• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    Diskuse o tom, proč by jste měli být připraveni zrovna Vy? Svět normálně funguje, obchody jsou otevřené, světlo svítí...

    Výchozí zdroj informací: http://www.preppers.cz/

    Alternativní způsob života bez ideologického pozadí. Autonomní elektrické systémy. Mám chalupu a buduju sklep. Budování soběstačného bydlení. Ideální komunita ? Léčitelství, bylinky. Nejcennější komodita v případě krize? Budování sítí, lokální internet. Pitná voda, uchovávní potravin. Přežití - jak přežít náraz meteoritu, megapovodeň, masivní sluneční erupce, brutální změny teplot.
    Kterou zbraň ? Kuš.
    rozbalit záhlaví
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    DAVE2: Doporučuju začít s knížkou Ruka noci podaná, skvělý zdroj informací pro "normální lidi". Uděláš si představu a budeš vědět, co dál hledat na netu a co koupit první.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DAVE2: plnou nádrž v autě...před válkou na ukrajině jsem natankoval plnou a pořád jezdím z levnou naftou...Jinými slovy, zásoba nafty se vždy hodí.
    Nejdříve si identifikuj riziko. Budeš muset rychle utéct nebo se schovat na dýl tady ? Podle toho se zařiď.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DAVE2: kazdy skaut vi, ze musi mit svoji tradicni skautskou kpz.
    DAVE2
    DAVE2 --- ---
    Začal jsem se před časem zabývat myšlenkami preppers (ještě před válkou na Ukrajině:-) a líbí se mi představa, že drobná investice do prevence (finanční do vybavení, ale i co se týče komfortu - věci něco zabírají a váží) může mít obrovskou návratnost, pokud se něco po*ere.
    Internet a youtube je naprosto přeplněný preppers tipy, co vše člověk musí mít a že pokud doma nemá permanentně sbalený batoh s vybavením za desítky tisíc, zásobu jídla na rok a malou zbrojnici všemožných chladných a střelných zbraní, tak není normální. Chtěl bych k problému přistupovat více s rozmyslem a zvažovat každou věc z pohledu ceny, váhy/velikosti, pravděpodobnosti, že to budu někdy potřebovat. Jsem v této skupině nový a dotazy typu "co vše si mám pořídit" jsou zde od nováčků asi časté. Mě by spíš ale zajímalo, co kdo reálně použil a zkušenosti s tím. Chtěl bych postupovat směrem "potenciální problém" > "možná prevence" a ne ve stylu "zajímavé vybavení" > "jak by se dalo využít".

    Příklad 1: Viděl jsem zajímavé plachové emergency karty, ze kterých si lze vyrobit pilku, rybářské háčky, hroty šípů. Cool. Jaká je pravděpodobnost že fakt budu potřebovat ulovit králíka ručně vyrobeným šípem z této karty? A i kdyby se to stalo, Jaká je šance, že se nebude dát využít cokoliv jiného jako hrot šípu? Fajn, takže jestli neztroskotám letadlem uprostřed džungle, tak pravděpodobně 0%.

    Příklad 2: Kolega z práce měl na dálnici havárku. Nic vážného. Byla ale zima a než přijela policie a než jim odtáhli auto, trvalo to asi 5-6 hodin. Topení v autě po havárce nefungovalo a docela dost prochladl. Šance, že se něco takového někomu stane je poměrně vysoká. Jak se na to připravit? Nosit sebou termogólii? Zahřívací jednorázové polštářky? Kolega začal v autě vozit deku a termostku s čajem.

    Co jsou jen preppers hračičky a co jste kdo skutečně použili nebo vám naopak v nějaké situaci chybělo?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: když moc prší, stavíme hráze, když je sucho, najednou bágrujeme retenční nádrže, když je válka za humny, hned se začne investovat do armády...Dycky se hasí oheň, když už je pozdě. Hlavně že byty ve městech jsou čím dál dražší.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KEIKIN: na FB to v přepperských skupinách jede už pár dnů, nekonečné otázky na typy a stav zásob, kam utéct, jak utéct a jakou si pořídit kuši (nejlepší kuše je AR15 /vz58 :) spousta lidí se začala zajímat o věci, kterým se ještě před půlrokem vysmívala.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Strach z Putina dopadá i na Čechy. Podzemní bunkry jdou na dračku - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-strach-z-putina-dopada-i-na-cechy-podzemni-bunkry-jdou-na-dracku-190563

    Najednou chce být každý prepper.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jaké máte oblíbené prepper materiály na internetu? Já postupmě pročítám toto, je to celkem, srozumitelně sepsané a řeší to i day-to-day scénáře, nejen různé apokalypsy :)
    Practical Doomsday: A User's Guide to End of the World
    Practical Doomsday: A User's Guide to End of the World
    https://lcamtuf.coredump.cx/prep/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nevím proč zrovna teĎ, asi baví furt lidi strašit:
    Silná sluneční bouře může uvrhnout do tmy celé kontinenty, varuje vědkyně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/veda/slunce-erupce-vypadek-elektrina-elektromagneticka-boure.A211129_144509_veda_vse


    Naše přenosová soustava je především svou kondicí (robustnost a stáří, parametry transformátorů) a svojí polohou ve středu Evropy chráněna od zničení i při skutečně extrémní geomagnetické bouři, jejíž pravděpodobnost je jednou za několik stovek let. A tato pravděpodobnost je řádově nižší, než jsou další možné důvody pro selhání sítě.
    Zvládli bychom geomagnetickou bouři? | 3 pól - Magazín plný pozitivní energie
    https://www.3pol.cz/cz/rubriky/fyzika-a-klasicka-energetika/2007-zvladli-bychom-geomagnetickou-bouri
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: nezapomeň přibalit respirátor a antigen test :-))
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    AQUARIUS7: jsem si nevšimnul odpovědi, tak píšu až teď. Už mám aktualizovanou verzi, něco jsem přidal, něco změnil. Každopádně tam mám teď třeba mini sikovky a tužkovou svítilnu. A třeba baterie oddělím do sekundární menší sumky, protože by se to sem už nevešlo a dává mi smysl mít baterie (možná plus powerbanku a nabíječku) pohromadě.

    Sawyer je Micro Squeeze, přefiltruje myslím to samé co Mini, který mám taky, ale už k němu nemám důvěru, protože je možné, že mi před lety v Ohňové zemi zmrznul. Filtroval jsem s ním večer, pak jsem ho dal do stanu, a v noci byla taková zima, že venku postavený hrnek s vodou na povrchu zamrznul a filtr ležel vedle spacáku ve stanu. Tak nevím, jestli promrznul nebo zůstal těsně, ale nejde to nijak ověřit, tak jsem raději koupil nový. Zkušenosti z terénu jednoznačně pozitivní. U nás ho tolik nepoužívám, protože vodu mám vždycky s sebou a tak je spíš jako záloha. Ale občas jsme filtrovali vodu třeba z louže pod vývratem a v pohodě. Viry to nezachytí a chemii samozřejmě taky ne. Takže je potřeba rozumně zvážit, z čeho filtrovat. Ale za tyhle peníze nic moc lepšího a skladnějšího neseženeš. V Čechách je hodně vody ovlivněno zemědělstvím, takže dusitany / dusičnany a další koktejly, takže jedno napití ti nejspíš nic moc neudělá, ale dlouhodobější konzumace špatný a je potřeba hledat. Dá se za víc peněz koupit i filtr co zadrží viry, ale filtrace trvá delší dobu.

    Tuby se zelenou tekutinou jsou jak správně podotknul MCFLY jsou lightsticky - chemická světla. Ohneš, zaklepeš a ono to svítí i 12 hodin. Mám je skoro ve všem vybavení, v batohu třeba taky dvě. Blbý je, že už nevím jakou barvu, protože se mi setřelo označení :D Musím to nějak obnovit.

    Jinak teď připravuju takovou Emergency bednu - měla by to být velká plastová bedna, kterou člověk vytáhne, když je zle a najde tam všechno důležité. Případně taková trochu náhrad BOBu a podobných věcí, akorát užití spíš v budově a přesun autem. Už si skládám první věci, a bude to taková klasika - věci na blackout (baterie, ledková svítilna, čelovka, svíčky...), igelitové pytle, šroubovák s bity, deka, vařič, dráty, kleště, gumové rukavice, NRG-5 atd... už mám takový soupis, ale zatím nemůžu najít vhodnou bednu. Líbilo by se mi něco s kolečky, ale hlavně s vnitřními menšími bedýnkami, které do sebe nějak zapadají. Prostě aby ty věci nebyly nasypané v jednom prostoru na hromadě, ale aby to mělo nějaký systém. A zatím jsem nenašel nic co by se mi líbilo. Nejvíc mě děsí mít věci rozstrkané po různých bednách, a v případě nutnosti to někde hledat a skládat dohromady, takže chci něco, co během pár minut popadnu, max. projedu seznam, jestli tam je to co potřebuju a jdu.
    GORG
    GORG --- ---
    Make your own water filter and never buy drinking water again.
    https://www.youtube.com/watch?v=kazEAzGWuIc
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    MCFLY
    MCFLY --- ---
    AQUARIUS7: to zelený jsou chemický světla..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    AQUARIUS7: + antigenní test se hodí, pokud nejsi očkován :-))
    AQUARIUS7
    AQUARIUS7 --- ---
    SUN_VU_KUNG: To je skvělý nápad a ušetřil mi dost práce :-) V hlavě to tak nějak mám, ale ještě jsem se nedostala k finální realizaci. Ten filtr je Sawyer mini sqeeze ? Nějaké zkušenosti z terénu ? A ještě bych se chtěla zeptat, co jsou ty zkumavky se světle zelenou tekutinou vlevo od zapalovače ?
    Lékárna: proč tolik analgetik ? KJ - já doufám, že Černobyl znova nevybuchne :-) a když máš pinzetu, je možná háček na klíšťata nadbytečný ? Jako dezinfekci používám s úspěchem Ag koloid (ústní dutina, rány, povrchy, i jako nouzový deodorant). Na cesty mám steri-stripy, doma jehelec a sterilní soupravy na šití. Jen mesocain mi chybí...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    KEIKIN: Určitě, je to drobnost, ale už sem viděl pár lidí co prostě doma sebrali pár náhodnejch gum ze šuplíku a pak se divili, proto na to upozorňuju.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    ZAPPO: díky za komentář a připomínky. Udělal jsem chybu s tím, že jsem to nazval EDC (byť v uvozovkách, byť s vysvětlením, že to vlastně moc EDC není a byť s tím, že řada videí z YT - převážně z USA - s podobnými sety to jako EDC klidně nazývá). A asi jsem málo vysvětlil, co je vlastně tím hlavním posláním téhle brašny, a lidi to pak porovnávají s klasickými EDC, de toho je skutečně málo, je to lehké a lze to nosit na těle nebo v kalhotách denně.

    Tady mi šlo o agregaci věcí, které buď používám, nebo mi v některých situacích chyběly do jednoho balíčku, který snadno přehazuji z jednoho zavazadla (batohu) do druhého, aniž bych musel mít obavy, že jsem někde něco zapomněl. Je to fakt docela úleva a pomáhá mi to. Mám takhle v balíčku i lékárničku nebo celtu s paracordem a gumicuky, takže balení na cestu je zjednodušené o to, že do batohu hodím tyhle tři balíčky a mám hned část věcí pořešených aniž bych musel nějak dlouze řešit checklist a podobně. Proto to není ani koncipované čistě jako survival kit, nebo jako tool kit nebo jako lékárnička - je tam od všeho něco a všechno jsou to věci, které využiju - a ty, které ne, tak praxe označí jako něco, co můžu vyřadit. Proto jsem i podotýkal, že to není finální podoba a že je to stále v procesu. Tvoje reakce je v pohodě, ale třeba na FB kde jsem to prezentoval v prepperské skupině si spousta lidí ten text nepřečetla a nebo nepochopila, o co mi šlo a kritizovali vybavení, jeho množství nebo vůbec smysl.

    A konkrétněji - je to takový help kit, který neslouží jen mě, ale může pomoc i lidem kolem (což se už několikrát stalo a i když někteří na začátku kroutili hlavou, pak to oceňují). Proto třeba uvažuju o těch lécích proti alergii, ač alergik sám nejsem, tak když nebudu mít u sebe lékárničku a stane se nějaká situace, tak pár tablet s váhou nehne, ale pomoc může hodně. To s tím spotřebákem - máš samozřejmě pravdu, ale většinu těch věcí mám ve víc kusech, s tím, že jakmile něco použiju, tak to pak doma doplňuju. Je fakt, že dát tam třeba dva pytle není problém. S tím, co píšeš o bateriích souhlasím - je to poměrně těžká součást - proto tam zatím nejsou a teprve je zvažuju. Ale mít náhradní baterii do svítilny beru jako nutnost, byť třeba ta velká vydrží nabitá hrozně dlouho a to samovybíjení je podstatně lepší než dřív. Prostě svítilna nebo čelovka by měla mít záložní zdroj energie, ať už akumulátor, nebo třeba tři tužkovky (objevil jsem, že třeba petzl dělá nově nabíjecí akumulátory do čelovek které nahradí ty tři AAA baterky). Jinak věci jsou tam dublované minimálně - hodně lidí mi třeba předhazovalo ty sirky / firesteel a zapalovač - samozřejmě, že nejlepší je zapalovač, ale sirky jsou tak zanedbatelná váha, že tam mohou být taky, pokud by z nějakého důvodu bylo vhodnější je použít - např. zapálit něco na dálku (vím, to už jsou takové hypotetické scénáře, ale prostě sirka zapaluje oheň jinak než zapalovač a to se někdy může hodit). Ale nestojí to na tom a mohu je dát pryč, ale dva zdroje ohně mi přijdou rozumné. Tři jsou už asi zbytečnost, ale v těch setech, co mi sloužily za inspiraci je to běžné. Čištění vody - jde o to, že filtr filtruje mechanicky, ale tablety čistí chemicky. Takže u nějaké opravdu pofidérní vody se může hodit ten účinek zkombinovat, a pár tablet na čištění vody neváží nic a nezabírá žádný prostor. A není jich tam 50 ale třeba jen několik, právě pro tyhle situace.

    Repelent je velmi lehký, s velkým obsahem deetu a funguje. Je to přesně ta záchranná věc, kterou hodně ocením, když se třeba někde rozhodneme ke spontánnímu výletu a najednou jsem v místech, kde jsou kvanta komárů nebo klíšťat a já s tím původně nepočítal. Velký repelent u sebe nemám ale nutně nějaký potřebuju, nebo mě sežerou. Takže tady najdu záchranu a mám klid - ten od Lifesystems nebo od Colemana je lehký a místa moc nezabere. Zrovna tady si stojím zatím, že to je praktická věc. A přes zimu samozřejmě může jít pryč, to je jasné. Podobně to je s opalovákem - tyčinka s +50 není nijak velká (asi jako rtěnka), nic moc neváží, ale zase - kolikrát jsem se někde spálil, když jsem třeba nepočítal s tím, že bude slunečno a počasí se změnilo. Tímhle si člověk ochrání obličej a uši, případně ruce a vyhne se tomu nejhoršímu. Stejně jako repelent to nejde nijak nahradit, takže to buďto máš, nebo ne. Fakt jsem si kolikrát říkal - kéž bych tady měl alespoň něco, takže tohle jsou věci, co praxe ověřila. A brousek - zase velmi lehká a malá věc, která nic nezabírá. Je to malá destička s technickým diamantem, na obtahování ostří. Jasně, že nůž si můžu vždycky nabrousit až se vrátím a člověk by s ním musel zacházet hrozně nebo s ním hodně pracovat, aby ho tak rychle ztupil - ale je potřeba myslet i na to, že nemusíš potřebovat nabrousit jen nůž, ale i nějaké jiné nástroje, které zrovna budeš potřebovat nebo vytvářet. Můžeš třeba potřebovat nabrousit zahnutý drátek a udělat z něj háček na ryby, nějaký hrot na šíp atd. - jasně, to už zavání survivalem, ale píšu to jen jako příklad, že ten brousek není jen rovná se nůž. A kdyby byl velký a těžký, tak ho tam nedám, ale je to pár gramů a velikost malá. Tak to jsem jen chtěl vysvětlit ty věci, které zmiňuješ. Určitě časem něco půjde pryč a něco přibude. Ale snažím se ty věci tam dávat s rozmyslem, ne jen aby to byl takový velký multitool co nepoužiju.


    KEIKIN: špendíly tam jsou o třech velikostích. Ty knoflíky souhlasím, ty tam musím ještě dát, to je určitě dobrý nápad. Sponky - pravda, na ně jsem úplně zapomněl :) Klasický provázek by taky neškodil, zatím je tam ten paracord, ale ten je silnější. Gumičky, hřebíčky, žiletka - dobrý nápad. Křída - kvůli značkování? Malou svíčku nebo čajovku mi už taky někdo radil ta se tam taky vejde. To samé toaleťák. Jinak to kovové párátko je tak ostré a tenké, že to čištění zubů docela dává :). Kondom je klasika, taky jsem na něj zapomněl a je mi připomínán, to s tím proteinem není špatný nápad, mám normálně 80 syrovátkový do fitka, ale nejsem si jistý, jak dlouho vydrží, protože po čase tak divně žlukne... Taky děkuji za dobré připomínky :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SPECZ: samo že bez příchutě a vůně..klasika :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    KEIKIN: Ad kondom - doporucuju otestovat konkretni typ, on mix vody a parfemovanyho lubrikantu muze bejt fakt ňamka :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG:k doplnění: 3 různě velké spínací špendlíky (ne jen jedna velikost) , 3 malé a 2 velké (kalhotové) knoflíky. sponky (na vytáhnutí SIMKy :-))
    dále provázek, klasické gumičky, hřebíčky či rýsováčky, žiletka, křída, malá svíčka. Mně osobně by chybělo něco na čištění mezizubních prostor (kartáčky) a odmotaný toaletní papír,
    kondom (lze do něj nabrat až litr vody - sterilní krytí). A ještě by mi tam chybělo to, co každý den do sebe cpu (vitamíny), případně jedna dávka nějakého proteinové výživy v prášku

    Za mně je nadbytečná věc pro střední Evropu: Sada pro čištění vody

    Byl jsem bez toho v Maroku v horách, kde bych to asi nejvíce využil, ale nakonec jsem převařil co bylo.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    SUN_VU_KUNG: Nemluví ze mne nijak výrazná praxe, ale co jsem párkrát něco podobnýho zkoušel, tak
    - výrazně častěji jsem použil takový "spotřebák" jako náplast, rukavice, duct tape (tu máš ve stavu "zatím není") než ostatní sofistikovaný věci. A zároveň, když jsem je použil, tak jsem většinou spotřeboval víc než "jeden pár/kus/etc". Včetně třeba toho pytle na odpadky a tak.
    - Co mám osvědčený jako fakt spíš blbý jsou libovolný baterky, powerbanky atd. Důvod je, že prostě reálně jsem je nevyužíval nijak často (spíš skoro vůbec) a tudíž, když jsem je používat chtěl, tak byly vybitý prostě jen samovybíjením časem. A zároveň docela dost váží. Tohle je za mě něco, co se snadno ověří jestli používáš nebo ne - a pokud ne, tak je to adept na první vyhození.
    - Co máš v kategorii že možná přidáš a hodně bych doporučil jsou ty léky na alergii. Nevím teda, jestli ty sám jsi alergik, já ano - ale i kdyby ne, je to jedna z nejužitečnějších věcí "pro druhé". Typicky vosa bodne někoho, kdo je alergickej a nemá s sebou jak na potvoru nic - blbej zyrtec může výrazně pomoct
    - pak je o vkusu jestli tam fakt potřebuješ mít sirky/čištění vody atd - který mám výrazně v kategorii venkovního edc nebo jestli to opravdu míříš do města a každodenní použití a pak je to za mě zbytečná váha. Totéž repelent/opalovák. Ty jsou navíc ještě hodně podmíněný ročním obdobím.
    - úplně mi tam ční i brousek, protože si neumím představit moc situací, kdy zároveň se mi ztupí nůž tak strašně moc, že ho potřebuju nabrousit hned teď a zároveň se nemůžu dostat k normálnímu brousku.
    - jsou tam duplicity, který chápu, že jsou asi záměr - do něčeho co nosím EDC by se mi s nima tahat nechtělo (svítilna vs čelovka, zapalovač/firesteel/sirky atd).

    Ale možná jsem jen deformovaný zkušeností, že jsem podobné krámy párkrát udělal a po pár týdnech max přestal nosit, protože to prostě bylo těžký a nešikovný:)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Pomalu dokončuji projekt své "EDC" brašny, tak mne napadlo k tomu něco napsat. Taková zajímavost.

    Kdo je připraven, není překvapen. K sestavení svého EDC (= every day carry = důležité věci, které můžete potřebovat a které nosíte neustále s sebou) mne vedlo hned několik skutečností. Byla to inspirace stejnými sety prezentovanými na youtube, dále pak faktem, ža opravdu často u sebe v nějaké situaci postrádám věc, která by se mi zrovna velmi hodila (šroubovák, pizneta, náplast, tužka...) a úplně nejdůležitější byl otravný pocit, že jsem něco někde zapomněl, když jsem potřebné věci přehazoval z různých batohů sem a tam, podle toho, jaký jsem zrovna chtěl vzít s sebou. Idea jedné relativně malé brašny, ve které jsou všechny důležité věci, kterou jen jednoduše vezmu a hodím do batohu, do kufru, do tašky nebo jen tak vezmu s sebou mi připadala stále smysluplnější. Proto jsem začal pracovat na projektu svého EDC.

    Předně je třeba přiznat, že hlavní výhoda předmětů EDC je v tom, že je máte fyzicky u sebe, i když přijdete o zavazadlo, batoh nebo auto. Jsou prostě po kapsách, na krku atd. Na druhou stranu, množství těchto věcí je velmi limitované třeba jen na nůž, svítilnu, multitool, tužku a zapalovač. Tato brašna tím pádem situaci, kdy nemáte nic a musíte si vystačit jen s věcmi u sebe neřeší. Ale to ani nebylo cílem - protože hlavním záměrem byla výše zmíněná agregace věcí, které se obvykle nacházejí roztahané na víc místech, takže hrozí jejich zapomenutí. Druhou věcí, kterou je třeba si přiznat je fakt, že nejde úplně o EDC - protože to every day není vždy. Někdy prostě vyběhnete ven jen tak bez ničeho a batoh s brašnou nemáte. Snažím se ale brašnu mít co nejčastěji, v malém batohu, který nosím prakticky neustále. Není to nijak obtěžující a EDC se už začíná osvěčovat.

    Vybavení brašny je zkompletované tak z 80%, některé věci mi tam ještě chybí, jiné nosím přímo u sebe, ale z principu by tam patřily také (svítilna...). Další věcí je to, že obsah je nějak navržen, ale to, co skutečně bude brašna později obsahovat určuje praxe - zkrátka až v provozu se ověří, co má smysl a co jen zabírá prostor a přidává váhu. Proto nejde o definitivní podobu. Velikost brašny se už nijak nezvětšuje, stále má v sobě prostor pro další věci, a nepůsobí velká. Horší je to s váhou, která není zanedbatelná a momentálně je 1,3kg. Nicméně nepřepodkládám, že by se mi ani plně vybavenou brašnou podařilo překročit 1,5kg. Což je váhá např. běžné zrcadlovky se slušným objektivem. V batohu o ní ani nevím, problém samozřejmě nastává, pokud je brašna jen částí celkově neseného nákladu, kde člověk řeší každé deko - tam pak 1,3kg znát je. Také mám zatím stranou několik věcí, o kterých nevím, jestli nakonec v brašně budou, případně je někdy přidám např. pro městské užití, ale pro cestu do hor je dám pryč. Mám namysli střeba minihasák Stanley, který je velmi dobrou pomůckou, která se opravdu může hodit, ale v přírodě je využitelný minimálně a díky masivnímu kovu není úplně lehký.

    Samotná brašna je značky Vanquest, konkrétně model EDCM - Huge 2.0. Jde o tradičního výrobce s vysokou kvalitou, nicméně u nás se neprodává. Variantou je známá značka Maxpedition, která vyrábí podobné organizery, ale Vanquest se mi líbil víc. Brašna je velmi dobře a bytelně zpracovaná, a i když jsem původně počítal jen s nějakou levnou čínskou variantou, nakonec jsem rád, že jsem i přes cenu šel do značky. Opatřil jsem ji jí ještě plastovými molle klipy, aby šla připnout na nosný systém. Vybavení jsem dával dohromady postupně, je to kombinace kvalitních výrobků (Leatherman, Sawyer...) a prověřených věcí z Číny. Něco je samozřejmě i z našich obchodů. Brašna pojme neuvěřitelné množství věcí a níže najdete seznam, co v ní aktuálně mám a co ještě plánuji.

    - Sada pro oheň
    - zapalovač
    - firesteel
    - vata
    - sirky (zatím nejsou)

    - Sada pro čištění vody
    - vodní filtr
    - tablety na čištění vody

    - Světlo
    - svítilna (u sebe)
    - čelovka (zatím není)
    - lightstick
    - baterie (zatím nejsou)
    1x USB nabíjecí 15650
    1x USB nabíjecí RCR123A
    1x normální RCR123A
    2x AA
    2x AAA
    - powerbanka (zatím není / ?)
    - USB kabel
    - USB nabíječka

    - Spojovací materiál
    - lepící páska stříbrná (zatím není)
    - elektrikářská izolačka
    - paracord
    - karabinky (4x malá, 1x větší)
    - drát
    - zavírací špendlíky
    - zdrhovací pásky

    - Záznam
    - tužka (u sebe)
    - zápisník (voděodolný)
    - popisovač (permanentní, tlustý)

    - Nástroje
    - nůž (u sebe)
    - multitool
    - pinzeta
    - pen šroubovák
    - svinovací metr

    - Zdraví
    - náplasti
    - základní analgetika
    valetol, acylkoffin, nalgesin, ibuprofen
    - jodid draselný
    - dezinfekce jodová
    - háček na klíšťata
    - nitrilové rukavice 2 páry
    - vlhčený ubrousek - balený
    - emergency folie
    - jelení lůj
    - repelent sprej
    - opalovací krém +50 (zatím není)
    - roušky 2x

    - Ostatní
    - plastový pytel se zdrhovadlem 30l
    - píšťalka
    - buzola (s lupou)
    - lžíce
    - špunty do uší
    - brousek
    - šití
    - mikrovláknová utěrka
    - hroznový cukr
    - párátko kovové
    - kleště na nehty
    - hotovost 1500 Kč (1x500, 3x200, 3x100, 4x20, 2x10)
    - soupis / seznam věcí

    Ještě zvažuji pár věcí:
    - silnější hliníkový drát
    - mini hasák s nastavením čelistí
    - pár knoflíků
    - dezinfekci na ruce
    - vatové tyčky
    - léky na alergickou reakci
    - nástavec a bity pro multitool Leatherman Wave
    - neodymový magnet

    Budu rád, když mi k tomu napíšete co byste třeba přidali vy a proč. Nemá ale jít o survival kit, ale o takovou praktickou help "EDC" brašnu, která pomáhá řešit běžné situace, které člověka můžou potkat ve střední Evropě.















    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam