• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: No minimálně se musíš zdržovat většinu času mimo ČR/EU(?), aby si neměl daňovou rezidenci v Čechách. Jestli někomu stojí za to půl roku+ ročně bydlet v bažině, rozhodně směle do toho.


    GILHAD: přiznám se bez mučení, tak daleko do toho nevidím, řešil sem to vždycky z praktickejch důvodů, když mi něco zadržovali celníci.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: podle mne stačí to že konzultant má nějakou chatrč v tom poříčním močálu (spolu s dalšími 10.000 entitami) a případně je zapsán v jejich obchodním rejstříku, žádnou mezinárodní smlouvu mezi ČR a LL nepotřebuje.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ono staci, kdyz nejakou smlouvu uzavre s LL kdokoli, jen se cely ten retezec prodlouzi o mezikrok na uzemi toho kdokoli
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: tak jistě, pokud bude konzultant žít na tom ostrůvku a ČR uzavře nějakou mezinárodní smlouvu s Liberlandem, tak proč ne. Ale to už se dostáváme ze sci-fi do množiny superhypotetickejch příkladů.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: služba byla poskytnuta mezi dvěma LL entitami a na území LL. Česká společnost konzultantova holdingu nepracuje vůbec, jen něco vlastní (včetně 99% podílu v té LL dceřince). Česká společnost zákazníkova holdingu nic nekupuje, je jen "černým pasažérem" který využívá know-how zakoupení svou dcerou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: uff...ne


    Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
    ...
    § 24 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při poskytnutí služby osobou neusazenou v tuzemsku
    (1) Povinnost přiznat daň při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku vzniká plátci nebo identifikované osobě, kterým je služba poskytnuta, ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni poskytnutí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KEIKIN: Pokud ovsem to uzemi bude patrit Liberlandu, firma si tam s jeho svolenim zridi sidlo, pripadne i dle mistnich zakonu postavi budovu pro to sidlo, bude danit sve prijmy v Liberlandu a nikoli treba v CR ...
    a pokud liberlandsky zakon stanovi "na svem pozemku si stav co chces, kdyz tim neomezis sve sousedy" tak stavebniho uradu netreba a o cernou stavbu se nekona. Nehlede k tomu, ze firma pro sidlo potrebuje jen kus svisle plochy, kam si da cedulku s nazvem a bumazku, ze zrovna tohle je jeji sidlo.
    Uzemni plan mozna take Liberland shleda zbytecnym a prokazovani sidla firmy v Liberlandu vzhledem ke konzultantovi v Liberlandu je celkem jednoduche, staci rict, ze sidli tam a tam, 7km^2 neni nijak zvlast velke uzemi a nejspis jak zastupce firmy, tak konzultant se potkaji v hospode na obede, pokud uz nebudou oba dva pracovat v jedne budove/kancelari ...
    Proste si to hrozne komplikujes, veci jdou delat i jednoduse a bez zbytecneho papirovani, dokud to nezacne komplikovat stat.

    BTW: me nikdo nikdy sidlo sve firmy neprokazoval a ze jsem pro peknych par firem pracoval/delal zakazky, fakturuju rocne stovky tisic, na ktere neni zadna pisemna smlouva, proste jsme si rekli co kdo potrebuje a co kdo zajisti a kolik to bude stat a takhle na "dobre slovo" fungujeme uz leta a neni to nic proti nicemu ani v tak zbyrokratizovanem statu, jako je CR. Jo, mozna by byl problem u soudu, ale ono je podstatne lepsi se dohodnout, nez se soudit a cpat penize advokatum a statu.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: česká firma konzultantova koncernu ale nic nikomu nedodala, tam není co danit
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: asi si nerozumíme ... jakou daň a od koho by podle tebe měla ČR vybrat?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Naopak, existence takový smlouvy brání ČR vybírat daně, který už vybral Liberland (i pokud by výše daně tam byla 0,0%). Nehledě na to, že ČR není povinná vpustit na svůj trh osoby, jak fyzický, tak právnický, ze států, který to nemaj mezinárodně smluvně ošetřený.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: Čemu neexistence takové dohoday brání? Dceřinka v LL dodala své matce nějaké místní info za cenu odpovídající jen těm nákladům na režii sekretářky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Ne. Liberland by musel mít uzavřenou s ČR/EU smlouvu o zamezení dvojího zdanění.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    (o žádné ojebání FÚ de facto samozřejmě nejde, jde naopak o sebeobranu, protože právo na vybírání daní samozřejmě žádná tak zkorumpovaná a nedůvěryhodná instituce jakou je stát ve skutečnosti nemá a nikdy neměla)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEIKIN: teď se fakt pouštím na totálně tenký led který pode mnou někdo kdo tomu rozumí okamžitě prokopne a pořádně mne v tom vymáchá. Což na druhou stranu bude aspoň poučné, takže: představuju si to zhruba tak, že jak konzultant tak jeho zákazník založí firmy v ráji, mezi firmami proběhne objednávka i plnění, akorát výsledek toho plnění (jímž bude nějaká úžadná rada kteou pravicový sociolog vypotil aby podpořil prodej zboží zákazníka apod.) prakticky využije pouze zákazník při svém působení v ČR. Ten své firmičce v LL proplatil jen náklady na režii pracovníka administrujícího tu dodávku. FÚ je ojebán minimálně o DPH a dost možná i o daň z příjmu právnické osoby.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    KEIKIN: odkaz prosim máš?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEMAL: Jo takhle to myslíš, jakože vyjebávku. Něco jako daňový ráj. to ale nebude tak jednoduché. Pokud ten zákazník sídlící v Liberlandu bude chtít po tom konzultantovi fakturu, jak prokáže sídlo společnosti ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ROMANET: Tak dneska je volná část Lybie, část Syrie, případně část Jemenu. Už tu někdo psal i o Bir Tawil. Dále je to např. část v území zvaném Západní Sahara. A to nepočítám četné ostrovy v Tichomoří. A také Antarktida.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEIKIN: myslel jsem to tak že imho Liberland má být k tomu aby pravicový sociolog a jemu podobní konzultanti dodávali své služby v Liberlandu zákazníkům sídlícím v Liberlandu apod. a nemuseli žádnému státu platit daně. Nejsem teda úplně specialista na vyjebávání s finančními úřady takže mne prosím nechytejte úplně za slovo ...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEMAL: ? Daňovou rezidenturu ? tomu nerozumím. Na neobydleném území podle mně nejsou parcely, tudíž neplatíš daň z nemovistosti, daň z příjmu můžeš zaplatit jinde. Nejsou tam sídla společností, nefunguje ta,m stavební úřad, který by stavbu zkolaudoval. Chybí územní plán. suma sumárum cokoli tam postavíš, bude na černo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam