• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    Jak tohle dopadne?
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KEIKIN: ty penize se tu rozebiraji takhle proto, ze se na ne porad ptate. Ostatne svoboda zachazet se svym majetkem dle sve uvahy je celkem podstatna svoboda.
    Ale spousta lidi o to ma zajem i/zejmena kvuli jinym svobodam, napriklad, jak uvadis ty, tak "Kouřit marjánku, nadávat na bolševika, veřejně pouštět postahované filmy, svítit klasickou žárovkou, rušit noční klid apod." - pokud jsem si vsimnul, tak nic z toho zakony LL svym obcanum neupiraji. Ostatne jim neupiraji ani spoustu rozumnejsich svobod, jako vlastnit zbran pro svou ochranu (u nas silne omezeno), mit ji nabitou strelivem, ktere ucinne eliminuje zasazeny cil a pritom neohrozi ostatni okolo (u nas zakazano), mit ji vybavenou doplnky, ktere vyrazne zvysi sanci, ze zasahnu zamysleny cil a nikoli neco jineho (u nas zase zakazano), rozhodnout, zda, cim a kdy si preji nechat ockovat dite, a tak dal a tak dal.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KEIKIN: Jako neni problem mit sidlo firmy u firmy, ktera se zabyva poskytovanim sidel firmam a v jednom baraku jich ma (tech virtualnich sidel firem) mnohonasobne vic, nez ma ten barak mistnosti vcetne chodem a schodist. A takovych firem je uz dnes spousta. Nevidim zadny podstatny rozdil mezi tim mit sidlo firmy na takoveto adrese a adrese "kul s cedulkama firem na rohu Walk a DontWalk" (protoze sidlo firmy ma byt oznaceno ceduli). Kazdemu je jeasne, ze tam stejne zadni pracovnici tech firem nejsou a pokud tam prijde omylem nejaka posta, tak se bud zahodi, nebo obratem preposle nekam uplne jinam.
    EDEN
    EDEN --- ---
    KEIKIN: Libertarians are so selfish. They won't let me decide how their money is spent!!!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KEIKIN: to jsou jenom takové bonbónky. Peníze jsou základ, vždy byly a vždy budou
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    KEIKIN: A ono vlastně de o to, jak vyjebat s daněma, jak si víc nahrabat pro sebe, to celé se zabalí do pěkného obalu svobodných občanů.
    hele nic ve zlym, ale o tohle presne jde lidem typu svobodny odjakziva, i bez nejakyho liberlandu v bazinach :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEIKIN: škoda že jsi zapomněl na "za pěkného počasí chodit nazí i mimo vyhrazené nudistické oblasti", to by tvůj příspěvek byl naprosto dokonalý
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GILHAD: ty jo, já nevěděl, že stačí mít ceduli zabořenou v zemi jako sídlo firmy.hehe
    JIMIQ: hm to je chytré.
    Každopádně z toho co tu píšete jsem si neudělal moc pěkný obrázek o libertiánech. Já měl v první fázi za to, že se jedná spíš o občanské svobody. Kouřit marjánku, nadávat na bolševika, veřejně pouštět postahované filmy, svítit klasickou žárovkou, rušit noční klid apod.
    A ono vlastně de o to, jak vyjebat s daněma, jak si víc nahrabat pro sebe, to celé se zabalí do pěkného obalu svobodných občanů. No nic , chce se mi blejt, český člověk zas našel skulinku jak si přijít na svoje. Budu asi fandit Chorvatským strážníkům.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FRONEMA: Ano, jde to. Ale rozhodně je to podstatně složitější, než jak popsáno zde [ KEMAL @ Liberland ] A je nutno podotknout, že bez mezinárodní subjektivity je tato debata víc než akademická.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: formální občan LL = někdo s občankou/pasem/IČem v LL
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: firma A vedená v LL dodá službu firmě B vedené v LL a dostane za to peníze. Firma C vedená v ČR vlastní firmu A v LL, ale zároveň má od ní půjčené peníze. Když firma A vyplatí zisk mateřské firmě C, tak ta na oplátku splatí část dluhu včetně úroků firmě A. Firma C nemá žádný zisk, ale majitel má peníze.

    takhle nějak to myslím funguje s daňovými ráji
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OMNIHASH: Me zatim celnici nic nezadrzovali, ale rekl bych, ze je to jako rozdil mezi tim, kdyz ti nekdo posle balicek z BongaBonga do Prahy (tak se po tom cesti celnici budou vozit), zatimco kdyz to z BongaBonga posle na slovensko (a slovensti celnici to pusti), tam to nekdo cele strci do vetsi krabice a posle ti to do Prahy, tak nasi celnici nebudou zdaleka tak horlivi ohledne balicku Bratislava Praha, jako byli ohledne balicku BongoBongo-Praha.

    (Ostatne jestli se nepletu, tak Cina ma v Evrope spoustu skladist, kam _nejak_ dopravi nejruznejsi zbozi a cinske internetove obchody pak misto aby posilali balicky z 开平市邮政局广告公司, 离开,下一站【开平】, tak posilaji balicky z Hnizda pod Lesy u Berlina, BRD a maji mnohem min problemu)

    No a u tech firem to bude podobne - pokud LL uzna slovensko (nebo nemecko, francie, belgie ...) a uzavre snim smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni (nebo tak neco), tak firma z prahy vytvori malou, ucelovou, firmicku v Bratislave/Berline/parizi/... (takove s.r.o. stoji par desitek tisic i s chlupama), firma bude obchodovat s s.r.o. (a v ramci EU vyuzivat vsech zakonu), s.r.o. bude obchodovat (preposilat baliky obema smery) s nekym v LL (a vyuzivat dohody slovensko-LL (nemecko-LL, ...) o zamezeni zdaneni) a naprosto v pohode, ackoli treba CR ani LL neuzna, natoz aby s nim uzavirala jakoukoli smlouvu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Úplně si nejsem jistej, co je to formální občan LL.


    FRONEMA: mluví se o nich, páč státu unikaj prachy na daních. A jo, rozhodně to jde, ale ne tak, že si vyjedu seznam států podle výše daňovýho zatížení, podívám se na první příčku a prohlásím: odedneška daním v Západní Sahaře.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Proc se to resi? kdyby to neslo tak by ani nemel termin "danovy raj" zadny smysl, ne? ale vzhledem k tomu jak casto se o nich mluvi mi prijde ze to nejak jit musi.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: mimo to ČR ale sídlí firma, ta se nikde nezdržuje. Firmu řídí nějaký formální občan LL. V žádné z LL firem ve skutečnosti nefiguruje žádný čech, leda jako částečný vlastník.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: No minimálně se musíš zdržovat většinu času mimo ČR/EU(?), aby si neměl daňovou rezidenci v Čechách. Jestli někomu stojí za to půl roku+ ročně bydlet v bažině, rozhodně směle do toho.


    GILHAD: přiznám se bez mučení, tak daleko do toho nevidím, řešil sem to vždycky z praktickejch důvodů, když mi něco zadržovali celníci.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: podle mne stačí to že konzultant má nějakou chatrč v tom poříčním močálu (spolu s dalšími 10.000 entitami) a případně je zapsán v jejich obchodním rejstříku, žádnou mezinárodní smlouvu mezi ČR a LL nepotřebuje.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ono staci, kdyz nejakou smlouvu uzavre s LL kdokoli, jen se cely ten retezec prodlouzi o mezikrok na uzemi toho kdokoli
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: tak jistě, pokud bude konzultant žít na tom ostrůvku a ČR uzavře nějakou mezinárodní smlouvu s Liberlandem, tak proč ne. Ale to už se dostáváme ze sci-fi do množiny superhypotetickejch příkladů.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: služba byla poskytnuta mezi dvěma LL entitami a na území LL. Česká společnost konzultantova holdingu nepracuje vůbec, jen něco vlastní (včetně 99% podílu v té LL dceřince). Česká společnost zákazníkova holdingu nic nekupuje, je jen "černým pasažérem" který využívá know-how zakoupení svou dcerou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: uff...ne


    Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty
    ...
    § 24 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při poskytnutí služby osobou neusazenou v tuzemsku
    (1) Povinnost přiznat daň při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku vzniká plátci nebo identifikované osobě, kterým je služba poskytnuta, ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni poskytnutí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KEIKIN: Pokud ovsem to uzemi bude patrit Liberlandu, firma si tam s jeho svolenim zridi sidlo, pripadne i dle mistnich zakonu postavi budovu pro to sidlo, bude danit sve prijmy v Liberlandu a nikoli treba v CR ...
    a pokud liberlandsky zakon stanovi "na svem pozemku si stav co chces, kdyz tim neomezis sve sousedy" tak stavebniho uradu netreba a o cernou stavbu se nekona. Nehlede k tomu, ze firma pro sidlo potrebuje jen kus svisle plochy, kam si da cedulku s nazvem a bumazku, ze zrovna tohle je jeji sidlo.
    Uzemni plan mozna take Liberland shleda zbytecnym a prokazovani sidla firmy v Liberlandu vzhledem ke konzultantovi v Liberlandu je celkem jednoduche, staci rict, ze sidli tam a tam, 7km^2 neni nijak zvlast velke uzemi a nejspis jak zastupce firmy, tak konzultant se potkaji v hospode na obede, pokud uz nebudou oba dva pracovat v jedne budove/kancelari ...
    Proste si to hrozne komplikujes, veci jdou delat i jednoduse a bez zbytecneho papirovani, dokud to nezacne komplikovat stat.

    BTW: me nikdo nikdy sidlo sve firmy neprokazoval a ze jsem pro peknych par firem pracoval/delal zakazky, fakturuju rocne stovky tisic, na ktere neni zadna pisemna smlouva, proste jsme si rekli co kdo potrebuje a co kdo zajisti a kolik to bude stat a takhle na "dobre slovo" fungujeme uz leta a neni to nic proti nicemu ani v tak zbyrokratizovanem statu, jako je CR. Jo, mozna by byl problem u soudu, ale ono je podstatne lepsi se dohodnout, nez se soudit a cpat penize advokatum a statu.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: česká firma konzultantova koncernu ale nic nikomu nedodala, tam není co danit
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: asi si nerozumíme ... jakou daň a od koho by podle tebe měla ČR vybrat?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEMAL: Naopak, existence takový smlouvy brání ČR vybírat daně, který už vybral Liberland (i pokud by výše daně tam byla 0,0%). Nehledě na to, že ČR není povinná vpustit na svůj trh osoby, jak fyzický, tak právnický, ze států, který to nemaj mezinárodně smluvně ošetřený.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMNIHASH: Čemu neexistence takové dohoday brání? Dceřinka v LL dodala své matce nějaké místní info za cenu odpovídající jen těm nákladům na režii sekretářky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam