• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, to je vlastně fakt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TRISMEGISTOS: hele, proc bych nepomeroval svoji vlastni zivotni zkusenost? sem preci fizl, duchodce a predseda svj s matkou ucetni, nic vyraznyho, proste jenom obycejna primitivni nula z obycejny malomestacky rodiny...
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já pořád přemýšlím, jestli se ti někdy podaří pochopit, že poměřuješ ostatní lidi výhradně se svou vlastní životní zkušeností a výsledkem je značně omezená představa jak druzí můžou fungovat. Trochu doufám, že to tvé "starýho psa novým kouskům nenaučíš" ani u tebe platit nebude.

    VOP:
    Ad 3 měsíce. Třeba Kuda v Neocentru nacpe celou léčbu do 4-6 týdnů (a to někdy včetně detoxu) a jeho dosavadní výsledky se od 3 měsíců v psychiatričkách a roku v komunitě překvapivě tolik neliší.
    Motivací pro snížení doby pobytu, což je koncept z USA starej roky, je především v časových možnostech klientely, kterou tvoří sportovci, celebrity, manažeři a podnikatelé, a obecně prostě lidi, co jsou pracovně extrémně busy. (Možná taky, že rok intenzivní Vipassany by byl fakt příliš i pro zkušenýho jogína, nevím.. ;) )

    Ty rigidní pravidla a omezení jako je v nějakých fázích zákaz kontaktu s vnějším světem, vojenská rozcvička v 6:15, bodovej systém cukru a biče jsou vlastně věci, který pomalu mizí.
    Docela nepřekvapivě se totiž ukazuje, že omezováním svobody omezuješ i zodpovědnost, která je v léčbě závislostí jedním z klíčovejch témat. Nemluvě o tom, že vytváříš podmínky, který prostě neodpovídaj světu venku, a taky se připravuješ o materiál k zvědomování..

    Ad psychedelika. Tohle téma z neurologickýho pohledu neznám, ale z psychologickýho je jasný, že zbrusu novej úhel, pod kterým si prohlížíš svůj dosavadní život a jeho hodnoty, nabízí silnej potenciál k nějaký změně. U některých stačí podobný zážitek jeden a změna je trvalá, jinde to zkrátka nestačí. Není třeba v tom hledat spásu. Prostě je to další z šikovných nástrojů pomáhajících ke změně.

    Ad volný čas. No jasně, přesně jsi to trefil. Projekty který byly třeba změřený na pracovní dovednosti, získávání vhodných návyků, plnění povinností etc. ukázaly, že to prostě nestačí. Lidi se sice naučili chodit v čas do práce, odvést nějakou ne vždycky příjemnou činnost, respektovat dopady při nedodržení domluvy, ale selhávali v tom, co se svým životem mimo jasně vymezený hranice pracovního poměru a často znovu propadli zpátky do původních levlů.
    Volný čas je jedním z hlavních pilířů při nastavování individuálního plánování v case managementu a u těch větších organizací jako je Sananim nebo Focus je to v podstatě už pár let standart. Někde ale ten starej model pořád smrdí a pár let asi potrvá než se to změní. Další roky pak ještě bude trvat, než svoje úzký vnímání světa rozšíří i lidi jako je UFO, no..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BOB_GALLOWS: ze cim ses starsi, tim hur se zbavujes zavislosti.

    aneb, moje duchodcovska zkusenost rika, ze kdo neprestane s drogama a chlastem do triceti, neprestane uz nikdy. chces vedet neco dal?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    VYHULENY_UFO: A co má být výstupem tohoto vysoce konstruktivního příspěvku v rámci tématu závislosti?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    QWWERTY: ja si rad pohonim triko, s tim nemam problem.
    pokud se nenaucis mit veci pod kontrolou v mladi, nenaucist se to ani ve stari, kdyz uz si vytahl ten debilni archaickej zvast, tak ja vytahnu taky jeden:

    staryho psa novym kouskum nenaucis
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VYHULENY_UFO: sice si muzes honit triko na internetech, jak jsi lepsi nez ostatni, protoze "tvoris a jses aktivni", ale ani kdyby ti postavili sochu na namesti, tak to lidem snazicim se dostat se ze zavislosti nepomuze
    lecit lidi jenom drillem je proste blbost - je potreba jim ukazat, jak muzou prevzit kontrolu nad sebou a ne jim rict "zrovna ted to budes delat takhle"
    viz archaicke "dej cloveku rybu" vs "nauc ho rybarit"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    QWWERTY: no jo, ale to neni muj problem, ze se dementi nenaucili vyuzivat svuj volny cas. samozrejme, ze je volny cas dobry k odpocivani, ale me osobne prijde lepsi volnej cas vyuzivat ponekyd aktivnej. i kdyby to melo byt jen blby sebevzdelavani. ano, mohl jsem zabijet cas planym tlachanim 24/7 na nyxech, ale ja se radsi zacal dlouhodobe venovat svj a bitcoinu. a ze si do toho obcas zahulim, kdyz vladam praci a svoje povinnosti...

    jaky si to udelas, takovy to mas, a to plati i o volnym casu. ale chapu, prazdne zvanit,chlastat a fetovat da proste min prace, nez tvorit.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VYHULENY_UFO: ackoliv je zivot bezne drill, tak je potreba vypichnout tuhle vetu: "jak se sebou zacházet, když naopak NEMAJÍ žádnej naservírovanej program..". Protoze spousta lidi nefunguje tvym stylem "rano do prace, vecer z prace". Kdyz v 6:00 zacnu pracovat, tak mam ve 14:30 hotovo a do vecera daleko. imho je spousta lidi, kteri meli moc volnyho casu, "nevedeli roupama co-by" a z volnocasovyho uzivani jim to postupne prerostlo pres hlavu. A to se tyka i zavislosti digitalnich - zacatky ala "ja si vecer neco zahraju/podivam se na internet" a konce kdy pred obrazovkou clovek travi vetsinu dne (+ extremni pripady, ktery maji abstinencni priznaky, kdyz maji byt nekde offline/bez telefonu)

    Ne ze bych mel lecebnovou praxi, ale imho nastolenim drillu muzes zit tak mozna ze zacatku, aby jsi si srovnal spankovy cykly a mel stabilni prostredi, ve kterym muzes pracovat dal. Defacto je z tebe sejmuta zodpovednost za organizaci svyho volnyho casu. Ale ve chvili, kdy clovek dostane tu zodpovednost zpatky, aniz by na to byl pripraveny, tak imo velmi snadno spadne zpatky do starych vzorcu chovani. Typicky: jsem zvykly na nejakou hladinu dopaminu/serotoninu v ramci zavislosti. Pokud se nenaucim bezpecnou aktivitu, kterou muzu substituovat misto skodlive, tak se driv nebo pozdeji vratim k te skodlive, protoze je to jediny me znamy zpusob jak se citit dobre.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VOP: zivot je normalne dril, stereotyp a rutina. rano vstanes, jdes do prace, vecer prijdes z prace, udelas si pekny vecer s divkou, jdes spat a druhy den znova.

    ja jsem napriklad z rodiny, kde bylo normalni, ze my deti sme chodili do skoly a rodice do prace. i me prislo normalni, ze budu chodit do prace, i kdyz me to docela desilo. taky me rodice naucili, ze na zabavu si musim vydelat. s timhle pocitem sem nastoupil do dospelosti, abych zjistil, ze vsichni lidi to tak skutecne nemaj...
    VOP
    VOP --- ---
    .. ale ještě KEIKINe.. ten dril a ta pravidla jsou prostě furt jen určitym "pozadím", bacgroundem (byť je na něm teda jakoby dost bazírováno).. tim hlavnim prvkem je tam právě čas na sebe, na přemejšlení.. skupinové terapie.. individuální terapie.. dril a pravidla jsou (aspoň pro mě) prostě takový praktický nastavení pozadí, že holt život neni easy a můžeš se v něčem podobnym vyskytnout i v real společnosti, taxi zvykni, no..

    a ad třeba 3 měsíce.. je to tak akorát.. chceš komplet překopat život za tejden? nebo jestli si kamarádka myslí, že to není potřeba a zbytečný, tak proč to prostě teda nezvládne sama, v klidu, za tejden?).. jestli jí to nejde, tak je to možná o tom.. že to asi fakt nejde.. a že tejden nestačí.. ne?))
    ..druhym pohledem je ale 3 měsíce málo.. v tom smyslu, že po něm musíš na doléčovák.. a řešit to dál.. 3 měsíce ti tak max ukáže, že to jde.. jseš tam v bezpečnym, chráneim, vytrženým prostředí.. takže je to taková krásná zkoušk a ukázka, ale pak tě to najednou zase vyplyvne zpátky ven.. kde si za sebou táhneš 20 30 let nějakýho života.. v něm jsou 3 měsíce prd.. a musíš na tom holt pracovat dál.. do konce života.. a z toho se doporučuje minimálně rok s nějakou výraznou podporou.. ideálně skupinovou "doléčovací" terapií.. tak to prostě je..

    VOP
    VOP --- ---
    druhá věc je, že je otázka, jestli ten zaběhlej styl v CZ léčebnách a komunitách není už trochu (dost) přežitej.. budíček v 6, 6:15 rozcvička, 6:30 snídaně, atd., když tam nejseš, máš průser, atd.. já si myslim, že svět se mezitim trochu (dost) posunul.. dneska už dost lidí fakt nepotřebuje bejt u pásu v 6:15.. naopak máme spoustu volnýho času.. homeoffici.. freelancery.. tj. lidi, který by naopak potřebovali naučit, co s volným časem a svobodou.. a jak se sebou zacházet, když naopak NEMAJÍ žádnej naservírovanej program.. než že by byl hlavní problém sžít je s tím, aby na 6ku dorazili do kolbenky a zvykli si na to.. a x dalších věcí k tomu.. na druhou stranu, ten dril má asi i jiný aspekty (i když já tam vidim prostě hlavně ten přežitej), ale hlavně jinej koncept sem nezažil a ten drilovej je prostě ověřenej a funkční no..
    VOP
    VOP --- ---
    KEIKIN: ale pro mě za mně, ať si ayu se zodpovědnou(!) přípravou a na dobrý ověřený(!) ceremonii klidně vyzkouší.. já jsem taky hledal zkratky.. např. jsem si sebemedikoval ibogain.. a bylom to super no.. trvalo pak celé 4 dny.. než sem se vrátil do zajetých kolejí..))
    VOP
    VOP --- ---
    KEIKIN: A máš jako zkušenost že aya tě že dne na den kompletně změni, totálně vnitřně/mindset, ale i vnějsek.. prostředí.. okolí.. známé.. denní cinnosti.. Jo?))
    Sám víš že to tak není.. aya možná může být nějaká podpurna cesta.. Ale chlapče i to nejznámější aya odvykaci centrum v peru je o tom, že tam jseš na 9 měsíců nebo kolik, procházíš intenzivní psychoterapii a vším možným a aya je jen soucasti/pár ceremonii za tu dobu
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    KEIKIN: Přesně. "Máš závislost, nemoc, tu jsi asi chytil někde v tramvaji když někdo kejchnul, dáme DMT a to tě (ono samo, neživá hromádka molekul) vykurýruje, ale tebe jako takovýho se to vlastně netýká". To asi nebude ta cesta a hledání příčin...

    (Ta je totiž nastoupit do léčby závislosti, převzít zodpovědnost za sebe samého a dlouhodobě, systematicky a s jistou dávkou střízlivé příčetnosti začít pracovat na změnách vzorců tak, aby jeden nemusel na lačno vyprázdnit placku vodky od vietnamce...).
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: není co zkoumat, tam jde přece o změnu. Vnímám to jako nemoc, máš chřipku ? Dáme paralen, ibáč apod....tím chci naznačit, že se léčí důsledky než příčiny. Každá nemoc, i ta závislot má nějakou příčinu. Pojdˇme tedy zkusit jít po příčině. Alkoholik nemusí být hned duševně nemocný.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: ne vole, mistni psychedelicky auditka jsou plny kokotu, ktery by klidne doporucili dusevne nemocnym vysadit prasky a nasadit psychedelika.
    i psychedelika jsou latky, ktery te uzavrou v konkretnich stereotypnich myslenkovych schematech, ktera si utvrzujes delsim pobytem ve skupine psychedelickych pomatencu.

    psychedelika se zkoumaj pres 60let a jeste nic nevyzkoumali.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BOB_GALLOWS: jj, sama se rozhodla. Psychedelika nejsou droga podle mého, na tom ti závislost nevznikne. Celé je to o tom, že přetaktuješ svoji mysl...Asi by to byla diskuse na dlouho (samozřejmě to není cesta pro každého), ale zkušenosti a léčebná centra tu jsou a fungují.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    KEIKIN: Být alkoholik a chlastat je určitě ztráta času, řekl bych, že pro všechny. Někdo dokonce takhle ztratí celý život...

    Já osobně řešení (konkrétně) závislosti "jinou" drogou neuznávám, ani drahně textů, přednášek a rozhovorů s lidmi z oboru mě nepřesvědčilo. Principielně a čistě bilančně mi to přijde jako kravina, ale to bychom se pouštěli právě do filozofické debaty o vnitřním nastavení a to ze zkušenosti nebývá úplně konstruktivní...

    Holčině přeju mnoho sil a hlavně ať někam nastoupí a jde to řešit, pak se uvidí. :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BOB_GALLOWS: zvláštní, přemýšlím jestli tohle není pro některé ztráta času. víš tři měsíce bez děcka apod...to raději požiju ayahuascu nabo 5 meo DMT. Jestli to dobře chápu, než potlačit chuŤ na alkohol, raději změnit vnitřní nastavení...ale zase chápu, že tohle není pro každého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam