• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: o tom zadna, ale obavam se, ze lidi maji to maji s chemickymi reakcemi v mozku trosku slozitejsi.
    co mam ze sveho okoli vykoukane, tak ti, kteri zavislost prekonali si prosli i takovymi kroky, ze je rodice vyhodili z domova, zrusili jim trvaly pobyt a prehlasili na urad jen z toho duvodu, ze nechteli, aby jim chodili domu exekuce,protoze synacek napriklad kradl rodicum karty a precerpaval je ci si bral pujcky u mimobankovnich firem.
    //a co jsem slysel, prej vyhodit vlastni decko z domu je kurevsky tezky.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, tezke to je, o tom zadna.
    Clanek sam neni az tak dulezity, jde o informace v nem. Mmohl bych stejne tak oponovat puvodnim zdrojem, nebo znamymi studiemi s krysami, ktere o drogu nemeli zajem, pokud meli dostatek jinych stimulu a socialnich kontaktu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER:
    je to hrozne dojemnej clanek, kterej koluje v soucasny dobe po internetech v jistych kruzich, ale faktem je ze je hrozne tezky milovat blizniho sveho, kterej vyjde potreti z lecebny a do ctvrnacti dnu v tom zase jede....


    Milovat závislého člověka je těžké. Když jsem se díval na závislé lidi, které miluji, vždycky jsem byl v pokušení řídit se pravidlem „drsné lásky“, jakou nám radí například reality show Intervention – řekněte závislému, aby se sebral, nebo ho odříznete. Doporučují vám, pokud závislý člověk nedokáže přestat, vyhnout se mu. Je to logika války proti drogám, převzatá do našich soukromých životů. Ale v realitě jsem se přesvědčil, že takový přístup jen prohloubí závislost našich milovaných – a můžeme je úplně ztratit. Vrátil jsem se domů odhodlaný být závislým lidem ve svém životě bližší než kdy předtím – postarat se, aby věděli, že je miluji bezpodmínečně, ať už přestanou nebo jim to nejde.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: hezky a jednoduse, ale to je prave ono- nespravne zjednodusene. Nejdulezitejsi faktor pro zavislost neni nic z toho, co zminuje v tom videu, ale socialni prostředí.
    ve videu se snaží tvrdit, že důvod, proč si někdo vezme drogu podruhé je změna v mozku- a to teda fakt nevysvětluje, proč si ji někdo podruhé nevezme. (tedy konsekventně, ani proč vezme)
    Fascinuje me, že se tenhle model stále drží, dyť je děravy jak necky.

    Johann Hari – Příčiny vzniku závislostí jsou jiné, než si myslíme – Archetypal.cz
    http://archetypal.cz/2015/johann-hari-the-likely-cause-of-addiction/
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Proces vývoje a "dospívání" mozku totiž končí až někdy po 20. roce života. Do té doby v mozku stále ve větším množství vznikají nová spojení a sítě nervových buněk. Alkohol při pravidelném požívání může v takovém prostředí způsobit škody, které se v dospělosti těžko spravují. (Například už pár minut po požití se alkohol dostává v malém množství přímo do mozku).

    Nešpor: Čtvrtině 16letých se alkohol podepíše na vývoji mozku — Domácí — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/.../242011-nespor-ctvrtine-16letych-se-alkohol-podepise-na-vyvoji-mozku/




    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Sice je to pro děti, ale je tam hezky a jednoduše vysvětlenej mechanismus vzniku závislosti :)

    Jak vzniká závislost? | Cena Neuron Prima ZOOM
    http://neuron.zoom.iprima.cz/2015/video/detail/116
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Detoxifikace dětí a mladistvých
    závislých na nealkoholových drogách - zajímavej článek
    http://ww.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2009/02/06.pdf
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    VYHULENY_UFO: mají to v konceptu, takže by asi něco řekli :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: to je co za partičku ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WE_RUN: celkem by me zajimalo co by na bio-psycho-socio-spiritualitu rikala parta okolo adiktologie.cz, nekdy se musim optat...
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Ibogaine - Rite of Passage, A Cure for All Addictions
    https://www.youtube.com/watch?v=khhsboVsyrw
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Za mě je to jednoznačně samota. Spolehnout se sama na sebe a uvědomit si spoustu věcí. Jenže tady ji člověk těžko najde, takže ideální je to spojit právě s tím cestováním :) poznávat nový kultury, učit se novým věcem, pochopit jiný vzorce chování...ani nevíš, jak já se těšim, až tady dokončím povinnosti, co tu mám a rozletím se někam ven :)) úplně mi to teď zvedlo náladu
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: Abychom se úplně vyléčili, potřebujeme žít ve společnosti, která není nemocná. I když se odkudkoli vrátíme do naší nemocné civilizační skořápky, tak zase začneme ty nánosy nevědomě navršovat. Cesta jsou menší komunity, cestování, samota....
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Já o tomhle fakt moc nevím, ale je to hodně zajímavý. Zajímalo by mě, jestli by mi to dalo něco dalšího. Že bych si uvědomila nějaký jiný, podstatnější věci. Já s tou svojí závislostí (ona už to možná není ani závislost) poslední dobou dost bojuju. Vim, co je špatně, co mi vadí, taky vim, kde dělám chyby a uvědomuju proč se sem tam nějakej lapsíček objeví, ale momentálně s tou situací nic dělat nemůžu. Takže se držim zuby nehty, snažim se zabavit a tpělivě čekám až s tím budu moct něco dělat.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: Tak ono je to dost individuální. Aya je lék, ale ne všelék. Někomu stačí jedno sezení na celý život, jiní to zkouší vícekrát. Každopádně nově získané uvědomění, změna hodnotového žebříčku ještě neznamená vyléčení (absolutní abstinence). Je to spíše začátek nové cesty pro člověka.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Je mi jasný, že bez komplexní následný péče to nepůjde. Občas když čtu nějaký diskuze třeba ohledně Ayahuasky, tak z toho vyplynulo, že jim najednou cvaklo všechno pochopili a závislost byla v tahu. V tom případě by to bylo asi fakt hustá věc, ale nějak se mi tomu nechce věřit...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: ale ono to zázrak je...jen to chce, aby někdo s tím člověkem pracoval systematicky dál. Je blbost, aby prožil nějakou spirituální sešn a pak se zase vrátil "na ulici".
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    každopádně kdyby to bylo tak jednoduchý léčit se Ayahuascou nebo jinýma halucinogenama, tak je to zázrak. Já něž něčemu uvěřím, tak to potřebuju ověřit, kor v dnešní době...
    Ale je pravda, že už se nějakej posun v adiktologii ukázal. Začal se klást velikej důraz na Bio-psycho-socio-spirituální model člověka. "Přičemž "spirituální" reflektuje v poslední době vzrůstající zájem zahraničních i našich autorů zabývajících se léčbou závislostí o problematiku smyslu života, o duchovní, hodnotový a existencionální rozměr (Kalina, 2008)"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam