daném univerzu neexistuje chápu. Na druhou stranu prohlášení, že 45% tvorby je na organizaci, je přinejmenším odstrašující. A co si budeme povídat, hry nehrajeme, abychom hrály role postav, které vymyslel někdo jiný.

    2) Funkční ekonomika mi přijde do takové hry velmi adekvátní. Problém tu ale je (a to je vyzkoušené z hlídek), když ty peníze nemají pro postavy vlastně žádnou hodnotu.

    3) Aukce kontraktů - nápad velmi zajímavý, opět to směřuje k té vizi, že když zrovna budu chtít hrát, tak si vydražím "quest" a hraju. Na druhou stranu to ale znamená, že tam ty kontrakty budou muset průběžně být...

    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    EYRIK: Jak řekli tak udělali,

    na nástěnce je k nahlédnutí dokument, který v hrubých konturách popisuje prvotní záměr hry Project Chiron.
    Neváhejte a čtěte!
    DANAKETH
    DANAKETH --- ---
    0) ano, máš pravdu, prozatím tu chybí nějaká forma "organizačního manifestu" (omlouvám se), budu se maximálně snažit, abych vše překlepal a dopsal během dnešního odpoledne/večera. Nemusíš mít strach, že bych to sem ihned nehodil, protože i já jsem zvědavý, na první reakce a ohlasy.
    =za potlesk předem děkujeme=

    1) Téma dějových linií bude trošku komplikovanější. Vzhledem k tomu, že jednou (ne-li hlavní) z myšlenek hry bude možnost hrát v momentě, kdy skutečně chceš (nikoliv, kdy tě k tomu nutí vypsaný herní týden/měsíc a následně máš rok šmitec), bude většina zápletek bez přímé (velké) návaznosti. Na druhou stranu, budeme dějové linie propojovat trošku subtilnější formou. Bude důležité pracovat se vztahy, s pověstí a důsledky hráčských akcí mohou mít poměrně velký dopad (jak v kladném, tak v záporném).
    Během plnění misí se hráč může setkat a seznámit se spoustou osob, u kterých bude osobní vztah či postoj důležitý.
    (Např. pokud při plnění rutinního zadání něco zvoráš a v následné mele sejmeš syna místního mafiánského bose, tak by ses měl modlit aby se nepřišlo na to, žes to byl ty. Práskači jsou všude a i parťák, s kterým momentálně makáš, možná uposlechne volání tučné odměny, kterou dotyčný boss nabízí za vypátrání vraha jeho synka. Pak můžeš mít problémy a budeš je muset řešit.
    Situace ale může samozřejmě vypadat i jinak. Například že na tebe syn onoho bosse narazí, jak se hrabeš v trezoru jeho táty, může tě třeba požádat o pomoc při pevnějším uchopení moci a zadá ti práci, jejímž účelem bude znepříjemnění života jeho fotra (který ho už pěkně štve). Pokud uspěješ, můžeš si vysloužit pěknou odměnu a třeba i přátelství novopečeného kápa mafie.)
    Ať se stane cokoliv vždy to do jisté míry ovlivní to, jak budeš přistupovat k další zakázce, protože to do určité míry upraví atmosféru ve hře.
    Ne vždy, ale někdy budou mise sdružené do kampaní, kdy se bude řešit něco většího a tam bude návaznost na dění v předchozích zakázkách hodně důležitá a bude se z nich přímo vycházet.

    2) Ano, do hry plánujeme dostávat co nejmenší možné množství NPC protože bychom rádi udrželi maximální interakci na úrovni hráčů. Hráči budou řešit obchod, hráči budou zadávat mise, hráči budou odborníci, kteří budou vědět věci a budou schopni analyzovat situaci. Hráči budou dokonce i trenéři, díky kterým bude možné přijít k nějaké té netradiční schopnosti.
    NPC budou v podstatě zadavatelé, informační kanály, svědci apod.

    3) Rovnou předesílám, zkušenosti, expy ani nic podobného nebude. Ve hře bude jen velmi malé množství "herních" schopností (tj. schopností, které neumí hráč jako takový) a budou sloužit spíš k ozvláštnění postav a možnosti aplikace určitých (snad) zábavných mechanismů. Navíc tyto schopnosti budou ve formě perků a přidělovat je bude přímo organizace (mimo jiné na doporučení hráčů). Na druhou stranu, až na výjimky tyto schopnosti nebudou pro plnění misí potřeba. Ano, infiltrace high-tech základny se provádí lepší, pokud máš někoho, kdo to opravdu umí s počítačem, ale i ty bez výcviku budeš mít šanci se do "toho bezpečnostního terminálu nabourat a vypnout alarm". Pravda, hackerovi to půjde snáz (ale ani on není zárukou úspěchu).


    Snad jsem aspoň trošku objasnil náš postoj a vydrž chvíli, právě pracuji na pověšení základních informací o hře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam