koukal jste nekdo vubec na tenhle odkaz?
http://www.world3simulator.org/
ten model je hodne zjednoduseny, ale podstatou je, ze i pri megapruseru spojenem s rozsahlou destrukci ekosystemu a vymrenim poloviny lidske populace bude stale zachovana nejaka uroven industrialni vyroby a to vyzaduje alespon lokalne udrzeni nejakeho poradku.
nechci rusit romanticke vize sedlaku s M16 bydlicich v zemljankach, ale kazda uroven technologicke slozitosti je svazana s nezbytnou koncentraci lidi.
osamely vlk si na svou obranu a lov casem poridi tak akorat luk a sipy a po nocich bude lovit krysy lezouci z odpadku.
teprv mala vesnice muze fungovat sobestacne na dnes prijatelne technologicke urovni a s tim souvisi i dane reseni otazky bezpecnosti. sit vesnic je pak technologickymi moznostmi uplne jinde.
ja preppers fandim, ale obcas mi pripada, ze se pripavuji na stav, ktery potrva prechodne par mesicu a po nem bude nasledovat stav, na ktery se pri rezignaci na hodnoty dnesni spolecnosti nedokazou nikdy pripravit.
je super vedet jak skladovat maso, ale je to porad k nicemu, kdyz okolo nikde nic nezije. je fajn umet obdelavat pole, ale radioaktivni obili se jist neda.
a fakt, ze ma clovek za barakem bunkr a v nem M16 v nem muze vyvolat falesny pocit jistoty, ze on je preci pripraveny a tak muze rezignovat na snahu o obrodu obcanske spolecnosti.
dobri lide pak budou vyhlizet na zaprazi sveho bunkru konec a sobecke kurvy na nem budou mezi tim usilovne pracovat.
absolutni svoboda a nezavislost jednotlivce je v dnesnim umelem a krehkem svete jen iluze. chce to velkou davku odvahy si to priznat a zacit to resit ve vetsim meritku, nez si koupit stary bunkr v pohranici a naplnit ho konzervama.