CUKI: cesta bude dlouhá, ale baví mě nad tím uvazovat, je to pekne mozkove cviceni :)
Seasteding institute (SSI) to predbezne spocital na cca 5 mld CZK...(tusimze pro cca 250 lidi)...imho to jde postavit levneji (ale porad v radech mld)...
oni to cele berou jako developersky projekt, ale ja si nejsem jisty zda-li je mozne postavit soudrznou spolecnost ze superbohatých individualistů, pac to chteji prodavat za ceny okolo 1000 usd za ctverecni stopu
byt jsem naturou podnikavec, cili jak by rekla moje zena kapitalisticky prase, tak mi ten developersky pristup je docela blizky, ale prijde mi ze by bylo lepsi zaujmout naivnejsi postoj a cele to pojmout jako projekt spolecneho vlastnictvi a s tema 250 lidma se na to nejak slozit, pripadne najit cestu jak to castecne zafinancovat s pomoci nejake korporace...ale pristupovat k tomu ciste developersky je imho cesta do pekel...
konstrukce SSI pro high seas pocita s vlnolamy z lehceneho betonu, vypadaji jako dalnicni betonova svodidla na steroidech, bez vlnolamu by design musel byt podobny vrtnym plosinam (coz je drahy pac si musis pronajmout drydock a odtahnout tu plosinu na ocean)...ja bych se rad obesel jak bez vlnolamu tak bez konstrukce ala vrtna plosina...
konstrukce kterou nosim v hlave je skladacka z kombinace lehceneho betonu tvrzeneho PP vláknem (mikro i makro), nejakeho pruzneho media (PET lahve, polyurethan nebo tak neco) a zavazi..prurez vypada podobne jako pricny prurez kontejnerove lodi, tj. zavazi ve špičce; celé to má tvar kužele...můj velmi hrubej výpočet ceny betonu pro kužel o průměru podstavy 100m, výšce 35m je cca 100 mio a takových by bylo zapotřebí několik...
napadla me i varianta vyuzit ten ostrov odpadu co plave uprostred atlantiku (a druhej je nekde v pacifiku afaik), v tom pripade by asi slo posbirat pet lahve a nejak je svazat, ale to je na me dost slunickovej pristup....na druhou stranu na tohle by mozna sly vybrat nejaky penize....chtelo by to mit detailni informace o slozeni toho bordelu co tam plave...
ostrov z pet lahvi postavil nejakej mexican, je o tom zminka v jednom videu co je nize, ale na otevrenem mori by to neprezilo...