• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLETunel Blanka a jiné "tunely"
    Diskuze o naším státem "zajímavě" realizovaných projektech.

    rozbalit záhlaví
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    DANYSEK: koukam ze odbornik je hanlive slovo, ale expert DANYSEK to uz je v poradku a tomu prece budeme verit, jelikoz podporuje nas nazor na to ze vsechno je nahovno :)

    pan expert podle me "objevuje ameriku".. nikdo prece nerekl, ze v tunelu nema bejt nikdy voda.. nikdo prece netvrdi, ze jakmile se kabelu dotkne voda, celej tunel se zavre a prestane fungovat. pokud nejsem este uplne vybrakovanej, problem je v tom, ze tam nateklo hodne vody protoze povodne a ze tam ta voda byla dlouho a kabely se koupaly nekolik mesicu a nektery kabliky to nedaly a je potreba je vymenit. a nevi se kolik a je teda divny, ze se na to neprislo uz driv a proto se ted dokola omyla, ze asi selhal stavebni dozor, kterej to mel zjistit a zjednat okamzitou napravu. to aby dozor dozoroval ale musi nekdo hlidat, sahnete si do svedomi vsichni, jak moc intenzivne byste pracovali, kdyby vas sef absolutne nerozumel tomu co delate a videli byste ho jednou za mesic s tim, ze byste mu nakecali nejaky voloviny, ktery znej hrozne odborne a on jenom rekl no tak jo, snad vis co delas, uvidime se za mesic.. a mezitim vejplata chodi, takze vo co de ze jo..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DANYSEK: Na druhou stranu je nutno brát v potaz, že v době, kdy tam nateklo, byl primátorem Hudeček. Tj. zcela neschopný aktivistický blb, který by z Blanky nejadši udělal cyklostezku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: odborniky si prece investor plati... oh wait, ono tam nateklo, nikdo za to nemuze a ze je tam fakt problem zjistili odbornici az po letech? :-)
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    KEIKIN: tak tohle je zasadni zamysleni ktery jde az na dren :) takhle ale svet nefunguje, mozna je to skoda, mozna neni, ale tahle predstava je uplne naivni.. kolikrat sem musel (a verim ze i mnozi jini napric obory lidske cinnosti) zkousnout nejakou blbost, protoze tak tak bylo ve smlouve nebo kontraktu a nebyla vule to zmenit.. nebo kdyz si nekdo mysli ze je chytrejsi a ja stejne vim ze je to blbost, tak si treba reknu, no jak chces, ono se v tom za nejakej cas sam vymachas a jedine dobre pro me budu mit pak praci, az to bude potreba opravit..

    ja se ztotoznuji s tim, co rika reditel Metrostavu v tom rozhovoru pro Reflex, ze je to samej politik, medialni poradce, pravnik, marketing a zadnej skutecnej odbornik..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    E2E4: Jenže ono to bohužel sranda není. Na tom projektu Blanky se projevili vlastně všechny negativní rysy, které souvisejí jak s fungováním veřejné správy, tak s veřejnými zakázkami.
    Ale i ty firmy mají máslo na hlavě. KDyž vidí v jakém stavu je tunel, tak přece logicky nebudu trvat na původním projektu, který předpokládá suché prostředí a rovnou tam namontuju voděodolné kabely. Prostě to udělám, tak aby to bylo funkční ne aby to bylo podle projektu (blbě).l
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: nejlepší vysvětlení jsem našel tady :)

    Rozhovor o Tunelu Blanka
    https://www.youtube.com/watch?v=LZ6-LDr8Hsw
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DANYSEK: to že je Blanka divná a metro OK ten ředitel říkal všeobecně, to nemělo bezprostřední souvislost s kabelama..

    ale když už jsme na to narazili:

    - jakto, že voda neodtekla / nebyla odčerpána? to se jako čeká až se odpaří a když ne tak tam ani nedojde nikdo s vědrem a kýblem? :)

    - jak těm kabelům škodí voda, byly navíc v chráničkách, pravda ne moc vodotěsně ukončených - viz to video na DVTV - http://video.aktualne.cz/...-nutne-neustale-opravy-rika-expertka/r~91ece33cc44811e498be002590604f2e/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    E2E4: metro mas reseny jinak - jednak jsou kabely po stranach na stenach (a ne v urovni vozovky, ev. pod ni), jednak vesmes nejde o suche tunely... narozdil od projektu Blanky :)
    A v neposledni rade v tunelu metra neni hromada tech opicaren okolo kolem kamer, usekove mereni rychlosti atd, ktere tam asi budou nejnachylnejsi :)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    E2E4: Mnozí dopravní experti tvrdí, že to s těmi kabely není tak špatné.

    Dokonce si myslím, že by někdo měl mít odvahu uvést tunel do provozu. Ať to vedení Prahy podrobí vlastnímu odbornému zkoumání a Blanku rozjede. Jestli se nějaký kabel v průběhu provozu ukáže jako nefunkční, v noci se vytáhne a vymění. Investor, tedy hlavní město Praha, by měl mít víc odvahy.


    Souhlasím.
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    E2E4: no na druhou stranu ja jsem ten tunel nekolikrat projel a je proste opravdu davno hotovej. vozovka v cajku zametana bez jedinyho kaminku nalajnovana, sviti tam svechno (svetla, smerova navigace na jednotlivy vyjezdy apod.), vetraky klimosky se tocej, kamerovej system namotavanej...akorat ty auta tam chybej

    E2E4
    E2E4 --- ---
    Oprava kabeláže v Blance za další miliardu? Podívejte se, proč | Doprava | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...za-miliardu-oprava-voda-fko-/doprava.aspx?c=A150311_194306_ln-doprava_sm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    "Celý tunel je vyspádovaný, takže se asi počítalo, že tam nějaká voda poteče a následně bude odčerpávána pryč. Neříkejte mi, že se tomu nepřizpůsobily instalace. Jsou dvě možnosti, buď nejsou kabely voduvzdorné, a to si nedovedu představit, anebo je to celé nějaká umělá bublina."

    + mi přijde zajímavé, že šéfovi metrostavu ta Blanka přijde celá nějaká divná, ve srovnání s metrem které bylo bez poblémů.. copak on na tom nic neřešil? na propady už zapomněl? nebo to byl Lukáš Kohout ? :)

    Šéf Metrostavu: Tunel Blanka se může rozjet, ale jako by to někdo nechtěl | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/...sef-metrostavu-tunel-blanka-se-muze-rozjet-ale-jako-by-to-nekdo-nechtel.html
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FOTO Tunel Blanka otevře Chuck Norris. Dnes slaví 75 let

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SAMOUT: vsak on i ten koridor Jizni spojky je castecne take z te doby (a stavebni uzavera tam snad celou dobu byla) - i kdyz trvalo jeste dlouho nez se to postavilo, on to az tak ciste komunisticky rozmar nebyl, vlastne za to muzou i Nemci... :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    VOJTEK: Koncepce existuje, jediné, co (bohužel) neexistuje, je institut veřejného zájmu, kdy by se stavba prohlásila za natolik strategicky důležitou, že by byla jakákoliv veřejnost jednoduše vyloučena z rozhodovacího řízení. Dokud tohle nebude, tak vždy vyhraje NIMBY. Rodiče bydlí na Zahradním Městě,.prakticky pod okny nám postavili Jižní spojku, nikdo se nás na nic neptal (v 80´s to nebylo moc zvykem :-)), ale jsme za ní rádi.


    DANYSEK: Základní koncept je prvorepublikový
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKVOR: Nakoupili vyhodne sve pozemky a postavili tam sve primestska sidla :-) Takova troufalost tam chtit tedka skutecne taky postavit ten leta naplanovany obchvat...
    VOJTEK: ...a vis, ze treba http://mapy.cz/s/gqye je stavba historicke varianty puvodniho okruhu kolem Prahy? :-) Nektere napady jsou stare pres petasedmdesat let... ;-)
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    PISKVOR: a az to za X let konecne projde a postavi se to, zalehne to nejakej kopec co sel na vejlet o kilak dal, nebo se to propadne do zeme...to nemuze zkoncit jinak u nas
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    VOJTEK: Existuje; jenže na severu to blokují suchdolští, a na východě klánovičtí. Ani jedni netušili, že ta územní rezerva, co už je tam čtyřicet let, je určená na dálniční obchvat, a hrozně je to zaskočilo; zejména novousedlíky.
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    DANYSEK: to byla otazka z pohledu celkovy koncepce...ale jestli neco takovyho vlastne vubec existuje
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VOJTEK: ptas se, proc hnat auta do centra... odpoved zni - realne neni moc na vyber :) A jeste dlouho nebude. Protoze v trase vnejsiho obchvatu se resi klasicky problem syndromu NIMBY.
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    DANYSEK: to sis asi spatne precet, ja se neptam nikde proc jedou lidi do centra autem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VOJTEK: vnejsi okruh je v nedohlednu - severni cast je jen na papire, i samotny system P+R je postaven jen zlomkove z toho, co se naslibovalo/bylo by realne potreba, na spouste P+R mas problem vubec zaparkovat... pac jsou proste plny.
    A da pokracovat - linka C metra je na jihu dnes na hrane svych prepravnich moznosti, Dcko, ktere tomu melo odlehcit (a davno byt v provozu) je porad jen na papire :) I MHD je stale koncipovana stylem "z periferie do centra" - nejak si nekdo neracil vsimnout, ze dnes ty lidi potrebujou jezdit i jinam (kvizova otazka, kde nam vznika nejvic novych kancelarskych prostor?), vysledkem jsou situace, kdy autem jedes dvacet minut i s kolonou a sockou hodinu.

    A ty se pak blbe zeptas, proc jedou lidi radeji autem a pres centrum... :)

    KEIKIN: cela rada cest svuj pocatek nebo konec v centru ma. I v ramci mesta potrebujou lidi jezdit - je naivni si myslet, ze vse spasis pesky, na kole nebo v MHD - to je takovy ten ideal automatistu, jenze ono jezdi z Bohnic na Strahov kolmo (ono i sockou to je pomerne vyzivny trip) :D Ono je dobry se podivat na vetsi mesta na "zapad" od nas - obvykle vysledne reseni je nekolik okruhu - vnejsi pro tranzitni dopravu, vnitrni pro mistni dopravu, vnitrni idealne zakopany pod zem - ale neni nutne pravidlem. Otevri si mapu, podivej se na Viden... kdyz se podivas hodne pozorne, zjistis, ze tam je nekolikakruhovy okruh po povrchu nedaleko centra, tranzitni dalnice rozhodne nevede v polich desitky kilometru od mesta... Dalsim prikladem muze byt treba Mnichov :) Kde dnes ty prutahy v jejich existujicim profilu... proste jen zakopavaji pod zem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam