• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Pomalu dokončuji projekt své "EDC" brašny, tak mne napadlo k tomu něco napsat. Taková zajímavost.

Kdo je připraven, není překvapen. K sestavení svého EDC (= every day carry = důležité věci, které můžete potřebovat a které nosíte neustále s sebou) mne vedlo hned několik skutečností. Byla to inspirace stejnými sety prezentovanými na youtube, dále pak faktem, ža opravdu často u sebe v nějaké situaci postrádám věc, která by se mi zrovna velmi hodila (šroubovák, pizneta, náplast, tužka...) a úplně nejdůležitější byl otravný pocit, že jsem něco někde zapomněl, když jsem potřebné věci přehazoval z různých batohů sem a tam, podle toho, jaký jsem zrovna chtěl vzít s sebou. Idea jedné relativně malé brašny, ve které jsou všechny důležité věci, kterou jen jednoduše vezmu a hodím do batohu, do kufru, do tašky nebo jen tak vezmu s sebou mi připadala stále smysluplnější. Proto jsem začal pracovat na projektu svého EDC.

Předně je třeba přiznat, že hlavní výhoda předmětů EDC je v tom, že je máte fyzicky u sebe, i když přijdete o zavazadlo, batoh nebo auto. Jsou prostě po kapsách, na krku atd. Na druhou stranu, množství těchto věcí je velmi limitované třeba jen na nůž, svítilnu, multitool, tužku a zapalovač. Tato brašna tím pádem situaci, kdy nemáte nic a musíte si vystačit jen s věcmi u sebe neřeší. Ale to ani nebylo cílem - protože hlavním záměrem byla výše zmíněná agregace věcí, které se obvykle nacházejí roztahané na víc místech, takže hrozí jejich zapomenutí. Druhou věcí, kterou je třeba si přiznat je fakt, že nejde úplně o EDC - protože to every day není vždy. Někdy prostě vyběhnete ven jen tak bez ničeho a batoh s brašnou nemáte. Snažím se ale brašnu mít co nejčastěji, v malém batohu, který nosím prakticky neustále. Není to nijak obtěžující a EDC se už začíná osvěčovat.

Vybavení brašny je zkompletované tak z 80%, některé věci mi tam ještě chybí, jiné nosím přímo u sebe, ale z principu by tam patřily také (svítilna...). Další věcí je to, že obsah je nějak navržen, ale to, co skutečně bude brašna později obsahovat určuje praxe - zkrátka až v provozu se ověří, co má smysl a co jen zabírá prostor a přidává váhu. Proto nejde o definitivní podobu. Velikost brašny se už nijak nezvětšuje, stále má v sobě prostor pro další věci, a nepůsobí velká. Horší je to s váhou, která není zanedbatelná a momentálně je 1,3kg. Nicméně nepřepodkládám, že by se mi ani plně vybavenou brašnou podařilo překročit 1,5kg. Což je váhá např. běžné zrcadlovky se slušným objektivem. V batohu o ní ani nevím, problém samozřejmě nastává, pokud je brašna jen částí celkově neseného nákladu, kde člověk řeší každé deko - tam pak 1,3kg znát je. Také mám zatím stranou několik věcí, o kterých nevím, jestli nakonec v brašně budou, případně je někdy přidám např. pro městské užití, ale pro cestu do hor je dám pryč. Mám namysli střeba minihasák Stanley, který je velmi dobrou pomůckou, která se opravdu může hodit, ale v přírodě je využitelný minimálně a díky masivnímu kovu není úplně lehký.

Samotná brašna je značky Vanquest, konkrétně model EDCM - Huge 2.0. Jde o tradičního výrobce s vysokou kvalitou, nicméně u nás se neprodává. Variantou je známá značka Maxpedition, která vyrábí podobné organizery, ale Vanquest se mi líbil víc. Brašna je velmi dobře a bytelně zpracovaná, a i když jsem původně počítal jen s nějakou levnou čínskou variantou, nakonec jsem rád, že jsem i přes cenu šel do značky. Opatřil jsem ji jí ještě plastovými molle klipy, aby šla připnout na nosný systém. Vybavení jsem dával dohromady postupně, je to kombinace kvalitních výrobků (Leatherman, Sawyer...) a prověřených věcí z Číny. Něco je samozřejmě i z našich obchodů. Brašna pojme neuvěřitelné množství věcí a níže najdete seznam, co v ní aktuálně mám a co ještě plánuji.

- Sada pro oheň
    - zapalovač
    - firesteel
    - vata
    - sirky (zatím nejsou)

- Sada pro čištění vody
    - vodní filtr
    - tablety na čištění vody

- Světlo
    - svítilna (u sebe)
    - čelovka (zatím není)
    - lightstick
    - baterie (zatím nejsou)
    1x USB nabíjecí 15650
    1x USB nabíjecí RCR123A
    1x normální RCR123A
    2x AA
    2x AAA
    - powerbanka (zatím není / ?)
    - USB kabel
    - USB nabíječka

- Spojovací materiál
    - lepící páska stříbrná (zatím není)
    - elektrikářská izolačka
    - paracord
    - karabinky (4x malá, 1x větší)
    - drát
    - zavírací špendlíky
    - zdrhovací pásky

- Záznam
    - tužka (u sebe)
    - zápisník (voděodolný)
    - popisovač (permanentní, tlustý)

- Nástroje
    - nůž (u sebe)
    - multitool
    - pinzeta
    - pen šroubovák
    - svinovací metr

- Zdraví
    - náplasti
    - základní analgetika
    valetol, acylkoffin, nalgesin, ibuprofen
    - jodid draselný
    - dezinfekce jodová
    - háček na klíšťata
    - nitrilové rukavice 2 páry
    - vlhčený ubrousek - balený
    - emergency folie
    - jelení lůj
    - repelent sprej
    - opalovací krém +50 (zatím není)
    - roušky 2x

- Ostatní
    - plastový pytel se zdrhovadlem 30l
    - píšťalka
    - buzola (s lupou)
    - lžíce
    - špunty do uší
    - brousek
    - šití
    - mikrovláknová utěrka
    - hroznový cukr
    - párátko kovové
    - kleště na nehty
    - hotovost 1500 Kč (1x500, 3x200, 3x100, 4x20, 2x10)
    - soupis / seznam věcí

Ještě zvažuji pár věcí:
    - silnější hliníkový drát
    - mini hasák s nastavením čelistí
    - pár knoflíků
    - dezinfekci na ruce
    - vatové tyčky
    - léky na alergickou reakci
    - nástavec a bity pro multitool Leatherman Wave
    - neodymový magnet

Budu rád, když mi k tomu napíšete co byste třeba přidali vy a proč. Nemá ale jít o survival kit, ale o takovou praktickou help "EDC" brašnu, která pomáhá řešit běžné situace, které člověka můžou potkat ve střední Evropě.

KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    zajímavý rozhovor:
    Jak přežít kolaps civilizace? První 3 dny jsou nejdůležitější, říká expert na přežití Amar Ibrahim
    https://www.youtube.com/watch?v=M0IMuU9HY2Y
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: ber to ale zas tak. útočníci chtěj co - jídlo. - raději se stáhnu. V postaopo bezelektriky je fajn mít mimo dům skrýše s jídlem.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    JAZZZ: To je výpověď jednoho konkrétního člověka. Na FB je skupina přímo zaměřená na válku v Bosně a jsou tam i autentické fotky z toho konfliktu. V dalším příběhu jsem četl to, že život civilisty byl hlavně o shánění dříví na topení, zásobování se vodou, shánění jídla pomocí směnného obchodování a vyhýbání se odstřelovačům na ulici. Jinak většina přežívala v panelákových bytech pohromadě, kde obývali jednu či dvě místnosti.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KEIKIN: zajimava byla strategie lidi v bosne, ze jeden clovek byl vzdycky mimo dum, aby mohl napadnout utocniky zezadu. to je tady asi znamej clanek. je tam vic zajimavych postrehu
    Tipy a rady z války v Bosně – informace z první ruky – DOPLNĚNO 4.2. | Postapo.cz
    http://postapo.cz/...eni/postapo-zpravy-ze-sveta/tipy-a-rady-z-valky-v-bosne-informace-z-prvni-ruky/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    IMG-20191208-121905

Nezáleží na konkrétní zbrani, je potřeba si ji imho naměřit na přístupové body. Doba je zlá, je potřeba být připraven :-)...a hlavně nebýt zavřený doma, ale venku.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JAZZZ: tak, G19 asi nejlepší volba na nošení, souhlas, taky si na něj brousím zuby.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    SARGO: Jo papíry mám taky, na sebeobranu CZ50 ale kat. D má něco do sebe. I přes to jsem si pořídil několik Dčkových zbraní. Doba je nejistá.
    SARGO
    SARGO --- ---
    PSYTRANCE007: Máme předsíň do nudle, dobře by se mířilo :-D
    Ale po pravdě, zbroják je tak bezproblémová záležitost, že vymýšlet psí kusy je úplně zbytečné, a ještě si člověk může zatrénovat o polední pauze, místo aby hledal temné údolí hluboko v lese. :-)
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    SARGO: tu pistolovou kuši mám ve sbírce taky. Na rekreační střelbu na zahradě dobrý ale na sebeobranu si to neumím představit. To zlatá historická lupara či perkusní derringer proti tomu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRCHORONZON: Glock 42 ma moc malej zasobnik a blbe s drzi. Glock 19 mi pripada jako optimalni velikost.
    MRCHORONZON
    MRCHORONZON --- ---
    SUN_VU_KUNG: diky, to uz asi fakt bude lepsi normal Glock 42 pokud neco maleho :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    OMNIHASH: Dítko si vyprosilo kuši. Koupila jsem nějakou juniorskou, že by snad neměla být tak vražedná. Když jsem ji doma rozbalila, prostřelila jsem při zkušební střele na postel zimní peřinu skrz. Kuše je malá, já ji natáhnu stěží, ale po pravdě... mít ji nataženou na skříni pro okamžik, kdy se ozve něco podezřelého v předsíni, mi připadá lepší než nějakou dvěstě let starou ptákovinu :-D A neprasknou mi ušní bubínky. :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAZZZ: Penovej peprak je i v mistnosti vcelku ok pro obrance ...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JAZZZ:
    pacient v terminalnim stadiu z postele fakt nevstane.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: slzak je ve vlastnim byte nestastne reseni a teleskop ti je zas na 5 metru k nicemu. myslim si, ze tahle vec ma velmi specificke vyuziti, kdy je ucinna. jednak zoufala obrana na kratkou vzdalenost a pak zoufaly utok, kdy se treba pacient v terminalnim stadiu rozhodne vzit nekoho ssebou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: než tohle, to už raději teleskop, nebo slzak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRCHORONZON: přesnost je mizerná, ale vzdálenost několika metrů je to účinné. dost blbě se to nabíjí .. mě to připadá užitečné jenom na porážení zvířat, pro atentátníky kteří počítají se zadržením a jako úplně poslední zoufalá šance pro jinak neozbrojné lidi bránící se ve svém bunkru, kde k nim útočník musí přijít.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MRCHORONZON: že vám do toho vstupuju, není lepší než tohle prdítko pořídit nějakou opakovací kuši/luk?

Archery: Will it EVER be the same again? Wow.
    https://www.youtube.com/watch?v=URwuU0bRMpU
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MRCHORONZON: to vůbec netuším, zkus se zeptat spíš v klubu o zbraních, přesnost těhle věcí nebude velká, i proto, že se z toho blbě střílí kvůli malému úchopu a krátké záměrné. Ale tak do těch 10-15 metrů by to asi šlo, efektivní tak na 5, z derringeru jsem střílel asi na osm metrů a žádná sranda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam