• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FRONEMA: Ano, jde to. Ale rozhodně je to podstatně složitější, než jak popsáno zde [ KEMAL @ Liberland ] A je nutno podotknout, že bez mezinárodní subjektivity je tato debata víc než akademická.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: formální občan LL = někdo s občankou/pasem/IČem v LL
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: firma A vedená v LL dodá službu firmě B vedené v LL a dostane za to peníze. Firma C vedená v ČR vlastní firmu A v LL, ale zároveň má od ní půjčené peníze. Když firma A vyplatí zisk mateřské firmě C, tak ta na oplátku splatí část dluhu včetně úroků firmě A. Firma C nemá žádný zisk, ale majitel má peníze.

    takhle nějak to myslím funguje s daňovými ráji
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OMNIHASH: Me zatim celnici nic nezadrzovali, ale rekl bych, ze je to jako rozdil mezi tim, kdyz ti nekdo posle balicek z BongaBonga do Prahy (tak se po tom cesti celnici budou vozit), zatimco kdyz to z BongaBonga posle na slovensko (a slovensti celnici to pusti), tam to nekdo cele strci do vetsi krabice a posle ti to do Prahy, tak nasi celnici nebudou zdaleka tak horlivi ohledne balicku Bratislava Praha, jako byli ohledne balicku BongoBongo-Praha.

    (Ostatne jestli se nepletu, tak Cina ma v Evrope spoustu skladist, kam _nejak_ dopravi nejruznejsi zbozi a cinske internetove obchody pak misto aby posilali balicky z 开平市邮政局广告公司, 离开,下一站【开平】, tak posilaji balicky z Hnizda pod Lesy u Berlina, BRD a maji mnohem min problemu)

    No a u tech firem to bude podobne - pokud LL uzna slovensko (nebo nemecko, francie, belgie ...) a uzavre snim smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni (nebo tak neco), tak firma z prahy vytvori malou, ucelovou, firmicku v Bratislave/Berline/parizi/... (takove s.r.o. stoji par desitek tisic i s chlupama), firma bude obchodovat s s.r.o. (a v ramci EU vyuzivat vsech zakonu), s.r.o. bude obchodovat (preposilat baliky obema smery) s nekym v LL (a vyuzivat dohody slovensko-LL (nemecko-LL, ...) o zamezeni zdaneni) a naprosto v pohode, ackoli treba CR ani LL neuzna, natoz aby s nim uzavirala jakoukoli smlouvu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Úplně si nejsem jistej, co je to formální občan LL.


    FRONEMA: mluví se o nich, páč státu unikaj prachy na daních. A jo, rozhodně to jde, ale ne tak, že si vyjedu seznam států podle výše daňovýho zatížení, podívám se na první příčku a prohlásím: odedneška daním v Západní Sahaře.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Proc se to resi? kdyby to neslo tak by ani nemel termin "danovy raj" zadny smysl, ne? ale vzhledem k tomu jak casto se o nich mluvi mi prijde ze to nejak jit musi.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: mimo to ČR ale sídlí firma, ta se nikde nezdržuje. Firmu řídí nějaký formální občan LL. V žádné z LL firem ve skutečnosti nefiguruje žádný čech, leda jako částečný vlastník.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: No minimálně se musíš zdržovat většinu času mimo ČR/EU(?), aby si neměl daňovou rezidenci v Čechách. Jestli někomu stojí za to půl roku+ ročně bydlet v bažině, rozhodně směle do toho.


    GILHAD: přiznám se bez mučení, tak daleko do toho nevidím, řešil sem to vždycky z praktickejch důvodů, když mi něco zadržovali celníci.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: podle mne stačí to že konzultant má nějakou chatrč v tom poříčním močálu (spolu s dalšími 10.000 entitami) a případně je zapsán v jejich obchodním rejstříku, žádnou mezinárodní smlouvu mezi ČR a LL nepotřebuje.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ono staci, kdyz nejakou smlouvu uzavre s LL kdokoli, jen se cely ten retezec prodlouzi o mezikrok na uzemi toho kdokoli
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: tak jistě, pokud bude konzultant žít na tom ostrůvku a ČR uzavře nějakou mezinárodní smlouvu s Liberlandem, tak proč ne. Ale to už se dostáváme ze sci-fi do množiny superhypotetickejch příkladů.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: služba byla poskytnuta mezi dvěma LL entitami a na území LL. Česká společnost konzultantova holdingu nepracuje vůbec, jen něco vlastní (včetně 99% podílu v té LL dceřince). Česká společnost zákazníkova holdingu nic nekupuje, je jen "černým pasažérem" který využívá know-how zakoupení svou dcerou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: uff...ne


    Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
    ...
    § 24 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při poskytnutí služby osobou neusazenou v tuzemsku
    (1) Povinnost přiznat daň při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku vzniká plátci nebo identifikované osobě, kterým je služba poskytnuta, ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni poskytnutí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KEIKIN: Pokud ovsem to uzemi bude patrit Liberlandu, firma si tam s jeho svolenim zridi sidlo, pripadne i dle mistnich zakonu postavi budovu pro to sidlo, bude danit sve prijmy v Liberlandu a nikoli treba v CR ...
    a pokud liberlandsky zakon stanovi "na svem pozemku si stav co chces, kdyz tim neomezis sve sousedy" tak stavebniho uradu netreba a o cernou stavbu se nekona. Nehlede k tomu, ze firma pro sidlo potrebuje jen kus svisle plochy, kam si da cedulku s nazvem a bumazku, ze zrovna tohle je jeji sidlo.
    Uzemni plan mozna take Liberland shleda zbytecnym a prokazovani sidla firmy v Liberlandu vzhledem ke konzultantovi v Liberlandu je celkem jednoduche, staci rict, ze sidli tam a tam, 7km^2 neni nijak zvlast velke uzemi a nejspis jak zastupce firmy, tak konzultant se potkaji v hospode na obede, pokud uz nebudou oba dva pracovat v jedne budove/kancelari ...
    Proste si to hrozne komplikujes, veci jdou delat i jednoduse a bez zbytecneho papirovani, dokud to nezacne komplikovat stat.

    BTW: me nikdo nikdy sidlo sve firmy neprokazoval a ze jsem pro peknych par firem pracoval/delal zakazky, fakturuju rocne stovky tisic, na ktere neni zadna pisemna smlouva, proste jsme si rekli co kdo potrebuje a co kdo zajisti a kolik to bude stat a takhle na "dobre slovo" fungujeme uz leta a neni to nic proti nicemu ani v tak zbyrokratizovanem statu, jako je CR. Jo, mozna by byl problem u soudu, ale ono je podstatne lepsi se dohodnout, nez se soudit a cpat penize advokatum a statu.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: česká firma konzultantova koncernu ale nic nikomu nedodala, tam není co danit
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: asi si nerozumíme ... jakou daň a od koho by podle tebe měla ČR vybrat?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Naopak, existence takový smlouvy brání ČR vybírat daně, který už vybral Liberland (i pokud by výše daně tam byla 0,0%). Nehledě na to, že ČR není povinná vpustit na svůj trh osoby, jak fyzický, tak právnický, ze států, který to nemaj mezinárodně smluvně ošetřený.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: Čemu neexistence takové dohoday brání? Dceřinka v LL dodala své matce nějaké místní info za cenu odpovídající jen těm nákladům na režii sekretářky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Ne. Liberland by musel mít uzavřenou s ČR/EU smlouvu o zamezení dvojího zdanění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam