• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLETunel Blanka a jiné "tunely"
    Diskuze o naším státem "zajímavě" realizovaných projektech.

    rozbalit záhlaví
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PISKVOR: Tak principiálně Blanka dobré řešení je, jako obyvatel P8 na ní čekám jak na slitování (když už nemáme SZ okruh), a skrz tuto část Prahy je tunel jediné možné řešení. Plácat se pořád přes Letnou, když náhodou potřebuju jet tímto směrem mě upřímně řečeno sere.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Zrovna u Blanky si teda Béma pamatuju, jak ji celou vahou svého úřadu tlačil, že je to úplně optimální řešení. Ale asi za to chudáček taky nemohl, asi měl jenom kvalitně zasněženo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKVOR: nejen Hudecek, ale i Bem :) Resp. v obecne rovine vytahovani stylem "to nic, to ti prede mnou". Vlastne za to muzou i komunisti, kteri nam cely ten ZAKOS v sedmdesatych letech naplanovali....
    Kazdopadne ani psychiatr, gynekolog, geograf a ani umelkyne dobrym stavarem asi nikdy nebude, nikdo pro to nema predpoklady. Za nos muzes snadno tahat vsechny ;-)
    Jinak nejake naznaky, ze magistrat IDS za nedostatecny vykon i kritizuje nekde taky probehly. Ale to v zaplave ostatnich zprav zapadne celkem rychle :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Psal jsem něco maličko jiného: to, co píšeš (dozorovat stavbu), je úkol stavebního dozoru (šokující, já vím ;o)), v tomto případě firmy IDS; padl tu dotaz, "a kdo bude hlídat IDS" - _na to_ je odpověď "příslušný magistrátní odbor (ať se zrovna jmenuje OMI, IPR, Mossad, nebo jakkoli jinak)." Jasně že nemá na starosti jenom tu jednu stavbu, ale to ani neznamená "takže může jen bezmocně rozhodit rukama, že to Prostě Nejde."

    (S tím Hudečkem je to taky sranda - tak jako ČSSD na cokoli zcela reflexivně vytáhne "šla kolem asociální Kalouskova vláda a rozšlapala nám hračky," tak v Praze se na všechno vytahuje "ale Hudeček." Před Hudečkem se Blanka stavěla nějakou dobu, aspoň myslím - a tenhle průser nevznikl za pouhé jedno volební období, na ten se střádalo od zahájení prací.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Výměna špatných kabelů v Blance přijde na 60 milionů, naznačují posudky - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...belu-tunel-blanka-d01-/praha-zpravy.aspx?c=A150313_2146964_praha-zpravy_bur
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKVOR: Mel. OMI ti Hudecek s Nouzou rozprasili :-) Presneji rozdelili - nove mas Odbor strategickych investic, kam to momentalne spada.

    Z letmeho pohledu tam je 19 technickych referentu, do jejichz kompetence asi nespada jen tunel (minimalne tam spada jeste nova srackarna). Premyslim jak by ta kontrola presne v tomhle poctu mela probihat - i kdyz fyzicky prijdes na stavbu a stoji tam voda v kaluzich... reknou ti, ze to nicemu nevadi... bud uveris, nebo stravis dny, ne-li mesice studiem vsech prislusnych podkladu, jestli to je/neni pravda. A prolejzat do detailu 13km stavby (+prislusne zazemi) - tzn. vlezt do kazdeho kanalu a overovat, ze tam neni voda asi taky nebude neco, co bude v 19 lidech precizne zvladnutelne. A to jsme jen u fyzicke kontroly stavu staveniste, nikoliv u dalsich kontrolnich cinnosti (typu zda vyfakturovane materialy jsou skutecne pouzite atd).

    Ja nerikam, ze se tam predrou - ale snazim se mit trosku realisticky nadhled :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Tak MHMP má třeba OMI, žejo. Ten měl kontrolovat IDS (a zřejmě nekontroloval), a IDS mělo kontrolovat stavbaře (a zřejmě nekontrolovalo).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: otazkou je, jak si tu odbornou kontrolu ze strany investora predstavujes. To se melo platit dalsi firme za kontrolu dozorce stavby a idealne jeste za dalsi firme za kontrolu kontrolora? Podle tve teze by to ale dopadlo asi stejne - vsichni by na svou praci srali.

    Je naprosto normalni, ze kdyz neco sam poradne neumis (a ze kolem tunelu jsou stovky specializaci), tak to nechas udelat nekoho, kdo tomu rozumi a ocekavas, ze svou praci taky odvede poradne. Nic jineho, nez verit dodavateli ti v realu ani nezbyva. Jasne, to bysme ale nesmeli byt v CR, kde se kdekdo snazi s druhymi vyjebat... jenze tomu nezabrani ani kontrola drazsi nez vlastni stavba.

    Metrostav pred dvema rokama tvrdil, ze tam vubec nenateklo, ted tam nahle nejen ze teda nateklo, ale voda tam stala mesice a nikdo to neresil. Za tohle muze magistrat? To taky muzeme rict, ze muze za vsechy mimoradnosti, ktere behem stavby nastaly.
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    no prejme Adriane hodne stesti, aby se ji to povedlo nejak nasadit zpatky na koleje :)

    Spiknutí kokotů, uplivla si Adriana Krnáčová | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Spiknuti-kokotu-uplivla-si-Adriana-Krnacova-364991
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: No, že na baterky je v první řadě magistrát coby objednatel (a zřejmě to nebude náhoda, viz obdobná selhávání jeho kontrolních mechanismů v jiných případech), to je nabíledni. "Tunel Blanka jako symptom vytunelování pražské samosprávy," to by byl titulek :D
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    DANYSEK: koukam ze odbornik je hanlive slovo, ale expert DANYSEK to uz je v poradku a tomu prece budeme verit, jelikoz podporuje nas nazor na to ze vsechno je nahovno :)

    pan expert podle me "objevuje ameriku".. nikdo prece nerekl, ze v tunelu nema bejt nikdy voda.. nikdo prece netvrdi, ze jakmile se kabelu dotkne voda, celej tunel se zavre a prestane fungovat. pokud nejsem este uplne vybrakovanej, problem je v tom, ze tam nateklo hodne vody protoze povodne a ze tam ta voda byla dlouho a kabely se koupaly nekolik mesicu a nektery kabliky to nedaly a je potreba je vymenit. a nevi se kolik a je teda divny, ze se na to neprislo uz driv a proto se ted dokola omyla, ze asi selhal stavebni dozor, kterej to mel zjistit a zjednat okamzitou napravu. to aby dozor dozoroval ale musi nekdo hlidat, sahnete si do svedomi vsichni, jak moc intenzivne byste pracovali, kdyby vas sef absolutne nerozumel tomu co delate a videli byste ho jednou za mesic s tim, ze byste mu nakecali nejaky voloviny, ktery znej hrozne odborne a on jenom rekl no tak jo, snad vis co delas, uvidime se za mesic.. a mezitim vejplata chodi, takze vo co de ze jo..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOC256: mám takový pocit, že to asi nebude problém toho kdo tam tu kabeláž instaloval. :)

    Znám chlapíka co děla 7 let pro stavební firmu, dělající spoustu silničních zakázek okolo a v Praze. Spoustu věcí tam bylo ohromě předražené, o peníze se pak navzájem všichni dělili.
    Vedení firmy, projektant, archeolog, stavební dozor a spousta dalších lidí co se na stavbách podílelo. Každý si bral určitý podíl, řiditel firmy už to přeháněl a nechtěl se dělit s ostatními tak ho odvolali a dosadili někoho kdo se ochotně dělil.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Expert: S vlhkostí v Blance musely firmy počítat, jen z Prahy tahají peníze | Doprava | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...u-pocitat-tvrdi-expert-pgd-/doprava.aspx?c=A150312_160809_ln-doprava_mmu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SAMOUT: ...a zatimco jindy jim silna medialni prohlaseni problem necini, tak v tomhle pripade drzeli tise hubu? :-) Jinak Metrostav ve svem propagacnim platku v inkriminovane dobe chlubil, ze tam vubec nenateklo :) Za to taky muze Hudecek? To asi fakt ne....
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Takže celkem věřím tomu, že na připomínku "máme tam vodu, pojďme to řešit", reagoval podobně jako při povodních (koukne z okna, zamumlá "vždyť už neprší", otočí se na druhej bok a spí dál)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DANYSEK: Na druhou stranu je nutno brát v potaz, že v době, kdy tam nateklo, byl primátorem Hudeček. Tj. zcela neschopný aktivistický blb, který by z Blanky nejadši udělal cyklostezku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SALUSA_SECUNDUS: odborniky si prece investor plati... oh wait, ono tam nateklo, nikdo za to nemuze a ze je tam fakt problem zjistili odbornici az po letech? :-)
    SALUSA_SECUNDUS
    SALUSA_SECUNDUS --- ---
    KEIKIN: tak tohle je zasadni zamysleni ktery jde az na dren :) takhle ale svet nefunguje, mozna je to skoda, mozna neni, ale tahle predstava je uplne naivni.. kolikrat sem musel (a verim ze i mnozi jini napric obory lidske cinnosti) zkousnout nejakou blbost, protoze tak tak bylo ve smlouve nebo kontraktu a nebyla vule to zmenit.. nebo kdyz si nekdo mysli ze je chytrejsi a ja stejne vim ze je to blbost, tak si treba reknu, no jak chces, ono se v tom za nejakej cas sam vymachas a jedine dobre pro me budu mit pak praci, az to bude potreba opravit..

    ja se ztotoznuji s tim, co rika reditel Metrostavu v tom rozhovoru pro Reflex, ze je to samej politik, medialni poradce, pravnik, marketing a zadnej skutecnej odbornik..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    E2E4: Jenže ono to bohužel sranda není. Na tom projektu Blanky se projevili vlastně všechny negativní rysy, které souvisejí jak s fungováním veřejné správy, tak s veřejnými zakázkami.
    Ale i ty firmy mají máslo na hlavě. KDyž vidí v jakém stavu je tunel, tak přece logicky nebudu trvat na původním projektu, který předpokládá suché prostředí a rovnou tam namontuju voděodolné kabely. Prostě to udělám, tak aby to bylo funkční ne aby to bylo podle projektu (blbě).l
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: nejlepší vysvětlení jsem našel tady :)

    Rozhovor o Tunelu Blanka
    https://www.youtube.com/watch?v=LZ6-LDr8Hsw
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DANYSEK: to že je Blanka divná a metro OK ten ředitel říkal všeobecně, to nemělo bezprostřední souvislost s kabelama..

    ale když už jsme na to narazili:

    - jakto, že voda neodtekla / nebyla odčerpána? to se jako čeká až se odpaří a když ne tak tam ani nedojde nikdo s vědrem a kýblem? :)

    - jak těm kabelům škodí voda, byly navíc v chráničkách, pravda ne moc vodotěsně ukončených - viz to video na DVTV - http://video.aktualne.cz/...-nutne-neustale-opravy-rika-expertka/r~91ece33cc44811e498be002590604f2e/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam