• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: https://liberland.org/cz/news/ ...myslim ze pristavni hajzliky na poradu dne nejsou :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nejaka dulezita zmena ve state liberland? uz fungujou zachody v pristavu a daji se ve stanku na namesti koupit klobasy?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: porad mi unika, proc tak resis jednoho podle tebe pitomce... :) Vzdyt po svete jich beha prece tolik... to takhle resis kazdeho? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: proc mluvis apriori o zrani? :) Uplynula prilis kratka doba na to, abych cinil jakekoliv zavery. Beru argument, ze ty sam bys to resil jinak - OK. Beru argument, ze odpurce uz dnes neuspokoji - nikdy se nezavdecis vsem :) A i v politickych programech etablovanych politickych stran je spousta otazek, ktere oponentum zodpovezene nikdy nebyly (typicky: z ceho to chcete zaplatit, jak si to predstavujete v praxi) - kupodivu to zadna prekazka pro mnohe neni.
    Zdravy nadhled je prave o tom, ze necekam uspokojive vysledky za par tydnu. K rychlosti nas (nezdrave) tlaci media, ale zivot neni o tom, ze fungujes ze dne na den - i kdyz jsou to predevsim novinari, kteri zijou tim, ze kdyz neprijdou dalsi den s novou senzaci, tak se zborti cely svet. Zdravy nadhled naopak u me ztraci ti, co tomuto "trendu" podlehaji, a vsechno chteji HNED. Zdravy nadhled je i o te trpelivosti, kterou - promin - ty jsi nepredvedl :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: porad to jsou tvoje SUBJEKTIVNI vjemy. Holt neco cekas, Jedlicka to nenaplnuje - ale proc to tak resis? Jdi tam, kde te uspokuji vic. Vyber si neco, co ti vic vyhovuje - a bud rad, ze moznost vyberu mas :-)
    Uprimne, je to Jedlickuv boj. Kdybych mel resit ulety kazdeho, tak se mi davno musi rozkocit hlava... najdou se i horsi veci :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    IVANA_ANAVI: co od libertarianu cekas - snad ne detailni zakony popisujici a regulujici kdejaky prd :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: kdyby... ja zapomel, v CR vsichni nejlip vime hlavne to, co maji delat druzi :-) Chapu, ze tvoje vize je nejaka, ale to jeste samo o sobe neznamena, ze Jedlicka to dela blbe jen proto, ze ty bys to delal jinak :-)

    Ono kdyby vsechno nachystal sam, tak by to zas mohlo zavanet diktaturou jednotlivce a urcite by se nasel nekdo, kdo by mu vycetl prozmenu to. A na konstituci statu ve vetsi skupine potrebujes.. ehm.. obcany :-) On to je takovy slepice-vejce problem :-) A vsem se nezavdecis nikdy :-D
    COOLER
    COOLER --- ---
    FIONOR: však to by nebyl tvůj stát, stejně jako neni Jedličky. ty bys dostal jen zakázku. My bysme to tu glosovali.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    XCHAOS: Potrebujes hlavne hranicni prechod, leda by sis to kolo zobojzivelnil ;) Ale probiha kolem toho vesely edit war v OpenStreetMap, kdyz uz jsme u toho - napred nekdo ty lesni cesty otagoval jako cyklostezky, a ted se s Chorvaty a Paraduiny pretahuji o administrativni cleneni a "Liberty Island."
    COOLER
    COOLER --- ---
    IVANA_ANAVI: jj, kdyby ty prachy dali Fionorovi, už je to dávno hotové.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak ted jsem v Turecku (na solarnim kole), cestou zpatky bych to skutecne docela dobre mohl vzit pres Liberland, ale nevim, jestli potrebuju vizum :)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    DANYSEK:
    FIONOR: No ale to je ten problém, v Liberlandu je právní vakuum (pokud ho teda uznáme jako stát). Pokud teda nechtějí liberlanďané anarchistický stát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: vsak CSR taky dokonale nefungovala za dva mesice... vadilo to necemu? :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: no s tim ale muze prijit halda problemu navic. Ono pravo nemuzes menit jak spodky :-) Navic hromada dnesnich zakonu je v kolizi s ustavou Liberlandu :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: a proc se ptas me? :-)
    I kdyz, pokud se zamyslis nad soucasnym stavem pravnich norem, ono to neprevzeti svou logiku taky ma. Obcas je jednodussi psat text na zelene louce, nez opravovat kvanta chyb v textu existujicim.
    V pripade CSR navic nebyly prevzate jen texty, ale i vykonne instituce, ktere tu monarchie vybudovala... a obavam se, ze na tech 7km ctverecnich ani neni z ceho brat :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vznik USA trval od 1620 do 1776 :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: udelame si drobny exkurz do historie, co rikas? :-)
    - trikralova deklarace pozadujici autonomii pro uzemi CSR vznikla uz 6.1.1918
    - od ledna se Masaryk mocne snazil o uznani samostatnosti..
    - 28.10.1918 vydal Narodni vybor ceskoslovensky (ktery sam vznikl v cervenci 1918) zakon o zrizeni statu
    - do 29.2.1920 platila i provizorni ustava
    - prvni volby v CSR se konaly az 18.4.1920 - tedy cca rok a pul po vyhlaseni statu...
    Soudnictvi, potazmo pravo obecne se "vyresilo" tak, ze se v ramci vyhlaseni CSR prevzalo do zacatku rakouske pravo... tak aby nevzniklo na uzemi CSR pravni vakuum. Ale to mimo jine s sebou neslo, ze na spouste uradu dle rakouske hiearchie byla prevaha nemeckych uredniku. Samotna statni sprava se reorganizovala az v roce 1927.
    Znamena to snad, ze nasi dedove s Kramarem & spol v cele byli take neschopni? Notabene, kdyz Narodni vybor byl slozeny z tehdejsich etablovanych politiku? :-)

    Liberland byl vyhlasen v dubnu 2015 a mame sotva dva a pul mesice od jeho vzniku, to jen tak pro srovnani. A teprve ted se resi uznani (aka viz leden-rijen 1918) :-) A stavi skutecne na zelene louce, moc se toho nekopiruje (aka prevzeti rakouskeho prava a soudnictvi v CSR). Co demonstrujes je klasicky syndrom dnesni doby - vsechno chces hned :) Jenze ani poradny barak za dva mesice nepostavis. Natoz vybudovat poradny stat. To je proste naivni, tak nejak z principu :-)
    COOLER
    COOLER --- ---
    IVANA_ANAVI: to je přece něco úplně jiného. převzít zákony jiných států a pak je donekonečna novelovat a předělávat, aby z toho vznikl Liberland? není jednodušší vše vytvořit od začátku?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    IVANA_ANAVI: Začaly fungovat, majíce právní kontinuitu a infrastrukturu zděděnou tamt. - přechod typu "teď se zas jmenujeme jinak a máme jiný hranice, ale támhle radnice je furt ten samej barák už osm set let" není zas tak převratný, jako "stavíme úplně na zelený louce." I z toho důvodu je LL pozoruhodný experiment.

    https://www.youtube.com/watch?v=OcdffwUy-4s ;)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    PISKVOR: Kosovo a ČR (po rozdělení ČSFR) taky nějak začaly fungovat. Navíc nejsme ve středověku, že jo.

    A i když třeba některé věci ve státech nefungují na sto procent, pořád existují nějaké zákonné mechanismy, kterými se musí všichni řídit. v Liberlandu nefunguje zatím skoro nic, takže nač to občanství? Jinak viz DANYSEK pode mnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam