• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CHEVALIER: pre mna aj piercing v pupku :))) ale myslim si ze tento cip ma vyznam primarne prave pre tych co uz o nejaku cast tela alebo telesnu funkcionalitu prisli a urcite sa najde aj par dobrovolnikov co si to zavedu dobrovolne
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    XCHAOS: no pro mne je bodymodification i čipování...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: sem se naramne hodi jedno stare kocici porekadlo....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: argumentaci chápu, ale podstupovat kvůli tomu body-modification je úlet.

    Všechny ostatní technologie dnes používáme bez speciálních body-modifications.. i dopravní prostředky mají řídítka, volanty, kniply. Historicky by bývaly byly možné body modifications např. pro přesnější ovládání zbraní, ale přesto lidé dali přednost tomu nemrzačit se. Pružiny na nohou dají beznohému altetovi výhodu nad běžci s biologickýma nohama... ale přesto se nikdo dobrovolně nemrzačí.

    Zkrátka a dobře, i kdyby jednou k nějaké přímé mimosmyslové a mimotělní interakci mozku s umělými systémy docházelo, tak stejně nevěřím, že je v lidské povaze podstupovat kvůli tomu body-modifications. Prostě si nemyslím, že to bude někdy hlavní proud. Civilizace je tu tisíce let a jako nepřevládly body-modifications kvůli mechanickým interfacům, nepřevládne ani kvůli informačním.

    Jinak samozřejmě, AI ve vztahu k informacím je jako bagr ve vztahu k hrabání děr do země: ano, s lopatou tomu nejde konkurovat, to je pravda. Přesto se do bagrů nastupuje a vystupuje, a nikdo se dobrovolně nezavře na celý život do nějakého exoskeletonu, aby mohl pracovat jako bagrista...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: V podstatě ano... je to praštěný marsocentrismus, ale je to tak. Tunely i globální komunikační síť jsou snadno přenositelné, Tesly jen s menšími úpravami, dtto powerwally.

    Neuralink mi ale přijde marso-neutrální. Je to úlet na Zemi i na Marsu. Nesouvisí to přímo ani s AI, protože AI není nijak vázaná na konkrétní interface. Neříkám, že nejde o zajímavý výzkum, minimálně filosoficky - totiž jak přesně souvisí naše vědomí s naší tělesností? Trochu tam ale vidím ten level uvažování "break out of computer simulation", spíš než ten marsocentrismus, jako skoro u všech ostatních směrů výzkumu... prostě vymyká se to i hlavnímu proudu ostatních Elonovin (no, ještě tu byl ten plamenomet.. ten na Marsu asi nebude k ničemu, že :-)
    PER2
    PER2 --- ---
    tohle je ta prava chvile na xte shlednuti ghost in the shell ;)))

    se mi libi jak si tam vysazeli palmy nebo co to je :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: že to státy typu Číny zcela určitě zneužijí, je naprosto jisté. Rozhodně kvůli tomu, že něco bude s jistotou zneužité, nemá smysl takovou věc zakazovat nebo odmítat. Jak to je ostatně vždycky - zákaz nakonec poslechne jenom ten poctivý a naopak ten, co to bude chtít zneužít, si vždy cestu najde.

    Takže pro mne i ta Čína je argument k tomu, aby podobné věci co nejdříve vymysleli a realizovali ti, kteří tomu jsou schopni dát pozitivní využití a být v tom vždy o krok napřed.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: motivace Muska u výběru technologií je celkem čitelná - bude se to hodit na Marsu? Má smysl tak řešit letadla? Ne. Je tam mizivá atmosféra, létání je tam ještě méně výhodné než tady.

    Takže rakety, elektromobily, komunikační síť a pak i to hloubení tunelů (kde Musk výrazně víc než jiní řeší zjednodušení celého procesu, využití rubaniny na další produkty, automatizaci a autonomii celého procesu) a neuralink dávají smysl. Jsou to věci, které na Marsu, resp. při jeho kolonizaci a cestování tam, najdou velké využití.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: jo a ted si predstav ze se tohle efektivni rozhrani napoji na statni aparat jako ma napr. cina, a bude soucasti socialniho kreditu, takze pokud provedes na svem HW neco, co se nelibi statnimu aparatu, tak se SW s AI postara o to, ze to pocitic nejen ekonomicky jako ted, ale i biologicky :) doufam ze ma elon dobry vztahy s CIA a ma podchyzenou spionaz z CLR.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: řešit u AI vědomí nemá vůbec smysl. To je jenom taková blábolivá klička, jak se zamotat v pojmech a zůstat slepý k tomu, jak rychle a jak komplexně dokážou už současné algoritmy hledat řešení v situacích, které nebyly součástí učení. Vědomí není u AI to podstatné. Podstatné je, že bude řešit situace rychleji, komplexněji a efektivněji.

    A s tím pak souvisí neuralink. Neuralink není součást AI, ale jde o rozhraní, které může člověku rychleji a efektivněji komunikovat s Ai, resp. se systémy, které budou rozhodování provozovat.

    Asi každý, kdo kdy dělal s počítači trochu víc, než jen sledoval facebook, si v nějakou chvíli uvědomil, že komunikace s počítačem je zoufale neefektivní, pomalá a nedostatečná. Klávesnice, myš, ale i další čistě specializovaná rozhraní nemohou konkurovat tomu, jak ovládáme vlastní tělo, vlastní končetiny... Neuralink by mohl jednak propojit mozek s naprosto novými rozhraními (ať už to budou náhradní končetiny, další smysly jako třeba "oko" se schopností vidět UV, nebo celé stroje) a umožnit tak mnohem rychlejší a přesnější ovládání, tak ale také umožnit komunikovat nejrychlejší možnou cestou se systémy, které poskytnou další informace (a můžeme tomu říkat neurální síť, AI, je to jedno, protože to bude dělat samostatná rozhodnutí a mít k dispozici komplexnější informace, než má člověk ve svém mozku).

    A i když je neuralink daleko před veškerou konkurencí, tak pořád to je zařízení na úrovni prvních počítačů - ve srovnání s komplexitou mozku je těžkopádné, nedokonalé a propojení s mozkem má malou "šířku". Nicméně je to začátek cesty, kterou vývoj zaručeně půjde.


    A jen na okraj - představovat si AI podle sci-fi autorů je blbost. Ty naivní úvahy nad tím, jak bude robot Andrew řešit své vědomí a soudit se, zda může být člověkem, o tom, jak si Skynet uvědomí, že potřebuje zničit člověka, jsou úplně mimo. Nástup AI bude mnohem nudnější a prostě se stane přirozenou součástí světa. Dále porostou možnosti současných učicích algoritmů a prostě na ně lidé budou převádět stále více kritických činností, kde je nutné zpracovat velké objemy dat a rozhodnout se rychle. Turingovým testem takové systémy projdou celkem brzo, ale nějaké vědomí nikdo řešit nebude. Tedy nikdo... Samozřejmě, že se najde dost snílků, kteří se budou chtít oženit se svým osobním robotem, protože systém v něm běžící jim dá tolik interakce, kolik potřebují a nebude nic řešit, ale reálně to prostě budou jen velmi pokročilé systémy a ten, kdo je bude schopen využívat k tomu, aby si rozšířil své schopnosti, ten bude ve výhodě. Jako je dnes ve výhodě ten, kdo umí využít současnou techniku (a je úplně jedno, jestli se jedná o skvělého pilota F1, který je skoro "sžitý" se svým autem, pilota letadla, který umí využít veškeré možnosti, programátora, který rozumí své práci, nebo chirurga, který sedí u robotického chirurgického systému a provádí operace, které do té doby nebyly možné. Prostě to bude jen další stroj. Komplexnější, výkonnější, pravděpodobně vyžadující nové komunikační rozhraní, schopný dělat řadu věcí samostatně, ale prostě další stroj.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: To souvisi. AI se muze uvedomit, nebo ne, to nevime. Musk se radu let snazit tlacit dohody o regulaci AI, bezuspesne. Tak ted jede plan B -- kdyz to teda prijde, co s tim muzeme delat, pokud chceme zvysit sanci na zachovani vedomi ve vesmiru

    Kdyztak o jeho motivacich a postojich lze vice zjistit v tomto 5 let starem longreadu

    Neuralink and the Brain's Magical Future — Wait But Why
    https://waitbutwhy.com/2017/04/neuralink.html
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MRAKY: ako povedali v tej neuralink prezentaci "If you bombared earth with photons for long enough it'll emit a tesla." ... takze este par fotonov zo slnka sem dorazi a budeme tu mat aj AI, ked si vezmes ze sme zacali ako atomy vodiku :D
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LADINEK: to neni o cem ja mluvim. Tohle jsou velmi jednoucelove aplikace. Tam souhlasim, zeje to velmi uspesne. Ale samovolna adaptace na libovolne zdroje dat? to je to o cem mluvim, ze jsou dneska jen sliby. Ale to je fuk . uvidime :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: však ono je taky otázka, zda nejlepší způsob, jak využít převrat, který přinesly lithiové baterky, je imitovat dvoutunová auta se spalovacím motorem :-) Tak např. elektrická letadla mají velmi malou "VTOL penalty", oproti letadlům se spalovacím motorem. Je legrační, že zrivna Elon, který se jinak nadchne doslova pro každou píčovinu (Boring company je opravdu dost, ehm nudná, například...) je k elektrickému létání dost skeptický. Přitom elektronicky řízené drony jsou min. stejně převratné, jako pokroky v (elektronicky řízeném - pilotovat by to nešlo) v opakovaném použití raket. A technologie je těm elektromobilům hrozně blízká... ano, energetická hustota je zatím pořád nízká, ale princip úspor je podobný jako u aut - šetří se hmotnost motoru, dá se rekuperovat (i u těch vrtulí, apod.)

    Nejsem Elon a jeho cesty nejsou pro mě vyzpytatelné (víceméně zřejmě šmejdí po oborech, do kterých jsou méně viditelní ultra-bohaté struktury ochotné pumpovat peníze, v případně Starlinku pak možná jde o pokus o jeho první skutečně masový spotřebitelský produkt) - ale já bych se prostě na díry v zemi a neuralink vykašlal, a pokusil se o synergii know-how získaného v oboru elektromobility (Tesla) a řízeného létání (SpaceX). Elektrické dopravní létání by byla větší věc, než znovynalézání metra...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    No, nedavno AI nakopala v simulaci prdel zivymu pilotovi F16...

    :: OSEL.CZ :: - AlphaDogfight Trials: Umělé inteligence se střetly v simulovaném boji na F-16
    https://www.osel.cz/...adogfight-trials-umele-inteligence-se-stretly-v-simulovanem-boji-na-f-16.html
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC: kazda technologie se da zneuzit(a zneuzije se), o tom tu hadam nikdo nepochybuje
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: tak ne kazda technologie je bez zneuziti a prinasi akorat stesti a uzitek. staci se podivat kam se to dostalo s dronama v armade.
    PER2
    PER2 --- ---
    MRAKY: myslet si, ze ai neni neodvratny, je imho utopie .. je to jen otazka casu (jako jakakoliv jina technologie, co na zacatku vypada jako pouha scifi)
    XCHAOS: pred 100-200 lety taky nebyla vetsina lidi dost geekovita na to, aby jezdili autem (vsechny nas to zabije, zlaty kone)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: jen ty "konkrétní aplikace" jsou stále komplexnější a variabilnější, navíc už dnes dokáže stejný model sw+hw dokáže zvládat naprosto odlišné situace jen změnou vstupních dat a není nutné stavět pro každou aplikaci celé řešení znovu přesně na míru apod.

    Souhlasím s tím, že nástup AI skutečně neodvratný je. Posun v oboru za posledních deset, patnáct let je obrovský a rozhodně to není jen marketing.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: Hmm, Elon taky říká, že je na straně zachování vědomí ve vesmíru. U AI není jasné, jestli vědomí má nebo nemá - ostatně, není to zcela jasné ani u zvířat, není jasné, jak moc vědomí souvisí s jazykem, apod. Víceméně to berem, že co je nám biologicky podobné, to asi vědomí má, AI není na biologickém základě, takže prostě nevíme. Je to sada algoritmů.

    Neuralink mi nepřijde moc o AI, je to interface. A popravdě, i když na mém názoru nezáleží, myslím to na image firem a cílů kolem Elona Muska nebude mít tak kladný dopad jako ekologické technologie (Tesla) a vícenásobně použitelné rakety. Starlink poškozuje astronomy - sice ne víc, než světelný smog nad městy, ale není před ním kam utéct. Neuralink je neznámá, ale podle mě to lidi bude víc děsit, než že by to obdivovali. Na tohle je není většina lidí dost geekovatá.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    YMLADRIS: nastup ai je neodvratny? To ze dneska se uspesne pouzivaji urcite postupy k rozpoznavani reci/identifikaci vzoru nenmusi znamenat s urcitosti, za se ai povede opravdu vyvinout. Me zatim prijde, ze krom konkretnich aplikaci se jedna dneska predevsim o sliby a marketing.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam