• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Z leva do práva: GPSIII-SV04, Starlink 1-12, Delta IV Heavy (NROL-44) ;-)

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    uspory za rok provozu tm3 vs dodge, asi to nebude konstantne kazdy rok taky rozdiel ale v sumari to vyjde za zivotnost lacnejsie

    https://twitter.com/ToddBertram1/status/1311046908031492101
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: jo tohle, to jsi měl říct hned, že mluvíš o tomhle. Myslel jsem celkově kapitalistickém směřování číny. A v číně jsem musel být, abych věděl, co je social credit score? V číně jsem nebyl, ale sleduju ADVChina... určitě znáš.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: dalo by se na to nahlizet vselijak. byl jsi v cine, vis co je social credit score?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: zrovna v té číně by se na to dalo nahlížet i tak, že díky technologiím už nepracujou od nevidim do nevidim na poli a neumíraj tolik hlady, ale pracujou v továrně (od méně nevidim do nevidim) a maj víc jídla, protože si vydělaj víc, než když rukama dřeli na políčku.
    APPU
    APPU --- ---
    Standing down from today's Starlink mission due to an out of family ground system sensor reading; will announce a new target launch date once confirmed on the Range
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: ono se to nevylucuje :)
    obecne lidi s touhou ovladat ostatni jsou psychopati (ja vim, je to velka zkratka) a jake nastroje si k tomu vyberou uz je relativne fuk. Ze s technologii dnes nejdal dojdes je pochopitelne a tudiz i to, ze je vetsina z nich vyuziva.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    AVATAR: v asii nebo latinske americe jsou technokrati u moci a jsou to top absolventi universit s diplomkama z top universit na kontinentu. btw je podle tebe Cummings technokrat nebo psychopat?
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: pletes si psychopaty (zneuzivajici technologie) s technokraty.

    nicmene s tebou souhlasim, ze budoucnoat vypada, z hlediska ovladani mas technologiema, desive. Kdyz bude pulka zeme konzumovat desinformace, ze otroctvi je vlastne zcela v poradku, tak bude chtit pulka zeme otroky :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: uspesny diktatori co vedou staty jsou technokrati. na zapade to mozna neni tak primocare (armada, legislativa a financni sektor jsou oddelene), ale podivej se na Cambridge Analytica a co a jak ted vladne v UK nebo USA, jde jim o vsehcno mozne jen ne o 'spolecensky dialog'.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    STARE_CASY: ja se tesim na telepatii :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: čili odpovídáš si sám - problém opravdu nejsou technokrati jako Bezos nebo Musk, ale diktátoři, kteří chtějí vést státy. V naší, západní společnosti, se vede neustálý dialog o tom, kam lze zajít a stále se vyvažuje moc jednotlivých skupin. V despociích zejména asijského typu nic takového není.

    Tím pádem ale tím spíše nechápu, kde se v tobě berou ty pochybnosti o humanitě, když na ní je západní společnost postavená a ten společenský dialog tu stále je.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: v tomto ohledu jsou rakety a cesty na Mars jen marginální záležitostí. Je to sice hodně vidět, ale jenom proto, že to je velkej kus železa (u SS/SH doslova).

    V případě EM může být zásadní game changer Neuralink. Tohle může změnit lidskou společnost naprosto zásadně. A vidím tam několik scénářů - od toho, kde může vzniknout skupina lidí, kteří budou mít rychlejší přístup k technice díky rychlejší komunikaci mozek-stroj, až po scénář, ve kterém zmizí omezení daná lidským tělem (ať už postižení nebo celkově nedostatečná tělesná stavba) a umožní to přístup masám lidí k takovým věcem, o kterých se dnes sní jen málokomu.

    Neuralink je v tuto chvíli asi tak na úrovni hrátek pánů Newcomena, Saveryho a Watta s parním strojem. Kdo si tehdy představoval, jak parní stroj změní svět? Jak zkrátí vzdálenosti? Jak sníží cenu energie? Jak sníží cenu práce? Zlevní výrobky, zeefektivní zemědělství a tedy nakrmí více lidí?

    Myslím si, že s neuralinkem, ale také s AI stojíme na začátku úplně stejné revoluce, která bude sice primárně technologická, ale přinese mnohem více změn společenských.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: ciste na okraj bych si z vlastni zkusenosti napr. s Cinou dovolil tvrdit, ze technologie uvrhla 1,5 miliardy cinanu do neceho, co ma bliz k otroctvi nez ke svobode, castecne za to muzou pristupna osobni data, castecne za to muze technokraticka vychova poslednich 60 let a nedostatek humanity obecne (materialismus vladne nad vsim). nevim jakou vizi ma pred sebou prumerny zapadni technokrat, ja se jen bojim, aby cela planeta nakonec nebyla technologicky vyspely pracovni tabor a la mainland Cina. tim bych to pro dnesek uzavrel.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: jen čistě na okraj - pro humanitu udělala technologie víc, než většina revolucí. Technologie osvobodila více lidí z otroctví, než všichni bojovníci před tím. Díky strojům není potřeba otroků - stroj je levnější. A s pokročilými technologiemi bude stroji nahrazena další lidská práce (typicky právě v Amazonu).

    Díky technologiím je humanita tak levná, že ji může provozovat každý fungující stát postavený na moderních technologiích. A celá řada technologických firem udělala v pracovněprávních vztazích větší pokrok, než dokázaly odbory před nimi. Kdo by si před padesáti lety byť i jen tipnul, že pro nějakého zaměstnavatele bude výhodné, aby měl v rámci své firmy pro zaměstnance takové možnosti relaxace a zábavy, jako má ve svém kampusu Google.

    Není sporu o tom, že jsou strašně důležití filosofové, humanisté, filantropové, umělci a další, kteří vidí svět kolem sebe jinak, než jako součástky stroje. Ale vývoj musí jít ve všech směrech. V mnoha ohledech jsou humanistické myšlenky staré doslova tisíce let, ale až technologický pokrok je umožnil realizovat a postupně naplňovat.

    A ano, bez změny myšlení není pokroku ani technologického. Typický příklad je starý Řím - měli dostatek znalostí na to, aby mohli zahájit průmyslovou revoluci, ale nebyla k tomu žádná motivace. Cena lidské práce byla tak nízká (díky otroctví), že bylo jednodušší mít otroky, než řešit, jak by něco mohl udělat za nižších nákladů stroj. Muselo postupně dojít k rušení nevolnictví (ergo rušení otroctví), ke změně vlastnických vztahů, ke změně vztahů mezi dělníkem a zaměstnavatelem, aby byla motivace technologii rozvíjet a věci objevovat.

    Jedno bez druhého opravdu není možné.

    A osobně bych už dnes nehledal lidi, kteří by dále měli měnit pracovní právo, protože tam jsou možnosti dnes velmi dobré (a v některých ohledech a některých zemích mají zaměstnanci právně už silnější postavení než zaměstnavatel, byť ne vždy to zaměstnanci vědí a využívají), ale díval bych se na to, kam se ubírají úvahy nad ochranou osobních údajů, robotizací, umělou inteligencí, spojení člověka a stroje, transhumanita a další oblasti. To je něco, co bude hrát roli v další době. To, co je dnes velký problém, je zneužívání osobních dat, soukromí, bezohledná těžba těchto dat a další současné problémy.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    AVATAR: ja se nebavim o prispivani miliardaru jako gates na charitu. bavim se o lidech co bojujou za dodrzovani pracovniho prava proti zajmum korporatu a schopnych postavit se technokratum co si mysli, ze jedine oni jsou nadeje lidstva na preziti.

    to ze musk ma svoji vizi na zachranu lidstva co zahrnuje omezene mnozstvi jedincu pendlujicich po slunecni soustave v jeho vyrobcich a zbytek je pro nej iracionalni a nezajimava horda mi neprijde zrovna jako demostrace pokroku.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: ne kazdej clovek je humanitne zalozenej. A u tech superbohatych je jich v pomeru jiste jeste min (humanitni smysleni prachy nevydela). Ale mame tu treba gatese, kterej prispiva na humanitni projekty opravdu hodne penez, ale i toho Sorose a dalsi tunu bohatych lidi, kteri se do novin nedostanou, pripadne prispivaj anonymne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nooo keby sme sli uplne do absurdna, tak mozeme v podstate Hitlerovi podakovat za prudky rozvoj aviatiky a jadrovej energie :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    AVATAR: no zacli s malym niche, udelali dva modely a optimalizovali vyrobni technologii na ty dva, tak aby je to nastartovalo stabilizovalo. pak se trh vyvinul a poptavka rozsirila na stredni tridu tak namirili na tenhle segment a po par letech komplikaci a zpozdeni zacli plnit zakazky a dodavat to, co si od nich zakaznici koupili dopredu diky hype a buzzu co kolem Tesly. ted je otazka co udelaji dal, kam se to cele posune.

    muze jim pomoct covid situace, protoze skoro kazda tradicni automobikla je ve srabu a stredni segment jako AM, JLR jsou skoro pred bankrotem a drzi je nad hladinou akorat jejich vlada.


    STARE_CASY: hele prekvapeni to bylo mozna pro nekoho, ale ne pro vsechny. to jak otviral jako prvni svoji factory a pokyvoval s trumpem jsem tusim komentoval (mozna ne tady) bez prekvapeni. pochybnosti mam o humanite diky lidem jako je on, bezos, zuck, branson, dyson. etc. a tomu, ze jim v soucasny dobe chybi adekvatni protivaha. vysledky? technicky pokrok mozna. ale taky jsem tu nekde driv psal, ze pro humanitu technicky pokrok neni vsecno bez pokroku v oblasti pracovniho prava, odboru, pracovnich podminek atd. jsem sice techno fan, ale kazdej Edison a Ford mel ve svy dobe protivahy jako Gene Debs, Bill La Follette nebo Bertrand Russell, ktery sice neposunovali lidstvo po technicke strance, ale pro "pokrok" udelali uplne stejne jako vynalezci a magnati.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    AVATAR: on to jenom nedomýšlí do důsledků a v kombinaci s přístupem k očkování by to nadělalo problémů až až.

    Máš pravdu, že to není nesmyslný názor. Jenom nedomyšlený a omezený. Je to takový ten pohled technokrata - já udělám tyhle opatření, které fakt fungují (a ano fungují), ostatní je tedy mohou udělat také (no, nemohou, protože spousta lidí takhle neuvažuje a ani se nechce omezit) a bude to v pohodě.

    Prostě myšlenka to je super, jenom lidi to kazej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam