BARRACUS: Neexistuje žádná "jednostrannost" přístupu. Rozhodnutí, podstoupit změnu pohlaví, je velmi intimní a intenzivní rozhodnutí. Je možné, že někteří trans lidé budou marginalizovat trans zkušenost někoho jiného kvůli tomu, že se rozhodne neměnit. Ale neřekla bych, že je to pravidlo.
Nejenže (v Británii a u nás) nikdo nenutí nikoho do operace nebo braní hormonů, naopak se to dost gatekeepuje. Musíš docházet k různým sexuologům, psychologům. Zkoumají tě ze všech stran, zda sis to náhodou nevymyslel. Zkouší se různé jiné metody, jak ulevit případným psychickým obtížím. Svolávají se komise. A teprve když projdeš tímhle zdlouhavým a náročným procesem, tak se může přikročit ke změně pohlaví (braní hormonů, operativa apod.). Pokud dostaneš správný počet kulatých razítek. K tomu, aby ti u nás změnili pohlaví na občance, musíš nejen prezentovat výsledky komise, která rozšťourala tvoje deprese do mrtě, ale musíš se nechat zneplodnit. Změnu pohlaví ti zpravidla neumožní dřív než v 16ti, pokud nemáš souhlas rodičů. I tak ale většina trans lidí prochází tranzicí až v dospělosti. Operace jsou nebezpečné, riskantní a hormony mají vedlejší účinky. Je to fakt proces na houby a projde tím jen někdo velmi odhodlaný.
Blokátory puberty jsou naprosto bezpečné (i když vedlejší účinky mají taky) a používají se už od sedmdesátých let. Jde o to, že oddálí pubertu po dobu, kdy je bereš. Trans lidem pomáhají v tom, že oddálí pubertu a umožní tak kvalifikované rozhodnutí před tím, než se u člověka rozvinou sekundární sexuální znaky. Mnohdy můžou například zabránit budoucím operacím (u FtM prsou například). Poté, co je přestanou brát, nastoupí normální fyziologické pochody a puberta proběhne. Přesto si ale troufám říct, že mnoho trans lidí o své identitě ví mnohem dřív a oddalovat by nepotřebovalo. Je to takové podobné jako s námi, co jsme cis. Já jsem věděla už jako malá holčička, že jsem holka.
Jestli tě to opravdu zajímá a neděláš si ze mě šoufky, tak ti doporučuju mrknout na youtube na Jammi Dodgera. Je to Brit, který zmapoval v průběhu let celou svou tranzici až do konce. A udělal si doktorát na trans problematice. Přeskoč videa, kde reaguje na tiktoky a reddit a mrkni na některé jeho video eseje. Určitě stojí za zmínku téměř hodinu dlouhé video, kde s partnerkou Shaabou reagují na to, co vyplodila před rokem JK Rowling.
https://www.youtube.com/c/Jammidodger94/videos