ZAPPO: díky za komentář a připomínky. Udělal jsem chybu s tím, že jsem to nazval EDC (byť v uvozovkách, byť s vysvětlením, že to vlastně moc EDC není a byť s tím, že řada videí z YT - převážně z USA - s podobnými sety to jako EDC klidně nazývá). A asi jsem málo vysvětlil, co je vlastně tím hlavním posláním téhle brašny, a lidi to pak porovnávají s klasickými EDC, de toho je skutečně málo, je to lehké a lze to nosit na těle nebo v kalhotách denně.
Tady mi šlo o agregaci věcí, které buď používám, nebo mi v některých situacích chyběly do jednoho balíčku, který snadno přehazuji z jednoho zavazadla (batohu) do druhého, aniž bych musel mít obavy, že jsem někde něco zapomněl. Je to fakt docela úleva a pomáhá mi to. Mám takhle v balíčku i lékárničku nebo celtu s paracordem a gumicuky, takže balení na cestu je zjednodušené o to, že do batohu hodím tyhle tři balíčky a mám hned část věcí pořešených aniž bych musel nějak dlouze řešit checklist a podobně. Proto to není ani koncipované čistě jako survival kit, nebo jako tool kit nebo jako lékárnička - je tam od všeho něco a všechno jsou to věci, které využiju - a ty, které ne, tak praxe označí jako něco, co můžu vyřadit. Proto jsem i podotýkal, že to není finální podoba a že je to stále v procesu. Tvoje reakce je v pohodě, ale třeba na FB kde jsem to prezentoval v prepperské skupině si spousta lidí ten text nepřečetla a nebo nepochopila, o co mi šlo a kritizovali vybavení, jeho množství nebo vůbec smysl.
A konkrétněji - je to takový help kit, který neslouží jen mě, ale může pomoc i lidem kolem (což se už několikrát stalo a i když někteří na začátku kroutili hlavou, pak to oceňují). Proto třeba uvažuju o těch lécích proti alergii, ač alergik sám nejsem, tak když nebudu mít u sebe lékárničku a stane se nějaká situace, tak pár tablet s váhou nehne, ale pomoc může hodně. To s tím spotřebákem - máš samozřejmě pravdu, ale většinu těch věcí mám ve víc kusech, s tím, že jakmile něco použiju, tak to pak doma doplňuju. Je fakt, že dát tam třeba dva pytle není problém. S tím, co píšeš o bateriích souhlasím - je to poměrně těžká součást - proto tam zatím nejsou a teprve je zvažuju. Ale mít náhradní baterii do svítilny beru jako nutnost, byť třeba ta velká vydrží nabitá hrozně dlouho a to samovybíjení je podstatně lepší než dřív. Prostě svítilna nebo čelovka by měla mít záložní zdroj energie, ať už akumulátor, nebo třeba tři tužkovky (objevil jsem, že třeba petzl dělá nově nabíjecí akumulátory do čelovek které nahradí ty tři AAA baterky). Jinak věci jsou tam dublované minimálně - hodně lidí mi třeba předhazovalo ty sirky / firesteel a zapalovač - samozřejmě, že nejlepší je zapalovač, ale sirky jsou tak zanedbatelná váha, že tam mohou být taky, pokud by z nějakého důvodu bylo vhodnější je použít - např. zapálit něco na dálku (vím, to už jsou takové hypotetické scénáře, ale prostě sirka zapaluje oheň jinak než zapalovač a to se někdy může hodit). Ale nestojí to na tom a mohu je dát pryč, ale dva zdroje ohně mi přijdou rozumné. Tři jsou už asi zbytečnost, ale v těch setech, co mi sloužily za inspiraci je to běžné. Čištění vody - jde o to, že filtr filtruje mechanicky, ale tablety čistí chemicky. Takže u nějaké opravdu pofidérní vody se může hodit ten účinek zkombinovat, a pár tablet na čištění vody neváží nic a nezabírá žádný prostor. A není jich tam 50 ale třeba jen několik, právě pro tyhle situace.
Repelent je velmi lehký, s velkým obsahem deetu a funguje. Je to přesně ta záchranná věc, kterou hodně ocením, když se třeba někde rozhodneme ke spontánnímu výletu a najednou jsem v místech, kde jsou kvanta komárů nebo klíšťat a já s tím původně nepočítal. Velký repelent u sebe nemám ale nutně nějaký potřebuju, nebo mě sežerou. Takže tady najdu záchranu a mám klid - ten od Lifesystems nebo od Colemana je lehký a místa moc nezabere. Zrovna tady si stojím zatím, že to je praktická věc. A přes zimu samozřejmě může jít pryč, to je jasné. Podobně to je s opalovákem - tyčinka s +50 není nijak velká (asi jako rtěnka), nic moc neváží, ale zase - kolikrát jsem se někde spálil, když jsem třeba nepočítal s tím, že bude slunečno a počasí se změnilo. Tímhle si člověk ochrání obličej a uši, případně ruce a vyhne se tomu nejhoršímu. Stejně jako repelent to nejde nijak nahradit, takže to buďto máš, nebo ne. Fakt jsem si kolikrát říkal - kéž bych tady měl alespoň něco, takže tohle jsou věci, co praxe ověřila. A brousek - zase velmi lehká a malá věc, která nic nezabírá. Je to malá destička s technickým diamantem, na obtahování ostří. Jasně, že nůž si můžu vždycky nabrousit až se vrátím a člověk by s ním musel zacházet hrozně nebo s ním hodně pracovat, aby ho tak rychle ztupil - ale je potřeba myslet i na to, že nemusíš potřebovat nabrousit jen nůž, ale i nějaké jiné nástroje, které zrovna budeš potřebovat nebo vytvářet. Můžeš třeba potřebovat nabrousit zahnutý drátek a udělat z něj háček na ryby, nějaký hrot na šíp atd. - jasně, to už zavání survivalem, ale píšu to jen jako příklad, že ten brousek není jen rovná se nůž. A kdyby byl velký a těžký, tak ho tam nedám, ale je to pár gramů a velikost malá. Tak to jsem jen chtěl vysvětlit ty věci, které zmiňuješ. Určitě časem něco půjde pryč a něco přibude. Ale snažím se ty věci tam dávat s rozmyslem, ne jen aby to byl takový velký multitool co nepoužiju.
KEIKIN: špendíly tam jsou o třech velikostích. Ty knoflíky souhlasím, ty tam musím ještě dát, to je určitě dobrý nápad. Sponky - pravda, na ně jsem úplně zapomněl :) Klasický provázek by taky neškodil, zatím je tam ten paracord, ale ten je silnější. Gumičky, hřebíčky, žiletka - dobrý nápad. Křída - kvůli značkování? Malou svíčku nebo čajovku mi už taky někdo radil ta se tam taky vejde. To samé toaleťák. Jinak to kovové párátko je tak ostré a tenké, že to čištění zubů docela dává :). Kondom je klasika, taky jsem na něj zapomněl a je mi připomínán, to s tím proteinem není špatný nápad, mám normálně 80 syrovátkový do fitka, ale nejsem si jistý, jak dlouho vydrží, protože po čase tak divně žlukne... Taky děkuji za dobré připomínky :)