• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: v tomto ohledu jsou rakety a cesty na Mars jen marginální záležitostí. Je to sice hodně vidět, ale jenom proto, že to je velkej kus železa (u SS/SH doslova).

    V případě EM může být zásadní game changer Neuralink. Tohle může změnit lidskou společnost naprosto zásadně. A vidím tam několik scénářů - od toho, kde může vzniknout skupina lidí, kteří budou mít rychlejší přístup k technice díky rychlejší komunikaci mozek-stroj, až po scénář, ve kterém zmizí omezení daná lidským tělem (ať už postižení nebo celkově nedostatečná tělesná stavba) a umožní to přístup masám lidí k takovým věcem, o kterých se dnes sní jen málokomu.

    Neuralink je v tuto chvíli asi tak na úrovni hrátek pánů Newcomena, Saveryho a Watta s parním strojem. Kdo si tehdy představoval, jak parní stroj změní svět? Jak zkrátí vzdálenosti? Jak sníží cenu energie? Jak sníží cenu práce? Zlevní výrobky, zeefektivní zemědělství a tedy nakrmí více lidí?

    Myslím si, že s neuralinkem, ale také s AI stojíme na začátku úplně stejné revoluce, která bude sice primárně technologická, ale přinese mnohem více změn společenských.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    AVATAR: ja se nebavim o prispivani miliardaru jako gates na charitu. bavim se o lidech co bojujou za dodrzovani pracovniho prava proti zajmum korporatu a schopnych postavit se technokratum co si mysli, ze jedine oni jsou nadeje lidstva na preziti.

    to ze musk ma svoji vizi na zachranu lidstva co zahrnuje omezene mnozstvi jedincu pendlujicich po slunecni soustave v jeho vyrobcich a zbytek je pro nej iracionalni a nezajimava horda mi neprijde zrovna jako demostrace pokroku.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: ne kazdej clovek je humanitne zalozenej. A u tech superbohatych je jich v pomeru jiste jeste min (humanitni smysleni prachy nevydela). Ale mame tu treba gatese, kterej prispiva na humanitni projekty opravdu hodne penez, ale i toho Sorose a dalsi tunu bohatych lidi, kteri se do novin nedostanou, pripadne prispivaj anonymne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nooo keby sme sli uplne do absurdna, tak mozeme v podstate Hitlerovi podakovat za prudky rozvoj aviatiky a jadrovej energie :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    AVATAR: no zacli s malym niche, udelali dva modely a optimalizovali vyrobni technologii na ty dva, tak aby je to nastartovalo stabilizovalo. pak se trh vyvinul a poptavka rozsirila na stredni tridu tak namirili na tenhle segment a po par letech komplikaci a zpozdeni zacli plnit zakazky a dodavat to, co si od nich zakaznici koupili dopredu diky hype a buzzu co kolem Tesly. ted je otazka co udelaji dal, kam se to cele posune.

    muze jim pomoct covid situace, protoze skoro kazda tradicni automobikla je ve srabu a stredni segment jako AM, JLR jsou skoro pred bankrotem a drzi je nad hladinou akorat jejich vlada.


    STARE_CASY: hele prekvapeni to bylo mozna pro nekoho, ale ne pro vsechny. to jak otviral jako prvni svoji factory a pokyvoval s trumpem jsem tusim komentoval (mozna ne tady) bez prekvapeni. pochybnosti mam o humanite diky lidem jako je on, bezos, zuck, branson, dyson. etc. a tomu, ze jim v soucasny dobe chybi adekvatni protivaha. vysledky? technicky pokrok mozna. ale taky jsem tu nekde driv psal, ze pro humanitu technicky pokrok neni vsecno bez pokroku v oblasti pracovniho prava, odboru, pracovnich podminek atd. jsem sice techno fan, ale kazdej Edison a Ford mel ve svy dobe protivahy jako Gene Debs, Bill La Follette nebo Bertrand Russell, ktery sice neposunovali lidstvo po technicke strance, ale pro "pokrok" udelali uplne stejne jako vynalezci a magnati.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    AVATAR: on to jenom nedomýšlí do důsledků a v kombinaci s přístupem k očkování by to nadělalo problémů až až.

    Máš pravdu, že to není nesmyslný názor. Jenom nedomyšlený a omezený. Je to takový ten pohled technokrata - já udělám tyhle opatření, které fakt fungují (a ano fungují), ostatní je tedy mohou udělat také (no, nemohou, protože spousta lidí takhle neuvažuje a ani se nechce omezit) a bude to v pohodě.

    Prostě myšlenka to je super, jenom lidi to kazej :)
    JANOS
    JANOS --- ---
    Lidi 10 let sledovali Big Bang Theory v televizi se Sheldonem a porad jsou prekvapeni tim jak Elon Musk premysli... :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    STARE_CASY: hele me ten muskuv nazor zas tak nesmyslnej neprijde. Na eradikaci viru je pozde, takze tu s nami bude a bude se sirit. V americe bud prachy na doktory mas, nebo nemas. Naprosta vetsina mladych lidi si s nemoci poradi a likvidovat ekonomiku opakujicima se karantenama, kdy i lidi neohrozeni nemoci sedej doma mi neprijde zrovna logicke. Dat do karanteny pouze ohrozene by logicke bylo. Bohuzel tu mame ale jiste socialni citeni, ktere do logiky hazi vidle. Jenze Musk je holt spis na tu logiku :)

    To, ze si jeho logicky a ne hloupy nazor lidi vylozi jako - serem na vsechna opatreni - neni Muskuv problem ci chyba.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: hele, řekni mi, čteš ty vůbec někdy věci, které ti píše někdo jiný? A přemýšlíš nad nimi.

    Tohle je totiž takové déjà vu... Někdy před půl rokem tu byla debata o tom, že Musk je hovado, protože se tehdy zachoval hodně hloupě kolem první vlny covidu. A bylo to strašné překvapení.

    Tehdy jsem tu psal, že nechápu, co na tom koho překvapuje, když EM se takhle chová naprosto konzistentně celou dobu. Je úzce technicistně zaměřený, má jasný cíl a jde si za ním. Na lidi kolem sebe hledí jen málo (jen v tom smyslu, jak s ním postupují k cíli, víc ho nezajímá*). A navíc v tomhle jedná zcela otevřeně a na rovinu, je to vidět v jeho osobním životě, na vzestupech (a pádech) jeho firem, říkají to desítky lidí, kteří s ním spolupracovali nebo žili. Je to veřejně dostupná informace a přesto jsou lidé znovu a znovu překvapeni, co Musk zase plácnul za volovinu.

    Pro mne je naprosto nepochopitelné, jak vůbec někdo může považovat kohokoli, kdo je dobrý v jednom oboru (či klidně více oborech), za nějakou autoritu v oborech jiných, naprosto nesouvisejících. Je jedno, jestli se ptají na epidemiologické problémy rakeťáka nebo zubaře, cintat pentli budou zcela nepřekvapivě oba (a oba mohou občas mít pravdu, ale ne proto, že jsou odborníci, ale protože i člověk neznalý oboru se občas trefí správně a leccos chápe, ale furt to z něj nedělá autoritu, protože prostě nezná obor celý).

    Takže teď mi řekni, v čem máš pochybnosti o humanitě, když se člověk, co v dané věci říkal blbosti před půl rokem, říká stejné blbosti i nadále? Jako že tě překvapuje, že se nestal zázrak?

    Nebylo by lepší prostě oddělit tyhle věci a to, jak si kdo cintá pentli, prostě neřešit a dívat se na výsledky v tom, kde má ten člověk hlavní obor činnosti? I když ve tvém případě... S tím, jak sebejistě tvrdíš věci, které očividně nejsou tvým oborem a nenecháš se rozladit fakty, které říkají něco jiného...




    * ohledně toho, jak se chová k lidem kolem - když tým lidí dělal na prvních motorech Merlin, jeden z nich si na testech rozbil brýle (omlouvám se, že si nepamatuju jméno). Neměl čas si pořídit nové, používal nějaký čas náhradní. Krátce na to si zničil i tyto náhradní. Slepý jak krtek nadával na Muska, že kvůli němu teď nevidí. Netušil, že Musk je tam taky. Pár hodin poté mu Muskova asistentka dala vizitku na kliniku, kde už měl předem zaplacenou laserovou operaci očí. Na první pohled velmi lidské gesto, reálně ale jen Musk zaplatil opravu porouchaného stroje, aby nedocházelo ke zdržením při dalším vývoji. Na druhou stranu má úplně stejné nároky i na sebe a opakovaně jede "na krev" a neřeší riziko, ani u sebe si nenechává žádné rezervy. A je to něco, co dělá skutečně konzistentně celý život (doporučuju životopis Muska od Vance, včetně zajímavé předmluvy o tom, jak daný životopis vlastně vznikal).
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: cywe tvoji sebejistotu bych chtel mit. Nerikam, ze meles sracky, ale neverim, ze by si to tesla nespocitala.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    nikdo nerika, ze ta technologie nevygeneruje 10m vylisku rocne.. neni to ale ekonomicke a logisticky vyhodne.
    ono muzes postavit a dodat klidne 10 milionu Ferrari F8 postavnenych technologii pro 1000 kusu rocne. pokud najmes dost lidi, vyzdimach z nich maximum a zakaznik ti za to zaplati.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hm ak maju technologiu na 70k karoserii rocne, tak to neviem ako mohli dodat >100k aut za kvartal
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DZODZO: nebol. bavil jsem se o tom, ze je rozdil mezi tim vylisovat 70k karoserii rocne a 10m rocne. Tesla pouziva od zacatku technologii, ktera je optimalizovana na male serie, ale ma vesti tvarovou flexibilitu, podobne linky pouzivaj napr Aston Martin nebo Ferrari.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Nebol si to nahodou ty co nas tu pred rokom ci kedy presviedcal jak tesla neumi karoserie a ze na to potrebujes desiatky rokov vyvoja a dnes uz ma tesla na to lis a zredukovala 70 ci kolko casti do jednej?

    Just sayin' k tej osvietenosti :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    “Everybody dies.” The SpaceX founder also gave his thoughts on the handling of the pandemic, believing that a lockdown was not necessary. At-risk people should have quarantined, he said, and those who did not fall in that category would not need to follow that protocol. “It’s a no-win situation,” Musk continued. “It diminished my faith in humanity… the irrationality of people in general.”

    Elon Musk Say He Won't Get Vaccinated for COVID-19: 'Everybody Dies'
    https://popculture.com/celebrity/news/elon-musk-vaccinated-say-wont-covid-19-everybody-dies/

    moje faith in humanity diminishes prave kvuli lidem jako je EM co si myslej, jak jsou osviceni a racionalni a nejak kvalitativne nad ostatnima...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LADINEK: stejne jako starlink 13 ;)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ta Delta IV (NROL-44) už mě začíná trochu štvát :-D
    PER2
    PER2 --- ---
    GIOMIKY:
    Kara Swisher : Right. Well, you know, President Trump is impressed by stock. You have an impressive stock. And I think he’s a big fan of yours. Do you continue to press on that issue?

    Elon Musk : You know, I think President Trump is — we’re sure he’s supportive on the space exploration side. And then, you know, I mean arguably he has been as supportive as he can be on the electric car front. Recognizing that a massive portion of the Republican support is coming from oil and gas. So, I don’t know. I’m not a politician, obviously. But if you’re a politician and you want to win and you got a big chunk of support coming from oil and gas. Then there’s a limit to how far you’re going to push that situation.

    Kara Swisher : Do you like him? Are you voting for him?

    Elon Musk : [SIGHING] I mean, I’m — to be totally frank I’m not — I mean, I think — let’s just see how the debates go. You know?

    Kara Swisher : That’s going to be your thing, the debates?

    Elon Musk : Well, I think that is probably the thing that will decide things for America.

    Kara Swisher : Why is that?

    Elon Musk : I think people just want to see if Biden’s got it together.

    Kara Swisher : Mm-hmm. And if he does?

    Elon Musk : If he does, he probably wins.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Elon Musk says he may vote for Trump, despite saying climate crisis is existential threat | The Independent
    https://www.independent.co.uk/...s-election/elon-musk-vote-trump-president-us-elections-b681470.html
    LEGI
    LEGI --- ---
    PER2: Glover má skvělej meme potenciál ksicht :)
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: a jerab je nakonec relativne prcek ;)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam