• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KLAIR:
    SUFFOCATE:
    AOTEAROA: Diky za rady, zkousela jsem to uz minulej tyden a od ty doby satek visi ve skrini, trochu jsem rezignovala. Kdyz navazu ten kriz s kapsou, tak musim pri bezny chuzi drzet prckovi hlavu, nebo ji udrzi satek? Didgeridoo ma rad, libi se mu i hang drum... Mic zkusim :) Jinak nikoho, kdo by umel vazat satek neznam, proto se ptam tady.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    IRINASH: je to naprosto běžné, normální a standardní že první vázání není dle představ. Navaž po kojení, s čistou plenkou, ujisti se že nemá šátek zaříznutý do nožiček, seber se a jdi na procházku. Nejdřív si třeba musí na šátek zvyknout. Ta gramáž je na mimi ideální. Dost utáhni. Musíš být schopná tančit, aniž by se tam dítě hýbalo, jen držet hlavičku. Nezkoušej kolébku, ale dělej ksk a popros zkušenější kamarádku o kontrolu.
    Přeju mnoho štěstí s neodložitelným dítětem ;-) aspoň že máme ty šátky a můžeme z toho dělat zábavu.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    IRINASH: nevzdávala bych to. Navázat, utáhnout a chodit. Klidně i zpívat nebo aspoň mluvit. Mě dcera v šátku do deseti minut spala, ale klidně těch prvních deset minut plakala. Hodně nám fungovalo hopsání na míči a zvuk didgeridoo.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    IRINASH: určitě zkoušej. doporučuju zajít na kafe s někým, kdo to umí, třeba pomůže. jinak určitě doporučuju nebát se utáhnout....
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    KAREN: Jasný, proto píšu, že si takový nosítko představit umím, jen jsem ho zatím nepotkala :) třeba já mám pod prsama obvod necelejch šedesát centimentrů (jsem typická "hruška"), a takový ty nejčastěji prodávaný nosítka tam dostatečně neutáhnu. A když mi jednou kamarádka půjčovala přezkový nosítko z fleru šitý pro ni na míru v nějaký slim verzi, tak jsem sice mohla pod prsama dotáhnout, ale měla jsem pro změnu pořád příliš dlouhý ramenní popruhy, i když jsem utáhla na max (a to nejsem žádná miniatura, mám průměrnou vejšku). A často, když vidím venku někoho nosit dítě - typicky v manduce/kibi - na zádech, připadá mi, že si s přenastavováním přezek ani moc hlavu nelámal, dítě většinou sedí někde těsně nad pozadím. Tak mi připadá tahle osvěta ohledně správnýho nošení na zádech docela fajn.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    Prosim o radu, jaka je vhodna gramaz satku v lete? Narodil se mi malej zavislak, jakmile ho pres den polozim do postele, tak rve a rve a rve. Jindy na chvili usne, ale jakmile zjisti, ze neni u me, tak zase rve. I napadlo me, ze zkusim satek, nebavi me celej den lezet v posteli s prckem, jenomze on rve i v tom satku. Koupila jsem Yaro dandy black autumn rainbow a zda se mi, ze je mu v tom vedro, pritom gramaz je 250g/m2, tak jsem v koncich. Co ted? Koupit jinej satek? Nebo je to normalni, ze poprve dite v satku rve? Zkousela jsem kolebku a kriz s kapsou, ani jeden uvaz se mu nelibil.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANISKA: mne prijde, ze v nositku na zadech dostanes dite celkem vysoko: jasne ze se satkem si vsechno nastelujes, jak chces, ale kdyz utahnes bederak nositka pekne nahore pod prsama a stahnes ramenni popruhy na max - pokud samozrejme si vyberes nositko, ktery to umoznuje - dostanes dite vysoko tak akorat, rekla bych. a jak dite roste, dostane se vys a vys...
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Tak ono neni prý nutný, aby dítě sedělo, ale aby aspoň dostatečně dlouho lezlo, prostě aby bylo zpevněný. Ono i to nandavání v šátku a nosítku je jiný, plus je snad ještě rozdíl jestli látkový nebo šátkový nosítko. Třeba v šátkových mei tai se taky může snad už od narození.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Ještě mě napadá, že pokud má někdo kulatý záda, tak to třeba takovej problém není. Ale když si představím, jak vypadají běžný zdravý záda (a kde je lordóza a kde kyfóza) a kam většinou člověk dítě na zádech v nosítku dokáže umístit, tak mi fakt dává smysl s tím nošením na zádech v nosítku tak moc nespěchat.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    KLEVKA: Když jsem byla na kurzu nošení na zádech, uváděla paní školitelka jako důležitej důvod, proč už má dítě v nosítku bejt seduschopný to, že minimálně v běžnejch přezkovejch nosítkách nejde dát dostatečně nahoru, tím pádem na té špatné části zad má daleko víc tendence ke zmíněnému hroucení a pasivnímu sedu. Břicho a záda mají přece jen jinej tvar, navíc i poněkud jinou měkkost a přizpůsobivost :) Osobně jsem ještě neviděla nosítko, kde by šlo dát dítě na zádech do takový vejšky, jako to jde v šátku, ale umím si představit, že v nějakých hybridních nosítkách to možné je.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    v nositku nosim na zadech i kdyz samy deti nesedi. nevidim osobne teda zadnej rozdil, jestli neses na brichu, nebo zadech...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    GLOBALISTA: no ja v manduce 3m nosila na zadech od 3m a neviděla jsem problém, vepředu od narození a taky ne. střídano se šátkem a neviděla jsem moc rozdíl. Mam ale velke pevne děti ☺
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    HABRENKA: Musím přiznat, že já děti na záda přehodila dřív, než si sedly. A dokonce paní, co jsem u ní teď na jaře byla na kurzu úvazu na záda, říkala, že zrovna tohle moc neuznává, že ta ergo poloha tam je a mělo by to být ok i dřív. Samozřejmě pokud se dítě bude hroutit, dávat ho tam nebudu...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    HABRENKA: protože v nositkach se prý na zádech děti mají víc tendence hroutit a nebýt úplně dobre zakapsovany než v šátku, který se da lépe dotáhnout. Není to speciálně o manduce, ale o nositkach
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Máte někdo prosím video, kde vážou do batohu pětiměsíční? Hlavičku drží krásně, ale nevim, jak to na těch zádech “ubalancuje” :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    AOTEAROA: proc v manduce na zádech az když samo sedi?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    PROMETHEA:
    v manduce, když samo sedí.
    v šátku, když si troufneš.

    doporučuju nacvičit batoh (konce už nějak zamotáš) a pak dle odvahy přistoupit k dalším úvazům, co se ti budou líbit třeba u Duhovky.

    zrovna si řikám že si se svým pětkovým šátkem možná zkusim tuto verzi DH:
    Double Hammock Tied at Shoulder (size 4)
    https://www.youtube.com/watch?v=9eYK-U5Yp6M
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Prosimvas, odkdy se da nosit na zadech:
    v manduce
    V satku (evtl. jake uvazy doporucujete pro dite 5m a trochu neohrabanou matku :)
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    MYRTHIE1: diky....
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    KLEVKA: Ahoj, je to spíš růžová, taková malinová a ta druhá strana je spíš světle růžová.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam