• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHEZBudování státu v mezinárodních vodách
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEZ: beton není vhodný už jen proto že není houževnatý. Navíc je těžký, lehřený beton je k ničemu, jelikož jeho pevnost klesá rapidně právě s tím lehčením. pěnosklo je nehorázně drahé a mořská voda mu neudělá dobře. Pokud chceš odlehčit betonovou k-ci, tak ji musíš vytvořit žebra.

Proti betonu je pet láhev nesmrtelná a naprosto zadarmo. ano v oceánech je několik desítek plovoucích smetišť. Když tam naženeš pár tisíc afričanů co za dolar týdně třídí odpad na mainlandu, tak tam postavíš zadarmo novej plovoucí newyork... Tedy "Floatnewnewyork" :-D
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    tohle je taky pekna prednaska, shrnuje tam predesle pokusy a na celou vec se kouka pekne realisticky
    Erwin Strauss – How to Start Your Own Country | The Seasteading Institute
    http://www.seasteading.org/2009/11/erwin-strauss-how-start-your-own-country/
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    v uvahach se snazim vyhybat se oceli, ma v oceanu prilis malou zivotnost/narocna na udrzbu; lehčený beton je imho nejlepsi reseni; a v momente kdy by to byla skladacka tak se daji jednotlive komponenty pro pripadne opravy odlevat v podstate na miste, jenom se musi dovezt cement a plnivo (osobne bych stale preferoval penove sklo)...
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    CUKI: cesta bude dlouhá, ale baví mě nad tím uvazovat, je to pekne mozkove cviceni :)
    Seasteding institute (SSI) to predbezne spocital na cca 5 mld CZK...(tusimze pro cca 250 lidi)...imho to jde postavit levneji (ale porad v radech mld)...
    oni to cele berou jako developersky projekt, ale ja si nejsem jisty zda-li je mozne postavit soudrznou spolecnost ze superbohatých individualistů, pac to chteji prodavat za ceny okolo 1000 usd za ctverecni stopu

byt jsem naturou podnikavec, cili jak by rekla moje zena kapitalisticky prase, tak mi ten developersky pristup je docela blizky, ale prijde mi ze by bylo lepsi zaujmout naivnejsi postoj a cele to pojmout jako projekt spolecneho vlastnictvi a s tema 250 lidma se na to nejak slozit, pripadne najit cestu jak to castecne zafinancovat s pomoci nejake korporace...ale pristupovat k tomu ciste developersky je imho cesta do pekel...

konstrukce SSI pro high seas pocita s vlnolamy z lehceneho betonu, vypadaji jako dalnicni betonova svodidla na steroidech, bez vlnolamu by design musel byt podobny vrtnym plosinam (coz je drahy pac si musis pronajmout drydock a odtahnout tu plosinu na ocean)...ja bych se rad obesel jak bez vlnolamu tak bez konstrukce ala vrtna plosina...

konstrukce kterou nosim v hlave je skladacka z kombinace lehceneho betonu tvrzeneho PP vláknem (mikro i makro), nejakeho pruzneho media (PET lahve, polyurethan nebo tak neco) a zavazi..prurez vypada podobne jako pricny prurez kontejnerove lodi, tj. zavazi ve špičce; celé to má tvar kužele...můj velmi hrubej výpočet ceny betonu pro kužel o průměru podstavy 100m, výšce 35m je cca 100 mio a takových by bylo zapotřebí několik...

napadla me i varianta vyuzit ten ostrov odpadu co plave uprostred atlantiku (a druhej je nekde v pacifiku afaik), v tom pripade by asi slo posbirat pet lahve a nejak je svazat, ale to je na me dost slunickovej pristup....na druhou stranu na tohle by mozna sly vybrat nejaky penize....chtelo by to mit detailni informace o slozeni toho bordelu co tam plave...

ostrov z pet lahvi postavil nejakej mexican, je o tom zminka v jednom videu co je nize, ale na otevrenem mori by to neprezilo...

CUKI
    CUKI --- ---
    MATHEZ: trochu jsem tvé téma prolítnul, a myslím že máš před sebou ještě dlouhou cestu k tvému snu.

Před necelejma deseti lety jsem si bouřku na moři vyzkoušel, pravda ve vlastnoručně vyrobeném voru, na kterém jsem se pokoušel objet ostrovy Swona a Stroma Krom problémů s noční navigací, které ty řešit nebudeš je ta vlna pro jakékoliv plavidlo nepopsatelný živel.

Ano budeš mít pravděpodobně obrovské plavidlo, ale pokud bude velké tak ta vlna tě na rozdíl ode mě nepřevrátí nebo neodhodí, ale plnou sílou se do tebe opře.
    U velkého plavidla není problém s převrácením, nebo rozhoupáním, ale s tou ničivou silou té vlny kterou budeš muset absorbovat!

Proto je vhodné vymyslet takový systém, který bude dostatečně houževnatý. Teprve na tento plovoucí systém je vhodné v rozumné výšce teprve vytvořit tu obytnou část. Tam dole ti ji to tak jako tak nějaká vlna spláchne...

Mám návrh na plavidlo s PET lahví, které tu energii bude moct absorbovat. Já na tom chci překonat Bering strait ne na tom bydlet, nicméně stejně podobně se to dá vyřešit u tvého plovoucího ostrova. Třeba IBC kontejnery nebo něco většího objemu co dokážeš rozumně svázat a taky opravovat výměnou za nový kus.
    Základní otázkou pokud nejsi zrovna Rothshild, jak co nejlevnějc takovou strukturu udělat...

MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    pekne napsanej dokument: The Floating City Project - Research Conducted between March 2013 and March 2014

http://seasteading.wpengine.netdna-cdn.com/...ads/2014/04/Floating-City-Project-Report-4_25_2014.pdf
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    OMNIHASH: k tomuhle videu jsem se proklikal nedavno
    TEDxVilnius - Koen Olthuis - Top 10 trends Towards Floating Cities
    https://www.youtube.com/watch?v=0IkfWjHHEHM

frajer na mě sice působí dojmem namyšlenýho sebestřednýho trotla, ale něco o tom vědět bude...

se zatraceně tlustym pontonem právěže víceméně počítám, bez něj to určitě nepůjde. uvažuju o protáhlém kónickém tvaru se zátěží ve špičce (na špičku se jako plnivo použije nějaké těžké kamenivo nebo drátky), kónický tvar jednak bude pěkně plavat a druhak o sebe pontony nebudou třískat na nechráněném těle když to bude divočejší

vnitřní struktura pontonu bude nejspíš nějaký obstříknutý armování, pak lehčená směs (keramzit nebo perlit asi levnější než pěnový sklo, můžou tam bejt zalitý nějaký laminátový vzduchový kapsy nebo tak něco, pochozí plocha asi nějak tvrzená s přípravou pro montované stěny apod...

pokud se o sebe nebudou pontony mlátit tak vydrží všechno...

například pokud by pochozí plocha pontonu byl kruh s ⌀ 100 metrů tak bys potřeboval víceméně stejné podmínky jako v tom videu abys tu platformu pořádně rozhoupal..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MATHEZ: otázka je, jestli se dá najít lokalita, kde budeš mít zaručený, že podobný vlny nepříjdou nikdy, jinak budeš nahranej, na tohle ti prostě normální betonovej ponton stačit nebude, pokud ho neuděláš z x(desítek) metrů tlustejch stěn.
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    OMNIHASH: já tyhle videa znám, na moři (ne na oceánu, pravda) sem strávil docela hodně času; stejně jako jsou konstrukční rozdíly mezi říční, námořní a záoceánskou lodí tak holt budou konstrukční rozdíly mezi hausbótem postaveným pro amsterdamské kanály a něčím postaveným pro oceán;
    jasně že to nebude stejně stabilní jako chalupa za Prahou a v bouřce to bude houpat, ale pokud městečko nebude v červených zónách (viz. mapa velikosti vln níže) tak to takové peklo nebude....
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MATHEZ: au
    Ano, holanďani vyráběj betonový houseboaty, ale ne na moře, ale na jezera, vždycky, když slyším podobný úvahy, doporučuju tyhle videa:
    Ships in Storm - Terrifying Monster Waves!
    https://www.youtube.com/watch?v=2PGQy_rNX8o
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    DZODZO: aby to odplulo do necich vod je nezadouci, jak toho docilit je vec kterou v tento moment povazuju za detail, bude se to resit pozdeji...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MATHEZ: jo takle, ale kotvene to teda bude jo? aby to neodplavalo niekam do teritorialnych vod a neletela na to atomovka :)
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    DZODZO: houpání, při vhodné velikosti základových desek téměř neznatelné (pro člověka co je na pobyt na moři aspon trosku zvyklý) bych nenazval zemětřesením...možná si totiž nerozumíme, já nemluvím o jedné desce někam kotvené co pluje drtivou většinou svého objemu na hladině, ale o koberci těchto desek, odhadem tak 50% objemu bude pod vodou takže se to bude chovat spíš jak ledovec než hladinové plavidlo; jasně že při bouřce to bude trošku divočejší, možná to bude mít některé charakteristiky lehkého zemětřesení, ale přijde mi to akurátní cena za možnost sám si definovat co to znamená svoboda...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    za predpokladu, ze to bude ukotveny plavajuci objekt, bude sa na vlnach hybat alebo bude zakotveny na 4 rohoch a teda bude podklad stabilny? aby tam pri kazdej vacsej burke na mori alebo nejakom tornade nevzniklo "zemetrasenie"
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    v podstatě z toho vyplývá, že základní deska je z nějakýho lehčenýho betonu, lehčidlem bude pravděpodobně pěnové sklo nebo polystyren, v betonu budou polypropylenová vlákna; při vhodné tloušťce desky tam nebude problém ani s lehkým průmyslem, Holanďaní dělají plovoucí základové desky pro až třípatrové montované domy v rozměrech od tušímže 5x4 do 100x100 metrů, podle lokace a max. možných vln se musí spočítat kolik toho deska musí vydržet, z tohoto výpočtu v podstatě vyplyne tloušťka a ideální velikost desky...

do desky se dá zapustit v rozích pohyblivé rameno v pouzdře (princip stejný jako tenhle had http://www.theguardian.com/environment/2008/sep/24/renewable.wave.energy.portugal - nastavíš to kolmo na vlnu a jedeš si myslím)
    i když efektivnější by možná bylo mít "vlnový generátor" zvlášť, zejména když tenhle projekt generuje v peaku přes 2,2MW a stojí 9M €, určitě do jde nějak zmenšit, pro začátek stačí půlka tohoto výkonu, stejně by se to kombinovalo s dalšími zdroji;
    taky mi přijde, že pro rozvodnou síť v tomto projektu by se docela hodily ty baterky co dělá Tesla...

do desky není problém zapustit i nějaké ty inženýrské sítě, co by mě zajímalo je jak by se případně dalo připojit (samozřejmě že po dohodě) ke kabelu v 6 km hloubce; přijde mi že tam musí být servisní místa kde by to snad bylo možné za tučný poplatek, možná že v tak velkých hloubkách a v takové vzdálenosti od pobřeží už možná bude satelit levnější možností...

MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    DZODZO:
    není to moje území, ale území lidí co na něm budou (asi včetně mě..) příručka "Jak rozpoznat sociopata" asi neexistuje, ale je to řešitelný problém; proces akceptace a případného vyhození se dá navrhnout, mezi osádkou by mohli být (a klidně jako součást grantovaného sociálního experimentu když už ne jinak) psychologové, sociologové, protože to celé bude jeden velký experiment, co si budeme povídat, že :)

taky bych se inspiroval v NASA a ostatních kosmických programech, vlastní architektura a možnost být sám taky hraje roli...

tohle taky neni špatný
    Top 10 trends towards floating cities: Koen Olthuis at TEDxVilnius
    https://www.youtube.com/watch?v=IqmmuIbchvU
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MATHEZ: ako by si preveroval ludi, ktori smu vstupit na tvoje uzemie? co ked sa ti tam votrie par magorov, ktori to tam zacnu rozkladat? cela spolocnost stoji a pada na tom ako sa budu k sebe ludia chovat a viem si predstavit, ze v pripade maleho uzemia nastupi ponorka uz po par tyzdnoch
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKOSHARK: hele vůbec netuším, jak je to s distribucí vln v závislosti na zeměpisný šírce, obecně je velikost vlny daná sílou větru, dýlkou oceánu proti směru větru a časem, po kterej vítr vaje, náhodný odkazy na internetech se ale tvářej, že na tvý teorii něco bude.

The WorldWaves global offshore database :: Fugro OCEANOR AS
    http://www.oceanor.no/Services/Worldwaves/WW_database

MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    OMNIHASH: Jak přežije plovoucí město vlny? Mezi oceánem v tropech a lokací blíž pólům je rozdíl v tomhle ohledu. 250 mil jižně od Islandu budou v zimě na otevřeném oceánu třeba 40m vlny.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MATHEZ: to se ale nevyhneš, izolaci budeš muset řešit taky, jenom z druhý strany. S vodníma farmama je problém v tom, že musíš mít kvalitní vodu, takže buď mít stoprocentně těsnící město, co nevypouští žádný odpady zpátky do moře, nebo farmu někde vedle a pak už je jedno, jestli to vozíš dvě sta kiláků z pevniny, nebo z oceánu.

ad voda - IMHO bude rozhodujícím faktorem účinnost, protože nikdy nebudeš mít místa nazbyt.
    ad energie - pokud budeš mít město ukotvený na jednom místě, tak bych pátral po mořskejch hlubinejch proudovejch elektrárnách, je to stabilní zdroj energie v podstatě zadarmo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam