KULA:
No a co jako debžone.. Ano, nechával na talířích stopy detergentů nebo na těch lemplovitě umytých bílkoviny, mám ,,senzorickej" nos.
Kuřáka cejtím na 10 m, bílkoviny na 5 cm.
Víš ty vůbec, co je to směroplatné?! Víš ty vůbec, co jsou to bílkoviny?!! Zbytky kazících se bílkovin? Na talíři, v mym provozu nebo domácnosti?! To už je jedno. Tedy v domácnosti, z čeho pak jsem měla zase žrát já, tim skoro hůř...Pro debžony jako jsi ty připomenu, že bílkoviny jsou řetězce aminokyselin - až uvidíš značku, tam to máš:
Bílkoviny jsou totiž v kombinaci se zbytky sacharidů nejlepší:
Kultivační půdy:
Jedná se o substráty poskytující vhodné životní podmínky pro růst mikroorganismů. Lze je využít k průkazu a určení vlastností některých mikroorganismů.
Základní půdy
Jsou bohaté na živiny a růstové faktory. Patří sem bujón.
Obohacené půdy
Používají se ke kultivaci růstově náročnějších bakterií, které potřebují speciální růstové faktory. Mohou být obohacené například o aminokyseliny (!!!!! DEBŽONE!!!! ),
once again: aminokyseliny (!!!!! DEBŽONE!!!! ),
Jenže ty ani jednu asi ani nakreslit neumíš, natož pak všechny zpaměti, tak víš prd, co jsou bílkoviny,..
... vitaminy, cukry apod. Typickým příkladem je krevní agar obohacený o růstový faktor hemin, který je nezbytný např. k růstu hemofilů nebo Neisseria gonorrhoeae.
1 Typy půd 1.1 Základní půd 1.2 Obohacené půd 1.3 Selektivní půd 1.4 Diagnostické půdy 1.5 Selektivně diagnostické půdy 1.6 Transportní půdy
2 Konkrétní příklady půd
2.1 Bujón
2.2 Živné půdy
2.3 Krevní agar
2.4 Čokoládový agar
2.5 Endova půda
2.6 MacConkey půda
2.7 Deoxycholát-citrátový agar (DC agar)
2.8 Žluč-eskulinový agar (ŽE agar)
2.9 Claubergova půda
2.10 Tinsdalova půda
2.11 Löwensteinova-Jensenova půda
2.12 Sabouraudova půda
2.13 Mueller-Hintonové agar (MH agar)
debžone, ju?!